Fra bogreolen

Det er sjældent jeg får taget mig sammen til at købe nye fagbøger "for sjov". Når jeg endelig får taget mig sammen vil jeg dog gerne have noget kvalitet, men hvordan måler man bogkvalitet i en branche der bevæger sig så hurtigt og ofte er så overhypet som IT-branchen?

Et af mine kvalitetesmål er at noget skal have en vis langtisholdbarhed, det skal handle om metoder og ikke enkeltversioner af produkter. Derfor går jeg enten efter bøger der har et par år på bagen og stadigvæk er bogen på sit område eller også går jeg efter forfattere jeg ved har noget interessant på hjertet. Det kommer selvfølgelig til at præge min bogreol, her er et udvalg:

Design Patterns af Gamma, Helm, Johnson og Vlissides (1994) er en rimlig ny bog på min bogreol på trods af at den er skrevet i 1994. Det var min sommerferielæsning, ikke fordi jeg lærte noget nyt, men godt at få sat ord på ting jeg allerede gør. (jeg er absolut ikke OO-fanatiker)

The Mythical Man-Month af Fred Brooks (20 års jubilæumsudgave, 1995). Meget har ændret sig siden 1975, men "Adding manpower to a late project makes it later", "The Second-System Effect", "Plan to Throw One Away" og mange andre fraser er stadigvæk lige så aktuelle i dag.

Mastering Regular Expressions af Jeff Friedl (2. udgave 2002) begynder muligvis at vise sin alder 5 år efter sidste udgave. Den sproguafhængige første halvdel giver stadig en ganske solid indførelse, men anden halvdeel begynder nok at halte efterhånden. Selv Perl er efterhånden ved at få named captures. Mon ikke en kommende tredje udgave komme til at stå hurtigt på ønskelisten.

The Practice of Programming (1999) af Brian Kernighan og Rob Pike er nok en af dem jeg købte primært på grund af forfatterne, begge hører til unix-verdens grand old men. Ikke så mange fine ord og metoder, men en pragmatisk tilgang baseret på 20 års erfaring. Jeg kan lide deres stil.

Hvilke kriterier bruger I for at finde nyt fagligt læsestof?

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Torben Mogensen Blogger

Det meste faglige læsestof får jeg fra konferenceproceedings og videnskabelige artikler, som jeg downloader fra nettet (bl.a. ACM onlinebibliotek eller citeseer). Derudover får jeg en del lærebøger tilsendt fra forlag, der håber at jeg vil bruge dem i undervisningen. Det er ikke alle disse, jeg nærlæser, men af og til kommer der nogle gode. Opslagsbøger læser jeg på DIKU's bibliotek efter behov. Det er meget længe siden, at jeg selv har betalt for en fagbog. Sidst var det et prøvetryk fra Lulu.com af min egen oversætterbog.

Hvad angår langtidsholdbare bøger, så er "Parkinson's Law" stadig aktuel, og man går ikke helt galt i byen ved at købe Knuth's "The Art of Computer Programming". Og "The Dilbert Principle" kan vel også kaldes faglitteratur. :-)

 • 0
 • 0
Niels Sandholt Busch

Jeg kigger Bla. på hvilket forlag der står bag. O'Reilly og Pragmatic Programmers havner ofte på min bogreol. For mig behøver en bog ikke at have eviggyldig holdbarhed. Ofte kan jeg spare tid ved at have en god bog om et emne jeg er interesseret i.

 • 0
 • 0
Christian Schmidt Blogger

Jeg synes heller ikke, at en bog nødvendigvis behøver være langtidsholdbar for at være interessant. Selvom et nyt produkt ikke umiddelbart er relevant for mig, kan det sagtens indeholde nogle gode idéer, som måske kan overføres til nogle af de produkter, jeg bruger. Men o.k., bøger om produkter, jeg ikke selv bruger, er nok ikke nogen, jeg vil købe for at have dem stående på bogreolen som opslagsværk.

 • 0
 • 0
Lasse Hillerøe Petersen

Min tommelfingerregel for bogkøb er, at hvis en bog er mere end en tomme tyk, så skal der tunge argumenter til at købe den. Når jeg går ned ad strøget i Århus en sjælden gang, kigger jeg altid lige ind for at se hvad Jane har på hylderne, men i de sidste mange år synes jeg udvalget er blevet noget - kedeligt. Og for størstedelens vedkommende tykkere end en bibel!

Allerhelst vil jeg have læst en bog i forvejen fra biblioteket, så jeg er 100% sikker på at den er interessant at genlæse/kigge i med mellemrum og derfor også nødvendig at eje. Boghyldeplads er en knap ressource i mit hjemmekontor!

ACM DL er en rigtig god ting. Derudover er jeg enig i at de fleste "klassikere" vist er skrevet for mange år siden. Derfor kan det også betale sig at gå på jagt i antikvariske bøger, evt via Amazon, samt bogsalg fra fx teknisk bibliotek. Jeg må indrømme at jeg holder utroligt meget af at finde interessante bøger "ved et tilfælde". Og selv om det selvfølgelig er let at kaste mere eller mindre tilfældige søgeord ind på Amazon, så er der en anden charme ved at pille en tilfældig bog ned fra hylden på teknisk bibliotek (eller i et antikvariat), og slå op på et tilfældigt sted og se hvad der byder sig til af guld.

Tre af de senest ankomne bøger i min reol: Cleaveland&Uzgalis: Grammars for Programming Languages (1976) Morville: Ambient Findability (2002) Damasio: Descartes' Error (1994)

-Lasse

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere