Studiebloggen header 3

Et relevant studiejob er vigtigt!

På nær et enkelt semesters udveksling på min bachelor, har jeg altid haft et relevant studiejob. Jo, jobbene har ændret sig i takt med mine faglige kundskaber samt erfaringer, men jeg har altid vægtet højt, at det var relevant, det jeg lavede. Det synes jeg alle studerende burde gøre.

Jeg har nemlig den holdning, at man som studerende bliver nødt til også at få erfaringer fra ”den virkelige verden”, hvis man gerne vil kende sit fag godt. Meget opnås selvfølgelig gennem mindre afleveringer eller større projekter på studiet, men det er stadig ikke det samme. Ofte skal man bruge meget tid på ”alt det akademiske”, såsom metodiske og videnskabsteoretiske overvejelser, referencer, teorier osv.

Det lærer man selvfølgelig også meget af, men det er tydeligt, at man stiler mod et format som det kendes fra fagets akademiske tidsskrifter. Sammenlign det med virkeligheden på arbejdspladsen: Man er ofte fuldstændig ligeglad med alt den akademiske rygdækning. Konklusionerne er vigtige og ikke hvordan man var kommet frem til dem.

Jeg arbejder i øjeblikket ca. 3 dage om ugen i en afdeling hos Nykredit. Det er et spændende studiejob, hvor jeg er med til at varetage forretningsansvaret for et af vores forretningssystemer. De seneste års titelinflation har også ramt her, så jeg kan kalde mig selv Assistant Business Developer (hvilket måske ikke rigtigt siger så meget). Rent praktisk så indebærer mit job daglig kontakt med interne og eksterne udviklere og analytikere for at sikre fremdrift på sager, være det sig nye funktioner eller fejlrettelser. Jeg har også en rolle ifm. vores releases på systemet, hvor jeg koordinerer slutbrugertests m.v.

Med andre ord er jeg ikke udvikler. Det tætteste jeg er kommet på dette i mit job var da jeg hjalp en lidt tidspresset kollega med noget C#-kode en eftermiddag. Dertil kommer så en del arbejde med databaser, da vi ofte har behov for at lave nye SQL queries til forskellige dataudtræk.

Som student i en virksomhed har man mulighed for prøve kræfter med de opgaver man kan forvente at få når man en dag bliver færdig med studierne. Man kan derfor gøre sig nogle erfaringer meget tidligt i sin karriere (nærmest før denne er startet!) for at spore sig ind på det man gerne vil. Særligt for en som mig som spænder bredt rent fagligt, er det godt at lære om de mulige karriereveje der findes og hvad man gerne vil spore sig hen imod.

Min opfordring er derfor, at studerende skal så tidligt som muligt få sig et relevant studiejob. Det koster måske lidt i forhold til studiet, da man skal være overordentligt flittig for at få > 20 timers arbejde til at hænge sammen med et fuldtidsstudie, men man får til gengæld erfaring som er næsten umuligt at få på skolebænken.

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Jeg klarede mig ekstrem godt i skolen, og har et mega fedt arbejde nu. Det klarede jeg ved at stå på en Shell tank i 2 1/2 år. Der er så mange andre faktorer der spiller ind på jobmarkedet. Man skal en gang imellem huske, at man arbejder for at leve, og ikke, lever for at arbejde. Hold fri. Ked dig. Det er sundt.

 • 4
 • 0
#3 Tor Hvalsøe

De erfaringer jeg har fået gennem mit job, i en mindre software virksomhed, kan på ingen måde sammenlignes med de kompetencer som man tilegner sig i forbindelse med undervisningen. Undervisningen giver et rigtig godt fundament for at kunne lære rigtig mange ting, men man kan næppe forvente at være 100% oppe på stikkerene, når man afslutter hvis man ikke har prøvet branchen af. Lige ledes giver det en rigtig god fornemmelse, af hvad man godt kan lide at arbejde med. Denne viden er rigtig god at have når man eksempelvis skal vælge kandidat eller lignende.

Nogen kommenterede med at det sundt at kede sig. Ja en gang i mellem er det godt at holde helt fri, men det nytter samtidig ikke at have 15 timer om ugen, hvor man keder sig på et ikke relevant job.

Mark for President! (Måske lidt i overkanten, men... :)

 • 1
 • 1
#4 Gert Madsen

men det nytter samtidig ikke at have 15 timer om ugen, hvor man keder sig på et ikke relevant job

Jeg tror at dette hænger mere sammen med at man har brug for noget tid, hvor man laver noget helt andet. Det var i hvert fald min oplevelse. Fordi arbejdet var noget helt andet - ind i mellem kedeligt - så gik tiden ikke fra studie/forberedelse, men fra fjernsynskiggeri, te/kaffe/øl-drikning eller hvad andre nu udfyldte afslapningstiden med.

Det giver ikke flere faglige kompetencer, men går omvendt ikke ud over studiet.

 • 2
 • 0
#5 Mark Gray

Jeg forstår godt, at nogle hellere vil prioritere studiet højere og derfor ikke vil bruge for meget tid på et studiejob. Studiet skulle jo gerne være det primære fokus for en studerende :). Til gengæld så kan jeg ikke rigtig se hvorfor jeg skal bruge tid på at stå ved kassen i Føtex (som jeg gjorde i en periode i gymnasiet) når jeg i stedet kan bruge tiden på noget sjovere og mere intellektuelt udfordrende. Jeg synes helt klart jeg har taget noget med mig fra alle de studiejobs jeg har haft, men de relevante af slagsen under mine universitetsstudier, har jeg fået meget mere ud af, personligt som fagligt.

Og det skal da også siges, at jeg også holder fri, fester, spiller computer, keder mig etc. Det må jeg jo så bare gøre på andre tidspunkter end på jobbet.

 • 0
 • 0
#6 Mark Gray

De erfaringer jeg har fået gennem mit job, i en mindre software virksomhed, kan på ingen måde sammenlignes med de kompetencer som man tilegner sig i forbindelse med undervisningen. Undervisningen giver et rigtig godt fundament for at kunne lære rigtig mange ting, men man kan næppe forvente at være 100% oppe på stikkerene, når man afslutter hvis man ikke har prøvet branchen af. Lige ledes giver det en rigtig god fornemmelse, af hvad man godt kan lide at arbejde med. Denne viden er rigtig god at have når man eksempelvis skal vælge kandidat eller lignende.

Jeg er 100% enig. F.eks. brugte jeg et tidligere studiejob til at finde ud af, at jeg ikke kun ville arbejde med økonomi (jeg læste på det tidspunkt på CBS). Nu prøver jeg kræfter med det meget forretningsvendte IT og ser hvad det er for en størrelse. Jeg kan allerede nu sige, at jeg gerne vil arbejde lidt tættere på udvikling. Det er da rart at vide inden jeg skal søge mit første fuldtidsjob?

Mark for President! (Måske lidt i overkanten, men... :)

Intet mindre kan vel gøre det :)

 • 0
 • 0
#9 Jørgen Behrend

Ingen tvivl om at et relevant studiejob giver rigtig god mening. Som Mark er inde på giver det mulighed for at danne sig et overblik over forskellige roller/karriereveje på en arbejdsplads inden man skal søge sig første rigtige job. Derudover synes jeg også det er meget værdifuldt at kunne se teorien i en praktisk kontekst. På den måde kan man faktisk også øge udbyttet fra studiet ved at have et studierelevant studiejob. Sidst men ikke mindst giver det et løft til motiviationen fordi man kan se at hvad der venter rundt om hjørnet. Man skal jo heller ikke glemme at det øger ens jobchancer gevaldigt hvis man har relevant erhvervserfaring.

Eneste ulempe er tidspresset der følger med, men kan man administrere det så drop McD og Føtex og find et rigtigt job :-)

 • 1
 • 0
#10 Kristian Larsen

Faldt over dette gamle indlæg i sommerkedsomheden. Jeg er klart farvet af, at vi har en IT-udviklings og konsulentvirksomhed hvis ansatte alle er studerende. Jeg har dog selv haft studierelevante jobs gennem stort set hele mit studie, uden at det har kompromitteret hverken karakterer, fester eller andet, men virkelig givet mig en motivation og perspektivering på mit studie.

Selvom jeg selvfølgelig er farvet af, at vi rigtig gerne vil ansætte studerende, så synes jeg alligevel det er helt tydeligt at mærke, at vores ansatte bliver endnu skarpere og bedre på studiet af at arbejde med relevante opgaver. Derudover kommer de også foran i køen til de jobs, de kigger efter i den farlige, virkelige fuldtidsverden. Hvilket også giver god mening, da en kommende arbejdsgiver kan se en klar besparelse i, at de ikke skal bruge tid og derved penge på at en nyansat skal lære at prioritere opgaver professionelt, kommunikere med kunder eller alle de andre ting, der ligger rundt om det med at programmere, som er mindst lige så vigtigt i en jobsituation.

Men prioritering er vigtigt. Arbejdet må ikke gå ud over studiet. For det kan være lokkende at tjene 1.000 kr. mere om måneden nu. Men hvis det betyder, at du ikke får gjort dit studie færdigt, så får du helt sikkert mere end 1.000 kr. mindre om måneden end dine studiekammerater, der færdiggør deres studie.

Men kan man finde ud af at prioritere det, så er det da sjovere at lave en app, der letter lagermedarbejderens hverdag eller en integration til et lønsystem i en kommune end at sælge Snickers på tanken.

(Kom jeg igennem med mit indlæg, uden det stank af rekrutteringsforsøg til vores virksomhed?)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere