Første installation af ChromeOS - gmail på 6+10 sekunder

Jeg kan ikke lade være - nyt spændende OS på markedet - det må prøves! Nej det er ikke FreeBSD 8.0 - det kommer jeg til. Nej det er heller ikke Windows7 - det kommer jeg nok ikke til (jeg skrev spændende)... Det er ChromeOS fra Google jeg mener ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4d6422f04.gif" alt=")

Jeg legede med at oversætte ChromeOS fra bunden på en Ubuntu 9.04 - uden held. Der var en del afhængigheder, som ikke er testet ordentligt af build-systemet, og derfor gik mit build i skoven efter en del timers arbejde. Jeg har ikke nået at kigge mere på dette. Men jeg fandt et USB image af ChromeOS fra http://memac.com/chromeos/, som jeg har installeret. I kan også lege med dette, og det er nok nemmere at hente fra http://www.sslug.dk/~pto/ChromeOS/.

Udpak de de to filer i hvert sit katalog med unrar - cat filerne sammen og dd det store 6GB image over på en 8GB USB-stick og boot (kan du ikke finde ud af dette så vent - ChromeOS er på "hacker"-niveau pt.)

Jeg har endvidere kopieret det udpakkede image over på min 16GB SSD disk i min Eee 901. Når jeg efter BIOS når boot-manageren tager det 6 sekunder før jeg mødes med en login-skærm. Indtast login til google (gmail-ID) og password så har jeg min gmail-konti i en Chrome webbrowser efter yderligere 10 sekunder. Det er flot især fordi ChromeOS-projektet er tidligt i udviklingsfasen.

ChromeOS giver adgang til applikationer på nettet (gmail, facebook osv) via Chrome browseren, men tilbyder ikke applikationer på selve maskinen.

Det er spændende at se hvor ChromeOS bevæger sig hen. Jeg tror det kan blive en stor succes, ikke fordi det kan boote meget hurtigt (men jeg forventer at bl.a. Ubuntu går efter at matche de 6+10 sekunder), men nærmere fordi ChromeOS smider en masse "ulyksaligheder" over bord - såsom opsætningsmenuer, applikationsinstallation osv som "mor Karen" alligevel ikke forstår. Her er et styresystem til dem som "bare skal på nettet" - og det er sikkert en meget stor del af befolkningen. Kan du undvære solitaire på selve maskinen, så er det værd at følge ChromeOS fremover.

Filerne på http://www.sslug.dk/~pto/ChromeOS/ bliver liggende et par
dage - vi kan sige indtil SSLUGs generalforsamling på tirsdag den 1/12 kl 19 - se www.sslug.dk :)

/pto

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#10 Kurt Westh Nielsen Blogger

Selvom jeg krysteragtigt har veget tilbage hidtil for at få OS'et til at køre under Virtualbox, har jeg til gengæld i flere måneder med stor glæde kørt Chrome-browseren - altid i recent builds under Ubuntu og synes faktisk den kører hurtigere og bedre end under Windows.

En stor fornøjelse.

Det eneste problem er, at installationen af Gears tilsyneladende går i stykker en gang imellem. er der nogen, som har gode råd til stabil installation af Gears til Chrome/linux? /kurt

 • 0
 • 0
#11 Flemming G. Jensen

Jeg havde et enkelt problem med at kompilere Chrome OS på Kubuntu 9.04 (64 bit). Jeg kompilerede ikke browseren; men downloaded den kompilerede version til Linux; men jeg var ikke opmærksom på, at filen skal renames, før man kompilerer chrome os.

Efter det havde jeg ikke problemer med at kompilere og få den til at køre på min eee 901.

Wlan virker ikke endnu; men det kommer vel i løbet af weekenden.

 • 0
 • 0
#12 mikkel meinike-nielsen

Undre mig over at der skal et 6 gb img til et system uden applicationer, men det er måske del af udviklings processen. Google crome -altså browseren er jo en lille fyr så man skulle tro at at google ville gå efter at lave noget småt og effektivt. Når ja bare en tanke..

Mikkel

 • 0
 • 0
#13 Louis Tim Larsen

Synes, at Chrome OS er meget overhyppet. Det er bare en Chrome browser, der kører på en Linux kerne og ikke så meget andet. Personligt, synes jeg, at der er mange flere spændende idéer og muligheder i Moblin, men hver sin smag.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere