bloghoved ole tange

Facebook-dommen

Giver Facebook-dommen en unik mulighed for at EU bliver behandlingsstedet for persondata?

Jeg har tygget mig i gennem Max' oplæg til Facebook-dommen. Jeg kan også se, at internationale virksomheder er begyndt at pive over dommen.

Så vidt jeg kan se, så er den enkle løsning, at man istedet for at trække EU-data til USA flytter data den anden vej: Ønsker man at centralisere data, så flyt dem fra USA til EU og behandl dem her under de fælles EU-regler. Så må EU sørge for, at de fælles EU-regler i praksis gør det muligt at lade data flyde rundt mellem EU-landene - hvis reglerne da ikke allerede tillader det.

At vi har en stærkere persondatabeskyttelse kan dermed være med til at sørge for, at EU bliver stedet, hvor man flytter sine data til, og en bivirkning heraf kan være, at vi får en førende ekspertise i at beskytte borgernes privatliv, hvilket igen giver arbejdspladser.

Jeg forstår godt, at Facebook piver, men som EU-borger synes jeg kun der er positive aspekter ved dommen.

Ser du nogle negative aspekter?

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henning Wangerin

Spørgsmålet er vel også hvordan vi sikrer os at NSA m.fl. ikke stadigvæk har adgang til vore data.

Jeg har ikke særligt meget tillid til at amerikanske firmaer kan/må/skal lukke af for deres adgang til data blot fordi de fysisk ligger i EU.

Når efterretningsorganerne ikke har hemning mod at aflytte vennerne (regeringsorganerne)i Europa, hvad skulle så forhindre dem at presse facebook/google og co til at lade dem kigge med i deres datacentre i EU?

Det kan godt være at de ikke må det, men jeg har svært ved at se hvordan vi kan have 100% tillid til af det rent faktisk overholdes.

 • 5
 • 0
Keld Simonsen

Jeg ser dommen som en styrkelse af privatlivsbeskyttelsen i Verden. Privatlivsbeskyttelsen i USA er ikke-eksisterende, i hvert fald for folk, der ikke er borgere i USA. Og for amerikanske firmaer uden for USA har USAs myndigheder også adgang til alt, efter USAs lovgivning.

Problemet er bl.a. at USA lovgiver på områder uden for deres domæne, og dermed krænker andre landes suverænitet.

 • 3
 • 0
Peter Christiansen

Selvfølgelig har CIA/NSA stadig adgang til data, hvor end det ligger
i EU eller i USA. Google blev i sin tid funded af in-q-tel der er CIA's
selskab til at erhverve teknologisk ekspertise uden selv at lave alt
in-house. Så selvfølgelig har de stadig adgang og vil i al fremtid have
adgang til data. Det var jo i sin tid hele pointen da de investerede i
google.

At tro anderledes ville være dybt naivt.

De har fået et lille klaps på fingerne, så de venter bare på at tingene
køler af og siger "ja ja" til what ever eu finder på og så er det bare
business as usual.

 • 2
 • 0
Ole Tange Blogger

Jeg er desværre helt enig med @Peter og @Henning: NSA har bevist, at de allerede er ligeglade med EUs lovgivning. Det er ikke sandsynligt, at en dom fra EU-domstolen skulle ændre dette.

Men der hvor jeg ser en forbedring er FISAs National security letter. Det er breve, som et datacenter kan modtage, som siger: "Giv os dine data, og du må ikke fortælle nogen om det - ikke engang din advokat." Mest kendt er nok Lavabit.

Så vidt jeg ved har vi ikke noget tilsvarende i EU: Du må altid fortælle, at du er blevet tvunget til at udlevere data. Hvis data ligger i EU, så har den dataetiske tekniker altså mulighed for at fortælle omverden om indgrebet, og dermed mulighed for at skabe en debat om det. Det ser jeg som en forbedring i forhold til den nuværende situation.

 • 6
 • 0
Nils Bøjden

Hvis data ligger i EU, så har den dataetiske tekniker altså mulighed for at fortælle omverden om indgrebet

Her er der vist en nogle forudsætninger som ikke holder. F.eks:

Vil et amerikansk firma med data i Europa lade en Europæisk ansat foretage udtræk som skal afleveres til de amerikanske myndigheder med fare for at den Europæisk ansatte bliver antastet via Europæisk lovgivning, eller vil det Amerikanske firma lade sine amerikanske ansatte (eller et andet sted i verden) som IKKE er underlagt Europæisk lovgivning stå for dataudlevering?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere