kim tiedemann bloghoved

Få indsigt i dit elforbrug

Som mange andre har vi fået installeret en "intelligent" elmåler, som kan måle og rapportere vores elforbrug løbende. Måleren er en Kamstrup Omnipower, som har et display, hvor man kan aflæse forbruget. Jeg ville gerne have et større indblik i, hvad og hvornår vi bruger strøm og ikke mindst, hvorfor forbruget bare stiger og stiger i vores husstand.

Vi køber strøm gennem Barry, som har en ret god mobilapp og også et API, hvor man kan hente forbrug og priser. Desværre er der fejl i deres API dokumentation, men efter lidt fejlfinding (getAggregatedConsumption metoden tager to datoer som parameter og ikke et MPID) kan jeg se, at der ikke er tale om realtidsmåling, men målingerne er et døgn forsinket. Det giver ikke megen mening med gamle målinger, da jeg ikke kan huske, hvad der var tændt for 24 timer siden.

Kamstup måleren har ikke et API, men bag plastlåget gemmer sig et lille 6 benet stik.

Projektet

Efter en del søgen på nettet, faldt jeg over denne blogpost. Her beskriver Xenophane, hvordan han har implementeret en realtidsudlæsning af Kamstrup måleren.

Så i gang med at bygge noget lignende. Min ambition er, at kunne overvåge strømforbruget i min home-assistant installation og i et grafana-dashboard.

Konstruktionen

Kamstrup måleren har en såkaldt HAN port, hvor kun de 4 første pins er i brug. Der er strøm (GND og VCC) samt to datapins (DATA_IN og DATA_OUT). Der er tale om en RS232 forbindelse, som hvert 10 sekund pusher informationer ud om dataforbruget.

Illustration: Kim Tiedemann

Der er mange brugbare data som fx nuværende forbrug (totalt og pr. fase L1, L2 og L3), totalt forbrug, strøm og spænding. Informationerne er krypteret med to nøgler, som man kan bestille hos Radius. Husk at bestille DLMS/COSEM nøgler (to nøgler i stedet for en).

Illustration: Kim Tiedemann

Hjertet i konstruktionen er en ESP8266, som er en microchip med indbygget WiFi. ESP8266 boardet er forbundet til HAN porten på Kamstrup måleren og kører et program, som kommunikerer med målerens RS232 interface. Hvert 10 sekund vil der blive pushet informationer til programmet, som dekrypterer informationerne med de to nøgler (dekrypterings- og autentificeringsnøgle).

MQTT servicen, som kører som en docker container på en Linux server, sørger for integration mellem ESP8266 boardet og Home assistant/Grafana. Det sker ved at programmet, som kører på ESP8266 boardet, publicerer informationerne over på MQTT topics. Jeg har defineret et topic pr. parameter fra måleren.

Home assistant og Grafana

Home assistant kan out-of-the-box integrere med MQTT og man kan således opsætte sensorer, som aflæser og viser informationer fra en eller flere MQTT topic. Det daglige elforbrug kan beregnes ved at gemme forbruget klokken 00:00 og fratrække det fra det aktuelle totale forbrug fra måleren.

Illustration: Kim Tiedemann

InfluxDB er en super database til at gemme, forespørge og vise data i tidsserier - det vil sige data, som er relevante i forhold til tid. Den bruges ofte til at gemme logs - fx fra applikationer, som man så kan søge i efterfølgende. Grafana kan bruges til at forespørge og visualisere data i tidsserier og gør det nemt at opsætte Dashboards, som kan vise data på forskellig vis.

For at få data fra MQTT og over i InfluxDB har jeg lavet et simpelt python script, som kører i en Docker container på samme linux server. Python programmet subscriber på MQTT servicen og bliver notificeret, hver gang ESP8266 boardet publicerer information fra måleren. Disse informationer parses og gemmes i InfluxDB databasen.

Illustration: Kim Tiedemann

Jeg har lagt kodestumper op på min github, hvis du skulle have lyst til at lege med det selv.

Kommentarer (74)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henrik Jacobsen

Hvis man har SEAS-NVE som leverandør, så kan man se sit forbrug på deres webportal efter at man har oprettet et login. Vælg om det skal være pr. time, pr. dag. pr. uge. pr. måned eller pr. år.

Kan dit system noget mere, eller handler det om at din leverandør ikke har sådan en service?

 • 6
 • 1
#3 Kim Bjørn Tiedemann Blogger

Hej Henrik,

Jeg var tidligere kunde hos SEAS og der var data også forsinkede i forhold til realtid.

Hvis du henter data direkte fra måleren kan du få data hvert 10 sekund. Du kan altså se, hvordan det nuværende forbrug ser ud og ikke hvordan det så ud for 1 time siden.

Derudover kan du se, hvad forbruget er på hver fase - lidt nørdet, men godt til at kunne finde en årsag til et større forbrug.

 • 20
 • 0
#5 Mark Rosenstand

Hvis man er til en lidt "renere" installation er der også SmartMe modulet som er bygget til Kamstrup målerne og trækker strøm direkte fra måleren. Disse data kan tilgås enten lokalt via modbus TCP eller SmartMe cloud.

Overvejer at sælge min da vi er flyttet, og alle målerne nu er placeret i en metaltavle i kælderen (7 etager beton væk fra vores nærmeste AP).

 • 4
 • 0
#6 Christian Dyssegaard

Tak for et rigtig fint indlæg. Det er super spændende.

Hvor har du fundet informationen om Han porten? Jeg har overvejet et lignende projekt, dog på forbrugsvandet, for at overvåge om der evt er en vandskade mm.

Jeg har tænkt at bruge en hall effect sensor på måleren kan måle de magnetiske impulser den udsender eller en ESPCam som så skal udlæse tallene(med Ai i esp32 chippen) og så sende dem.

Selve måleren er elektronisk med en grå plastikkasse lignende en kamstrupmåler. Og med dit blog indlæg kunne det jo være en tredje tilgang.

Har du overvejet en serie med flere spændende iot målinger?

 • 2
 • 0
#7 Povl H. Pedersen

Er der nogle i Aarhus med Aura som elselskab der har fået det til at virke ? Jeg har prøvet serielt og IR on/off gennem nogle år uden held.

Fik på et tidspunkt at vide at nøglen kun var 0'er, og at der kun var et enkelt brugerniveau på min. Så hvis jeg skriver forkerte settings skal de skifte måler.

 • 0
 • 0
#8 Peter Fugl

Jeg har også AURA, men bor dog i Skanderborg. Jeg kan anbefale SmartMe modulet som nævnt ovenfor. God nok er prisen i overkanten (ca en tusse incl forsendelse), men man sparer al nørkleriet, og den er nem at integrere med Home Assistant. Den store fordel, er at den forsynes direkte fra måleren, så man skal ikke til at fiske power et eller andet sted fra.

 • 1
 • 0
#9 Jonas Jalling

Kræver SmartMe Cloud og modbus ikke at man køber et abonnement hos smart-me? Jeg endte med at skifte mit smart-me modul ud med noget hjemmestrikket løsning som Kims, dog får min esp32-s2 strøm fra måleren selv.

Ps. Jeg har også et smart-me modul til salg, hvis nogen skulle have lyst til at overtage.

Mvh. Jonas

 • 2
 • 1
#10 Jan Heisterberg

I den her diskussion skal man huske at leveradører af el, vand og varme alle er monopolselskaber, og de styres ikke altid af sund fornuft og brugervenlighed, men af love og bestemmelser - og det er det eneste som betyder noget.

For eksempel har jeg "tabt" diskussionen med med min elleverandør om at oplyse målerstanden, som ligger til grund for afregningen. Svar: det er vi ikke forpligtet til at oplyse. Så jeg vedligeholder et regneark hvor jeg indfører aflæsninger til sammenligning med de akkumulerede forbrugstal fra regningerne. Og ja, jeg kan også få aflæsningerne fra eloverblik.dk, men hvorfor i hede hule h...... står det ikke på MIN regning?

Det var da mest NATURLIGT, at brugerne let havde adgang til deres real time forbrugsdata - i vores moderne tid på en app. Og ja, der findes (til Kamstrup) et DYRT interface modul, men hvorfor er det ikke bare en naturlig bestandel ? (svar: fordi love og bekendtgørelser IKKE har fastlagt den mulighed).

OG hvad med fjernvarme eller naturgas ?

 • 7
 • 0
#11 Jan Heisterberg

Da jeg sidst så efter kostede modulet over kr.2.000, jeg husker faktisk kr.2.500.

Søgning netop nu giver en pris lige over kr.1.000, og så er vi nærmere smertegrænsen for "legetøj". Til den pris skal man nok være svagstrømsnørd for at lodde det sammen selv, eller have særlige behov.

 • 1
 • 0
#12 Michael Cederberg

Hele aftalen om elmålere er designet af folk der ikke vidste hvad de lavede. Aftalen om adgang er nonsens fordi Kamstrup slipper afsted med bare at pege på SmartMe som løsning uagtet at den er dyr. I stedet skulle man have tvunget leverandøren til at definere et offentligt interface.

Oveni er der hele det nonsens med kryptering af information som kan vises på displayed lige ved siden af blot ved tryk på en knap (jeg er klar over at der er adgang til flere funktioner med yderligere nøgler). Det tjener kun til at gøre livet sværere for kunden og fordyre administrationen.

Læg så oveni at elnettet transporterer information som er dybt privat (data om mit elforbrug) uden at vi kan få indsigt i sikkerheden herom herunder hvordan de beskytter de krypteringsnøgler der bruges. Security by obscurity er aldrig nogen god løsning.

Jeg endte med at skifte mit smart-me modul ud med noget hjemmestrikket løsning som Kims, dog får min esp32-s2 strøm fra måleren selv.

Hvor meget strøm kan man trække fra måleren?

 • 9
 • 0
#15 Claus Bruun

Jeg lavede en tilsvarende løsning for et par år siden, da jeg fik OMNIPower summationsmåler fra Radius. Selve det elektriske - i mit tilfælde op imod en seriel port - var piece of cake. Men for at det virkede, skulle Radius "enable" datastrømmen. Oveni det skulle man have en authentication og encryption key fra Radius og lave noget langhåret kode, som kunne dekryptere datastrømmen til en alm IEEE HDLC DLMS datastrøm, som så kunne dekodes ind i data. Omvendt skal det siges, at fra den første gang, der var hul igennem, har det kørt 100% pålideligt og har leveret nedenstående hver 10 sekund:

2021-07-07 11:49:29 : .\netcoreapp3.1\DotNetCoreConsoleApp -v0 -cCOM15 -b3 -a authkey -e enckey 
2021-07-07 11:49:34 : 2021-07-07T09:49:34.5849943Z ENCRYPTED PACKET RECEIVED 2021-07-07 (03) 11:49:30.00 128 00000000 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.0.2.129.255 Obis=Kamstrup_V0001 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.1.8.0.255 A14=27449350 Wh 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.2.8.0.255 A23=2496430 Wh 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.3.8.0.255 R12=779690 varh 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.4.8.0.255 R34=2873710 varh 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.0.0.1.255 MeterNo=22068XXX 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.1.7.0.255 P14=728 W 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.2.7.0.255 P23=0 W 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.3.7.0.255 Q12=0 var 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.4.7.0.255 Q34=228 var 
2021-07-07 11:49:34 : 0.1.1.0.0.255 RTC=2021-07-07 (03) 11:49:30.00 128 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.32.7.0.255 Urms L1=233 V 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.52.7.0.255 Urms L2=232 V 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.72.7.0.255 Urms L3=234 V 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.31.7.0.255 Irms L1=2280 mA 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.51.7.0.255 Irms L2=1520 mA 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.71.7.0.255 Irms L3=1020 mA 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.21.7.0.255 P14 L1=198 W 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.41.7.0.255 P14 L2=317 W 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.61.7.0.255 P14 L3=213 W 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.33.7.0.255 CosPhi L1=50 % 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.53.7.0.255 CosPhi L2=90 % 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.73.7.0.255 CosPhi L3=98 % 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.13.7.0.255 CosPhi Total=95 % 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.22.7.0.255 P23 L1=0 W 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.42.7.0.255 P23 L2=0 W 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.62.7.0.255 P23 L3=0 W 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.22.8.0.255 A23 L1=X837500 Wh 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.42.8.0.255 A23 L2=0 Wh 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.62.8.0.255 A23 L3=0 Wh 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.21.8.0.255 A14 L1=X306130 Wh 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.41.8.0.255 A14 L2=X351510 Wh 
2021-07-07 11:49:34 : 1.1.61.8.0.255 A14 L3=X132780 Wh 
2021-07-07 11:49:34 : PACKET END

Det er meget forskelligt, hvad de forskellige el-leverandører tillader. Det er min opfattelse, at Radius har gjort det meget sikkert, men andre leverandører kan fx. levere den ukrypterede datastrøm direkte. Leverandøren kan også selv bestemme, hvilke data der skal i pakkerne, og man kan arbejde med store og små pakker med forskellig frekvens (som i Norge)

 • 5
 • 0
#16 Jørn Wildt

Må jeg tilføje en anden anvendelse af målerdata? Indrømmet, det er bare for at sige "se hvad jeg har lavet" (li'som Kim har gjort her) :-)

Jeg er udlejer for en spejderhytte, hvor at lejerne forventes at indrapportere el-forbrug efter endt lejeperiode. Desværre glemmer de det ofte (selvom det kan gøres nemt på en telefon). Men heldigvis (i den her kontekst) har vi fået fjernaflæsning af måleren, så jeg kan kan hjælpe dem, når de ikke selv har aflæst det.

Den seneste udvidelse er et ugentligt statusbrev, hvor jeg bruger API'erne fra eloverblik.dk til at hente målerdata (forsinket, men det er fint) og kombinerer her elforbruget med udlejningsdata, så der kommer en fin kalender, med en liste over hvem der lejede hytten, hvornår og hvor meget el de brugte. Det syntes jeg selv er smart :-)

Jeg har forsøgt at udvide med oplysninger fra vores bankkonto, så jeg kan følge med i depositum etc. Nordea har deres eget bank API - men de var ret svære at komme igennem til. Hver gang jeg fortalte hvad det skulle bruges til (jeg vil bare se mine egne oplysninger), så blev jeg stillet om til en ny medarbejder. Tror kun de vil sælge det til enterprise løsninger. Det blev i hvert fald ikke gratis for den enkelte forbruger.

Nu mangler jeg bare at undersøge API'er for vandforbruget, som også er fjernaflæst :-)

 • 5
 • 0
#19 Kim Bjørn Tiedemann Blogger
 • 1
 • 0
#20 Claus Bruun

Cool at de rent faktisk understøtter at folk selv piller! Jeg havde regnet med at man pr. automatik altid sagde nej, for at slippe for bøvl.

Det er også, hvad man normalt ser - godt understøttet af at Kamstrups grundholdning er, at kunder ikke skal have direkte adgang til noget som helst. En holdning de presser videre igennem deres forhandlere og til el- og vandleverandørene. Jeg ved ikke, om det er drevet af en holding, hvor "deres" data skal koste penge, eller de simpelthen er bange for sikkerheden, ved at vise deres dataprotokoller frem for hele Danmark

Radius skal have stor ros for at behandle deres kunder ordentligt. Siden jeg fik min første elektroniske måler i 2012 (solceller), har de tilladt og også hjulpet med at få aflæsning op at køre. Da summations-/fasemåler problematikekken kom frem, skiftede de også med det samme uden beregning min måler til en summationsmåler ! Og de tog en brav kamp over næsten et år med Kamstrup for at få en kundeløsning op og stå.

Jeg har også en Kamstrup flowIQ 2200 vandmåler fra NOVOFOS, hvor det er totalt umuligt at få noget real time data ud af måleren, på trods af, at den kan både IR, RF og WiFi. Det eneste NOVOFOS kan tilbyde er en APP, som leverer håbløst forsinkede data, og der er ingen mulighed for, at jeg kan hente data fra en PC via API/HTTP eller lign. Det endte med at jeg måtte lave en RPI baseret løsning, hvor et lille kamera løbende affotograferer LCD-skærmen på måleren og udfra billedanalyse hver 15s leverer syslog data til mine logs :-O

Mvh Claus

 • 7
 • 0
#21 Rasmus Feldtmose

Jeg har forsøgt noget lignende - både med en ESP8266, en ESP32, en bærbar med serial-usb kabel osv. Jeg kan simpelthen ikke få et eneste signal ud af måleren. Den er fra N1, og jeg har kommunikeret med dem om det, men de mener ikke, der er noget galt. Er vi ikke enige om, at det blot er en simpel serialforbindelse? Og selvom der skulle være problemer med nøglerne (som jeg kun har fået udleveret 1 af, og som skulle passe til moduler, som kan monteres i CCC-porten), så burde der vel komme et eller andet ud, som ville kunne læses af en seriel monitor? Jeg får intet. Jeg har prøvet forskellige hastigheder også. N1 oplyser, at serielporten eller HAN funktionaliteten ikke er åbnet i porten, men kun CCC funktionaliteten. Jeg kan ikke helt gennemskue, hvad det betyder, men måske en anden kan kaste lys over det? Jeg skal have fndet ud af at sikre mig entydigt, at der rent faktisk kommer noget ud på porten (hvert 10. sekund) uden at skulle ud og investere i et oscilloskop. Når jeg er der, så kan jeg begynde at fejlsøge videre.

 • 0
 • 0
#25 Claus Bruun

Det er lovkrav :-)

Er du sikker.

Som jeg forstår det, skal du have adgang til forbrugsdata, men jeg er ikke sikker på at realtime data er et lovkrav, sålænge du kan hente lettere forsinkede (1dag) data fra datahub.

 • 1
 • 0
#26 Kim Bjørn Tiedemann Blogger

Radius beskriver det i deres dokumentation som RS232:

Detaljer fremgår af bilaget OMNIPOWER-HAN. Hvis man forbinder direkte til stikket er det en RS232 forbindelse (2400, none, 8, 1). Hvis man bruger det norske HAN modul, er det en M-bus.

 • 1
 • 0
#28 John Poul Johansen

Jeg har i et par år brugt modulet fra smart-me. Det er simpelt at installere og har både web-interface APP til mobil. Jeg bruger det sammen med et smart-me-kontaktmodul så El-bilen kun lader når solcellerne producerer 1.5 kW mere end vi bruger i huset. Fra modulet kan jeg trække diverse time- dag- og måneds-rapporter.

 • 2
 • 0
#29 Kim Bjørn Tiedemann Blogger

Som jeg forstår det, skal du have adgang til forbrugsdata, men jeg er ikke sikker på at realtime data er et lovkrav, sålænge du kan hente lettere forsinkede (1dag) data fra datahub.

Hvis man læser dette, så er TROR jeg de skal:

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2020/2251

§ 6. Elhandelsvirksomheder skal sikre, at slutkunder med fjernaflæste afregningsmålere, foruden oplysningerne, jf. §§ 3 og 4, har let adgang til supplerende oplysninger om hidtidigt forbrug, som giver mulighed for, at slutkunden kan foretage detaljeret kontrol. De supplerende oplysninger om hidtidigt forbrug skal omfatte:

1) de samlede oplysninger om energiforbrug for mindst de foregående tre år eller perioden fra indgåelse af kontrakten, hvis den er kortere end tre år, og

2) detaljerede oplysninger om forbrugstidspunktet for en hvilken som helst dag, uge eller måned og et hvilket som helst år, som straks stilles til rådighed for slutkunderne via internettet eller målergrænsefladen for en periode på mindst de foregående 24 måneder eller perioden siden kontraktindgåelsen, hvis den er kortere.

Det interessante er, at der står straks. Jeg tænker også, at kunne de undgå at udlevere krypteringsnøgle, så havde de nok gjort det :-)

 • 5
 • 0
#30 Claus Bruun

Ja "straks" er nøgleordet. Og der nævnes heller ikke noget om minimum samlingrate. Men der er nok ikke tale om 10s eller minuts opløsning:

"...detaljerede oplysninger om forbrugstidspunktet for en hvilken som helst dag, uge eller måned og et hvilket som helst år, som straks stilles til rådighed for slutkunderne via internettet"

Som jeg forstår Radius, har hverken de eller Datahub data før næste dag, fordi måleren opsamler data per time, men den sender kun data til forsyningsselskabet en gang i døgnet, og efter datakontrol videresender forsyningsselskabet til Datahub.

 • 4
 • 0
#31 Gert Madsen

Jeg tænker også, at kunne de undgå at udlevere krypteringsnøgle, så havde de nok gjort det :-)

Energistyrelsen udsendte "Bekendtgørelse om fjernaflæste elmålere og måling af elektricitet i slutforbruget"

paragraf 7: "Det skal være muligt for forbrugeren efter åbne standarder at tilkoble eksterne enheder til den fjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data, jf. § 5."

 • 6
 • 0
#32 Svend Ferdinandsen

Interessant at man kan udlæse data og få grafer af det, som kan give et godt overblik.

Nytten af at følge det så tæt er jeg mere tvivlsom overfor. Jeg har i mange år fulgt mit gasforbrug og elforbrug på daglig basis og finder det rigeligt. Jeg ved nogenlunde hvad mine aktiviteter bruger, så en hyppigere måling vil ikke give nyttig informatio, da jeg kan huske hvad der skete den samme dag.

Den nye elmåler kan vise øjeblikkeligt forbrug og det kan faktisk bruges til at se hvad diverse apparater bruger når de er aktive.

 • 1
 • 0
#34 Kjeld Flarup Christensen
 • 1
 • 1
#35 Claus Bruun

Bekendtgørelse om fjernaflæste elmålere og måling af elektricitet i slutforbruget

Her er hele paragraffen fra https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/75

§ 7. Det skal være muligt for forbrugeren efter åbne standarder at tilkoble eksterne enheder til den fjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data, jf. § 5.

Stk. 2. Overførsel af data skal være sikret via kryptering eller lignende.

Stk. 3. Tilkobling af eksterne enheder skal kunne foretages af lægmand uden at bryde plomber eller lignende. Netvirksomheden kan beslutte, at aktivering skal foretages eksternt af netvirksomheden. Dette må ikke påføre forbrugeren unødige ekstraomkostninger.

Stk. 4. Udtagning af data må ikke være til gene for netvirksomheders brug af den fjernaflæste elmåler.

Og det virker jo ret klart - det ville være rart med en tilsvarende for vand/gas målere.

 • 5
 • 0
#36 Kim Bjørn Tiedemann Blogger

Nytten af at følge det så tæt er jeg mere tvivlsom overfor. Jeg har i mange år fulgt mit gasforbrug og elforbrug på daglig basis og finder det rigeligt.

Det smarte ved at overvåge elforbruget er, at identificere forbrug, som kan afvikles på billigere eller grønnere tidspunkter. Og så fandt jeg ud af, at elgulvvarmen i det ene badeværelse stadig trak strøm og termostaten ikke var helt skruet ned :-)

 • 3
 • 0
#38 Per Møller Olsen

For et par år eller femten siden, holdte Poul-Henning et foredrag i BSD-regi, hvor han fortalte om, hvordan han havde "hacket" diverse analog målere (herunder naturgas- og vandmålere) ved at aflæse tælleren optisk (noget med en farveforskel på nullet i måleren.

Det kan måske stadig bruges?

 • 0
 • 2
#40 Steen B

Check ArnieO's HAN interface fra nedenstående link. Det er 100% plug and play.

https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/topic/5894-kamstrup-ams-m%C3%A5le...

Firmwaren til kortet fåes fra https://github.com/gskjold/AmsToMqttBridge

ArnieO's HAN interface fungerer perfekt med min Kamstrup Omnipower 684 fra Radius og stiller både et web interface og et MQTT interface til brugerens rådighed.

Radius udleverede i løbet af få dage begge krypteringsnøgler til min installation.

ArnieO's HAN interface koster færdigmonteret NOK 750,- svarende til DKK 540,- (plus moms, told, forsendelse og transportør gebyr)

 • 3
 • 0
#44 Henrik Hansen

For eksempel har jeg "tabt" diskussionen med med min elleverandør om at oplyse målerstanden, som ligger til grund for afregningen. Svar: det er vi ikke forpligtet til at oplyse. Så jeg vedligeholder et regneark hvor jeg indfører aflæsninger til sammenligning med de akkumulerede forbrugstal fra regningerne. Og ja, jeg kan også få aflæsningerne fra eloverblik.dk, men hvorfor i hede hule h...... står det ikke på MIN regning?

Det skal din elleverandør (jeg antager at du mener din elhandler) levere, jævnfør den bekendtgørelse som er skrevet her i tråden under overskriften "Velvilje" i kommentarerne og snakker om §6 i Energioplysningsbekendtgørelsen. Ellers kan du jo altid skifte elhandler, hvis de ikke leverer god nok service (eller klage hvis de ikke leverer den lovpligtige information). De kan til dels henvise til eloverblik.dk hvis de er dovne, men der er stadig en del informationer de skal oplyse efter Energioplysningsbekendtgørelsen.

Netselskabet (monopolselskabet) må, med få undtagelser, ikke have direkte kundekontakt, så de må generelt ikke udlevere de oplysninger til dig - det skal være elhandleren der har denne kundekontakt og udleverer det (eller alternativt at du bruger eloverblik.dk til at få direkte adgang i Datahubben). Netselskabet skal stille den direkte adgang til måleren til rådighed, som er det der er skrevet om her i tråden under overskriften "Velvilje" i kommentarerne og snakker om §7 i Målerbekendtgørelsen.

Elhandler (fri konkurrence) og netselskab (monopol) har forskellige regler og krav, men mange blander dem tit sammen.

 • 0
 • 0
#47 Henrik Langli

Hej Kim

Super fedt projekt du har stablet på benene. Vores API metode, getAggregatedConsumption, returnerer det senest modtagne forbrug for perioden der forespørges. Desværre får vi først forbruget fra Energinet efter minimum 2 dage, noget som andre disponenter også har undret sig over. Det er specificeret i forskrifterne fra Energinet, at netselskabet har op til 5 dage at indrapportere forbruget. Hos Barry har vi undret os over hvorfor en fuldt automatisk process skal have indlagt tidsfrister.

Vi har undersøgt muligheden for selv at udvikle et HAN modul til Kamstrupmålerne, således at vi kunne få forbruget i nær-realtid. Data der sendes til modulet er, som du selv er inde på, imidlertid krypteret, og dekrypteringsnøglen skal rekvireres af forbrugeren selv hos netselskabet. Vi har derfor haft et møde med Radius om muligheden for at få udleveret nøglen gennem et API, som kunne indlejres i vores app. Det var der desværre ikke opbakning til, og dermed døde vores projekt da vi anslår at meget få af vores kunder ville gøre sig den ulejlighed at kontakte deres netselskab for at få udleveret nøglen.

VH Henrik Langli CTO / Barry

 • 5
 • 0
#48 Michael Cederberg

Vi har derfor haft et møde med Radius om muligheden for at få udleveret nøglen gennem et API, som kunne indlejres i vores app. Det var der desværre ikke opbakning til, og dermed døde vores projekt da vi anslår at meget få af vores kunder ville gøre sig den ulejlighed at kontakte deres netselskab for at få udleveret nøglen.

Og det er naturligvis idiotisk at man overhovedet skal bruge en nøgle for at få digital adgang til samme data som vises på displayet lige ved siden af det stik man bruger til digital adgang. Derfor bør nøglen på ingen måde opfattes som sensitiv - den kunne i princippet stå på en label på elmåleren eller endnu bedre slet ikke være der.

Det kan selvfølgeligt være at Kamstrup og Radius giver adgang til elmåleren på anden måde (dvs. udenom HAN stikket) med samme nøgle og at det er grunden til at de er så forsigtige med den. Det vil naturligvis være ubeskriveligt dumt og nemt at fikse med en SW opdatering. Alas, vi må nok leve med den nuværende situation ... med mindre man kunne lokke alle forbrugere til at bede Radius om nøglen ... så vil de nok opdage at det er bedre blot at fjerne den eller sætte den til 0000000...0000.

 • 2
 • 0
#50 Claus Bruun

Det kan selvfølgeligt være at Kamstrup og Radius giver...

De to nøgler giver kun adgang til push funktionen og kun, hvis man bruger CCC porten. Måleren har andre nøglesæt, som anvendes til fjernstyring, aflæsning, lokal vedligehold via IR-øjet. Jeg gætter på, at målerne er født med et endligt antal nøglesæt, som så kan konfigureres til ønsket adgang ved en firmwareopgradering. Da jeg var involveret i pilottesten, skulle min måler igennem flere firmwareopgraderinger først.

 • 0
 • 0
#51 Kim Bjørn Tiedemann Blogger
 • 0
 • 0
#53 Baldur Norddahl

Der er også en simpel pulsudgang der giver mulighed for at følge med i ægte realtid og som ikke kræver krypteringsnøgler med videre. Du får dog ikke mulighed for at følge med i de enkelte faser på den måde.

 • 0
 • 0
#54 Jan Nielsen

§ 6. Elhandelsvirksomheder skal sikre, at slutkunder med fjernaflæste afregningsmålere, foruden oplysningerne, jf. §§ 3 og 4, har let adgang til supplerende oplysninger om hidtidigt forbrug, som giver mulighed for, at slutkunden kan foretage detaljeret kontrol. De supplerende oplysninger om hidtidigt forbrug skal omfatte:

1) de samlede oplysninger om energiforbrug for mindst de foregående tre år eller perioden fra indgåelse af kontrakten, hvis den er kortere end tre år, og

2) detaljerede oplysninger om forbrugstidspunktet for en hvilken som helst dag, uge eller måned og et hvilket som helst år, som straks stilles til rådighed for slutkunderne via internettet eller målergrænsefladen for en periode på mindst de foregående 24 måneder eller perioden siden kontraktindgåelsen, hvis den er kortere.

Ovenstående er ikke relevant i denne sammenhæng:

Det interessante er, at der står straks. Jeg tænker også, at kunne de undgå at udlevere krypteringsnøgle, så havde de nok gjort det :-)

Elhandelsvirksomheder (Elleverandør rollen i markedet) får selv måledata via DataHub, med de tidsfrister der er der. De har intet med måleren at gøre.

Det er netvirksomheden for det pågældende netområde der har ansvaret for måleren og for at sende måledata til DataHub.

Det relvante må derfor være det som Claus Bruun har gravet frem, som netop omhandler netvirksomheden:

§ 7. Det skal være muligt for forbrugeren efter åbne standarder at tilkoble eksterne enheder til den fjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data, jf. § 5.

Stk. 2. Overførsel af data skal være sikret via kryptering eller lignende.

Stk. 3. Tilkobling af eksterne enheder skal kunne foretages af lægmand uden at bryde plomber eller lignende. Netvirksomheden kan beslutte, at aktivering skal foretages eksternt af netvirksomheden. Dette må ikke påføre forbrugeren unødige ekstraomkostninger.

Stk. 4. Udtagning af data må ikke være til gene for netvirksomheders brug af den fjernaflæste elmåler.

 • 1
 • 0
#58 Hans Peter Haastrup-Nielsen

Hvis man ikke har en smart måler (og alligevel skal skifte tavle),

Så kan jeg anbefale at læse PHKs blogpost her: https://ing.dk/blog/elmaaling-194924

han købte en Eastron SDM630V2. Det har jeg også gjort - den er sku meget smart.

Løsningen er meget lig den i bloggen nævnte, bortset fra at jeg har RS-485 kommunikation. Fordelen er at der er MIN måler, så der er ikke noget med at skulle hente nøgler og/eller håbe på at forsyningsselskabet er samarbejdsvillige. Den kan også levere et hav a forskellige målinger, så man burde faktisk også kunne lave NILM ved hjælp af den. Mere info her: http://embryonic.dk/wordpress/?p=895

 • 1
 • 0
#64 Michael Cederberg

Det er meg som er ArnieO på linken Steen B har postet ovenfor.

Hi Egil, vil det være muligt for dig at opdate din webshop med dimensioner på Pow-K modulet inkl. det 3D-printede case? Når jeg kigger på din illustration så ser det ud som om Pow-K modulet stikker et stykke ud fra måleren (og jeg har kun plads til noget der fylder 8mm). Det ser i øvrigt spændende ud!

 • 0
 • 0
#65 Claus Bruun

stikker et stykke ud fra måleren

Michael, Egils print er svjks. designet til at kunne benytte (og genbruge) samme hus, som det eksisterende HAN-NVE-OmniPower-indstiksmodul i Norge. Og det stikker 15-20mm ud iforhold til overfladen, således at der kan sættes it RJ45 stik i på tværs.

 • 1
 • 0
#67 Claus Bruun

Øv :-) ... hvis jeg skal kunne bruge dimsen så må jeg i tænkeboks omkring en forlængerledning ...

??? - pointen med Egils løsning er netop, at den er helt trådløs, idet den trækker strøm fra måleren i CCC-porten og snakker via WiFi.

Jeg har en trådet løsning, som du måske kan bruge, som enten kommunikerer via RS232 eller USB, og den kan bo inde i CCC-hullet uden at stikke ud (udover tilgangsledningen), men jeg har lavet min egen C# .NET Core/Powershell kode til at hente data (som vist i et tidligere indlæg i denne tråd)

 • 1
 • 0
#69 Poul Verner Andersen

Tre spørgsmål: Hvad siger målerejeren til indgreb i deres måler? Hvad siger målerfabrikanten til indgreb? Normalt bortfalder evt. garanti. Hvar siger Sikkerhedsstyrelsen til indgreb i en måler, som jo er stærkstrømsteknisk materiel og omfattet af elinstallatørloven?

Poul V. Andersen

 • 0
 • 0
#70 Claus Bruun

Tre spørgsmål:

For Radius / Kamstrup / OmniPower

 1. Radius er super positiv og ønsker at understøtte dette. De tilbyder gratis krypteringsnøgler og er flinke til at hjælpe. Der er i øvrigt ikke tale om et indgreb. CCC porten er leveret åben og klar til denne brug.
 2. Kamstrup hader det, men er tvungen til at tilbyde det. CCC porten er konstrueret, så du ikke kan skade måleren. Du kan muligvis skade selve CCC porten, hvis du gør noget helt vildt voldsomt ved den. Men den er kortslutningssikker og tåler meget store fejlspændinger.
 3. Intet problem. Måleren er konstrueret til at tilbyde dette på en port der er uafhængig af målerens øvrige dele (herunder stærkstrøm), Der er ingen plombe, som brydes.
 • 4
 • 0
#71 Jesper Knudsen

Man skal lige huske på her, at der er forskel på elleverandør og netselskab. Netselskabet ejer ledningerne og er et monopolselskab. Men de er ikke elleverandører, de stiller blot nettet til rådighed. Elleverandørerne handler på det frie elmarked og er dermed ikke monopolvirksomheder. Du kan frit vælge elleverandør - hvilket jeg i øvrigt vil anbefale.

 • 0
 • 0
#72 Steen Eiler Jørgensen

Claus,

Du kan muligvis skade selve CCC porten, hvis du gør noget helt vildt voldsomt ved den. Men den er kortslutningssikker og tåler meget store fejlspændinger.

Er du helt 100% sikker på det? (Hvor ved du det fra?) Jeg vil gerne bruge de 4.15V, men vil nødigt trække mere end de maksimalt tilladte 75 mA, og en 55Ω modstand levner for lav samlet effekt til at drive min NodeMCU. Ville gerne kunne undvære en kompleks strømbegrænser...

 • 0
 • 0
#73 Claus Bruun

Er du helt 100% sikker på det?

Det er den opfattelse jeg får af Radius og det Kamstrup dokument, de sendte mig Kamstrups dokument 5512-2584_GB_A2_11-2019 OMNIPOWER HAN interface specification.pdf (ligger her http://www.solcelledebat.dk/attachment.php?aid=2250)

Her står bl.a. " The HAN interface is galvanic isolated from the main terminals and can withstand 4 KV rms for one minute in accordance with EN50470-3 "

men vil nødigt trække mere end de maksimalt tilladte 75 mA

Jeg vil umiddelbart tro at VCC bare falder, hvis du overbelaster den - evt. slukker porten - men det bør du nok undersøge nærmere. I Egils konstruktion lader han en stor lyt op, så evt. peaks kan udglattes. Egils overvejelser kan læses her https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/topic/5894-kamstrup-ams-m%C3%A5le...

 • 1
 • 0
#74 Egil Opsahl

??? - pointen med Egils løsning er netop, at den er helt trådløs, idet den trækker strøm fra måleren i CCC-porten og snakker via WiFi.

Michael: Claus har helt rett her, til Pow-K trengs ingen ledning.

 • Den er spenningssatt direkte fra måleren
 • Den settes først opp som aksesspunkt som brukes for å angi user/pass til ditt lokale wifi, og kan eventuelt tildeles statisk IP-adresse.
 • Deretter restarter den og kan nåes på ditt lokale Wifi nett.

Årsaken til at modulen stikker 22,5 mm ut fra måleren er som Claus sier at PCBen er laget for å erstatte kortet som opprinnelig sitter i Kamstrups HAN-modul slik den leveres i Norge. Antennen er plassert inne i delen som stikker ut slik at radiosignalene gis best mulig betingelser. Der Kamstrups HAN-modul har en åpning for RJ45-kabel har jeg plassert en RGB LED som gir lyssignaler, samt en bryter som brukes for å sette kortet i Accespunkt-modus for (re)konfigurering. Man kan se LEDen og bryteren på denne illustrasjonen.

Takk ellers for riktig hyggelig og kompetent respons her! To Pow-K er nå på vei til Danmark, jeg håper de nye eiere får stor glede av de om ikke lenge.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere