allan ebdrup bloghoved ny

Fiber here we go! #1

Jeg har besluttet at skifte fra TDC ADSL til Fiber. Lige nu ser billedet sådan ud med waoos hastighedsmåler:

Illustration: Privatfoto

Latency er 18ms

Hvorfor skifte til fiber?

 • Skype er til tider ret ustabil. Selv om forbindelse på kontoret er på flere hundrede Mbit/s.
 • VPN til kontoret fryser ind imellem. Jeg har været nød til at fintune indstillingerne og skrue ned for antallet af farver på RDP, for at det skal køre bare nogenlunde.
 • At hive en kopi af en staging database ned, når der er et problem der skal debugges, tager alt for lang tid.
 • At downloade et stort git repo fra github, når jeg cloner det, tager alt for lang tid.
 • Online backup og dropbox sync, med store mængder data, er meget langsom.
 • Upload a video er meget langsom.
 • Hvem vil ikke gerne have hurtigere internet?

Kan jeg overhovedet få fiber?

Både ifølge det check man kan lave hos Waoo og da jeg ringede til TDC for nogle år siden, på 80 80 60 70, for at forhøre mig om deres fiberløsning, så kan jeg god få fiber. Der ligge fiberkabler i vejen udenfor huset.

Hvad koster det i oprettelse?

Hos Waoo så står der lidt kryptisk at

Forventet omkostning til oprettelse/installationen af fiber vil ligge mellem: Oprettelsespris, hvis husstanden har fået etableret fibernet og har TDC fiberboks installeret, kr. 995, eller Oprettelses- og installationspris, hvis husstanden har fået etableret fibernet, men der kræves teknikerbesøg for opsætning af TDC fiberboks, kr.1.895,-

Jeg ved ikke om "hvis husstanden har fået etableret fibernet" betyder, at man også skal betale de 5.000,- som TDC skriver om

Ved behov for gravning op til 30 meter er oprettelsesprisen 4.999 kr. Ved gravning over 30 meter tillægges 399,- inkl. moms per ekstra meter. Gør-det-selv installation tilbydes kun, hvis du allerede har en TDC fiber-installation i hjemmet..

Men ifølge comon, skal TDC betale for nedgravning af kabel, hvis du bestiller hos fx waoo. Hvis du ved noget om dette, så skriv endelig en kommentar.

TDC oprettelse koster derudover:

Gør Det Selv installation og oprettelse 299 kr. eller Godt I Gang teknikerinstallation og oprettelse 999 kr

Der skulle en google søgning til før jeg fandt waoos kontakt informationer

Hverken Waoo eller TDC fiber havde åbne telefoner til spørgsmål i dag.

Hvad koster det per måned?

TDC annoncerer kun med en 50/10 Mbit/s til 399,-/mnd. Men det er slet ikke nok, så dem skal jeg have ringet til for at høre om de har andre produkter med mere juice.

Waoo Har en pakke med 90/90 MBit/s til 499,-/mnd plus 39,-/mnd for fast ip-adresse. Men så står der lidt kryptisk:

Vær opmærksom på, at der ved levering af Waoo! produkter via fibernet fra TDC vil blive opkrævet en fiberleje på kr. 99,- pr. md. (Dette fremgår også af beregningen i din bestilling)

Jeg har prøvet at regne ud hvad det betyder. Men jeg er stadig i tvivl om hvorvidt det betyder, at jeg skal betale 99,-/mnd ekstra for min fiber?

Fortsættelse følger...

Kommentarer (59)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Bruun

Alle selskaber er 99 kr dyrere i DONG's gamle område. Det viser, hvor forkert det var at lade TDC få monopol på fiber i området.

Udover det er kvaliteten af forbindelsen blevet væsentlig ringere efter TDC overtog (jeg har selv en).

 • 11
 • 0
#2 Allan Ebdrup Blogger

Alle selskaber er 99 kr dyrere i DONG's gamle område. Det viser, hvor forkert det var at lade TDC få monopol på fiber i området.

Det der undrede mig var at der stod:

Dette fremgår også af beregningen i din bestilling

Men den pris der stod på samme side havde intet med 99,- til TDC.

Udover det er kvaliteten af forbindelsen blevet væsentlig ringere efter TDC overtog (jeg har selv en).

Hvad slags linje har du? Og hvordan har du oplevet at kvaliteten er blevet ringere?

 • 0
 • 0
#3 Martin Nyhjem

Hvilken linie har du hos TDC? Vi har TDC home trio på vdsl, og havde ca. samme hastighed som du viser på dit billede. Efter et opkald til TDC fjernede de en spærring, og nu har vi 40/10. Upload ligger stabilt på 8.8 når jeg tester linien. Dæmpning er 21,9db

 • 0
 • 0
#4 Baldur Norddahl

Jeg er i gang med at starte en ny ISP der sælger internet på DONG/TDCs fiber. Vi hedder Gigabit: http://gigabit.dk (siden er stadig ved at blive bygget op). Så hvis du ikke har noget imod at få svar fra en konkurrent...

Som du har opdaget reklamerer Waoo med lave priser, men i virkligheden koster det væsentligt mere. Ja du skal lægge 99 kroner oven i. Ja, du skal betale den dyre oprettelse på 1895. Bag den kryptiske formulering ligger at der findes "halvfærdige" installationer, hvor der er fiber ind i huset, men der skal stadig en teknikker forbi, hvorfor Waoo tager den høje oprettelsespris.

Det er rigtigt at det er TDC der betaler størstedelen af merprisen for nedgravning af kabel. Det er rimeligt nok, det er jo dem der ender med at eje kablet. Førhen lod de konkurrenterne betale for etableringen af TDCs net. Vi har valgt at oprettelse skal koste det samme uanset om der skal graves eller ej.

Du skal altså ikke længere betale 4999 eller noget i den stil.

Du kan iøvrigt ikke få Waoo TV i DONG-området.

Jeg har lavet et kort der viser adresser der kan få fiber (fra os eller andre på DONG netværket): http://gigabit.dk/map/map.html

 • 0
 • 0
#7 Jørgen Larsen

@Baldur Norddahl - Gigabit tilbuddet lyder umiddelbart godt. Hvorvidt jeg så kan få gavn af det er en helt anden sag. Men den første forretningsmæssige beslutning er nok, at lave en anden implementering af kortvisningen ;-) Der skal mere end almindelig tålmodighed til at afvente visningen. Held og lykke virksomheden. Den skal nok blive en succes, hvis i kan holde, hvad i lover.

 • 0
 • 0
#10 Allan Ebdrup Blogger
 • 0
 • 0
#11 Martin Nyhjem

Fedt :) Mit bud er at det ikke bliver noget problem. I hvert fald ikke hvis du presser dem lidt :P Nummer 3 nede på siden herunder har fået det samme. 40/10. http://forum.tdc.dk/t5/Bredb%C3%A5nd/H%C3%B8jere-hastighed-p%C3%A5-TDC-H...

Da vi havde fået lavet ændringen kom der lidt bøvl med tv forbindelsen, men den skulle blot efterjusteres af en tekniker inde hos TDC, så virkede det fint igen. De skulle sætte antal tv streams ned fra 5 til 4 og genstarte vores boks. Så duede det igen :)

 • 0
 • 0
#13 Baldur Norddahl

Vi overvejer hvordan vi kommer ind i København. Der er ikke noget DONG-fiber der. København har deres eget elselskab som ikke har lagt fiber.

Hvis du bor i lejlighed så skal du gå til bestyrelsen eller stille et forslag til jeres generelforsamling og få vedtaget at i ønsker fiber fra Gigabit. Så finder vi en løsning, også selvom vi ikke i øvrigt er i området. Det kræver tilladelse at få lov til at trække fiber rundt i bygningerne så vi kan ikke bare komme brasende uden invitation.

Vi starter i Ballerup, Måløv og Smørum i juli. Herefter ruller vi ud en by ad gangen indtil vi har hele DONG området.

 • 0
 • 0
#14 Baldur Norddahl

Angående TV så er det ikke endeligt afklaret endnu. Vi er ved at forhandle med SBS og ViaSat. Bemærk at vi leverer DVB-C, altså kabel-TV og ikke IPTV. Så der er ikke noget med en boks til hvert TV og du kan have så mange TV du har lyst til.

Vores konkurrenter leverer typisk IPTV.

 • 0
 • 0
#17 Baldur Norddahl

Hvis Waoo ikke kan levere så kan vi hellere ikke. Ikke til en pris du er villig til at betale. Man kan altid bestille fiber til et vilkårligt punkt og betale for gravearbejdet, men prisen er så at kun virksomheder og boligforeninger kan overveje det.

Når vi er færdig med at udrulle på den eksisterende DONG-fiber vil vi undersøge om det er muligt selv at udvide netværket. Jeg tror og håber der er nok danskere der er interesserede i et produkt som vores, til at det kan betale sig.

 • 0
 • 0
#18 Peter Hansen

De danske udbydere snyder jer så det driver. 22km fra Købehavn i Malmø hvor jeg bor får jeg rigtigt bredbånd fra Bahnhof.se på det lokale stadsnet (fiber) Jeg har bestilt og betalt for en 250/25 og har ved måling 306/36. Det koster 400kr mdl. Så herovre køber man ikke "op til" hastighed, men "mindst" hastighed, og til normale penge for at få noget data igennem. Ydermere kan jeg opgradere hvis jeg har lyst til 1000/100 som privatperson.

Danmark er meget langt bagud med internet investeringerne. Pengene må simpelthen fosse ud af regnskabet et sted.

 • 8
 • 0
#19 Michael Mortensen

Hej Baldur,

Det lyder rigtig interessant at i kan levere 1000/1000 - endelig en seriøs ISP! Jeg var lige inde og tjekke på Waoo, og de skriver de kan levere i Gilleleje; har jeg forstået det korrekt, at hvis Waoo kan levere så kan i også? For så er der da intet at tøve efter .. så er det bare at betale oprettelsen og så grine af alle konkurrenterne efterfølgende.

Pt. har jeg TDC der hedder 20/2 - får dog kun 10/2 .. og kun de 2 fordi jeg sagde upload var vigtigst .. ellers kunne jeg have fået 15/1. Jeg har fast IP via DHCP; kan i også understøtte dette? Eller bedre endnu - en "ægte" fast IP .. dvs. en hvor jeg ikke risikere blacklisting pga. ikke IT-kyndige laver ballade på "mit" IP segment?

Edit: så lige i kan levere fast IP .. hvad er prisen for dette? IMO bør det være en del af pakken via DHCP (reserveret) eller en engangsydele for "ægte" fast IP.

Hvornår er i klar til levering?

 • 0
 • 0
#20 Baldur Norddahl

Ja forudsat at det er i DONG-området. Så hvis Waoo leverer i Gilleleje på din adresse, så er det meget sandsynligt at vi også kommer til det. Vi skal dog lige arbejde os derop, vi starter som sagt i Ballerup og udvider derfra. Så der går nok et års tid før vi kan forvente at komme så langt.

Med hensyn til fast IP så kan du selv vælge om du vil bruge DHCP eller sætte den op som statisk konfigureret. Du kan også få mere end en.

Europa er som bekendt løbet tør for IPv4 adresser og vi er kun blevet tildelt en pulje på 1024 adresser fra RIPE. Vi er derfor nødt til at tage betaling for IP-adresserne. Når vi løber tør er vi selv nødt til at gå ud på markedet og forsøge købe ekstra adresser, så det er en direkte udgift for os. Prisen er ikke endelig endnu, men det bliver nok noget med 25 kroner/måned.

Hvis du ikke har købt fast IP kommer du til at dele IP adresse med flere andre i en NAT pulje. Det er ikke optimalt men vi er nødt til det givet omstændighederne.

Til gengæld får alle et /48 IPv6 subnet uden beregning. Det er så mange faste IPv6 adresser som du kan bruge. Så må vi bare håbe at der kommer gang i skiftet til IPv6.

Jeg er ikke 100% på hvad du mener med "dit segment". Vores netværk er opbygget så at du ikke er fælles med andre brugere. Det er dit eget ansvar at sætte firewall op, men din nabo har ikke mere adgang til dit net, end alle mulige andre på internettet.

 • 1
 • 0
#21 Michael Mortensen

Tak for dit svar .. damn .. et år er lang tid. Ja, DONG nåede at grave fiber ned inden TDC desværre købte det.

Det jeg mener med segment er, at den faste IP jeg pt. har måtte jeg ind og hvidliste på www.spamhaus.org da andre i det IP segment jeg er en del af triggerede en blacklist. Jeg er ikke så bedrevet i IP og segmentering heraf, men jeg kunne have undgået det havde TDC givet mig muligheden for en "ægte" fast IP; ligesom det i kan tilbyde for antagelsesvis 25,- /md.

Kan man skrive sig op eller noget? Seriøst .. i er den første interessante ISP efter min mening .. og jeg tror andre IT-folk vil følge trop til jer.

Hvad med service aftale m.m.? Pt. har jeg en "Alle dage 0-24 (http://erhverv.tdc.dk/enterprise/element.php?dogtag=e_prod_tel_es&id=14852)" - kan i tilbyde noget lign?

 • 0
 • 0
#22 Jan Nielsen

Hej Baldur

Vil det være muligt at man kan få en mail, når i kommer til det område man bor i ? Jeg bor selv Islev og kan pt ikke få mere end 5-7 mb via adsl, da centralen er i Herlev. Så det er ganske interessant, hvis jeres pris holder.

Så måske der kunne kommer et sted på jeres site, hvor man kunne tilføj sin e-mail ?

 • 1
 • 0
#23 Martin Rasmussen

Hej Baldur Angående jeres kort, er det så korrekt forstået at de grønne knudepunkter er de "gamle" DONG fiberopkoblingspunkter, hvor de sorte er "private" TDC opkoblingspunkter (læs, boligforeninger m.m.)?

Min nuværende boligs placering er direkte på DONG/TDC's fibernet - ærgerligt hvis det også skal tage et år, før jeres firma kan komme forbi her.

Jeres kort viser som sagt TDC's fibernet også. Jeg går og kigger på ny bolig omkring 200meter fra sådanne et punkt (faktisk er det en gammel KTAS central) - vil du stadig mene at det bliver for dyrt som privatperson at få dette gravet/lagt? En hurtig hovedregning giver 80k(399kr pr meter), hvis fiberkablet skal ligges helt til centralen - omkring 30-40k, hvis der blot kan trækkes fra et eksisterende fiberlinje (altså ikke punkt, men der hvor deres fiber går). Vil du sige at overstående er realistiske priser (+ selvfølgelig, standard udstyr), eller er der noget jeg mangler?

Derudover, jeg kan ikke helt hitte jeres bud, angående i DONG/TDC's fibernet. Vil i/TDC også kræve 100kr at bruge ekstra for at bruge dette?

Var der ikke noget med, at man på et tidspunkt betalte en afgift til TDC, for den leverede hastighed - Er denne fjernet, til "fordel" for 100kr's afgiften?

Angående TV, Er det en "dette får du også med" eller en "tilvalgsløsning"? At betale 1000kr vs. 2000kr, hvis man "bare" kan nøjes med fibernettet, kunne være en mulighed?

 • 0
 • 0
#24 Baldur Norddahl

Det er DSL skabe hvorfra vi kan få en billig fiber til centralen. Hvis du køber ADSL vil din kobberlinje slutte i et af disse punkter. Men der findes mange flere punkter i TDCs netværk end dem jeg har plottet ind. Der findes også tomrør som man kan leje af TDC. Vi skal helt klart have udforsket om vi kan bruge nogle af disse muligheder for at nå flere brugere.

Jeg kan desværre ikke svare på om priserne er realistiske. Men jeg kan garantere at vi er super kreative og vil forsøge at finde alle de løsninger vi kan :-).

Der er ikke noget med 99 kroner ekstra eller andre skjulte gebyrer. Vi skriver hvad det koster. Jeg kan ikke forstå at Waoo slipper afsted med det andet og jeg vil ikke deltage i det.

Det er klart at en stor del af det man betaler til os går direkte videre til TDC for leje af fiberen. Det er iøvrigt også væsentligt mere end 99 kroner inklusiv moms. Men det er vores hovedpine.

Vi betaler ikke til TDC for hastigheden fordi vi lejer den fysiske fiber. Vi bruger vores eget udstyr i begge ender. Du får således et modem/router fra os. TDCs udstyr kan slet ikke håndtere gigabit og de har ikke mulighed for at overføre DVB-C TV.

TV koster ekstra. Prisen og kanaludbudet er endnu ikke fastlagt. Vi kan desværre ikke gøre så meget ved oprettelsesprisen, da det meste er noget vi skal betale videre til TDC. Vores hovedprodukt er internet, så man kan fravælge TV men man kan ikke fravælge internet. Fiberen bliver ikke billigere af at vi undlader at lægge et internet-signal på den, så det ville blive noget dyrt TV.

Fordi vi bruger vores eget udstyr så skal der altid en TDC teknikker ud. Vi kommer derfor altid til at betale den høje afgift til TDC.

 • 4
 • 0
#27 Anders Lind

Hej Baldur

Dejligt at se, at I kommer og sætter konkurrencen i gang. Jeg har lige nogle hurtige spørgsmål.

Kommer I til at tilbyde jeres gigabit-produkt både til hjem og erhverv?

Hvis ja, kommer priserne for hhv. oprettelse og månedlig udgift til at fremstå på jeres site i begge tilfælde dvs. også for erhverv?

Dækker i Odense fx via Global Connects og Energi Fyns fiberkabler?

 • 0
 • 0
#28 Allan Ebdrup Blogger

Hej Baldur Jeg tror du skal få dig et diskussionsforum på dit site rimeligt hurtigt. Så folk kan diskutere dit produkt på din hjemmeside, i stedet for under mine blogindlæg. Der findes meget standardsoftware til det, du kan nemt finde noget der ikke tager så lang tid at sætte op.

 • 3
 • 0
#29 Frederik Spang Thomsen
 • 0
 • 1
#30 Alan Burton-Woods

For nogle år siden, havde jeg Dongs Fibernet inden TDC fik det (Rødovre), men sagde det op et halv år senere da TV via fibre på det tidspunkt var ikke godt nok for mig og denne gang kostede det kr. 179,- p/måned for fiberleje i modsætning til 99,- nu.

Fornylig besluttet jeg mig at prøve igen:

 1. Tekniker besøg: Jeg bestilt Waoo's 30/30 service, og selvom alt skulle hav været på plads (fiber gravet ind, og fiberboks installeret i huset fra min tidligere installation), var et tekniker besøg til de kr. 1895,- stadig nødvendig da TDC nu anvender en anden typ fiber kabel end Dong anvendt (har én fiber til Tx/Rx i stedet for to - WDM?). Fiber boksen skulle også skiftes ud.

 2. Mail hosting: Jeg vidste ikke før jeg bestilt, men selvom jeg bestilt med fast IP, har Waoo ikke en reverse DNS zone til deres fast IP range, derfor er det stort set ikke muligt at send email direkt fra din egen mail server. Jeg var vandt til en reverse DNS fra TDC's ADSL, og det kom som overraskelse til mig at det ikke var muligt.

 3. Stabilitet: TDC har haft to store driftsproblemer fornylig, og det har haft en effekt på stabiliteten af Waoo forbindelsen. Nu er der aldrig et godt tidspunkt for den slags, men begge to gange sket det mens jeg arbejdede hjemmefra. Udover det, har jeg dog været meget tilfreds med stabiliteten.

 4. Hastigheden: Jeg får det jeg betaler for 30/30 - kan ikke blive bedre... Upload hastigheden gøre online backup, telekonference og diverse familie downloads fra min egen server bare så meget bedre end de asymmetriske hastigheder som ADSL har.

Alt i alt, bort set fra den manglende rDNS mulighed der har gjort at jeg ikke længere kan sende email direkt fra min egen server, er jeg godt tilfreds, dog de 99,-/måned fiberleje skal helt klart med ind over når man beregner om det kan betale sig.

 • 3
 • 0
#32 Christian Nobel

Mail hosting: Jeg vidste ikke før jeg bestilt, men selvom jeg bestilt med fast IP, har Waoo ikke en reverse DNS zone til deres fast IP range, derfor er det stort set ikke muligt at send email direkt fra din egen mail server. Jeg var vandt til en reverse DNS fra TDC's ADSL, og det kom som overraskelse til mig at det ikke var muligt.

Hos Telenor har jeg samme problem, godt nok har jeg en fast IP adresse, men reverse DNS opslag viser så at det er en adresse hos Cybercity:

xxx.xxx.xxx.xxx resolves to "port xxx.ds1-hlg.adsl.cybercity.dk" Top Level Domain: "cybercity.dk"

IP adressen har ikke ændret sig de sidste 5 år, men Telenors rationale er åbenbart at der ikke kan knyttes et domænenavn til den pågældende adresse.

Dette uvæsen gør at jeg som nogen gange får mails tilbage i hovedet, især er det "morsomt" nok nogen kommuner der bruger enten Trend Micro (suk) eller McAfee's (endnu mere suk) lorteløsninger der giver problemet (McAfee er så geniale at de bare afviser uden nogen grund) - og det kan være et helvede, eller rettere umuligt at komme af deres blacklists. Der er Spamhaus dog lidt nemmere at "tale" med.

Men imo er det at bruge reverse DNS et fuldstændigt misfoster, da der jo dels kan være flere domæner på en IP adresse, og det slet ikke tager højde for dynamiske miljøer som f.eks. Amazons cloud (mig bekendt så bander Amazon Trend dybt ned i helvede).

Nu er det sådan at jeg ikke lige kan få fiber her (og al udvikling er jo sat i stå i TDC land, så selv om der er nogle få hundrede meter til centralen, og 100 meter til nærmeste vej med fiber, så er det lukket land de næste 2-300 år hvis det står til TDC), så er der nogen der har erfaringer med Dansk Net og fast IP?

 • 2
 • 0
#33 Jakob Damkjær

"på det lokale stadsnet (fiber)"

Operative ord "stadsnet" komunen/fylket har lagt fibernettet og dermed lavet en fornuftig investering i infrastrukturen hvor vi i Danmark var ret idiotiske og solgte infrastrukturen til et privat selskab... (Vi sælger ikke veje, broer og jernbaner) og nu er der en masse brokhoveder der er sure over at en virksomhed er interesseret i at tjene penge...istedet for at argumentere for at staten nationalisere kritisk infrastruktur argumentere man for at gøre fibernet til en dårlig foretning..

Point being til dem der bor der hvor staten/kommunen/regionen har subsidieret anlægsomkostningerne burde tænke over hvordan den pris de betaler er fremkommet for det er ikke ved privat investering der skal forentes...

 • 1
 • 0
#34 Martin Rasmussen

da TDC nu anvender en anden typ fiber kabel end Dong anvendt (har én fiber til Tx/Rx i stedet for to - WDM?).

Hvis det bare er et fiberkabel, så er det sikkert 100BASE-BX eller 1000BASE-BX, som bruger to forskellige bølgelængder at modtage og sende på. Det er ganske meget brugt, når firmaerne har lagt for lidt fiber ind, da man her kan "splitte" et fiberkabel til to endepunkter, frem for et. Kan specielt ses i boligforeninger i Sverige... Just a Note.

 • 0
 • 0
#35 Mogens Ritsholm

forskellen på Danmark og Sverige er ikke, at Danmark solgte infrastrukturen til private.

Både i Danmark og Sverige er den oprindelige infrastruktur med udbygninger helt ejet af hhv TDC og Teliasonera.

Men i Danmark har vi i godt 10 år sagt, at konkurrencen nok skal drive infrastrukturens videreudvikling frem af sig selv. Det er nærmest forbudt at tænke på det. For det skal være markedsdrevet.

I Sverige har man i godt 10 år sagt, at infrastrukturudviklingen skal fremmes som grundlag for konkurrence. Derfor har de bl. a. Stadsnet i kommunalt regi og ordninger til hjælp og støtte i landdistrikter samt strukturel adskillelse af akcesinfrastruktur i Skannova for Teliasoneras vedkommende. Der er nok ikke tale om store dramatiske udgifter for det offentlige, da det overvejende kan hvile sig i sig selv via løbende indtægter. Det er mere viljen og den katalytiske effekt, der gør forskellen.

Nu begynder forskellen mellem Danmark og Sverige at blive synlig for kunderne. Det bliver meget værre i de kommende år.

 • 1
 • 0
#36 Baldur Norddahl

Kommunerne skal stå for den rå fiber og så leje den ud til indholdsudbydere. Ellers dannes der lokale monopoler.

Det mener jeg er en fornuftig opdeling - kommunerne skal ikke drive internetvirksomhed. Men det behøver de hellere ikke. Fiber er et dejligt medie hvor det er ret enkelt at lave et antal samlingspunkter i hver kommune, hvorfra internetudbyderne kan tilslutte sig. Kommunen behøver ikke have en eneste aktiv (strømforbrugende) enhed.

PS. Til alle dem der har stillet spørgsmål til Gigabit.dk: jeg vil i respekt for at det er Allans blog undlade at debattere Gigabit mere her. I hører formodentlig snart meget mere fra os :-).

 • 2
 • 0
#39 Kim Henriksen

Det virker ikke, det der med at gå til bestyrelsen.

Har I, i øvrigt tænkt jer at konkurrerer i de sociale boligforeninger, som fik etableret et nyt antenne netværk af Fascom for nogle år siden (89 kr for shared 100 Mbit/s, som i praksis performede 100 Mbit/s altid, nu får du kun garanteret 5 Mbit/s for ca. samme penge)

 • 0
 • 0
#42 Maciej Szeliga

Jeg sender fint e-mail fra min server på Waoo & TDC-fiber. Jeg har egen DNS-server og en gratis konto hos OpenDNS som den så peger videre på.

Din DNS bliver aldrig spurgt vedr. et rDNS opslag, det er DNS serveren hos den udbyder som ejer din IP-adresse som bliver spurgt. Det eneste tilfælde hvor det ikke er på den måde er hvis du har helt egen IP-adresse, dvs. en som ikke ændrer sig når du skifter udbyder. Det har RIPE ikke tildelt i ca. 6 år.

 • 0
 • 0
#44 Henrik Sørensen

Hejsa Allan (og resten af bidragsyderne)

På TDC's fiber kan du også købe internet fra Bolignet.dk indtil Giganet kommer til dit område .-)

Det kører godt og stabilt og du kan vælge flere hastigheder samt fast IP.

Jeg har brugt dem nogle år og er rigtig godt tilfreds.

 • 0
 • 0
#47 Kenn Nielsen

Jeg bliver måske ikke så populær på at sige det, men flatrate på super hurtige bredbåndsforbindelser er ikke en bæredygtig forretningsmodel.

Betyder det at gigabit.dk potentielt kan komme til at køre forbrugsafregnet ?

I sin uendelige visdom har vor antenneforening valgt at 'skifte' bredbåndsudbyder fra Dansk Kabeltv til YouSee.

I de nye betingelser fremgår ord som "fair use" og "forbrugsgrænse".

Uanset at der fremhæves at det er "for at sikre en 'god' bredbåndsforbindelse for alle kunder" så er og bliver det forbrugsafregning af bagdøren.

Jeg hæfter mig ved at Gigabit heller ikke benægter det er en model der forventes i fremtiden, og ser dette som en sørgelig trend med udvanding af flatrate begrebet.

Jeg stemmer med mine penge og vælger 'noget andet'.

K

 • 0
 • 0
#48 Christian Nobel

Jeg stemmer med mine penge og vælger 'noget andet'.

Afhængig af hvor lave grænserne er, så mener jeg faktisk ikke at forbrugsbegrænsning er helt urimeligt - vi kender jo det samme fra el, vand, telefoni (omend der er blevet lidt udvandet) og alt muligt andet her i livet.

Des mere man bruger, des mere skal man betale - og er det egentlig så urimeligt?

Det er klart at grænserne skal ikke være latterligt lave, men omvendt hvis jeg kan købe en garanteret gigabitforbindelse, og så skal betale X kr. per Tbyte data jeg forbruger, så kan jeg jo relativt kynisk beregne hvad det f.eks. vil koste mig at lave backup over nettet osv.

Jeg synes faktisk at forbrugsafregning er bedre end at den der gerne vil have en hurtig forbindelse til almindeligt brug, skal betale for mister torrent der virkelig belaster nettet meget - faktisk bedre end at afregning foretages efter nogle arbitrære hastighedsgrænser.

 • 1
 • 0
#49 Poul Andersen

Det er min mening, at TDC med deres monopol opkræver feudalskat, som er ulovligt i følge Grundloven. Skat må kun opkræves i Danmark i medfør af en lov. Det fik politiet at vide, da de for nogle år siden pludselig tog for meget for pasudstedelsen. De fik dom for at halvere prisen til det reelle omkostningsniveau. Det samme bør gælde for DONG og TDC, som har tilegnet sig en tilsvarende dominerende stilling, fordi lovgiverne og myndighederne har sovet i timen. Prøv at gå til nogle af ombudsmændene eller søg fri proces til Højesteret. Feudalgreverne kunne i gamle dage beskatte bønderne vilkårligt. Det sikrer Grundloven ikke skulle kunne ske i dag. Hvem kan i fremtiden leve uden internet? Myndighederne har fejlet, og det bør der rettes op på.

 • 2
 • 0
#50 Alan Burton-Woods

Har ikke kiggede på hvad OpenDNS kan i.f.m. email, men problemet ligger i at der er en god chance for at modtageren, eller modtagernes mail provider benytter sig af diverse blockliste (RBL) og reputation tjenester for at filtre spam og andre forme for uønsket emails.

Prøve for eksempel at få fjernet din IP fra en Spamhaus listing uden en reverse DNS record for din mail server.

Desværre er det min erfaring at de fleste IP adresser allokeret til forbrugere havner på sådan en list på et eller andet tidspunkt, med det resultat at hotmail, gmail og diverse andre store-spillere ikke længere accepterer din mail.

Reverse DNS er blot en af de elementer en mail server administrator skal have styr på - også i enterprise verden.

 • 0
 • 0
#51 Kenn Nielsen

Jeg synes faktisk at forbrugsafregning er bedre end at den der gerne vil have en hurtig forbindelse til almindeligt brug, skal betale for mister torrent der virkelig belaster nettet meget - faktisk bedre end at afregning foretages efter nogle arbitrære hastighedsgrænser.

Nu er det jo pærer og bananer, - jeg mener ; hvis der skal være loft på, har vi en glidebane, hvor 'en god løsning i morgen' indebærer at vi desværre et nødt til at skrue ned for maximum pga. <indsæt favorit BS her>. Karteldannelser sker ikke, for det er jo forbudt. Endda flere steder. Så derfor vil vi se at den frie konkurrence sejrer og alle tilbyder cirka det samme til cirka samme pris. Ligesom forsikringsselskaber og discountbutikker.

Du kan godt argumentere for at forbrugsafregning er mere rimelig, men så skal en gigabitforbindelse jo koste meget meget lidt. Men så kommer der med garanti tillægsydelser som f.eks. garanteret overførsel af xGB med gennemsnitlig hastighed på yGb/s. Og så er man jo en dårlig købmand om man lader kunden få dén hastighed bare fordi han har en gigabit forbindelse => kunstigt ringe forbindelser.

Kort sagt: Der åbnes for en hel Assentoft-silo med orm.

K

 • 1
 • 0
#53 Christian Nobel

Reverse DNS er blot en af de elementer en mail server administrator skal have styr på - også i enterprise verden.

Det nytter jo ikke noget når folk abonnerer på "services" fra båtnakkefirmaerne Trend og McAfee, der voldtager standarderne ved at benytte rDNS til spambekæmpelse, således at en ellers helt legitim mailserver, hvis eneste forbrydelse er at den er tilkoblet via aDSL, bliver blacklistet.

 • 2
 • 0
#54 Martin Rasmussen

De tilbyder ikke reverse dns på dine ip'er, og heller ej flere faste ip'er. Præcist det samme som alle de andre i TDC/DONG's fibernet. Sidst jeg snakkede med min udbyder (bolignet), sagde en tekniker at det var pga. TDC's design, at de kun kunne tilbyde en ip pr bruger, og altså, heller ej reverse dns.

Lille note dog; Hvis du køber igennem Nianet(og vist også ZenSystems), som altså også kan tilbyde igennem TDC's fibernet (som de selvfølgelig ikke helt åbenlyst vil erkende) - så kan du få "uendelige iper" med reverse dns. Tja, Tjow.. så kan vi jo tænke lidt over dette :)

 • 0
 • 0
#55 Michael Mortensen

Når TDC kan tilbyde rDNS, så kan dem der lejer deres kabler vel også? TDC må vel ikke stille dem ringere, eller? Har selv TDC i dag - og har fået konfigureret rDSN - det blev klarede blot med en e-mail til deres "webmaster".

 • 0
 • 0
#56 Martin Rasmussen

Min formodning, går på at det hele handler om forretning. Bolignet køber internet igennem ZenSystems, og Waoo er vist direkte ejere af Nianet - Derfor kunne det ligne meget at det er en forretningsmæssig beslutning der ligger bag, og ikke bare "kan ikke lade sig gøre". Men, det burde være nemt at finde ud af. Tag kontakt til Waoo, og spørg dem om rDNS muligheden - og hvis de siger nej, så spørg om deres selskab Nianet tilbyder dette.

Husk dog, der er meget stor forskel på Nianet/Zensystems og Waoo/Bolignets priser på TDC's fibernet (ca. en faktor 5x til 20x, afhængig af hastighederne)

 • 0
 • 0
#57 Christian Nobel

Husk dog, der er meget stor forskel på Nianet/Zensystems og Waoo/Bolignets priser på TDC's fibernet (ca. en faktor 5x til 20x, afhængig af hastighederne)

Hvilket leder mig til følgende spørgsmål - hvorfor har nogen internet udbydere vanvittigt forskellige priser på en forbindelse til privat og så samme vare til erhverv?

Det kan sjældent være belastningen som så der gør det, da de private oftest er længst fremme på den front.

Så kan der argumenteres med service og fejlretning, men det kunne vel så være en specifik ydelse der blev købt til en given pris.

 • 0
 • 0
#58 Martin Rasmussen

En privatkunde har som udgangspunkt en meget dårligt stillet SLA aftale, hvis nogen - Erhvervskunderne har typisk en der ligner 99.8% eller 99.98% (eller med andre ord, meget højt). Det koster vel penge at have folk klar sidende i et NOC 24/7.

Det er noget dyrere end bare at have en medarbejder sidende fra 8 til 18 ;) (eller offtopic gigabit.dk's; 10-15 & 18-20)

 • 0
 • 0
#59 Thomas Nielsen

Hej Allan.

Det er et spændende indspark du kommer med her.

Selv er jeg rimeligt træt at den ADSL forbindelse jeg har gennem Fullrate (der jo også er TDC) - den er simpelthen alt for svingende. Så jeg har også overvejet fiber, og kiggede spændene til, den gang de lagde det ned i fortovet lige uden for huset. Grunden til at jeg ikke valgte fiberen den gang da DONG lagde den ned, var at de også ville have et ekstra månedligt fee for linien.

I bund grund så står jeg lidt blandt hylekoret der syntes det er vildt snyd, at fiber i hovedstaden skal være så dyrt, forbundet med ekstra omkostninger, og så monopoliseret.

Eksempelvis så bor mine forældre i SEAS forsyningsområde, og de er da så heldige at kunne få eksempelvis en 30/30 til Kr. 269,- om måneden. Det syntes jeg er en rigtig fair pris, men det kunne jo være at der var nogen der har tænkt, at siden man vil bo i hovedstaden og være hip, så må man også bare betale.

Men faktisk så syntes jeg det er endnu mere ærgerligt at man lidt har overset hvorfor at energiselskaberne i første omgang startede udrulningen af fiber. Det var for at bygge de intelligente smart-grids, så vi sammen bedre kunne styre og udnytte energien bedre. Den idé har DONG da selv slået ihjel da de solgte fiberen der skulle understøtte dette, til en teleoperatør, der blot ledte efter en ny cash-cow, da den gamle fastnet abonnement ko var slagtet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere