Fri din iPhone! (2.0)

Version2 kørte i marts et interview med iPhonehackeren "K", der havde afprøvet Apples nye udviklingsmiljø til 2.0 udgaven af OS X iPhone. Dengang var der endnu ikke nogen iPhones med det nye operativsystem i handelen og "K" havde derfor forkastet det som udviklingsplatform til fordel for 1.1.4 og en uofficiel udviklingspakke. Alt dette ændrede sig dog denne sommer og vi følger derfor artiklen op med endnu et interview med "K", der nu har haft lejlighed til at prøve 2.0 som udviklingsplatform på sin førstegenerations iPhone.

V2: Du har netop opgraderet til førstegenerations iPhones OS X til version 2.0. Hvordan forløb det?
"K": Det var stort set lige ud ad landevejen. De rare mennesker hos iPhone Dev Team har lavet et elegant lille program, "pwnage", med en ligetil grafisk brugergrænseflade der opdaterer din iPhone til 2.0. Der er sågar en dansk trin for trin vejledning til det ovre på iphoneguide.dk. Din mormor kan gøre det i søvne på mindre end en halv time!

V2: Æh okay. Er der så nye udfordringer i at udvikle til 2.0 eller er det også noget ... erhm ... mormor kan klare?
"K": Det nye OS kræver at alle applikationer er digitalt signerede med et certifikat udstedt af Apple til den nette sum af $99 for firmaer under 500 mand og $299 for firmaer derover. Derpå kan man anvende Apples "AppStore" til at distribuere applikationerne til alle iPhoneejere i verden. Man kan altså 1) ikke bare uden videre skrive et program til sin egen iPhone uden at betale for det 2) kun distribuere det, som Apple synes de vil godkende og 3) ikke uden videre undgå at Apple tager sig betalt for at distribuere det via deres indbyggede butik. Det er vendor-lockin på den hårde måde! Men der er selvfølgelig en vej udenom (smiler).

V2: En vej udenom' Hvad kan kan man gøre'
"K": Med den knækkede udgave af 1.1.4 OS X til iPhone fulgte programmet "Installer.app", der tillod installation af ikke-Apple godkendt software. I den nye udgave medfølger i stedet "Cydia", der ligeledes tillader distribution udenom Apples monopol.

V2: Men hvad så med den digitale signering' Du skal vel stadig betale for et certifikat - eller hvad'
"K": Nix! De rare mennesker hos Dev Team har fjernet certifikatchecket fra operativsystemet, så det er nok med XCode fra det gratis iPhone SDK + en SSH/SFTP klient - så kan du kompilere til iPhone og installere dine programmer uden videre vrøvl.

V2: Okay! Så kan man ellers bare skrive hvad som helst eller hvad?
"K": Tjah. Hvis man anvender Apples SDK forpligter man sig til ikke at skrive programmer der udnytter den nye GPS (red: i 3G udgaven) facilitet til ret meget. Der står noget i stil med "Applications may not be designed or marketed for real time route guidance; automatic or autonomous control of vehicles, aircraft, or other mechanical devices; dispatch or fleet management; or emergency or life-saving purposes." ... Poof der røg muligheden for at anvende dyret til navigation. Enten er Apple ved at lave den slags software selv eller også har nogen i marketing fået en hjerneblødning mere.

V2: Hmm. Ja, lyder mystisk. Hvordan er dokumentationen?
"K": Apple har gjort meget ud af at gøre det let at udvikle og sammenlignet med det gamle hackede udviklingsmiljø til 1.1.4 er dette - set fra en udviklers perspektiv - langt langt bedre. Tærsklen er simpelthen blevet sænket alvorligt med vidoer, guidelines og API dokumentation på Apples iPhone developer website.

V2: OK. Tak for din tid! En sidste kommentar her på falderebet?
"K": Ja! Fri din iPhone (2.0)!

"K" ønsker stadig at forblive anonym, men hackerens virkelige identitet er redaktionen bekendt.

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 ab ab

Jeg fandt det interessant, at Apple ifølge det ovenstående tilsyneladende finder sig berettiget til at lægge restriktioner på, hvad man må bruge hardwaren i iphonen til også efter, at denne er købt og betalt.

Google Maps er kendt for at have indgået en aftale med udbyderne af kortdata, som begrænser løsningens mobile anvendelse, netop fordi udbyderne af kortdata nyder godt af, at markedet for mobile navigationsenheder (a la Garmin) er en uhyggelig cash cow i øjeblikket. Måske er det af lignende årsager, at der er sådanne licensrestriktioner på, hvad man må bruge GPS'en i iphonen til.

Læs evt. mere på http://forum.mgmaps.com/viewtopic.php?t=923

 • 0
 • 0
#3 Kåre Kjelstrøm

Jep, "befri". Der gik vist lidt danglish i den.

Hvis man vælger at opgradere sin iPhone til 2.0 og anvender Apples SDK til at udvikle applikationer til den ja så er man underlagt de nævnte restriktioner. Sørgeligt.

Interessant link i øvrigt - forklarer hvorfor det skal koste tæt på prisen for en ny GPS at få opdateret sine kort.

 • 0
 • 0
#4 Esben Damgaard

Apropos kort, så synes jeg alle med GPS-udstyr der kan gemme sine spor at uploade dem til Openstreetmap.org. Her er der en masse folk der så bruger sporene til at udvide det frie kort med. Der mangler stadig en del på kortet, men det vokser med en god hastighed :) Vær med til at man i fremtiden kan få gratis og frie kort over hele verden.

 • 0
 • 0
#5 Lars Rosenberg Nielsen

Såfremt at ovenstående citat: "Applications may not be designed or marketed for real time route guidance; automatic or autonomous control of vehicles, aircraft, or other mechanical devices; dispatch or fleet management; or emergency or life-saving purposes" er copy-paste fra deres license agreement, så vil mit umiddelbare gæt være, at det handler om at undgå retssager hvor folk er kørt galt eller på nogen måde kommet til skade fordi de har troede lidt for meget på en GPS-enhed i en mobiltelefon. Det er dog blot mit gæt. Lars

 • 0
 • 0
#7 Lars Rosenberg Nielsen

Pudsig nok tager de fleste større selskaber, som stiller et API tilrådighed forbehold for netop ansvar i forhold til hvad et API bliver brugt til. Om det er blot er standard disclamers ala'

ViaMichelin may not be held liable for direct, indirect, incidental or consequential damage, foreseeable or unforeseeable, caused to Client, in particular, but not limited to, loss of income or profit, loss of business, loss of data, loss of equipment, including recovery, reproduction and repair costs from such losses, or due to the use and/or inability to use ViaMichelin Maps & Drive API Services and ViaMichelin Content.

eller om der ligger en reel begrundelse bag, kan jeg naturligvis kun gætte på.

Lars

P.S. Vil jeg mene at det er sandsynligt at Apple ser ting ala' turn-by-turn brug af gps'en som et vækst område som de gerne vil beskytte, ja - de er blevet en pengemaskine over de seneste år.

 • 0
 • 0
#8 Thomas Alexander Frederiksen

ja - de er blevet en pengemaskine over de seneste år.

Ja, det er jo skræmmende med de dér firmaer der mener de skal tjene penge på enhver tænkelig måde.

Ærligt talt, hvis man ser isoleret på GPS-delen af licensen er de hverken værre eller bedre end andre GPS-enablede platforme. Resten af deres app-store koncept betyder at de kan sikre kontrol over hvilket l*rt folk får lov til at installere. Jeg er absolut tilhænger af åbenhed, men jeg kan også godt se såvel forretningsmæssig som supportmæssig(!) fornuft i at de holder så hårdt på kontrollen over platformen.

 • 0
 • 0
#9 Kåre Kjelstrøm

Selvfølgelig skal der tjenes penge og klart skal Apple da have lov at køre en model hvor de kan være garant for kvaliteten af det software der ender på iPhonen. Det kan kun give gladere kunder.

Der hvor min kæde springer af er når det skal koste penge bare at få lov at lave et program til sin egen telefon. Det er dæleme en ny strategi i det marked.

Apple kunne desuden have valgt at lave en disclaimer a'la den fra Michelin ovenfor hvor de bare fraskriver sig ansvaret i stedet for at tvinge folk til ikke at lave software der udnytter den hardware der er i telefonen. I min optik kan det kun betyde at Apple selv ønsker at kontrollere om iPhonen skal anvendes til GPS navigation og med hvilken software.

 • 0
 • 0
#11 Jakob Damkjær

At man ikke selv kan skrive programmer til sin egen telefon burde være dækket af "ad hoc" licensen.

Nok skal man lige betale for at være developer, men i mine øre er det fair nok at man skal betale lidt for at få et certifikat der gør at applikationen kan køre.

Det koster penge at supporte og holde certifkat serverene kørende. Samtidig så har man sat sit digitale fingeraftryk på applikationen og det burde være hæmmende for malware. De fleste med dårlige intententioner kan ikke li at efterlade klare markerede fingeraftryk.

Desuden så er det godt for platformen at der er en minimal entry fee. Det holder useriøse udviklere væk.... Og face it det er ikke en milion millard de ber om.

mine 5 øre. Jakob

 • 0
 • 0
#12 Martin Hoffmann

Jeg skulle have bedt min mormor om at gøre det for mig, hvis hun kunne have gjort det på en halv time. Jeg brugte fem timer forleden nat, badet i angstens sved, før den var opdateret.

Det var dog det hele værd. :)

 • 0
 • 0
#13 Per Steffensen

Meget fint indlæg Kåre.

Jeg har lige kigget kort på Appels sider om det, og som jeg forstår det så kan man kun få adgang til iPhone Dev Center hvis man registrerer sig (for 99$). På iPhone Dev Center findes "Getting started videos", "Getting started dokuments", "Coding HOW-TOs" osv. Er det den eneste dokumentation der findes? Hvis ja, kan man så reelt komme igang med at udvikle, uden at registrere sig?

 • 0
 • 0
#14 Kåre Kjelstrøm

Hej Per,

Takker :-)

Det er nok at have en iTunes konto eller Apple store account for at kunne downloade API'et og hente tutorials, eksempler mm. Det er gratis. API'et giver så mulighed for at skrive applikationer som kan testes på den medfølgende simulator, men for at teste på en egentlig iPhone skal man registrere sig for $99.

http://developer.apple.com/iphone fines foruden de ting du nævner også API dokumentation (http://developer.apple.com/iphone/library/navigation/index.html) så Apple har imho sænket tærsklen for at komme i gang med at udvikle til iPhone temmelig dramatisk.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere