Fest hos mekanikken

Der er næppe nogen mere socialt skræmmende oplevelse for en ung mand, end at blive slæbt med til den første store familiefest hos svigermekanikken.

Hvordan hilser man hos den klan ? Er det faste håndtryk, high-five eller krammere ?

Hvor mange underlige onkler og svogre er der som man bare skal ignorere, for det gør alle de andre efter mange års co-existens ?

Det var lidt den samme følelse jeg havde da jeg satte mig i toget igår morges: Hvordan fester de, når Dansk IT holder "Fætter/Kusinefest" ?

Det var Tine, tidligere community-builder her på Ing/v2, der havde inviteret mig med og hun forsikrede mig naturligvis om at jeg ikke ville blivet flået levende og at de alle sammen var "smaddersøde og hyggelige mennesker".

Men alligevel... Mig og alle der er noget ved musikken i offentlig IT ?

Jeg er næppe meget bevendt som antropolog, men født med lidt af troldsplinten i øjet kan man jo ikke lade være med at gøre sig sine observationer.

F.eks da "Digitaliseringsprisen" blev uddelt:

Selv her blandt danmarks samlede digitaliserings-apparatnicks, er der lige den der tøven på en brøkdel af et sekund, inden man giver Skat en klapsalve.

Nok arbejder man med offentlig IT, men man er også skatteyder :-)

Prisen synes dog velfortjent. Skat var de første, vil formodentlig altid være de største og de ser ud til at tage forpligtelsen alvorligt.

Hvorledes Vejles skolevæsen havde gjort sig fortjent ved jeg ikke noget om, men klapsalverne var øjeblikkelige og spontane.

Da jeg først havde sagt ja til Tines invitation til at holde et foredrag, dukkede der to andre invitationer op:

Den første var en paneldebat der ikke holdt sig specielt tæt til overskriften "Hvordan holder man noget hemmeligt i d-land?( – er open source vejen til en spionfri verden?)"

Modereret af kommunaldirektør i Odense, Peter Pietras (ham har jeg engang prøvet at lære lidt maskinkode på en RC7000) og med Ivan Damgaard og Venstres IT-ordører Michael Aastrup Jensen (ham hvis mormor afværgede eValg i Danmark) som co-panelister kom vi vidt omkring.

Michael er først og fremmest politiker og derfor kommer alt hvad han siger naturligvis et eller andet sted fra en prioriteret liste af mærkesager, hvor IT og den slags ikke ligefrem dukker op øverst. Men det lød faktisk lidt som om Folketinget er ved at fatte at IT har konsekvenser, hvilket 54 år siden DASK computere første gang blandede sig i et Folketingsvalg må siges at være på høje tid.

Ivan lagde meget vægt på at den kryptografiske side af sagen og det var ret tydeligt at det tillidsbrud NSA har skabt ved at manipulere standardiseringsprocessen har sendt dem i "Bad Standing". Det er en vigtig pointe og tankevækkende at mange stoler en lille smule mere på AES fordi den er flamsk, end de ville have gjort hvis den var USAnsk.

Jeg selv prøvede at argumentere at Open source er en nødvendig men ikke tilstrækkelig betingelse for at vide hvad en computer foretager sig og det var der sådan set ikke nogen der protesterede imod, så vi kom som sagt vidt omkring, inklusive en lille "pissing-contest" mellem Peter og mig om hvem der kom fra den mindste landsby på Vestsjælland. Jeg tror jeg vandt: Vi havde kun en and i gadekæret.

Efter en frokost buffet var det tid til det foredrag der har givet mig så mange kvaler.

Jeg havde besluttet mig for at antage at når man selv i branchen har døbt arrangementet "fætter/kusine festen", så ville en god strategi være at prøve at sparke dørene op og hive noget virkelighed ind, så mit foredrag faldt i 3 lidt uklare afsnit, som nogenlunde kunne have overskrifterne:

 • Hvad er det egentlig digitalisering gør ved samfundet ?
 • Kan "information-privacy" løses med tekniske midler ?
 • Hvorfor giver folk gladeligt Facebook deres private detaljer, men brokker sig hvis kommunen skal have dem ?

Jeg ved ikke ret meget om mit publikum (ca 70 personer ?) men de tog de generelt pænt, lod til at fange mine jokes og der var flere der efterfølgende sagde at det havde givet dem noget at tænke over.

Og så er jeg sådan set tilfreds: Noget at grine af, noget at tænke over har altid været mit mål.

En enkelt tilhører røg dog i harnisk over en af mine slides:

Illustration: Privatfoto

Hun arbejdede hos datatilsynet og delte bestemt ikke min vurdering.

Det er fair nok at hun bliver mopset på firmaets vegne, men jeg fastholder dog min vurdering:

Datatilsynet har ingen reel betydning haft for danskernes privatliv når det kommer til stykket: FaceBook, Google, Microsoft, Twitter, Klout, LinkedIn, Experian, GCHQ, NSA og alle mulige andre, har aldrig så meget som skænket datatilsynet en tanke, langt mindre følt sig bundet deraf.

Det andet arrangement jeg var blevet bedt om at deltage i, var en "workshop" hvor man gennemarbejdede en case på en offentlig styrelse, jeg skulle være med da det var sikkerhed der blev diskuteret.

Det var i virkeligheden nok der jeg fik mit bedste indtryk af mekanikken.

Det jeg lagde mest mærke til var, at hvis det står i loven er det rigtigt, per definition.

Selvfølgelig skal embedsmænd følge loven, det er indiskutabelt.

Men det virkede som om at dette blev overfortolket til at loven automatisk var hævet over enhver kritik.

Det er f.eks rigtigt at den første lov om privatlivets fred er fra 1100-hvidkål og at vi har skrevet privatlivets fred ind i alle mulige love og traktater sinde da. Men det gør ikke privatlivets fred til et for altid lukket og slukket spørgsmål.

Som alle andre menneskerettigheder er denne menneskeret et konsensus der afspejler en tid og et samfund. Det er endnu ikke hundrede år siden at samfundet fandt det helt i pagt med menneskerettinghederne at henrette landsforræddere, sterilisere åndsvage og forvare "hysteriske" kvinder på Sprogø.

Den moderne formulering af privatlivets fred kommer i bund og grund fra politikere der frygtede at få deres private sager snaget i af politiske modstandere og den formulering ligger idag tydeligvis meget langt fra hvad de fleste mennesker egentligt opfatter som deres privatliv.

Jeg ville ønske at de intelligente og engagerede mennesker i maskinrummet på den offentlige IT deltog i den debat, ikke som lydige embedsmænd der følger ministerens anvisninger, men som medborgere med et særligt ansvar og særlig pligt til at deltage i debatten om hvilket samfund vi skal overdrage til vores børn.

Tak for invitationen til Tine & Dansk IT.

phk

Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Morten Fordsmand

Så ignorerede englænderne ikke vestvolden i 1807.

Dels gik de i land i Vedbæk, der jo ligger nord for københavn, dels fandtes vestvolden ikke i 1807.

Hvis optakten til det første terrorbombardement af en civilbefolkning med raketter havde fundet sted små 100 år senere havde englænderne derfor med fordel kunne have forsøgt at vade over "den nordlige oversvømmelse" herunder klampenborg galopbane.

Lidt kilder fra det store net, der derfor er fuldstændigt pålidelige. http://da.wikipedia.org/wiki/Vestvolden http://da.wikipedia.org/wiki/K%C3%B8benhavns_bombardement

 • 8
 • 0
#2 Thomas Larsen

Spændende at høre om hvad embedsmændene snakker om når de udveksler erfaringer.

Jeg er helt enig i din vurdering af Datatilsynet. Prøv bare at se her:

Driftsbevilling - Datatilsynet i Danmark for 2014: 22 millioner kroner Driftsbevilling - Datatilsynet i Norge for 2014: 33 millioner kroner

Hvor mange gange nævner Datatilsynene "Snowden" i deres årsberetning for 2013:

Det gør det Norske Datatilsyn 32 gange i deres årsberetning som blev udgivet i starten af februar.

Det danske Datatilsyn har endnu ikke offentliggjort en årsberetning for 2013 på deres hjemmeside på trods af at vi snart er i april måned...

 • 9
 • 0
#3 Tommy Apel

Grunden til at der stadig mangler en telentløs sammenfatning af ligegyldighed med et stepel i bunden fra Data-are-you-still-here-tilsynet kan nok forklares med at der mangler 11mio kr på deres konto for offentilg vildledning i 2014.

 • 1
 • 6
#4 Eskild Nielsen
 • 1
 • 0
#6 Leif Neland

Re: Med fare for at virke pedantisk

Og man kan vel godt argumentere for at Vestvolden+'den nordlige oversvømmelse' kom for sent til at betyde noget i 1807 

Tjoe, men jeg må blankt indrømme at det er en svipser fra min side.

Hvis man endelig skal blande Vestvolden og de ydre befæstninger om København før og under WWI, f.ex. Mosede Fort og Tunestillingen, ind i IT-sammenhæng, kan man sige at ligesom med Y2K, brugte man en masse penge og arbejdskraft, og der skete jo ikke noget...

 • 3
 • 2
#7 Tine Brandenborg

Hej Poul-Henning Endnu en gang tak for et par spændende og begavede oplæg. Er glad for du ville komme og sætte så vigtige emner i et anderledes perspektiv. Er bare ærgerlig over, jeg gik glip af debatten mellem dig og Birgitte. Kan forstå på andre deltagere, der her er grundlag for et emne til næste års mekanik-fest;-) Hilsen Tine

 • 3
 • 0
#8 Palle Simonsen

Hvis man endelig skal blande Vestvolden og de ydre befæstninger om København før og under WWI, f.ex. Mosede Fort og Tunestillingen, ind i IT-sammenhæng, kan man sige at ligesom med Y2K, brugte man en masse penge og arbejdskraft, og der skete jo ikke noget...

Nej, for vores sydlige naboer opgav bl.a. en invasion pga. besværet og de forventede tab ved vestvolden og den øvrige befæstning. Så hvis man ikke, trods de Radikale's protester havde opført volden, kunne historien have fået et andet forløb (Se f.eks. den relativt nye bog om Københavns befæstning ISBN: 9788712045038).

 • 1
 • 0
#9 Gert Madsen

Jeg vil egentlig godt forsvare datatilsynet lidt.

Når man tænker på hvordan datatilsynet blev overdænget med kritik fra alle sider af det politiske liv, da man ville forhindre at Odenses skolebørn skulle lægge alle oplysninger direkte i Googles profileringsmaskine.

Så i stedet for at skyde på Datatilsynet, burde man skyde på den forsamling vi i fællesskab har sendt ind i folketinget.

Det var bedre at fortælle at der er behov for et meget stærkere og meget mere aktiv datatilsyn. At beskrive dem som ligegyldige er ikke rigtig hjælpsomt.

 • 2
 • 0
#10 Leif Neland
 • 1
 • 0
#11 Kristian Sørensen
 • 0
 • 0
#12 Poul-Henning Kamp Blogger

Så i stedet for at skyde på Datatilsynet, burde man skyde på den forsamling vi i fællesskab har sendt ind i folketinget.

Hvis du nu kigger på min slide vil du se at det også er det jeg gør: Jeg er sikker på at datatilsynet udfylder den ramme politikerne har udstukket for dem, ikke mindst budgetmæssigt, men rammen er helt uden betydning i det store billede.

 • 2
 • 0
#13 Deleted User

I dag er meget populært at opbevare data på udenlandsk server. Er det for at omgå datatilsynet?

Som eksempel skal alle jobsøgende registrere sig på jobnet.dk for at få dagpenge, arbejdsmarkedsydelse eller kontanthjælp. Det er en af de sider der er valgt lagt udenfor landet.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Lund
 • 0
 • 0
#15 Finn Christensen

Re: Tak for resumeet

Det var bedre at fortælle at der er behov for et meget stærkere og meget mere aktiv datatilsyn.

Tænk på finanstilsynet før 2007 og så nu. Det gamle tilsyn havde hverken magt og redskaber, og 'krikkerne slog sig løs i fri dressur både i kornet og på naboens grønne enge'. Piben fik en anden lyd, samt der kom både anden ledelse, mandskab og helt andre boller på suppen efter 2007, resten er velkendt. Men rettidig omhu eksisterede ikke før det gjorde ondt - meget ondt.

Vores fødevarertilsyn støvede grundigt til, indtil nogle opfindsomme personer gav sig til at mærke emballage med hakke kød, samt i bedste sendetid viste massiv fusk ved genbrug efter sidste anvendelsesdato. En del supermarkeder fik slipset og moralen kraftigt i klemme, og tilsynet fik 'pludseligt' opprioriteret en aktivistisk stil i udgående forretninger... :) Men rettidig omhu eksisterede ikke før det gjorde ondt i bedste sendetid - meget ondt.

Datatilsynet.. de har faktisk selv i medierne ymtet om, at de dårligt kunne magte situationen under nuværende 'konditioner' - sølle 22 mio. Selv med et fordoblet budget og mandskab, så tror jeg ikke de kan magte en aktiv indflydelse samt kontrol... Datatilsynet opleves som Rigsrevisionen i gamle dage med deres efterrevision, altså dem der lukker porte og kontroller låse, efter krikkerne forlængst er over alle bjerge.

Hvad nytter regler, paragraffer, bjerge af papir med instrukser samt kontrol hist og pist efter en stikprøve-fidus. Nutidens troldmænd og datahajer har væltet firewall, knækket koder, fundet server, baser og data samt hentet rovet og har gemt det på sikre ...... længe før nogen overhovedet trykker på alarmknappen.

Poul-Henning har ret (denne gang ;) tilsynet burde for flere år tilbage være ændret, både rolle, organisationen samt bevilling er ude af trit med nutiden & virkeligheden.

FE ser ud til at snigløbe dele af Datatilsynets område - og da FE samt deres gerninger er tys tys og 'hemmelige', samt FE har gaffet sig mange stillinger + skattekroner på det sidste, så kan vores 179 it Noobs på borgen med garanti ikke fatte, at endnu et tilsyn utilsigtet forbløder.

Mon rettidig omhu denne gang når frem i tide.. ellers gør det ondt - meget ondt.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere