per andersen bloghoved

Fordi det kan flyve er det ikke nødvendigvis en sky

IDC's Cloud konference løb af stablen sidste uge. Ikke alt gav lige meget mening. Hvad er det nu lige en færdigpakket server med virtualiserede applikationer har med Cloud at gøre' Eller hvordan man kan tage betaling for 89 CPUere, selv om man kun har 72 til rådighed. Nå, ja, jeg er jo heller ikke ingeniør (øv, der fik jeg røbet det).

IDC's keynote, Anders Elbak, tog til genmæle over for min skeptiske holdning til private skyer ' at de ikke har ret meget med Cloud at gøre. I bund og grund er private skyer en mere fleksibel provisionering af de samme gamle applikationer. Så godt nok ligner det cloud, men de lever ikke op til de definitioner af Cloud, som IDC selv bruger. Og interessant nok viste en analyse, at brugere af private skyer ikke helt kan se samme fleksibilitet i en privat sky som en offentlig ? en af grundprincipperne i skyen (effektiv udnyttelse af kapacitet -> lavere omkostninger).

Indtil nu har ingen kunnet forklare mig, hvad en virksomhed gør med overskudskapacitet på den private sky, når der ikke er fuld belastning. Elektricitet blev jo heller ikke en 'utility' bare fordi man fik en smartere generator nede i kælderen.

Men herregud, hvis de vil kaldet det for 'private skyer' så lad dem dog. De repræsenterer klart en udvikling, der har en berettigelse i sig selv, så selv om min kone siger, at jeg er ordkløver, så lad det fare for denne gang. Lad os fokusere på de reelle fordele, der er.

I det hele taget var der på konferencen nok en vis stemning, at begrebet 'cloud' efterhånden er så udvandet, at det ikke giver meget mening i det hele taget. Og faktisk er det nok mere marketing end så meget andet. En efterfølger til on-demand computing, SOA og Web services.

Capgemini's keynote præsentation ved konferencen undlod da også helt at bruge ordet 'cloud'. Og i stedet snakkede man om software-as-a-service og endnu mere 'forretningsproces som en service?. Det sidste er i virkeligheden det, det handler om. Glemt teknologi, bokse, servere og infrastruktur. Det eneste, der hjælper forretningen er at få services der understøtter deres processer. Så kan vi IT hjerneskadede kalde det for hvad vi vil.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Nikolaj Brinch Jørgensen

Så kan vi IT hjerneskadede kalde det for hvad vi vil

Ja det kan vi IT folk nok, men det kan en virksomhed der lever af at sælge det ikke. Hvis det skal markedsføres skal det pine død være "buzz-word compliant" - det kan altså ikke hjælpe noget at kalde det hvad man vil, så sælger man intet af det.

  • 0
  • 0
#2 Jon Bendtsen

Ikke alt gav lige meget mening. Hvad er det nu lige en færdigpakket server med virtualiserede applikationer har med Cloud at gøre? Eller hvordan man kan tage betaling for 89 CPUere, selv om man kun har 72 til rådighed. Nå, ja, jeg er jo heller ikke ingeniør (øv, der fik jeg røbet det).

Det skal man nok være sælger eller økonom for at forklare.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere