bloghoved brian mühldorff

FIAT, (tog)skinner, FinTech og banker

Jeg har i denne uge deltaget på Money 20/20-konferencen, som netop er blevet afholdt i Bella Centeret i København. Her var et væld deltagere fra den etablerede finansverden samlet side om side med repræsentanter fra startup- og FinTech-scenen. Og der blev talt om både FIAT og (tog)skinner – og hvordan det hele skal hænge sammen.

Dresscode

Som udgangspunkt kan bank- og finansfolk godt lide farverne sort og blå. Sorte sko, sorte jakkesæt og blå skjorter. FinTech crowden er lidt mere farverig. Der er flere sneakers (som er alt andet end sorte) og et outfit der i det hele taget er mere - afslappet. Hvor den etablerede bankverden er en konservativ størrelse, er FinTech’erne lidt mere fanden-i-voldske – på godt og ondt.

CIO’en fra RaboBank havde dristet sig til en hættetrøje da han gik på scenen for at fortælle om deres samarbejde med en række startups – om omfavnelsen af innovation og nytænkning – for hvem vil disruptes?

Nu skal det her selvfølgelig, ikke alene, være en modereportage, men tøjet siger måske lidt om mentaliteten og tilgangen - og behovet for, samt ønsket om, at kigge udover de traditionelle grænser.

Mobile betalinger – og ambitioner

Der er mange initiativer i gang! Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay, AliPay samt en stribe white label løsninger. Aktørerne står i kø for at vinde markedet for mobilbetalinger. Udgangspunktet synes at være det samme – at gøre det convenient for kunden, men manglen på standarder mudrer billedet. ”Nåh, I modtager ikke Apple Pay her – så må jeg finde min Android telefon frem”? Det virker ikke som et plausibelt scenarie – og jeg tænker om vi, endnu engang, er ude i en Betamax/VHS-situation?

Android Pay, der er drevet af Google, har en 100% kontaktløs pilot kørende – dvs. du skal ikke engang have din telefon op af lommen for at betale for dine varer – det eneste du skal gøre er at sige: ”Jeg betaler med Google” – så klarer en kombination af bluetooth, WIFI og location services resten. Tanken er, ifølge Spencer Spinnell ikke at basere løsningen på en "gammeldags" cost per transaction forretningsmodel – men at lade det være gratis for butikken at anvende Android Pay. Google vil så bare kunne opsamle data om transaktionen, og således lære yderligere en dimension af dig at kende. Ambitionen er naturligvis at forbedre evnen til at målrette budskabet, øge salget, konverteringsraten, etc. Interessant tanke?

Now I’m going to say the ’B’-word…

Jeg hørte rent faktisk en moderator sige: ”Now I’m going to say the ’B’-word…”, ikke med reference til BitCoin, men snarere til block chain. BitCoin blev nævnt – og et par seancer gik på skaleringsudfordringen med BitCoin – men det var ingenlunde dét der trak tilhørere. I højere grad var det block chain og andre Distributed Ledger Teknologier (DLT) der solgte billetter.

Ethereum og anvendelsen af smart contracts trak en del opmærksomhed blandt de tilstedeværende. Det samme gjorde R3 og Richard Gendal Brown, med annonceringen af CORDA – en DLT løsning, der lugter lidt af block chain, uden at være det (den manglende globale konsensus, data deles ikke globalt, men kun mellem relevante parter, etc.), skræddersyet til den finansielle sektor. R3 er et konsortium bestående af 42 af nogle af verdens største banker – herunder Danske Bank, Nordea og SEB, og er uden tvivl en signifikant spiller i forhold til den videre udvikling af DLT.

De fleste iagttagere er dog enige om, at block chain-teknologien først, for alvor, bliver interessant når FIAT valutaerne bringes i spil – og der er vi ikke i første omgang.

Regulering

Regulering, og i særdeleshed EU-regulering er noget der optager både Fintech-virksomheder og bankerne. EU-parlamentet har indledt en proces og prøver i øjeblikket at finde ud af, hvordan teknologien kan anvendes – hvilke muligheder og trusler der eksisterer – og hvordan regulering kan implementeres. Med andre ord: Der eksisterer ingen regulering for nærværende der direkte understøtter block chain, og kun i begrænset omfang, virtuelle valutaer.

Det samme gælder i det hele taget for finansielle virksomheder, der ønsker at etablere sig i Europa – der findes ikke ét samlet regelsæt de kan forholde sig til; der er en europæisk lovgivning – foruden den lovgivning der måtte eksistere lokalt - der mangler standarder og harmonisering.

Attraktionen ved de virtuelle valutaer og block chain er dog fortsat større for EU end alternativet – gode gammeldaws kontanter - da de virtuelle valutaer, i højere grad end kontanter, efterlader et fodaftryk. Et fodaftryk er rart hvis man, fra et lovgiverperspektiv, tager AML-, terrorfinansiering- eller korruptionshatten på.

Hvad er take aways fra Money20/20?

Uanset hvem der spiser hvis frokost, eller kører på hvis skinner, skal der ikke herske tvivl om at bankerne, på trods af forkærligheden for det klassiske, har åbnet øjnene for FinTech-virksomhederne, og den innovation de bringer til bordet. En decideret disruption med lukning af banker som følge, ender det vist ikke med i første omgang, men snarere et mere åbent mindset for partnerskaber mellem den etablerede bankverden og FinTech-virksomhederne.

Ligeledes er behovet for at innovere internt i højere grad kommet på agendaen – og det er nu noget vi gør og investerer i, fremfor alene at tale om behovet for at gøre det.

Der var god energi på Money20/20 – og hele scenen virkede summende – som sådan en scene bør være.

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere