allan ebdrup bloghoved ny

Få det meste ud af standup hjemmefra under COVID-19

Face-to-face

I manifestet for agil softwareudvikling er et af de tolv bagvedliggende principper face-to-face samtaler.

Face-to-face princippet er voldsomt udfordret i disse dage. Alle der kan, arbejder forhåbenlig hjemmefra pga. COVID-19.

At pludselig være kastet ud i at arbejde hjemmefra kan være udfordrende. En af udfordringerne kan være at finde ud af hvordan man holder gode standups. Vi har arbejdet længe med at perfektionere remote standups, og er kommet frem til følgende løsning:

Hold standup omkring nogle online slides alle kan rette i, og lad være med at bruge screen sharing.

Standups - Formål

En af de ting vi har itereret mange gange over og udviklet meget over årene, er standup-mødet, som vi har hver morgen. Formålet med standup er at om-planlægge dagens arbejde, hvis man finder noget der skal justeres, at fange hvis nogen er på vej ud af en forkert tangent og facilitere, at vi hjælper hinanden effektivt, og opnår et godt flow i vores arbejde. Derudover er der også et socialt aspekt i standup, hvor man får sagt godmorgen til sine kollegaer hver dag, og kan dele personlige ting. Der er blevet delt alt fra en fra teamet, der desværre havde været involveret i et trafikuheld, til mere lykkelige ting som at have fået ny lejlighed og flere der er blevet gift.

Standups - Et godt format til remote

Efter utallige iterationer, er vores standups endt med et format, hvor vi alle hopper på et slack videoopkald samme tid hver morgen. Arbejdsdagen før har en slack-bot, som vi selv har flækket sammen, oprettet et sæt Google Slides til næste dags standup, og delt et link til dem i slack.

Illustration: Allan Ebdrup

Vores slackbot kommer også hver dag med en lille sætning med vise ord, som alle på teamet kan ændre i og bidrage til.

Når arbejdsdagen er ved at gå på hæld, kan man tilføje en slide til næste dags standup-slidedeck eller man kan tilføje en slide, når man møder ind næste morgen.

På selve kaldet åbner hver person dagens slides på deres egen maskine. Man hopper selv frem og tilbage i slides, som de præsenteres. Det fungerer en del bedre end screen sharing, som er mere stift og bøvlet. Der er mange fordele ved denne form for standup:

  • Da jeg havde prøvet at holde standup omkring et Kanban-board hver morgen i et års tid, så hang det mig langt ud af halsen. Det føltes som det samme leverpostej dag ud og dag ind. Slides, derimod, tilbyder tæt på uendelig variation. Man kan dele screenshots eller gif-animationer af det man faktisk arbejder på, og med f.eks. giphy kan man nemt tilføje sjove gif-animationer til sine slides.
  • Man kan blive på en slide, hvis man lige vil nærlæse noget, der er delt
  • Man kan lige nå at lave sin slide, mens de andre snakker, hvis man er sent ude
  • En gang imellem opstår der interne jokes på teamet, og vi har grint meget når en person, der præsenterer, får modificeret sit slide mens det præsenteres – selvfølgelig altid på en kærlig måde
  • Når man misser standup, fordi man har et møde, er ved tandlægen, arbejder fra udlandet i en periode og lignende, kan man stadig lave en slide og dele hvad man arbejder på, og når man har tid, kan man gå tilbage og se dagens slides, selvom man missede standup.

Vi har lavet en del udvidelser til formatet med mere avancerede ting, som jeg tænker må komme i et opfølgende blogindlæg, hvis der er nogen interesse for det.

Virtual by design

Mine teams og jeg har siden 2012 arbejdet med, og prøvet at perfektionere, den agile disciplin med remote teams. Dét arbejde er der blandt andet, via samarbejde med ITU, kommet en videnskabelig artikel ud af, der vandt prisen for bedste artikel til konferencen ICGSE'18 i Götheborg, hvor den blev præsenteret.

Grundprincip om lige adgang for alle

Et af grundprincipperne i vores agile arbejde med remote teams er, at der skal være fuldstændig ens vilkår for deltagelse for alle på teamet, uanset om man er remote eller ej. For eksempel ville en fysisk tavle med post-its med et kamera på, som bliver praktiseret nogle steder, være et eksempel på en dårlig løsning, da kun dem fysisk til stede på kontoret med tavlen vil kunne sætte nye post-its op og flytte eller fjerne dem. I stedet styres vores arbejde i et digitalt Kanban-board med lige adgang for alle.

Hold standup omkring nogle online slides alle kan rette i

Jeg har i denne blogpost fremlagt grundstenen i hvordan vi har optimeret vores remote standups. Det er i virkeligheden ikke så avanceret:

Hold standup omkring nogle online slides alle kan rette i, og lad være med at bruge screen sharing.

Hvis du vil afprøve det for at se hvordan det virker for dit team, kan du oprette slides manuelt hver dag til at starte med.

Skriv endelig en kommentar om hvordan det går, hvis du prøver formatet med dit team. Der findes selvfølgelig ikke én måde, som bare er den bedste for alle, så skriv gerne en kommentar hvis du har andre måder at holde gode remote standups på, som virker godt for jeres team.

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere