Jesper sandal header

Første tur til Blockbuster - nu på Internet!

For knapt ét år siden gik jeg for sidste gang i min lokale Blockbuster-butik. I dag står den forladt med nogle falmede reklamer for et elendigt konsolspil i vinduerne. Den butik med brugte smartphones og tablets, der skulle være åbnet, dukkede aldrig op, og lokalerne venter nu på at blive overtaget af en shawarmabar eller slikbutik.

Men nu er Blockbuster tilbage og endda på det verdensomspændende computernetværk kaldet Internet.

Det er TDC, der nu lancerer en streamingtjeneste, og sådan noget nymodens noget, må jeg jo straks se nærmere på. Det er som en videobiks og Moviebox lige på din IBM-kompatible PC, og hvem kan sige nej til det?

Nu kunne man jo indvende, at TDC ikke ligefrem er først med idéen om at tilbyde streaming af film lige ned på LCD-displayet. Det endnu forholdsvis ukendte amerikanske firma Netflix tilbyder eksempelvis muligheden for at streame et ubegrænset antal film mod et månedligt abonnement.

Netflix og de øvrige tjenester med samme forretningsmodel kan dog kun tilbyde visse film. Det er reelt de film, som der ikke var nogen risiko for, at alle eksemplarer var udlånt, når du kom ned i Videohjørnet lørdag efter klokken 20.

TDC's Blockbuster har også nogle af disse film, for ellers ville de digitale reoler synes tomme. Så børster man nullermændene af kuglen i sin mus og klikker ind på 'komedier', så kan man vælge mellem dejligt mange gamle Far til Fire-film. For det er lige, hvad streaming-generationen vil have.

Der må jeg indrømme, at jeg var sarkastisk, og jeg beklager. Den slags kommer ikke tydeligt til udtryk på skrift. Hvad jeg i virkeligheden mener er: »Hvad fanden ligner det, at jeg skal rode gennem en digital udgave af dvd-restmarkedet i Bilka for at finde LEGO-filmen?«

Den eneste berettigelse, TDC's Blockbuster har på det danske marked, er adgangen til kategorierne premierefilm, samt film, der er så gode klassikere, at filmdistributørerne udmærket ved, at de kan få os til at punge ud for dem én gang til, selvom vi allerede har købt dem på VHS og DVD.

Og den vare kan tjenesten levere. Der findes film, som kan lejes i 48 timer til en pris mellem 29 og 39 kroner, som man ikke finder på Netflix eller andre tjenester. Man kan så sige, at 48 timer ikke er en generøs lejeperiode, men det ser ud til at være den internationale standardperiode for digital filmleje. TDC er næppe det firma, som tager kampen op med filmdistributørerne og giver forbrugerne et mere fleksibelt produkt.

Jeg endte med at leje Alien. Det er én af de bedste film nogensinde, da der både er rumskibe, flammekastere og en kat med - flere årtier før nogen ved hjælp af Youtube fandt ud af, at det er lige præcis, hvad folket vil have. Pris: 29 kroner.

Illustration: Privatfoto

Valget af Alien ville også give TDC's Blockbuster det bedst tænkelige udgangspunkt for en prøvekørsel, da det var en sikker succes, og en film jeg er vokset op med på VHS, så billedkvaliteten næsten ikke kunne undgå i det mindste at svare til min hukommelse.

I det hele taget gav jeg TDC så meget hjemmebanefordel som muligt. Jeg brugte en Windows-pc og gik ind på blockbuster.dk med Internet Explorer, og jeg brugte Facebook til at logge på i stedet for at oprette en bruger.

Til TDC's ros skal det siges, at de ikke har været grådige og bedt om adgang til alt muligt fra Facebook, men kun to helt basale rettigheder: At se min offentlige profil og min e-mailadresse. Til sammenligning kan Netflix se min venneliste og slå ting op på min side. Pluspoint til TDC på denne konto.

Den uhellige alliance bestående af Microsoft, Hollywood og TDC betød, at det efter aflevering af mine kreditkortoplysninger var lige til at gå i gang med eventyret om et forældreløst rumvæsen, som bliver venner med den muntre besætning på rumgalejen Nostromo, men ender med at falde over bord et sted i yderkanten af Mælkevejen i et heroisk forsøg på at redde skibets kat.

Undskyld, spoiler alert selvfølgelig.

Selve streamingen fungerede upåklageligt, bortset fra at man tilsyneladende ikke kan slippe for de danske undertekster. Nu er jeg i samme fagforening som de dygtige billedmedieoversættere, så jeg sætter naturligvis pris på deres arbejde, men det ville være rart at kunne skjule teksterne, hvis man nu gerne ville øve sine engelske gloser.

Det er i øvrigt ikke helt korrekt, for i visse scener blev kun halvdelen af replikkerne tekstet, så de hørehæmmede kan ikke slippe af sted med at gnaske chips, så vi andre ikke kan høre, hvad der bliver sagt, men i stedet må finde mundaflæsningsmanualen frem.

Kommer jeg til at bruge Blockbuster igen? Ja, det gør jeg nok. Det bliver lidt modvilligt, for det er ikke den bedst designede hjemmeside på den danske del af WWW. Men til gengæld har de nogle film, som ellers kun kan findes på tjenester, der er væsentligt ringere end Blockbuster.

Nu er jeg også privilegeret. Vores tv er ikke i fare for at blive fedtet ind i den mystiske slim 3-årige udskiller, så vi har mulighed for at se andet end Damplokomotivet Thomas på Eventyr på Indiens Jernbaner med Farligt Gods og Slidte Bremser i uendelig løkke, som jeg kan forstå, det er virkeligheden hos børnefamilierne.

Så mine streaming-behov er fleksible. For mig er det ikke et valg mellem Netflix, HBO og Blockbuster. De tre kan sagtens supplere hinanden. Men jeg kommer nok ikke til at tage flere ture i den digitale Blockbuster-biks, end jeg før tog i den nu forladte butik. Også selvom jeg ikke skal ud i regnen.

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#11 Palle Simonsen

Og som sædvanligt ingen adgang med Linux :(

Google Play Movies virker fint på Linux med/uden Chromecast. Prisen er den samme, du kan købe/leje og udvalget er ikke helt så dødsygt 'næsten-gået-fallit-videobiks-i-gudsforladt-sommerhus-område-udenfor-sæsonen' udvalg som Netflix.

Hvis man nu ikke kan lide Google og tror at selv det mindste museklik rapporteres til NSA, Orgerne og The flat earth society skal man selvfølgelig holde sig væk og tro på, at alternativerne er bedre :)

  • 2
  • 0
#13 Bent Jensen

Hvis man nu ikke kan lide Google og tror at selv det mindste museklik rapporteres til NSA, Orgerne og The flat earth society skal man selvfølgelig holde sig væk og tro på, at alternativerne er bedre :)

Selv det mindste museklik bliver reporteret til NSA, Orgerne og The flat earth society, men de må god vide at jeg ser har set Alien. Min kone må ikke vide hvad jeg ellers har set :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere