Firefox hitter i Europa - men ikke i stokkonservative Danmark :-(

Hvad er det præcis der er galt med Danmark?
Firefox browseren er på hastig fremmarch, men Danmark ligger langt nede i den nyeste web-statistik. Jeg sukker højlydt...

Man gør intet galt, hvis man vælger IBM^H^H^H .. Microsoft

Igennem mange år har den gode latin i Dansk IT været at man intet gøt galt ved at vælge IBM. Dette gamle mundhæld er vist nu afløst af Microsoft. Og det ser ud til at Danmark indtager en slatten position i den nyeste statistik over brugen af Firefox i de forskellige landa i Europa.

Hos http://www.xitimonitor.com/ er der netop kommet en ny statistik over brugen af de forskellige browsere fordelt på de enkelte lande.

Hvor Slovenien og Finland klart har taget Firefox til sig med over 44% og 41% der bruger denne browser ligger Danmark på en 28. plads ud af 30 lande med ca 14% af danskere, der anvender Firefox.

Naturligvis er det klogt at være skeptisk overfor statistik (jeg nævner i rækkefølge "løgn, forbandet løgn og statistik"), men er ikke overrasket over at Danmark er et så Microsoft-tro land. Øv :-(

Undersøgelsen er også nært koblet til en anden browser-unddersøgelse fra samme firma omkring IE7 og Firefox.

Jeg er interesseret i jeres vurderinger. Er denne undersøgelse rimelig ud forhold til det I ser der ude på skolerne, i hjemmet, på arbejdspladsen, i kommunerne (suk) osv.''''

Vi ser ikke hvad der sker ude i verden, men er nogle IT-vanedyr!
Nu har jeg drillet alle jer Microsoft-brugere - skriv jeres holdninger nedenfor og skift så til Firefox :-)

Billedet stammer fra http://www.xitimonitor.com

Eksternt billede

Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Sune Vuorela

Ligger også relativt lavt. De har jo extremadura-regionen som poster mange penge i opensource - blandt andet i Debians QA. De har også deres egen 'linex' linuxdistribution. Linex er gnome+debian-baseret og shipper vist med Firefox som standdardbrowser.

/Sune

 • 0
 • 0
#2 Jan Keller Catalan

"Slovenia still leads the European countries with its use rate rising significantly: 44.5% for the week of March 5 to 11, 2007"

Jeg har hørt Slovenien blive omtalt som Slovakiet af en foredragsholder engang, men aldrig som Finland. Medmindre du har en anden kilde til Finlands Firefox-brug har du enten skrevet forkert land eller forkert procent, Peter.

Jeg har godt nok internationale websites, men mange besøgende kommer fra Danmark og jeg har en FF procent på 45, hvilket jeg kun kan tilskynde.

Jeg tror desværre ikke, det betyder noget for særlig mange mennesker, hvilken browser de bruger og for dem er IE fin nok. Ligeledes må jeg da erkende, at fra et brugersynspunkt er IE7 da et glimrende produkt - at vi webudviklere så river håret af hovederne pga. en næsten lige så underlige opførsel som dens forgænger, er så en anden sag, som betyder ret lidt for den almindelige forbruger.

Måske man også skal tage med, at Danmark er et meget internet-udbredt land og derfor er der nok flere meget forskellige personer, som bruger internettet og ikke kun de allermest computerkyndige.

 • 0
 • 0
#4 Mads Sørensen

Hej, Peter!

Jeg giver dig helt ret: Altid Firefox frem for IE eller andet gøgl! Jeg bruger det både på min bærbare med Edgy Eft (Feisty Fawn om et par dage ...) og min stationære med FC6.

Jeg siger ikke at Firefox er så frygtelig meget mere sikker og stabil end IE, men eventuelle fejl bliver rettet meget hurtigere end Balmer & co. gør det i IE!

Gid resten af de gæve danere snart ser lyset!

 • 0
 • 0
#8 Casper Thomsen

Hvis vi taler udbredelsen i Danmark, er jeg overbevist om, at FDIM's tal (6,7 procent) giver det mest rigtige billede. Her taler vi Danmarks største websites med målgruppen Hr. og Fru Danmark.

Hos FDIM er der lidt overraskende faktisk tale om et umiddelbart fald i brugen af Firefox i takt med, at Internet Explorer 7 vinder indpas, hvis man sammenligner begyndelsen af året med den seneste uge.

Her på version2.dk er fordelingen selvfølgelig voldsomt anderledes, fordi vi henvender os til it-professionelle - ikke hele Danmarks befolkning.

Tallene her er for browser fordelt på unikke besøgende i april måned.

Firefox 2.x - 29.9% IE 6.x - 29.9% IE 7.x - 27.2% Firefox 1.x - 6.0% Safari 2.x - 2.0% Mozilla 1.x - 1.4% Opera 9.x - 1.5%

 • 0
 • 0
#9 Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg synes det er meget symptomatisk for de danske IT folk som jeg kender dem, men jeg er ikke nødvendigvis enig i Peters ordvalg.

Hvis man er stokkonservativ, så har man taget stilling og man skal ikke have noget, tak!

Hvis man er gumpetung, så har man bare ikke lige nået til det endnu, ligesom man stemmer på det samme parti som sidst fordi man ikke lige har sat sig ind i sagerne og det virker jo trods alt meget godt...

Hvis man er inkompetent (som IT-admin) så tør man ikke, for sæt nu der skete noget man ikke kunne finde ud af...

Take your pick, men jeg tror ikke på at det er den første...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#10 Daniel Møller

Jeg må indrømme jeg primært anvender IE7, jeg kan være så godt som sikker på at alle sider renderes korrekt (da ingen kan tillade sig at ignorere IE) og eventuelle afspilningsteknologier til video etc. vil også fungere upåklageligt og ja, så er vanens magt også stor.

Som webudvikler tester jeg dog altid mine sider i Firefox og i den sammenhæng er den også god til javascript fejl og Developer toolbar pluginet er uundværligt. Men til helt normal brug må jeg indrømme at det altså er E'et jeg rammer i quickstart :)

Jeg har dog ikke så meget imod browserkrigen, det skaber mere innovation som har været tiltrængt - nu ville det så bare være rart om vi kunne få nogle ens implementationer af de forskellige standarder og at W3C fik specificeret standarderne mere detaljeret.

 • 0
 • 0
#12 Bengt Albjerg

Mogens Isager har en god pointe i sit indlæg: "Noget andet billede fra FDIM stats" og jeg er helt enig i at en del af årsagen er at vi er låst til IE via vores arbejdspc'er. Men andre grunde er at feks Danske Netbank, som det formodes at der er rigtigt mange brugere af, ikke understøtter Firefox og at login med digital signatur, som jeg bruger mange steder, kun med stor teknisk viden kan installeres i Firefox. Så bindingerne går skam også den anden vej.

 • 0
 • 0
#13 Jan Keller Catalan

"at login med digital signatur, som jeg bruger mange steder, kun med stor teknisk viden kan installeres i Firefox."

Ikke forstået. Det er et stykke tid siden, jeg installerede DS på min FF, men såvidt jeg husker var det:

Funktioner -> indstillinger -> avanceret -> kryptering -> vis certifikater -> importer -> vælg DS fil -> indtast password

Ikke så stor teknisk viden nødvendig, synes jeg.

 • 0
 • 0
#14 Casper Thomsen

Hej Anders.

Har lige løbet hele listen igennem og kan ikke se Iceweasel, så jeg må formode, at den forklæder sig selv som Firefox (hvis der altså er nogen, der benytter den, men det formoder jeg, at du selv gør, når nu du spørger).

Faldt i samme oversigt lige over, at vi i april har haft 54 unikke besøgende, der fortsat benytter IE 5.x. Jeg håber, at de har en rigtig god undskyldning! :-)

 • 0
 • 0
#16 Ulrik Gerdes

Jeg bruger udelukkende IE og kan ikke udelukke at programmet ud fra bestemte synsvinkler og/eller i bestemte situationer er noget juks. Jeg har bare aldrig oplevet problemer, dvs. at det har jeg måske, men det har aldrig været så store problemer, at jeg har fundet dem påfaldende i forhold til hvad man ellers render ind i af drillerier med en computer. Og hvis nu jeg, som antageligt hører hjemme blandt de 5-10% mest drevne, daglige Internet-brugere i Danmark, ikke oplever påfaldende problemer med IE, hvorfor skulle andre, mindre rutinede brugere af Internettet så gøre det?

 • 0
 • 0
#17 Thomas Ammitzbøll-Bach

Danske Netbank virker meget fint med Firefox på Linux.

Jeg skiftede til BGbank (nu Danske Bank) i januar, og det var et krav (krav som i "Så er det ikke Jer, jeg vælger") fra min side, at netbanken skulle virke med Linux.

Hvis den holder op med at virke med Linux, skifter jeg bank.

 • 0
 • 0
#19 Ove Andersen

Vil tro Iceweasel registreres som Firefox da IW blot er en forked udgave af FF, dog står der intet om FF i IWs user agent:

Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.3) Gecko/20070310 Iceweasel/2.0.0.3 (Debian-2.0.0.3-1)

 • 0
 • 0
#20 Anders Hansen

Jeg har brugt IE6 indtil for 2 måneder siden hvor jeg skiftede til vista på min arbejds-PC. Jeg synes ikke om IE7's GUI så jeg skiftede til FF og jeg har ikke fortrudt, heller ikke iforhold til IE6. Og der findes mange brugbare plugins til FF så som

ADblock Plus (med og uden adblock kan ses her http://gallery.0wnz.dk/Blandet/adblock/ ) IE Tab Google Browser sync

Har kun 1-2 hjemmesider jeg bruger jævnligt der ikke virker med FF (derfor ie-tab)

 • 0
 • 0
#21 Robert Bialek

Jeg synes at danskere er et forsigtigt folkefærd, som kun prøver noget når det er grundigt gennemprøvet af andre. Jeg har for eksempel startet en ny internettjeneste, som mange finder "meget spændende". De fleste vil dog ikke prøve den selv, de vil gerne følge med fra sidelinjen indtil tjenesten bliver en succes.

Er det ikke den samme tendens vi ser med udbredelsen af FF?

Mange hilsner, Robert http://www.FairRates.dk

 • 0
 • 0
#23 Jan Andersen

Nu troede jeg, at jeg ved at droppe Computerworld som nyhedsmedie slap for debatsider med diskussioner som dette. Men ak, nej - de er uløseligt bundet til branchen.

Nu har jeg ikke mere at lave i dag, og da siden her heldigvis godt kan vises af Internet Explorer, så vil jeg da benytte lejligheden til at spørge om, hvad det er jeg har overset? Eller hvad er det alle os (minimum 86% af befolkningen) ikke har forstået?

Jeg har, som de fleste andre jævne mennesker, en Windows installation med Internet Explorer. Jeg har samtidigt, som de fleste andre, velsagtens et par håndfulde websites, som udgør 95% af min aktivitet på internet. Dvs at jeg skal vælge nogle websites fra min liste over foretrukne websites, jeg skal læse tekst, engang imellem se en video, og så skal jeg søge på Google nu og da.

Nu er mit spørgsmål: På hvilken måde skulle FireFox i væsentlig grad forbedre noget af ovenstående. Eller sagt på anden måde: Kan FireFox sikre, at jeg kan læse JyllandsPosten hurtigere, bedre eller sjovere? Kan den gøre, at jeg hurtigere får svar på mine spørgsmål gennem Google? Kan den sikre, at jeg tjener flere penge på mit arbejde?

Hvis der ikke er overbevisende, positive svar på ovenstående, hvorfor i alverden skulle almindelige dødelige som jeg så overhovedet spilde 5 minutter af vores liv på at downloade og installere FireFox, og dermed have endnu mere skrammel at vedligeholde i vores Windows-installation?

Vi er jo nogle, der trods alt hellere vil udrette noget til daglig, fremfor at lege med installation af diverse software, som kan det samme som det vi havde i forvejen. Det er nok det "stokkonservativ" står for...

Venlig hilsen Jan

 • 0
 • 0
#24 Jørn Schou-Rode

Hehe - det er meget sjovt at du netop spørger om FF kan gøre det hurtigere for dig at browse, for det kan den faktisk. Min egen erfaring, såvel som alt hvad jeg har set af empirisk data på emnet, siger mig at FF (såvel som Opera) renderer langt hurtigere end både IE6 og IE7. Især når det kommer til AJAX-fancy applikationer er IE's performance under al kritik.

 • 0
 • 0
#25 Kristian Larsen

Hej Jan,

Her er hvad jeg anser som fordele i Firefox 1.x og 2.x vs. IE 6 og IE 7:

Hurtigere render hastigheder. Bedre kontrol (ikke noget taskbar hell som manges IE bliver). Bedre og flere genveje øger min browser hastighed. Mine bookmarks er en html fil og derfor nem at tage med rundt (ie hurtigere informationssøgning). Mindre reklamer (igen øget download hastighed og færre forstyrrende elementer). FF er modsat IE 7 ikke overzealous - og den prøver ikke at skræmme mig v. f.eks. lokalt udstedte ssl certifikater (hvis hvad IE7 skriver står til troende er ssl krypterede sites med lokalt udstedte certifikater jo værre end et ikke krypteret.... suk...). Interfacet er simplere end IE7 (tro mig interfacet forvirrer mange). Opstår der browser fejl etc. er de nemmere at rette i firefox. Firefox er ikke registry afhængig. Ifl. MS er IE ikke sikker mm. den er ubrugelig (prøv at køre secure IE på en server, det ER ubrugeligt, men ifl. MS så er IE pludselig sikker).

Det er det jeg lige hurtigt kan komme på, men der er helt sikkert flere ting jeg ikke har fået med.

 • 0
 • 0
#26 Jan Andersen

For mange år tilbage solgte jeg blandt andet økonomisystemer - vel at mærke små økonomisystemer til små virksomheder. Når man ringer til sådan en lille virksomhed, der gennem mange år har anvendt PC Plus til bogføring og fakturering, og vil sælge dem det nyeste smarte udi bogføring (fx WinFinans), så står man overfor en stor opgave med at finde tungtvejende argumenter. Som tekniker var jeg selv vildt begejstret for WinFinans, da jeg her med passende viden om Access, kunne lave alskens tilretninger af udskriftslayout, så fx fakturaerne kunne se rigtigt fancy ud. Samtidigt havde den en meget flottere brugerflade, end PC Plus' tekstbaserede brugerflade. Var det nemt at sælge WinFinans? Nej, overhovedet ikke. Og hvorfor? Fordi WinFinans ikke kunne spare tid på bogføring. WinFinans kunne ikke øge omsætningen i virksomheden, og hvis resultatet blev øget, så kunne det alene tilskrives en fejl i kontoplanen. WinFinans kunne altså i bedste fald ikke bidrage med ret meget andet end bøvl. For små virksomheder er økonomisystemet det samme som hammeren i værktøjskassen - et stykke værktøj som virker til en simpel opgave. Og hvorfor udskifte et stykke værktøj der opfylder sin opgave?

Det blev tilsyneladende overset, at mit indlæg var et forsøg på at give et lidt mere nuanceret bud på det spørgsmål, som Peter Toft forholder sig temmeligt unuanceret til. Spørgsmålet om, hvorfor folk ikke har set "lyset". Og mit bud er altså, at for langt, langt de fleste brugere er forskellen mellem IE og FF fuldstændigt irrelevant.

Der er kommet nogle bud med hurtigere rendering, certifikater og registryuafhængighed. Jeg kan forsøge at fortælle min mor disse argumenter, for at overbevise hende om at skifte. Jeg er ret sikker på, at hun vil se på mig på samme måde, som jeg ser på sælgere, der nævner buzzwords som "Web 2.0", "syndication" og "webservices". Hvorefter hun vil spørge mig: "Og hvad kan jeg så?". Mit svar kan ikke være meget andet end: "Det samme som i dag - bare anderledes".

Det hænger nok sammen med, at jeg er en ærlig jyde med en ret pragmatisk tilgang til tingene.

Så kan jeg også ligeså godt nævne, at jeg HAR FireFox og jeg bruger FireFox (mindre end jeg bruger IE), så jeg kender udmærket forskellene. Forskelle der er så små, at der reelt er tale om 2 glimrende redskaber, hvoraf den ene blot er blevet udråbt som "evil" i et forum som dette.

Jeg er ikke akademiker som Peter Toft, og givetvis ikke ligeså indsigtsfuld. Jeg kan selvsagt ikke basere mine meninger på en doktorgrad. Jeg kan derimod basere mine meninger på sund fornuft, og give en ikke særligt overraskende forklaring på, hvorfor IE stadig fører stort i statistikkerne - og uden tvivl vil blive ved med det i mange år endnu. Og det er en forklaring, der ikke giver mig ret til at ryste på hovedet af alle disse "stokkonservative" enfoldige tåber rundt omkring i det danske land. For hvis jeg gjorde det, ville det være et tydeligt tegn på, at jeg havde mistet følingen med disse jævne mennesker så meget, at jeg nok burde holde op med at lave software til dem.

Venlig hilsen Jan

 • 0
 • 0
#27 Ulrik Gerdes

Hej Jan :: Godt talt! Jeg har vist den samme nede-på-jorden pragmatiske synsvinkel på forskellene mellem diverse browsere som du har. Og jeg begriber ærligt talt ikke hvordan folk bærer sig ad med at udnævne en browser som værende værre eller bedre end en anden. Måske er det noget med at opsøge særligt krævende opgaver (websites), som ingen normale mennesker udsætter sig for, og at sidde med et stopur og råbe hurra, hvis FireFox slår Internet Explorer med 2/10 sekund?

 • 0
 • 0
#28 Peter Toft

Du har helt ret i at indlægget er unuanceret, og i denne sammenhæng er det med vilje, og især for netop at få fremprovokeret en debat om vores IT-valg - i denne sammenhæng browseren :)

Jeg synes det er mystisk at Danmark og Finland udviser så stor forskel, og jeg finder det interessant at forstå hvorfor det sker - svaret på dette ligger IKKE i mit oplæg, men det er mit håb at det kommer i JERES indspark. Der er sikkert teknologiske, politiske, økonomiske, kulturelle og traditions-grunde til det. Derfor læser jeg jeres indlæg med stor interesse :-)

 • 0
 • 0
#29 Peter Toft

En af de funktioner jeg er helt vild med i firefox er den indbyggede stavekontrol, når jeg sender indlæg som dette. Lige nu kan jeg se at alle ordene virker korrekte - men ikke "firefox", som ordbogen ikke kender :-) Ordet "firefox" optræder med rød bølgestreg under, så det er nemt at se hvor jeg har fjel (ok - så fik jeg nu endnu et ord med rød bølgestreg under) :-)) Der hjælper firefox mig i hverdagen! Findes tilsvarende til andre browsere?

 • 0
 • 0
#30 Ulrik Gerdes

Det er nemlig en god ting. Jeg plejer at skrive længere indlæg i Word, som også markerer for mulige fejl i grammatikken og for typografiske smuttere. Både når man skriver på dansk og på diverse andre gængse sprog. Og så kan man fx også udnytte den storartede synonymordbog og Reference Manager, og hvad man i øvrigt ellers har knyttet til Word. Kanonsmart!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere