Fri mig for apps

Det vrimler med apps til mobile enheder, og nogle spår, at de står til at erobre internettet. Men sådan vil det aldrig gå ? heldigvis.
Hvad karakteriserer en smartphone? Hmm, det er vel det der med, at man kan downloade og installere små applikationer, som giver ny funktionalitet.

Apps er cool
Der er ingen tvivl om, at det vrimler derude med apps, og mon ikke den nylige massedistribution af betaudgaven af App Inventor for Android fra Google vil starte en lavine af hjemmebyggede apps. Kvaliteten og brugbarheden kommer sikkert til at svinge mellem småprogrammer, der kan afspille pruttelyde, til gedigne, lokalt tilpassede og kreative hjælpeapplikationer til dagligdags gøremål.

Men vil de mange apps til iPhone, iPads, Android-enheder og andre smartphones mon erobre selve internettet og henvise www til en niche? Det mener Chris Anderson, chefredaktør på Wired. Og andre har blandet sig i koret, ikke mindst den gammeldags medieverden herhjemme - eksempelvis Politikens Stig Ørskov i en kommentar.

Udsigten til et fragmenteret web får dagblade og andre medier til at se muligheden for at indføre nye befæstede betalingsområder for indhold via små 'cool' apps til iPhones. Min gode ekskollega Lars K. Jensen har gode synspunkter på det i denne kommentar. Opfinderen af www, Tim Berners-Lee rystede også på hovedet af spådommene om webbets død, da jeg mødte ham i København i september.

Den ultimative app er din webbrowser
Den gamle ide om befæstede betalingsområder for online-informationer er atter dukket op. Men igen er den tæt på idioti, og selve ideen om at låse world wide web til små specialiserede og platformsafhængige apps er næppe langtidsholdbar. Apps giver absolut mening at afvikle lokalt, når det handler om eksempelvis e-mails og funktionaliteter, der går ud på at udnytte den hardware, som befinder sig i enheden. Kamera, gps, accelerometer, lyd og video for eksempel.

Men tænk på, hvad der ellers kendetegner mange af de trendy apps, som formidler indhold fra nettet og sociale tjenester:

 • De rummer begrænset funktionalitet i forhold til vanlig webadgang.
 • De håndterer som regel eksterne links til andre tjenester eller indhold dårligt.
 • De er platformsafhængige og kræver tilretninger til hvert eneste operativsystem og device.
 • De optager urimelig meget plads i enhedernes hukommelser og gør navigation på nettet besværlig og uoverskuelig.
 • De kræver installationstid og bøvl ved hver eneste opdatering.

Lad det billede stå et øjeblik og tænk på, hvad en universel applikation som en webbrowser kan bruges til. Med eksisterende standarder som Javascript og kommende standarder som HTML5 kan websider med snedig brug af stylesheets vises på måder, som næppe er at skelne fra lokale apps. Gmail er et forbilledligt eksempel på en brugergrænseflade til e-mails, som tilpasser sig den aktuelle enhed uden alt muligt installationsbøvl. En webbrowser er på mange måder den ultimative og mest fleksible app.

Web: grunden til du kan læse dette her
I sin oprindelige vision for world wide web så opfinderen Tim Berners-Lee mulighederne for et hyperlinket web, som gjorde samarbejde og informationsdeling og udveksling til en realitet. Den vision er realiseret og vil fortsat vise sig at være levedygtig. Helt uagtet kommercielle og andre interesser, som forsøger at decimere nettet til små isolerede øer, som (betalings-)apps med invalideret funktionalitet skal give adgang til. De bedste meningsfulde apps er kommet for at blive, men ikke på bekostning af det sammenvævede net, som har ændret verden fundamentalt.

Du kan læse mere om Tim Berners-Lee og data i mit aktuelle interview med ham: "Fremtidens web handler om data".

Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rolf Ask Clausen

Med henvisning til erfaringsbasen fra ikke-mobile-enheder er det let være enig i den overordnede betragtning. Nyhedsdimser til at lægge på skrivebordet osv. var ikke vejen frem. Browseren vinder.

MEN...

De mobile enheder har nogle hardware-egenskaber, som bør med billedet. Frem for alt gps og bevægelsessensorer. Hvilket skaber nogle muligheder, som kan gøre "apps mere relevante end de var på de stationære/slæbbare dampkraft-computere.

 • 0
 • 0
#2 Dennis Krøger

Man kan godt bruge samme data på mobile enheder, det kræver bare at browseren understøtter det (med tilpas sikkerheds understøttelse. F.eks. spørger den mobile Firefox browser om man vil tillade at lokaliserings data sendes til websteder der spørger).

 • 0
 • 0
#3 Morten Philipps

Jeg giver de "ældre herre" ret i at www ikke er ved at dø :), men apps kan noget helt specielt som man som bruger kan plukke ud af de 250.000 apps man fx finder i "App Store" - Disse apps er skræddersyede til din telefon (eller anden dims), og er dermed en integreret del med fx gps, kamera osv.

 • Du skal ikke logge på diverse tjenester med en app
 • En app åbnes bare - du skal ikke først åbne browser, finde siden og til sidst logge på
 • En App er designet til fx manglende tastatur og stor skærm, så "det du vil" er nemmere at gøre
 • Apps kan bruge flere teknologier i telefonen til fx at styre dit anlæg over wifi, bluetooth eller infrarød (det har jeg aldrig set nogen webapps der kan)
 • Apps kan virke offline - ret smart at have et kort over Mallorca så man ikke skal hente kortet over nettet til uhyrlige raomingtakster når man er ude at rejse.

Med fx Google Maps installeret på min telefon kan jeg umiddelbart efter programstart se mine "lattitude-venner", lokalisere min egen position og navigere rundt på kortet fra min Nokia N79. Jeg ville betakke mig for at bruge Google Maps via browseren, hvis Opera Mini overhovedet understøtter brugen af dette.

Når det så er sagt, så er der godt nok mange apps der ikke kan bruges til noget. Tænk på hvor mange timer der går med forskellige spil og åndssvage "party trick apps", og ja, der er også mange apps der overhovedet ikke egner sig til brug. Det er heller ikke altid, at beskrivelsen stemmer overens med indholdet af programmet. Der findes dårlige apps, men der findes jo også dårlige hjemmesider.

Så www er ikke ved at dø, men er bestemt en mindre og mindre del af internettet som jeg ser det.

Ps: Tak for dine mange gode blogindlæg Kurt

 • 0
 • 0
#4 Kurt Westh Nielsen Blogger

Hej Rolf Jeg underkender ikke pointen om hardware, faktisk skrev jeg jo:

Apps giver absolut mening at afvikle lokalt, når det handler om eksempelvis e-mails og funktionaliteter, der går ud på at udnytte den hardware, som befinder sig i enheden. Kamera, gps, accelerometer, lyd og video for eksempel.

Mvh /kurt

 • 0
 • 0
#6 Rolf Ask Clausen

Jeg underkender ikke pointen om hardware, faktisk skrev jeg jo:

[quote]Apps giver absolut mening at afvikle lokalt, når det handler om eksempelvis e-mails og funktionaliteter, der går ud på at udnytte den hardware, som befinder sig i enheden. Kamera, gps, accelerometer, lyd og video for eksempel.

[/quote]

Så godt disclaimeren, men den gør jo os nærmest enige og balancen i dit indlæg hælder trods alt klart mod web.

For nu at være fremadrettet ville jeg gerne høre flere tanker og ideer til app-domænet, hvor hegnspælene kunne hedde:

 • Nyttig
 • Vigtig
 • Udnytter hardwaren - fx gps og accelerometer
 • 0
 • 0
#7 Jonas Høgh
 • Du skal ikke logge på diverse tjenester med en app

Der er ingen hindringer for at cache dine credentials i fx en cookie med HTML - allerede i dag

 • En app åbnes bare - du skal ikke først åbne browser, finde siden og til sidst logge på

Du kan allerede nu tilgå HTML5 sider som apps på din startside på fx iPhone. Det er en lille bitte UI detalje at lave for OS-leverandøren

 • En App er designet til fx manglende tastatur og stor skærm, så "det du vil" er nemmere at gøre

Det er der mange hjemmesider der også er - og gør afsenderen det 1 gang i HTML, skal han ikke release 7 forskellige apps.

 • Apps kan bruge flere teknologier i telefonen til fx at styre dit anlæg over wifi, bluetooth eller infrarød (det har jeg aldrig set nogen webapps der kan)

Ja, her mangler noget, hvis du skal helt ned på lavt niveau og lave en fjernstyring. Men hvor mange apps falder i den kategori? 5%?

 • Apps kan virke offline - ret smart at have et kort over Mallorca så man ikke skal hente kortet over nettet til uhyrlige raomingtakster når man er ude at rejse.

Det kan du allerede i dag med HTML5 cache manifests på fx iPhone.

 • 0
 • 0
#8 Mogens Isager

Jeg er enig i at hardware udnyttelse kan være et argument for native apps, men browser producenterne arbejder jo også på at udnytte hardwaren.

 • 0
 • 0
#9 Niels Dybdahl

Når jeg installerer apps, så accepterer jeg at de får de rettigheder som de beder. F.eks at tilgå min adressebog. Hvis jeg skal gøre det samme med en webapplikation, så kræver det i dag at jeg giver mit google password til applikationen, hvilket jeg ikke er særligt interesseret i at gøre.

Som bruger har jeg langt mere styr på hvilken kode der kører på min mobil, når jeg bruger apps end når jeg bruger webapplikationer.

Men i bund og grund er forskellen mellem webapplikationer og apps bare tale om forskellige programmeringssprog og APIer. Og her har HTML+Javascript meget at hente endnu, hvilket er meget naturligt for et crossplatform sprog.

Men hvilket sprog er så bedst? Som udvikler foretrækker jeg at udvikle i Java fremfor HTML+Javascript: Flere fejl bliver fanget under compilering og der er bedre debuggere tilgængelige. Til gengæld er jeg så nødt til at skrive koden separat til de 7 store platforme: Symbian, Android, iOS, Blackberry, WebOS, Windows Mobile og Windows Phone. 5 af dem understøtter dog Java så der kan jeg genbruge noget af koden. Debugging er dog nødt til at blive gjort på samtlige platforme uanset om jeg laver apps eller webapplikationer.

 • 0
 • 0
#10 Daniel Udsen

Jeg mener jeg har set et tal der angiver at ca 90% af alle iphones apps er 100% baseret på dens inbyggede browser.

http har sine problemer men app teknologien er med forbavsende få undtagelser bare en metode til at bootstrappe og rebrande en hjemmeside.

Der er ikke rigtigt noget altilernativ til html/ecmascipt hvis du med begrenset udviklingstid vil ramme alle dine potitielle brugere.

 • 0
 • 0
#11 Hans Dalsgaard Jensen

Som Morten finder jeg fordelen ved apps, at de tilpasser websiderne til den mobile enhed langt bedre en der opnås i en browser.

Se forskellen mellem IMDB som app til Ipad og den originale webside. Prøv Wikipanion versus wikipedia.com. Google Maps, YouTube, TED Talks, Wolfram Alpha er andre eksempler på apps der i bund og grund omformatterer den bagvedliggende webside, men gør den langt mere funktionel på den mobile enhed. Prøv aggregerende apps som Flipboard.

Men det kunne da være spændende at se links til HTML5 sider med tilsvarende immersive funktionalitet.

 • 0
 • 0
#12 Jakob Damkjær

Man som bruger kan kontrolere hvilke apps har rettighed til at tilgå hvilke funktioner og informationer.

Hvis alt kørte i browseren så vil alle apps ha adgang til alle de funktioner og rettigheder som browseren har.

fx kan man beslutte at bruge en youtube app og ikke blive profilet af google mht geolocation. Hvis man bruger googles mobil site så kan de profile en med alt det info man lader browseren tilgå...

 • 0
 • 0
#14 Frans Josef Meyer

. Vi savnede, at kunne se og høre DR video og Lyd podcast nemt fra vores mobile enheder – så vi har lavet:

www.nempodcast.dk

Den dækker bl.a.:

iPad / iPhone / iPod Touch / Android / HTML5 / Flash afspilning af DR.dk Video og Lyd Podcast.

Målet har været - at samme web site - både skulle virke med mobil og desktop enheder.

Derfor kan man også dele et link til en given udsendelse - mailet, twittet osv... uanset modtager platform...

DR omtaler den:

http://www.dr.dk/betalab/2010/07/14...

/Frans Josef Meyer

 • 0
 • 0
#17 Frans Josef Meyer

Nu er mobil versionen trimmet !

Så besøger du siden med en iPad, iPhone, iPod Touch eller Android computer – så får du automatisk en særlig, særlig tilpasset mobil udgave.

Det er stadig sådan, at deler du et link til siden, så passer det – uanset hvad link-modtageren ser siden med.

@Jørn Hedegaard Povlsen Er det blevet bedre på din HTC Wildfire?

/Frans Josef Meyer

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere