jens andersen bloghoved

Fremtidens programmeringssprog for SAP er ikke ABAP

Efter en forrygende tur til CeBIT i Hannover vil jeg gerne dele nogle af de informationer som jeg fik i mit interview SAP co-CEO Jim Hagemann Snabe. Vi var inde på mange område i det 45 minutter lange eksklusive interview som jeg havde med den danske topchef, der har ansvaret for al teknologisk udvikling hos SAP.

I forbindelse med at SAP benytter HANA som platform flyttes funktionalitet fra applikationsserveren til databaseserveren. Det er et opgør med den traditionelle tre lags client-server arkitektur. I forbindelse med at funktionalitet og dermed programmering flyttes til HANA sker der samtidigt et skifte væk fra ABAP som programmeringssprog. ABAP har været fundamentet for den store succes, som SAP har haft med deres ERP system. ABAP er et fortolket programmeringssprog, der mest af alt minder om en blanding af SQL og COBOL og som senere er blevet udvidet med en objektorienteret udgave. Desuden er kildekoden tilgængelig for alle og kan som sådan modificeres.

Jim udtalte, at HANA som platform er åben for alle programmeringssprog, og da ABAP ikke lige er noget man typisk lærer i løbet af sin uddannelse mente han, at en del fremtidig udvikling ikke vil ske i ABAP. Da al kommunikation med HANA databasen sker ved hjælp af standard SQL er det en åben platform som kan bruges til alle type applikationer. Det har kunderne opdaget! Over 40% af solgte HANA systemer på verdensplan går til kunder som ikke er SAP kernekunder, dvs. som ikke har umiddelbart SAP ERP eller BW løsninger.

Det betyder dog ikke at ABAP forsvinder fra applikationsserveren lige med det samme. Stort set samtlige SAP kunder har foretaget ændringer og selv lavet udvidelser, der skal overleve en rum tid endnu. Men den fremtidige udvikling vil i højere grad ske på database serveren, og applikationsserverens betydning bliver mindre. Jim fortalte at SAP arbejder på en at finde en anden måde at at foretage udvidelser af SAP funktionalitet som dog ikke er ABAP.

Men er det realistisk at forestille sig SAP som en uafhængig applikationsplatform?

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Torben Mogensen Blogger

ERP-systemer har stort set altid været kendetegnede ved, at de har haft hver deres hjemmedesignede programmeringssprog til kundetilpasning og udvidelser.

Det er både godt og skidt: Et specialdesignet sprog kan være meget tæt integreret med systemet og have begreber fra systemet som naturlige virkemidler i stedt for som et bibliotek, der er boltet udenpå et andet sprog. Men på den anden side, kræver det dels (som du siger) en læringsproces for programmørerne og dels er ERP-firmaerne sjældent programmeringssprogseksperter, så man får ofte sprog, der er misk-mask af diverse hypede sprogelementer (såsom objekter, aspekter, reflektion, osv.) uden specielt meget tanke på, hvor relevante de enkelte sprogelementer er for den opgave, sproget skal løse.

Jeg tror dog ikke, at det er væsentligt sværere at lære et nyt programmeringssprog, end det er at sætte sig ind i en ny stor API til et sprog, man allerede kender. Så der, hvor jeg virkelig ser et potentiale i at åbne op for andre sprog, er muligheden for at tredjeparter (med sprogdesignekspertise) udvikler sprog, der er tæt knyttet til systemet, men nemmere at bruge (og verificere) end ABAP.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere