eyeOS : Dit nye web-operativsystem

Jesper Sandal skrev for få dage siden at Windows Live er de eneste web-OS pt. Jeg er uenig :-)

Jeg har bl.a. fulgt EyeOS den sidste måned. EyeOS kan findes på http://www.eyeos.org/. Det er en pakke, som nemt installeres på en vilkårlig Linux-boks - eller sikkert også FreeBSD-boks for den sags skyld. Det kræver kun en Apache-webserver med PHP. Som "vanen er" med meget af det PHP-kode, der florerer, så starter man med chmod 777 gys på hele pakken, så af hensyn til (lidt bedre) sikkerhed bør nok laves jails, vserver eller lign. Jeg har smidt EyeOS ind på en af mine maskiner - det tager få minutter før man er i gang. Nemt....

EyeOS er sødt ved at man bare lige kan prøve det direkte fra browseren på http://www.eyeos.info/eyeOS/. Tryk "New User" og kom i gang. Applikationsfronten er pt. begrænset til webbrowser (som kører i din ... webbrowser), skak-spil, kalender, tekstbehandlingsprogram og en proces-styring applikation. Det virker ganske fint, og det overraskede mig at man kan route udskrifter fra EyeOS til den computer man pt. sidder ved. Lyd virker også. Og licensen er GPL.

I kan også se samme video i bedre opløsning på http://www.eyeos.org/about

EyeOS er et reelt web-OS, men hvis man savner sine rigtige Linux eller Windows-applikationer så kan VNC give dette. Det kræver blot at man har en browser til at tilgå maskinen. Personligt bruger jeg hellere en vncviewer-applikation, men den er ikke nødvendlig for at få "remote" VNC adgang til ens maskine udefra via internettet.

Tilsvarende findes der FreeNX, Sun Secure Desktop, Citrix, Exceed on Demand og andre som dog kører via en special-klient.

Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Rasmus Schultz

det er ikke et operativ-system - et operativ-system administrerer hardware og software ressourcer.

der er helt klart tale om en af de bedre javascript-brugergrænseflader, og til syneladende også en ret solid AJAX implementation.

men "operativ-system" bliver der altså ikke tale om i en webbrowser - ikke i den form de eksisterer idag i hvert fald ;)

  • 0
  • 0
Anonym
Rasmus Schultz,

Ganske enig med dig, men kan man ikke sige der er tale om et slags virtuel web-OS? Forstået på den måde den ikke administrerer hardware og system resourcer, men tilbyder en brugerflade til div. applikationer, som kan afvikles live fra en webbrowser :-)

Det er da en ok tankegang. Kan den måske også styre resourcer via tilgang fra web-browseren?

  • 0
  • 0
Kristian Larsen

Hvis man roder lidt rundt finder man ud af at version 1.1 er frigivet.

Vær opmærksom på at give rwx til install.php og eyepackage filerne og at serveren ikke må køre php safe mode når du kører installationen.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere