Fælles Linux-pakker til alle!?

Jeg modtog en interessant email i dag fra Linspire - et Linux-firma med basis i San Diego, USA.

Linspire har igennem mange år været ledet af Michael Robertson, som altid har været god for nye interessante ideer. Linspire har igennem de sidste par år presset hårdt på deres "Linspire Linux" distribution, som er MEGET nem at installere og markant hurtigere end andre gængse Linux-varianter. Deres trumf-kort har været Click 'N Run, hvorfra man i en web-browser klikker sig til de programmer, der skal installeret. Når det virker, så fås det ikke meget nemmere.

Nyheden fra Linspire er at Click 'N Run fra andet kvartal 2007 vil kunne understøtte Debian, Fedora, Freespire, Linspire, OpenSUSE og Ubuntu. Det er en flot bedrift, hvis (når) det kommer til at virke. For mig virker det som en særdeles hård opgave at få forenet så forskellige Linux-varianter. Alene på pakke-format niveau er der rod, idet f.eks. Debian anvender DEB-pakker og f.eks. Fedora anvender RPM-pakker. LSB (Nu Linux Foundation) har prøvet at standardisere (også på) dette område, men har ikke haft stor succes endnu - men at Linspire kan tilbyde Click 'N Run til så mange Linux-varianter kan tyde på et der er kommet mere konvergens i Linux-verdenen - ellers har Linspire for alvor løst en svær opgave.

Jeg kan se store perspektiver for dette tiltag og må skrive mere om det når det er frigivet. Desværre er jeg også lidt skeptisk :)

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jens Wedel

Hvis det skal forståes på den måde at distributionerne kan implementere CNR og derefter bruge programmet til at hente pakker fra debian, ubuntu, fedora, opensuse til direkte installation på den kompatible distribution du bruger, tror jeg simpelthen ikke det kan lade sig gøre. Jeg vil se det før jeg tror det. Derimos tror jeg at det de vil er at tilrette CNR til brug på de kompertible distributioner, hvorefter de respektive dists kan droppe deres egen pakkemaneger og bruge CNR istedet.

  • 0
  • 0
Peter Toft

Hej Jens. Vi havde en god diskussion på IRC #sslug på EFNet i går om det. Jeg tror ikke en dyt på at de vil påtage sig at styre alle andres pakke-system. Det skalerer håbløst. Som du er inde på så tror jeg at CNR i praksis betyder at "moder-systemet" bliver strippet til benet og derefter installeres pakker fra CNR. Sikkert endda libc osv - også sandsynligvis betyder det også at at CNR pakker kun bliver CNR kompatible. Hvis jeg har ret så er opgaven for CNR reduceret til at de kan anvende alien og at kunne afinstallere andres pakker. Det holder vand.

Det er præcis den tankegang, der ligger bag Linspire hvor installation er sindsyg hurtig fordi alle interessante pakker skal efter-installeres via CNR. Efter selve Linspire installation på ca 3 min er maskinen i praksis ikke brugbar - CNR skal man igennem, men det er nemt :-) men kun anvendeligt, hvis man er online.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere