Fiber-internet hos TDC #FAIL

TDC er ikke mit favoritfirma, men i dag var jeg artig og prøvede ærligt...

I morges snakkede jeg med det grave-firma, der var i gang med at grave hele mit nabolag op. De fortalte, at det var fiber de gravede ned for TDC. Fint nok tænkte jeg - endelig er der udsigt til at få udskiftet de gamle halvrådne kobberkabler, som nogen gange kan give 4 MBit/sec ADSL - andre gange .... ca nul...

Jeg ringede derefter til TDC service og snakkede med en meget fornuftig salgskonsulent (ærligt - de findes!!).

 1. spørgsmål; hvornår kan jeg få internet via fiber? Øøøøh var svaret. Det var ikke sikkert det var til private. Lang snak om markedet var klar til det. Jeg tænkte i mit stille sind, at de graver et villaområde op - højst med et par enkeltmandsvirksomheder. #FAIL

 2. spørgsmål; hvordan kan jeg få af vide at jeg kan få internet via fiber hvis jeg ikke kan få svaret i dag? Øøøøh var svaret. Jeg skulle vist holde mig orienteret via fagpresse og lignende. Jeg tænkte i mit stille sind... #FAIL

 3. spørgmål; vil TDC kontakte mig og andre husstande i området når jeg kan få fiber. Nej var svaret .... #FAIL

 4. spørgsmål; kan jeg blive sat på en mail-liste eller lignende, hvor TDC kan kontakte mig når det bliver udbudt. Nej var svaret - der var kun .... #FAIL

 5. spørgsmål; kan jeg finde information om udbud af fiber til privat på TDCs hjemmeside. Her svarede jeg selv - det er ikke lige til at finde .... #FAIL

Samtalen endte med at TDC-salgskonsulenten og jeg var enige om at der var visse "udfordringer".

Jeg har naturligvis respekt for at TDC ikke "bare" kan levere fiber som de først nu er ved at anlægge. Men at TDC ikke magter at håndte en kunde som næsten siger "hvad koster det og smid gerne i fiber ind meget snart" synes jeg er ringe. I det mindste ville det være godt at notere min interesse... I øvrigt synes jeg at kunne genkende det mønster fra tidligere med TDC.
Mon de meget svage udmeldinger er koblet til denne v2.dk artikel og denne?

Det skal lige nævnes at DONG Energy var meget tæt på at grave vores område i Greve/Mosede op for et par år siden - men så blev det hele solgt til TDC.

Hvad har I oplevet med jeres ISP af lignende "sjove" ting?

Hvis TDC læser med - så er adressen Mosebakken 23, 2670 Greve - kommenter gerne.....

/pto

Kommentarer (47)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Anonym

At beslutningen om at regulere TDC's fiber dominans i området kommer til at betyde at der igen kommer gang i fiber udrulningen i hovedstadsområdet.

Jeg krydser fingre for dig Peter, når først man har fået fiber er det dælme svært at gå tilbage til DSL eller kabeltv internet. Det ene år jeg ventede på at de kom og gravede i vores kvarter i Århus var et meget langt år, men det var det værd :-)

 • 0
 • 0
#3 Martin Nissen

Det er snart 2 år siden den sidste gravemaskine forlod byen og der er lagt rør helt ind til huset. Men ifølge SEAS-NVE er de stadig igang med at grave: "Vi omlægger byens luftledninger til jordkabler for at forbedre forsyningssikkerheden, og byens gadebelysning bliver flere steder fornyet.

Samtidig forbereder vi byen til SEAS-NVE Fibernet ved at tilbyde dig, at vi kan grave/skyde et tomt rør ind på din grund. Du vil modtage skriftlig information fra os om dette.

Når gravearbejdet i hele byen er slut, vil vi kontakte dig igen med et tilbud om etablering af SEAS-NVE Fibernet i din bolig."

Vi venter stadig...

 • 0
 • 0
#4 Carsten Sonne

Som leverandør af det eneste alternativ, har TDC mærkeligt nok ikke så travlt med at servicere kunderne med fiber. TDC behøves næppe at frygte en anden konkurent skulle etablere en alternativ infrastruktur i nattens muld og mørke.

TDCs fiberstrategi i hovedstadsområdet er forudsigelig. Forretningsmæssigt håndterer virksomheden området på den eneste fornuftige måde. Det ville være urimeligt at skyde på TDC. TDCs ledelse har, ligsom alle andre virksomheder, en forretning de skal drive.

Monopol er ensidigt til gavn for monopolisten. Kunderne vil altid være taberne i det spil.

 • 0
 • 0
#5 Martin Kofoed

TDC's strategi er jo helt åbenlyst at hindre udbredelse af alt andet end deres eget asynkrone ADSL. Motivet er sikkert økonomisk, så dybest set kan man ikke fortænke dem, men resultatet er netto negativt for samfundet som helhed. Men igen, TDC er jo ikke i live for at tilbyde det danske samfund almisser, og det burde konkurrencemyndighederne holde sig for øje.

Jeg håber inderligt, at Waoo (trods det dumme navn) får masser af succes. Dels fordi jeg er kunde, dels fordi det er det mest suveræne produkt, jeg endnu har oplevet, når det kommer til "hul i væggen".

Og jo, upstream-hastighed har ALT at sige, når det kommer til den samlede oplevelse af liniens kvalitet. Vi SKAL stræbe mod synkrone forbindelser til alle, det kommer til at bære de fremtidige services.

 • 0
 • 0
#6 Andreas Szekacs

Jeg var så forudseende at jeg "sprang på fibervognen" i det øjeblik nettet blev etableret i vores område i 2006. Tilslutningen kostede 3500 kr + 1275 kr for ca. 15 m gravearbejde som introduktionstilbud. Bortset fra små begynder-problemer har det hele fungeret upåklageligt. En nabo ønskede fibernet et par år senere, som krævede ca. 20 meter gravearbejde. Det ville ha' kostet 13000 kr. Han valgte en 4 Mbit ADSL løsning i stedet for. Jeg tror at det bliver et slag i luften, når IT & Telestyrelsen gennemtvinger at TDC skal etablere stikledningen med tilhørende gravearbejde i områder med tomme fiberrør. Prisen bliver en effektiv stopklods for Fiber to the Home..

 • 0
 • 0
#7 Carsten Sonne

...TDC er jo ikke i live for at tilbyde det danske samfund almisser...

Præcis. TDC er ikke en velgørenhedsorginisation. Det er en virksomhed.

Jeg tror at det bliver et slag i luften, når IT & Telestyrelsen gennemtvinger at TDC skal etablere stikledningen med tilhørende gravearbejde i områder med tomme fiberrør...

TDC har alle motiver for at gøre forretningen så dårlig som mulig for underleverandøren. En effektiv foranstanding bliver det næppe.

Set i bakspejlet var det en fejl at give kobbernettet til TDC. På samme måde var det en fejl at tillade TDC at købe DONGs fibernet. Det eneste effektive løsning kræver politisk indgriben. Kommunikationsinfrastrukturen er simpelhen for vigtig til at overlade til en monopolist. Selv med indeværende reguleringer.

Kloaker, vandforsyning og elnettet (energinet.dk) ejes af det offentlige. Kobbernettet og fibernettet burde ligeledes være det offentliges ejendom. Men det er trods alt vigtigere at kunne gå på toilettet, have rindende vand, at kunne se i mørket og have varme i hjemmet end at have adgang til internettet.

Politikkerdommen: For svær og en lavprioritetsopgave.

 • 0
 • 0
#8 Andreas Szekacs

"Set i bakspejlet var det en fejl at give kobbernettet til TDC. På samme måde var det en fejl at tillade TDC at købe DONGs fibernet."

Det har Mogens Lykketoft himself indrømmet for nogle uger siden! C. Sahl-Madsen og rådgivere har også "overset" problemet.

"Det eneste effektive løsning kræver politisk indgriben."

For sent nu..

"Kommunikationsinfrastrukturen er simpelhen for vigtig til at overlade til en monopolist. Selv med indeværende reguleringer."

Man kan ikke regulere sig ud af det "liberale monopol". Man burde ha' forhindret monopoldannelse. Uforstand, uvilje, ideologisk kamp, lobbyisternes indsats, kortsigtet kassetænkning har sørget for den nuværende situation.

 • 0
 • 0
#9 Gert Agerholm

Jeg er selv den lykkelige ejer af en fiber via Sydenergi. Jeg kan kun sige at det fungerer perfekt.

Men nogle steder i landet HAR TDC konkurrence. Det var lidt af en bombe da Danfoss udmeldte at de skifter til Sydenergi. Dette inkluderer alle medarbejdere der har en firmaløsning eller medarbejder bredbånd, så vi taler ikke om 10 opkoblinger :-)

Sydenergi har forpligtet sig til at kunne tilbyde fiber til alle dem som dags dato kun kan få en kobber opkobling. Resultatet af det er at alle andre der bor i området af en danfoss medarbejder ofte også får tilbudt fiber. Vi har 5 medarbejdere der inden for de sidste måneder har fået tilbudt fiber. Ud over Danfoss anbefaler vi også vore medarbejdere at sige ja tak til fiber i stedet for den kobber opkobling de har via TDC (firmaordning).

I firmaet fik vi også tilbudt fiber fra Sydenergi. Resultatet var at vi kunne kraftigt presse prisen hos TDC. Sydenergi var stadig billigere, men vi ønskede ikke at skulle lave om på alle vore kundeopkoblinger, derfor blev vi os TDC.

Jeg har fra en person som er ansat hos Sydenergi at TDC for tiden mister mange kunder. Så i det sønderjydske er der konkurrence.

 • 0
 • 0
#10 Martin Bøgelund

Præcis. TDC er ikke en velgørenhedsorginisation. Det er en virksomhed.

Det betyder jo ikke at alle deres handlinger pr definition er i TDC's egen interesse som virksomhed.

Hvis den nuværende fiberstrategi mere sigter mod at pumpe værdien af virksomheden kunstigt op, så kapitalfonden der ejer TDC, kan sælge til en høj pris indenfor et par år, er det jo stadig indenfor grænserne af profitmaksimerende virksomhedsdrift - det er så bare kapitalfondens profit der tænkes på.

TDC fiberstrategi oser jo ikke ligefrem af langsigtet opbygning af infrastruktur, eller af maksimering af kundetilfredshed med tilhørende loyalitetsskabelse og goodwill...

 • 0
 • 0
#11 Carsten Sonne

For sent nu..

Nej, bestemt ikke. Der er mange muligheder. Spørgmålet er prisen og midlerne. Gert Agerholms indlæg viser f.eks. en vej til at bryde monopolet.

TDC fiberstrategi oser jo ikke ligefrem af langsigtet opbygning af infrastruktur, eller af maksimering af kundetilfredshed med tilhørende loyalitetsskabelse og goodwill...

Som monopolist er kapital brugt på loyalitetsskabelse og goodwill spildt. Hvorvidt strategien er langsigtet afhænger udelukkende af hvor længe de kan fastholde deres monopol. I hovedstadsområdet er der vist ingen udsigter til at de skulle blive brudt. I resten af landet har TDC allerede fiber klar i mange af deres kobberkabler.

Så længe konkurrencen ikke er større fra de øvrige fiberselskaber end den er, er det bedre forretning for TDC at køre en FTTN (Fiber-to-the-node) strategi i områder med lav befolkningstæthed og en FTTC (Fiber-to-the-cabinet) tæt befolkede områder jf. de nye DSLAM [1] centraler der dukker op, frem for en FTTH (Fiber-to-the-home) strategi som Elselskaberne gør [2].

TDC spiller det kloge sikre spil. Udrulning af fiber er en langsigtet investering og TDCs primære aktiv. Derfor afhænge en salgspris også af fibernettets tilstand. De ved de fem kapitalfonde udmærket godt.

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Subscriber_Line_Access_Multiplexer [2] http://en.wikipedia.org/wiki/Fiber_to_the_x

 • 0
 • 0
#13 Carsten Sonne

Der er desværre intet nyt i det du skriver i fht. TDC

Det er ikke helt rigtig. DSLAM centraler er begyndt at dukke op. Det er lykkedes mig at får en 50/5 linie via VDSL fra Fullrate takket være en ny DSLAM central tæt på min bopæl. Jeg ville nu stadig hellere have haft en 100/100 fra Jaynet.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Carsten,

Hvorvidt strategien er langsigtet afhænger udelukkende af hvor længe de kan fastholde deres monopol. I hovedstadsområdet er der vist ingen udsigter til at de skulle blive brudt. I resten af landet har TDC allerede fiber klar i mange af deres kobberkabler.

Der er ingen tvivl om, at TDC er en meget stor spiller på markedet for fiberforbindelser.

Men at tale om "monopol" er vist forkert. WAOO (elselskabernes fibernet) købte Dansk Bredbånd i år og har dermed en kundebase i København, og jeg selv får TV og internet via ComX - også i København. Disse to har alene omkring 120.000 kunder i Storkøbenhavn.

 • 0
 • 0
#16 Martin Bøgelund

Som monopolist er kapital brugt på loyalitetsskabelse og goodwill spildt. Hvorvidt strategien er langsigtet afhænger udelukkende af hvor længe de kan fastholde deres monopol. I hovedstadsområdet er der vist ingen udsigter til at de skulle blive brudt. I resten af landet har TDC allerede fiber klar i mange af deres kobberkabler.

Jeg tror ikke vi kan tale om TDC-monopol på andre markeder end netop kobberet.

Det er jo påfaldende, at Waoo/el-selskaberne kan se en bæredygtig, langsigtet forretningsmodel med udrulning af fiber til den enkelte husstand i tyndere befolkede områder, altimens TDC i det tættere befolkede, tidligere DONG-område lader til at klappe hesten, ganske alvorligt.

Fiber er en langsigtet investering - Kapitalfondene skal være klar til at sælge til en god pris, "hive stikket hjem", næsten nårsomhelst - og så nytter det ikke at have for meget kapital bundet i fiber, som først er betalt om flere år.

Fiber udhuler selvsagt kobbermonopolet - under en kort tidshorisont kan TDC selvfølgelig suge de sidste kroner ud af kunderne med kobberet, hvis de lykkes med at udskyde kobberets uundgåelige endeligt.

Derfor vil kapitalfondenes kortsigtede profitsøgning være i strid med (privat-)kundernes, samfundets og TDC's egen langsigtede nytte af en tidssvarende fiber-infrastruktur.

 • 0
 • 0
#18 Carsten Sonne

Hej Jesper,

Dansk Bredbånd levere indhold ikke infrastruktur. De er ikke konkurrenter til TDC.

Omkring monopol skal det selvfølgelig holdes op imod et markedssegment. Der er en velfungerende konkurrence på backbone-markedet. DONG beholdte i øvrigt også selv den del af fibernettet ved salget til TDC. Det slutbruger-delen af fibernettet TDC købte.

Infrastrukturen til slutbrugere har TDC monopol på i hovedstadsområdet. Er det så teknisk et monopol når det geografiske område er begrænset ? Jeg ved det ikke. Effekten er i hvert fald tydelig.

Hvis jeg skal have en anden en TDC til at levere en kommunikationsinfrastruktur til mit hus, kan jeg kontakte en af de etablerede back-bone leverandøre og betale for gravearbejdet fra deres nærmeste central til huset. Alt efter afstand og føringsveje, kan det hurtigt koste nogle hundrede tusinde. Det er kun en mulighed for større erhvervsvirksomheder.

Jeg kan også vælge at bruge en trådløs teknologi. Trådløse teknologier er bare ikke sammenlignelige med trådfaste teknologier. Det er lidt som at sammenligne biler og cykler.

 • 0
 • 0
#19 Carsten Sonne

Det er jo påfaldende, at Waoo/el-selskaberne kan se en bæredygtig, langsigtet forretningsmodel med udrulning af fiber til den enkelte husstand i tyndere befolkede områder, altimens TDC i det tættere befolkede, tidligere DONG-område lader til at klappe hesten, ganske alvorligt.

TDC har noget som WAOO ikke har: Kobberet.

under en kort tidshorisont kan TDC selvfølgelig suge de sidste kroner ud af kunderne med kobberet, hvis de lykkes med at udskyde kobberets uundgåelige endeligt.

TDC kommer til at ændre til en FTTH strategi en dag. De udskyder det at gode grunde bare så længe som muligt.

 • 0
 • 0
#22 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Carsten,

Hvordan er virkeligheden så, Jesper ?

Det som netop Erik beskriver, nemlig at hvis jeg som Peter gerne vil have internet via fiber, så har jeg ikke andre muligheder end TDC, hvis jeg fx bor i Ballerup (hvis Erik har ret). Hvis jeg bor i en ejerforening som min i Valby, så kan jeg vælge imellem TDC (YouSee) eller ComX. Andre steder i Danmark kan man vælge imellem Dansk Bredbånd, YouSee eller andre.

 • 0
 • 0
#23 Carsten Sonne

Hej Jesper,

Ok. Fair nok. Lad mig skære ud i pap hvad jeg mener:

Det er lidt på samme måde som Microsoft jo ikke har rigtig monopol på kontorpakker og operativsystemer til platform og server markedet.

For mit vedkommende er det ligegyldigt om tilstanden kaldes monopol. Det afgørende er at konkurrencen, om end så ikke er blevet sat ud af kraft, så i hvert fald ikke er velfungerende. Konsekvensen er tydelig: Der opstår et urimeligt forhold imellem gevinsten for aftager og udbyder. Hvad endnu værre er, udviklingen hæmmes og tilstanden fastfryses delvist i kortere eller længere tid.

I et bredere perspektiv, kan ingen være tjent med en sådan ubalance. Vi betaler alle indirekte prisen for den manglende konkurrence i form af dyre og ringere produkter jf. den relative langsommere udvikling.

Monopol eller ej; Et velfungerende marked med konkurrence på så frie vilkår som muligt skaber vækst. Ingen konkurrence, ingen vækst. Det burde historien have lært os.

Men det er da dejligt for dig du bor et sted med en ejerforening der internt har den nødvendige infrastruktur til at kunne købe direkte fra en back-bone leverandør.

Vh Carsten

 • 0
 • 0
#24 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Carsten,

Monopol eller ej; Et velfungerende marked med konkurrence på så frie vilkår som muligt skaber vækst. Ingen konkurrence, ingen vækst. Det burde historien have lært os.

Helt generelt er jeg enig i alle dine betragtninger. Men jeg synes, at du forsimpler tingene en smule. Jeg hører dig sige, at hvis man har et marked med en dominerende spiller (som "monopol" her vel retteligt skal benævnes), så er der ingen konkurrence.

Det er jeg uenig med dig i. Konkurrencen kunne være større, bevares, men jeg kan forsikre dig for, at både TDC og Microsoft opfatter deres respektive markeder for internetforbindelser hhv kontorpakker/operativsystemer som ganske konkurrenceprægede. Jeg arbejdede i parentes bemærket for Microsoft ved årtusindskiftet (eller deromkring), og på det tidspunkt var det fair at tale om et marked uden konkurrence - men sådan er det ikke i dag.

I øvrigt - blot til orientering, så er jeg målløs over, at man tillod salget af DONGs fibernet til lige præcist TDC. Jeg er glad for, at ITST nu vil regulere TDCs priser for fiberadgang, men "rigtig" konkurrence fungerer som oftest bedre end statslig regulering.

Men det er da dejligt for dig du bor et sted med en ejerforening der internt har den nødvendige infrastruktur til at kunne købe direkte fra en back-bone leverandør.

Joeh - men det var et aktivt valg vi tog. Vi er 63 ejerlejligheder og betalte omkring Kr. 550.000 for installationen af systemet samt indgravning af deres fiber. Vores finansiering af indkøbet gjorde det dog stadig billigere at investere i systemet end at købe direkte fra alle andre spillere på markedet (på købstidspunktet).

Mig bekendt gjorde vi ikke andet end hvad enhver ejerforening i København kunne have gjort.

Vi har nu været et "TDC-frit hjem" i godt og vel tre år :o)

 • 0
 • 0
#25 Erik Cederstrand

Så lad os få definitionerne på plads. Vi kan starte med "hovedstadsområdet", http://da.wikipedia.org/wiki/Hovedstadsområdet. I min jargon er det lig HT-området, http://da.wikipedia.org/wiki/HT-området, altså de gamle Københavns, Frederiksborg og Roskilde amter samt Frederiksberg og Københavns kommuner. Samlet ca. 1.4 mio indbyggere. Dette er også det område, som TDC dækker med sin fiber ifølge Waoo (http://www.waoo.dk/static/billeder/DK_Kort_Layout.png).

Min definition af en leverandør i er én, som er i besiddelse af fiber. Det giver ikke så meget mening at regne indholdsleverandører med i dette tilfælde.

Fortæl mig så, hvilke leverandører, der er (ud over TDC), og hvor mange indbyggere, de dækker. Jeg kan selv bidrage med DB, som opererer i Kbhs Kommune plus lidt: http://dbnet.dk/1563.aspx. Jeg kan komme i tanker om et par andre med samme dækning (Dansknet, Parknet). ComX kan jeg ikke finde noget konkret om, men bortset fra Kbh og Frederiksberg er deres net svjv. for grovmasket til, at de i praksis tager privatkunder ind på eget net. YouSee leverer via kabel-TV, så de er out-of-scope.

Med den annoncerede prisstigning på fiber fra TDC er det faktisk billigere for min boligforening at parallel-koble 10 stk. 10MBit ADSL-forbindelser end at købe én 100MBit fiberforbindelse. Go figure.

 • 0
 • 0
#27 Carsten Sonne

Hej Jesper,

Det er jeg uenig med dig i. Konkurrencen kunne være større, bevares, men jeg kan forsikre dig for, at både TDC og Microsoft opfatter deres respektive markeder for internetforbindelser hhv kontorpakker/operativsystemer som ganske konkurrenceprægede.

Det tror jeg gerne de gør. Alt andet ville være tåbeligt set fra en virksomheds side. Selvfølgelig skal man tage sit levebrød alvorligt.

Hvis markedet analyseres af andre end de to nævnte virksomheder, vil konklusionen dog nok være noget anderledes. Jeg syntes det lidt upartisk at sige der er velfungerende konkurrence på de to områder. Men fred være med det.

Mig bekendt gjorde vi ikke andet end hvad enhver ejerforening i København kunne have gjort.

Ja. En antenneforening, en grundejerforening, en ejerforening, en andenforening, et almennyttigt boligselskab, eller en privat person for den sags skyld kan frit købe fra en fiberleverandør. Om det er økonomisk rentabelt afhænger af afstanden til nærmeste fiberknudepunkt og af prisen for at anlægge eller opgradere den interne infrastruktur hos kunden (foreningen).

Vi har nu været et "TDC-frit hjem" i godt og vel tre år

Jeg har selv haft TDC i en årrække. Det er faktisk den leverandør jeg har været bedst tilfreds med i min tid som aftager af kommunikationsinfrastruktur. Jeg har intet personligt imod TDC. Jeg valgte mit nuværende abonnement hos Fullrate frem for TDC pga. prisen og produktet. Som sådan er jeg personligt godt tilfreds med min nuværende forbindelse.

Fullrate bruger i øvrigt TDC som underleverandør, høhø !

 • 0
 • 0
#29 Carsten Sonne

...men "rigtig" konkurrence fungerer som oftest bedre end statslig regulering.

Det er rigtig. En infrastruktur er bare svær at konkurrere på. Etableringer for dyr. Derfor ejer myndighederne kloaknettet, vandforsyningsnettet og elnettet.

Elnettet fungere i dag ved energinet.dk ejer distributionsnettet, transformerstation, ol. Elselskaberne lejer så plads på distributionsnettet. Faktisk meget lig den måde TDC administrere kobberet på. Forskellen er bare at energinet.dk er ejet af staten under Klima- og energiministeren og ikke af private investorer.

Efter min mening burde man gå efter en tilsvarende model for fibernettet. Selve infrastrukturen burde være ejet af staten. Derfor kan private virksomheder selvfølgelig godt have egen fibernet ved siden af.

 • 0
 • 0
#31 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Carsten,

Derfor ejer myndighederne kloaknettet, vandforsyningsnettet og elnettet.

Myndighederne ejer vel ikke elnettet? Jeg er med på, at DONG ejer elnettet i bla. hovedstadsområdet (og er ejet af staten), men det er imo ikke det samme som, at der er en post på finansloven, der hedder "vedligehold og udbygning af elnettet". SEAS NVE er fx et andelsselskab ejet af kunderne (det siger de i hvert fald selv)

Efter min mening burde man gå efter en tilsvarende model for fibernettet. Selve infrastrukturen burde være ejet af staten.

Det er en sympatisk tanke, men jeg er ikke sikker på, at jeg uden videre vil "acceptere" den som værende den bedste måde. Myndighedernes forvaltning af

kloaknet (tænk: rotter, underdimensionerede kloakker, reservoirer ifbm forøgede regnskyld pga årtiers nedprioritering af investeringer etc),

vandnet (tænk: farcen i Køge og andre steder),

veje (tænk: forfaldne veje, underminerede vejstrækninger pga manglende vedligehold, overdragelse af forfaldne veje til privateje)

... borger i mine øjne ikke for, at det alt andet lige ville være bedre, hvis staten stod for drift og vedligehold af backbone-nettet.

 • 0
 • 0
#32 Carsten Sonne

Myndighederne ejer vel ikke elnettet?

Halvvejs. Motorvejene i elnettet ejes af Energinet.dk. Energinet.dk er ejet af staten og høre under Klima- og energiministeriet. DONG ejer de "lokale" kabler.

... borger i mine øjne ikke for, at det alt andet lige ville være bedre, hvis staten stod for drift og vedligehold af backbone-nettet

Jeg forstår din bekymring. Den tygger jeg lidt på.

 • 0
 • 0
#33 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Carsten,

Halvvejs. Motorvejene i elnettet ejes af Energinet.dk. Energinet.dk er ejet af staten og høre under Klima- og energiministeriet. DONG ejer de "lokale" kabler

Nåja - det har du i øvrigt ret i.

Jeg forstår din bekymring. Den tygger jeg lidt på.

Jeg kan sagtens se idéen i at lade staten stå for højspændingsledninger, motorveje etc, men så snart man vil have staten til at stå for det mere finmaskede (og det er fiber-udrulninger jo eksempler på), så bliver billedet mere broget. Først bliver ansvaret jo så lagt ud til kommunerne, da det så vil være "tættere på borgerne" og så varer det ikke længe før politikerne i kommunerne skal prioritere imellem opgadering af deres net til 10^10 gigabit switches eller mad til pensionisterne.

 • 0
 • 0
#36 Jakob Damkjær

IKKE kan betale sig...

Der er ingen der kan opstille en kalkyle som siger at det kan betale sig at bruge i milioner og milioner på at udbygge et netværk som måske vil tjene sig ind over 20 år... minimum...

Selv om man har fiber 10 meter fra krydsfeltet så koster det stadig 35000 at få det anlagt og 5000 om året for leje af router samt et abbonemang på 2500 om måneden for 20/20... det er der ingen med noget hjerne til overs der ville gør...

(Hvilket nok lidt er grunden til at DONG solgte deres net for det var en stor fejlinvestering at satse på at almindelige folk vil bruge den slags penge på internet)

Specielt når man ved at lægge fiber ud til de fremskutte centraler kan tilbyde 50 - 100 Mbit inden for kort tid. Selv om man boede lige ved en central eller et fremskudt punkt så vil det stadig være en begrænset mængde båndbredte (hvis man skal tilbyde 50 mbit til alle kunder indenfor rækkevide) ud til en fremskudt punkt.

Ved at satse på at lave et fibernetværk ud til de fremskudte centraler så vil man løse de congestion problemer som vil komme hvis man har for mange 50-100 mbit kunder på et tradtionelt netværk og man TDC vil kunne tilbyde 50-100 mbit til en pris der vil være til at betale for almindelige mennesker...

Så det korte af det lange er at nej man vil ikke få fiber ud til alle men man vil få lynhurtigt internet ud til alle og ikke bare de få der gerne vil betale sindsvage priser for super hurtigt internet. Samtidigt med at det vil tjene penge til udbyderen, noget som ikke er dumt da det gør at produktet forsætter med at eksistere og ikke bare er en reklame gimik lossdriver som udbyderen vil af med før der er for mange der bruger det.

Så VDSL2 centraler til folket er et klart win win senarie for alle både forbruger og udbyder.

 • 0
 • 0
#37 Erik Cederstrand

Selv om man har fiber 10 meter fra krydsfeltet så koster det stadig 35000 at få det anlagt og 5000 om året for leje af router samt et abbonemang på 2500 om måneden for 20/20... det er der ingen med noget hjerne til overs der ville gør...

Hvor har du de tal fra? Er det forbrugerens priser?

Jeg har et andet regneeksempel Vi antager, at der potentielt er 1 mio fiberkunder. Der er 75.000 km vej i Danmark. Træk lidt fra, og læg 10 m pr. kunde hen til huset. Det giver 75 m fiber pr. kunde. Gravning koster ca. 500kr/m. Meget af fiberen bliver lagt, mens der af andre årsager bliver gravet, måske 50%. Graveudgifter: 19 mia. Læg dertil krydsfelter, selve fiberen osv, ca. 10 mia? Plus en fiber-router pr. kunde, pr. stk. 1.000 kr. Samlede anlægsudgifter 30 mia kr.

Driftsudgifterne er jeg mindre sikker på: teknikere, administration, peering af trafik til udlandet osv. 5 mia årligt? Over en 20-årig periode er der i så fald udgifter for 90 mia. Herfra skal trækkes indtægter ved udlejning af nettet til indholdsleverandører, f.eks. TV og mobilselskaber, som bruger nettet som backbone til masterne. 1 mia årligt. I alt 70 mia, som kan dækkes af et abonnement på 330 kr/md ved 10% årlig forrentning for investoren.

Dine priser (35k i startomkostninger, 5k + 2,5k*12 årligt) giver en samlet indkomst over 20 år på 735 mia ved 1 mio kunder, svarende til, at jeg skulle have regnet forkert med en faktor 10.

 • 0
 • 0
#39 Jakob Damkjær

TDC tar for det idag.

faktisk pris man skal betale for at få det idag hvis man ringer til TDC og spørger... (ligende pris hos andre udbydere, mm der hvor man bor allerede har fiber).

Hvor er fiber routeren til 1000 kr ? for det bliver de ikke solgt til af TDC.

Så regneeksempler er meget fine men de er bare ikke virkelige og selv om de var så er der intet firma der nogensinde vil lægge 30 miliarder for det danske bredbåndsmarkede. Det er bare et uvirkeligt scenarie...

Ja priserne vil sikker falde hvis der kommer flere kunder men det ændre ikke på at det er prisen idag.

Ja jeg mener også at det er prohibitiv prissætning (priser så høje at de ikke regner med at nogen andre end virksomheder der faktisk har behov for fiberforbindelser idag der vil ha en positiv business case på det).

Samtidigt så er det lidt udenfor normal regnskabs praksis at regne med at prisen på et produkt er statisk over en 20 års periode og lidt mere end unormalt at regne på at en virksomhed vil anlægge en så massivt infrastruktur uden at tjene penge på det...

Så med den pris som man kan få folk til at betale for bredbånd idag så er det bedste bud på hurtigt bredbånd til folket VDSL2 med fibernetværk ud til centralerner/fremskudte punkter så der er plads nok på backbonet til at der er store dele af samfundet der får 100 Mbit internet til en pris der er til at betale... at grave fiber ind til alle er bare for absurdt dyrt og udstyret er idag for dyrt til privat kunder...

/Jakob

 • 0
 • 0
#40 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Jeg var en af de heldige på Vestamager som fik DONG fiber ind og har haft beskedne 25/25Mbit siden da.

Det ændrer 100% ved ens oplevelse og brug af nettet. Det minder om skiftet fra modem til fast forbindelse, og vil helt sikkert være katalysator for mange services på internet. Det er helt nødvendigt at Danmark får et skift til fiber!

Det er virkelig noget slam at man forsøger med det yderste af neglene at holde fast i udnyttelse af et gammelt dårligt kobbernet. Det kan godt være man tror det kan være "fedt" med en 10/2Mbit men latency på fiberløsningen var også væsentlig bedre!

Nå, men DONG netværket er solgt til TDC!

Når der så ovenfor står at det vil koste 35.000 at føre fiber de sidste meter ind til bopælen, så er det altså ikke rigtigt. Hos mig blev den skudt ind og det gik forøvrigt ret hurtigt. Det vil være fedt at få nogle kalkyler på bordet så vi har rigtige tal.

Dernæst har TDC i deres visdom valgt at alle skal have skfitet den switch vi fik fra DONG - ja det er ikke en router vi allesammen har, men en switch med fiber ind og kobber Ethernet ud. Dvs enhederne som bruges til fibernet behøves ikke nødvendigvis at være ekstremt dyre - som folk ellers tror.

Den enhed som vi har nu skal dog skiftes af "tekniske årsager" og bliver skiftet med en "mediekonverter der omformer fibersignalet til et elektrisk signal der passer til det udstyr din serviceudbyder måtte levere."

"Ændringerne sker dog uden beregning for dig"

Jeg glæder mig ikke :-(

 • 0
 • 0
#41 Erik Cederstrand

faktisk pris man skal betale for at få det idag hvis man ringer til TDC og spørger... (ligende pris hos andre udbydere, mm der hvor man bor allerede har fiber).

Det er klart, at hvis du spørger TDC, som ikke har interesse i at udbyde fiber, eller som skal stå for udlejning af nettet til konkurrenter, så bliver prisen astronomisk.

Hvor er fiber routeren til 1000 kr ?

Det var et skøn, og jeg ikke bekendt med markedet, men her er en Centro piccolo fra Swisscom: http://www.swisscom.ch/res/internet/dsl/router/index.htm til 550 kr. Mon ikke man kan få mængderabat, hvis man køber 1 mio stk?

35.000 for at grave 10 m? Come on, det tager altså ikke en mand med en minigraver 14 dage. Prisen som oplyst af ComX er 500 kr/m, i praksis afhængig af de faktiske forhold på stedet.

2.500kr/md i abonnement for en privatkunde for en 20/20 fiber? På http://sydenergi.dk/ ser jeg en pris på 199kr/md for en 15/15 fiber.

Samtidigt så er det lidt udenfor normal regnskabs praksis at regne med at prisen på et produkt er statisk over en 20 års periode

Jeg er ikke ansat i Deloitte, så kom endelig med et bedre regnestykke end mig.

 • 0
 • 0
#42 Martin Bøgelund

Jakob Damkjær:

Selv om man har fiber 10 meter fra krydsfeltet så koster det stadig 35000 at få det anlagt og 5000 om året for leje af router samt et abbonemang på 2500 om måneden for 20/20... det er der ingen med noget hjerne til overs der ville gør...

Jeg kan slet ikke genkende dine tal.

Se på denne kampagne: - Du kan få en tilslutning til fiberbredbaand.dk for en tilslutningsafgift a 750kr (engangsbeløb). - Indgravning til en værdi af 2500kr er gratis. - 30/30 fiberforbindelse til 169kr/md http://www.energimidt.dk/Privat/waoo-fibernet/Sider/Kampagnetilbud.aspx

That's it!

35000kr? 5000kr/år? 2500kr/md? Hvem er din leverandør af tal, Jacob?

 • 0
 • 0
#43 Tommy Andersen

Jeg bor selv i Greve som skribenten og googlede mig herinde da jeg også ville vide hvornår vi får fiber. De centraler som i snakker om, der står faktisk en i mit byggeri ( Tjørnelyparken, 2670 Greve, bare følg det nye asfalt spor ) Jeg har længe haft Fullrate med 10/2 men skiftede til 6/1 for at spare da jeg blev arbejdsløs. Til sidst fik jeg en Iphone som jo kan dele internettet og da jeg havde 3 iDeal, så kunne jeg bare give den gas på nettet. Farvel med Fullrate... FAIL Største fejl ever. Min Ping er nu langt over 100 og alt tager en krig. Før med Fullrates "Gamer profil" som fjernede et filter som gav hurtigere hastighed på bekostning af ping, så fik jeg ping på 8-15ms istedet for 35-50ms nogle gange. Jeg har nu flyttet begge mine mobiler til NanoMobil, som har samme adresse som CBB ( lidt betænkeligt ) og opretter nok Fullrate igen, da der at dømme ud fra hvad skribenten skriver går en evighed før jeg ser noget til fiber. Æv.

Ellers så venter jeg til der er generalforsamling og smider emnet op på mødes og håber på lidt positiv feedback, men forventer ingenting da der bor mange ældre i bebyggelsen.

 • 0
 • 0
#44 Tine Andersen

Af EnergiFyn, der 1) gik ud i pressen med fiber 2) Ikke kunne oplyse noget om, når, hvor- og pris 3) 5 år efter endelig hostede op med, at de ikke udruller fiber til mindre end 50 husstande. Nå.

TDC- kunne så tilbyde det samme- til en pris af 80-100000 kr (for fiberen)- og "blot" 5000 kr/pr måned. Det er "et greb i lommen" ikke?

De har faktisk rullet fiber ud her for mere end 10 år siden- bare til Æbelø, og derfor over markerne.

Jeg tror, jeg får fiber på plejehjemmet! Dæleme da.

Mvh Tine

 • 0
 • 0
#45 Jakob Damkjær

Jakob Damkjær: Selv om man har fiber 10 meter fra krydsfeltet så koster det stadig 35000 at få det anlagt og 5000 om året for leje af router samt et abbonemang på 2500 om måneden for 20/20... det er der ingen med noget hjerne til overs der ville gør...

Jeg kan slet ikke genkende dine tal.

Se på denne kampagne: - Du kan få en tilslutning til fiberbredbaand.dk for en tilslutningsafgift a 750kr (engangsbeløb). - Indgravning til en værdi af 2500kr er gratis. - 30/30 fiberforbindelse til 169kr/md http://www.energimidt.dk/Privat/wao...

That's it!

35000kr? 5000kr/år? 2500kr/md? Hvem er din leverandør af tal, Jacob?

Sorry jeg så ikke dit spørgsmål.

Som jeg skrev i et tidligere svar så er det TDC.

Dine priser lyder meget rimelige men det er noget der kun gælder for nogle begrænsede områder og hvor meget grave arbejde kan man få for 2.500 kr ? Et par meter ? måske 3.

Jeg kunne vedhæfte TDCs tilbud men der er lidt småt tekst i bunden om at det må man ikke.

 • 0
 • 0
#46 Ole Rohde Johansen

Det kan lade sig gøre! Jeg har netop som privatkunde etableret mig på fibernet med hele forsyningen af internet,TV og fastnettelefon med Waoo som leverandør over et kabelnet ejet af det lokale forsyningselskab TRE-FOR. Når jeg ser de priser, som I andre anfører, undrer jeg mig. Kabelnettet her i trekantområdet er etableret med etableringsudgifter for privatkunden på ca. 1000 kr, inklusive fiberboks; og Waoo-tjenesterne til en årlig udgift på omkring 8000 kr (ikke den mest omfattende TV-pakke). Men systemet er selvfølgelig også etableret som en totalløsning med tilmelding ét til halvandet år forud. Eneste irritament er, at nummerporteringen tager TDC næsten 2 måneder. Skyldes den tilsyneladende forvirring omkring fibernettet mon ikke en manglende interesse fra det offentlige, primært staten? Som bl.a. Jesper Lund Stockholm er jeg også luren ved en statslig overtagelse af nettet. Men! hvis staten ville foretage en fremtidsorienteret, strategisk integration af det, der engang blev kaldt den elektroniske motorvej, i landets trafikale infrastruktur, ville der være et stærkt incitament til telekommunikationsbranchen. Transport i nutidens og fremtidens samfund omfatter jo i stigende grad transport af data, information, viden og idéer. Men det kræver selvfølgeligt noget i retning af en vision for den samlede fysiske ramme, som land og folk skal leve og trives under i en ikke så fjern fremtid. Motivationen skulle ligge lige for. Problemerne for den mekaniske trafikale infrastruktur tårner sig fortsat op, først og fremmest vejnettet og biltrafikken. Forventelig knaphed og stigende priser på brændstoffer og andre råstoffer turde tale for, at den ønskede mobilitet for arbejdskraften i videst muligt omfang konverteres fra fysisk-mekanisk til fysisk-elektronisk transport via kapacitetsøgning og fortsat rafinering af nettjenesterne. Der kan tænkes på sådanne tjenester som videokonferencer, teleprecense o. lign. Altså fart på en landsdækkende udbygning af fibernette.

 • 0
 • 0
#47 Mikkel Hvenegaard

Hej Henrik Kramshøj. Jeg er netop flyttet til Nørrebro, hvor Dong i sin tid indlagde fiber, som så blev opkøbt af TDC. Vil gerne have fibernet fra Waoo pga. prisen, men det kræver at TDC installerer den nye mediekonverter i stedet for den gamle Dong-switch. Synes bare 1900,- er lidt dyrt i oprettelse, da switchen sidder inde i lejligheden, så kan ikke forestille mig det tager særligt lang tid. Overvejer derfor om man selv kan udskifte switchen - TDC nægter naturligvis - og ville høre hvilken mediekonverter TDC sætter op? Så kan jeg undersøge om jeg selv kan købe den og sætte den op.

Med venlig hilsen Mikkel

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere