anders lisdorf bloghoved

Et jordskælv er på vej indenfor ERP markedet

På samme måde som der langs brudlinier i en jordskælvszone bygger sig spændinger op, så bygges der i øjeblikket i IT verdenen spændinger op, som kan udløses meget pludseligt. Der sker naturligvis hele tiden små rystelser, som når firmaer går fra windows XP til windows 7 eller der skal installeres CRM systemer i stedet for regneark. Men nogle gange er rystelserne lidt større, som dengang PCen brød mainframens dominans.

En af de større brudlinier løber i øjeblikket igennem ERP markedet. Mange IT direktører eller CIOs har de seneste år kørt med et drænet IT budget på grund af krisen. Det betyder at legacy indikatoren generelt set er opadgående. De næste år skal de beslutte, om de skal opgradere det gamle ERP system eller skifte til noget andet.

Hvilke kræfter påvirker ERP brudlinien?

Der er flere forskellige faktorer, som påvirker den beslutning. Specielt fire er værd at fremhæve.

Consumerization of IT – ”tingene skal virke som min iPhone”
Folk har i dag meget klare forventninger til, hvordan IT skal virke og se ud. Disse forventninger er formet af deres erfaringer med computere fra privatlivet. Firmaer som Netflix, apple, facebook, instagram, spotify osv. Har sat standarden for hvordan IT skal virke. Hvis man ikke er i gang uden instruktion på et sted mellem 15 og 16 sekunder, så er det videre til det næste. Når man tænker på at ERP systemer normalt implementeres sammen med månedlange kursusforløb for de ansatte, som skal bruge det, kan man se, at der er store spændinger. Før i tiden kunne det gå fordi, der ikke var nogle forventninger, da computere ikke var så burgervenlige og udbredte som de er i dag.

BYOD – ”jeg vil udfylde mine expense reports på min iPad mens jeg ser X-factor”
Når nu direktionen og ledelsen de seneste år har givet sig selv ipads og iphones i julegave eller bare i gave, så dannes der pludselig en forståelse for, at det kunne være smart, hvis man også kunne bruge denne mobile tingest til noget arbejde (der er også nogle skattetekniske detaljer her). Derfor vil der blive et øget pres på, at man kan tjekke mail og lave det mest fornødne fra sine egne devices.
I dag er ERP normalt hegnet ind bag firmaets firewall, og kan kun tilgås fra firmaets egne computere. Derfor opstår der spændinger mellem forventningerne til klassisk ERP og den virkelighed, som kan tilbydes.

Teknisk gæld – ”En opgradering kan være dyrere en ny-implementering”
Et klassisk ERP setup skal løbende patches, servere opgraderes og dertil kommer at selve ERP suiten også skal opgraderes en gang i mellem. Det koster en hel del og medfører ofte ikke ubetydelige driftsrisici, da der jo naturligvis er blevet lavet nogle customiseringer under vejs. Jo længere tid der går, jo mere stiger prisen og risikoen.

Transformation af ITs selvopfattelse – ”teknik? det må vi købe ude i byen”
For nogle år siden begyndte man at snakke om, at en CIO pludselig skulle tænke på at levere sådan noget fremmed noget som forretningsværdi. En CIO vil derfor i dag i stigende grad distancere sig fra at føle det tekniske som sin forpligtelse. Det vil man hellere overlade til andre. Om det så er hosting, vedligehold eller en decideret SaaS model man går efter, så vil det i hvert fald være et pres på at få ERP driften ud af den daglige ansvarssfære.

Spørgsmålet er så om de spændinger, der er bygget op resulterer i et jordskælv af den type vi så i Japan 11. Marts 2011, eller er vi tættere på det, der ramte Danmark 11. December 2008? Et scenarie kunne være at majoriteten af de eksisterende ERP leverandører blev jævnet med jorden og nye SaaS baserede ERP systemer ville skyde op i stedet. Under alle omstændigheder vil vi nok snart finde ud af det.

Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mogens Hansen

"Måske sker der noget i morgen. Under alle omstændigheder vil vi nok snart finde ud af det." Jeg forstår, hvorfor der er nogle, der er gode til at sælge til forretningsfolk. Og hvorfor, vi er nogle der aldrig kommer til at forstå, hvad der lige skete.

 • 4
 • 1
#3 Ejler Ottesen

Min egen opfattelse af IT-branchen er, at IT aldrig før har været dyrere og mere kompliceret end det er nu.

Dette gælder dog mest større IT projekter.

DVS der er nogle helt fantastiske forretnings muligheder for de rigtige IT-entreprenører.

Hvor i verden holder i til?

Svarer du på mail sendt til jeres Sensor Six mail adresse?

Du må gerne svare mig privat.

Min kontakt-info, se www.ejæer.ottesen.info

 • 1
 • 0
#4 Anders Lisdorf Blogger

Mange tak for de pæne ord! Jeg er enig i at tingene er blevet for komplicerede og at der derfor er et hul for ting der gør det simplere.

Jeg har faktisk på en konkurrerende blog skrevet at vi i Danmark har en naturlig fordel for at udnytte dette hul og blive verdensledende på SaaS: http://www.computerworld.dk/art/225629/saadan-kan-cloud-blive-danmarks-n...

og beskrevet hvordan der er et kæmpe uudnyttet potentiale for iværksættere i at kigge på enterprise IT: http://opaqueparcels.com/2012/09/16/we-are-young-and-missing-out-on-a-50...

og ja, jeg svare naturligvis på mails til Sensor Six.

 • 0
 • 0
#5 Mogens Hansen

den fangede jeg ikke lige. Du sætter noget i anførselstegn, som ikke er et citat og begynder at snakke om forretningsfolk. Er det en Haiku? eller et dadaistisk digt?

Det var mest en konstatering af - og forundring over - hvor forskelligt sprog man kan snakke inden for samme fag. Når jeg læser dit indlæg med mine datalog/ingeniør briller, så reducerer jeg automatisk dit budskab til atomer, for at finde byggestenene og kernen af, hvad du siger. Og med de briller, så reduceres indlægget til det jeg "citerede". Med andre ord, en selvindlysende one-liner. Men samtidig ved jeg godt, det er en hamrende uretfærdig måde at læse det på - for du siger jo faktisk noget. Men de, du taler til på den måde, er forretningsfolk og ikke teknikere. Og det er ikke en dårlig ting. Jeg hører afgjort til blandt de der sætter pris på, at vi har forretningsfolk til det forretningsmæssige, så vi andre kan få ro til at håndtere teknikken.

 • 1
 • 0
#6 Anders Lisdorf Blogger

ah, okay. Ja jeg er måske lidt på udebane, og skal lige lære publikum herinde at kende. Men jeg er nu ikke sikker på at jeg er enig i at det er helt så selvindlysende, heller ikke teknisk. Der er ganske rigtigt ikke nogle tekniske detaljer, men hvis alt ERP flytter til SaaS baserede løsninger, så er det jo noget helt andet der teknisk skal til for at holde en IT afdeling kørende. Så er det måske mere integrationsplatforme og web teknologier end Linux/Windows servere og Oracle databaser vi kommer til at arbejde med i fremtiden. Tror du ikke der vil ske store ændringer også for teknikere indenfor IT faget?

 • 0
 • 0
#8 Ivo Santos

Det der er sket med rengøringsbranchen kommer også til at ske med it-branchen. Hvor ange virksomheder har en egentlig rengørings afdeling? Så godt som ingen, det er enten ISS eller en andet koncern der tager sig af alt rengøring.

Mit bud på fremtiden er således. I dag har de fleste virksomheder et internt netværk med domæne og det hele, i fremtiden vil det interne netværk være virtuelt hos et af de store udbydere af virtuelle miljøer, og alle vil så forbinde til det virtuelle private netværk via en VPN forbindelse. De stationær PC'er vil blive erstattet af tablet Pc'er som er forbundet til en stor skærm, ligeledes vil både tastaturet og musen, eller hvad man nu finder på i fremtiden, være trådløst forbundet til tablet Pc'en, hvilken betyder at der stort set ikke vil ret mange servere stående hos de fleste virksomheder, lige bort set fra når det kommer til udvikling og den slags.

 • 0
 • 1
#9 Hans Andersen

Hmm lyder spændende, om man kan få ERP på tube, et standard produkt, som en Nike sko. Min erfaring er nu, at selvom ERP systemet er det samme, så bruges de meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed, netop pga rigtig mange customiseringer. Og at CIO skal væk fra det tekniske, og mere det forretningsmæssige, er en typisk djøfisering... Når man skal oplærer folk i et ERP system, så er det ikke så meget systemet der er svært, men det at lærer brugerne at forstår de arbejdsrutiner, som ligger til grund for, hvorfor de skal bruge systemet som de skal... Og det tager lidt mere en 15 sek....

 • 0
 • 0
#10 Mike Mikjær Blogger

Tror du ikke der vil ske store ændringer også for teknikere indenfor IT faget?

Jeg tror lige præcis det er dér du går galt i byen! En dygtig IT Teknikker er ikke en der er super-ninja til at sætte Oracle databaser op ... det er en der er super-ninja til at følge med i udvikling og hurtigt blive dygtig til nye ting ... der sker løbende store ændringer - så enhver person med bare en lille smule erfaring fra IT Branchen er ikke overrasket over at ERP Rykker ud på internettet og bliver til Saas (du er min helt for ikke at bruge sky-ordet - men istedet vælge et udtryk hvis betydning der faktisk er consensus omkring)

Så det jeg tror Mogens forsøgte at sige, og som jeg i givet fald er enig med ham i, er at det her er en ikke-nyhed. Men tilsyneladende er det en nyhed for nogen at der sker nye ting i IT Branchen ... og så er det jo dejligt at de kan blive opdateret her :-)

 • 0
 • 0
#11 Anders Lisdorf Blogger

Jeg er simpelthen ikke enig. Der er mange teknikere, som decideret er SAP basis konsulenter eller database administratorer. De bliver ikke HTML5, Elastic Search eller REST API Ninjaer overnight. Det er ikke alle, der er ligeså seje som jer og som kan alting, og får lov til alting i deres arbejde. En IT tekniker er jo heller ikke kun folk som jer. Men jeg er enig med dig i, at der teknisk hele tiden sker ændringer, som man naturligt følger med i som en del af jobbet.

 • 0
 • 0
#12 Anders Lisdorf Blogger

jeg er for så vidt enig, men min erfaring er også at customiseringer og forskelligheder kommer af at de er en mulighed i standard ERP pakker og mange konsulenthuse lever af de ekstra komplikationer det skaber. Rigtigt mange firmaer implementerer ERP for det modsatte, nemlig at få mere strømlignede industristandard processer. SaaS ERP har den fordel at det simpelthen er umuligt at lave customiseringer.

 • 0
 • 0
#13 Mogens Hansen

Der er ganske rigtigt ikke nogle tekniske detaljer, men hvis alt ERP flytter til SaaS baserede løsninger, så er det jo noget helt andet der teknisk skal til for at holde en IT afdeling kørende. Så er det måske mere integrationsplatforme og web teknologier end Linux/Windows servere og Oracle databaser vi kommer til at arbejde med i fremtiden. Tror du ikke der vil ske store ændringer også for teknikere indenfor IT faget?

Der vil ske store ændringer, men den der ide om at kommer væk fra operativsystemer og databaser og i stedet til mere abstrakte løsninger ... tja, det har jeg nu hørt på i 30 år. Jeg tror det var midt i 80erne, jeg første gang hørte folk snakke om 4GL sprog, der skulle få os alle til at holde op med at programmere i C. Nok er vi kommet videre, men faktum er, at dine SAP-ninjaer stadig vil have bruge for folk der forstår hvordan man vender en bit, når deres svartider (igen) rammer loftet. Misforstå mig nu ikke: SAP hajerne vil der også være brug for - for de har generelt en ting, mange bitvendere ikke har: forretningsforståelse. Men hvis du er naiv nok til at tro at den ene erstatter den anden, så går du en hård tid i møde.

 • 1
 • 0
#14 Anders Lisdorf Blogger

nu er det vel lige præcis det SAP basis konsulenter gør, altså at sikre svartider. Jeg tror måske du misforstår argumentet lidt. Jeg er helt enig i, at der er brug for de tekniske folk. Måske i endnu højere grad. De vil blot ikke sidde i IT afdelinger hos firmaer, men istedet hos større hostingprovidere, outsourcede udviklingshuse og teknologifirmaer.

 • 0
 • 0
#15 Mogens Hansen

Jeg er bange for, vi løber lidt i ring. Du bruger andre ord og ændrer fokus lidt, men mit svar er stadig det samme: De "forudsigelser" du kommer med, har vi hørt på i årtier. Og har vist sig ikke at holde stik. Vel flytter tingene sig, men jordskælv er det alstå ikke.

 • 0
 • 0
#16 Hans Andersen

SaaS ERP har den fordel at det simpelthen er umuligt at lave customiseringer. For nogen ja, for andre vil det blive et mareridt !!!! Vi er enige om, at mange konsulent huse lever af at customize løsninger til deres kunder, og tager lidt for gode penge for det. Man kan håbe at Cloud ERP, kan være med til at presse andre løsninger, så de bliver billigere... Du nævner selv jordskælv, og at have sin ERP løsning liggende på en server i Irland, og du ikke kan få fat i data af den ene eller anden grundt, good luck. Hele cloud konceptet bygger på tilid, og jeg ville nok være meget påpasselig, med at ligge mit ERP op i skyen....

 • 0
 • 0
#17 Anders Lisdorf Blogger

tjaa, det kan du sige. Måske har du ret. Folk sagde også at sådan en lille computer som mini computeren eller senere PCen den ville aldrig kunne konkurrere med mainframen. Steve Balmer sagde også at en iPhone aldrig ville blive god nok til firmaer. Western Union troede heller ikke på at Graham Bells opfindelse telefonen ville slå igennem fordi den ikke kunne lave langdistance kald, Kodak troede ikke på at det der digitale fotografi var godt nok til at folk ville komme til forlade den klassiske kemiske fotografi metode. Men selvfølgelig. Måske lige netop på dette område kan det være du har ret. Dog vil jeg sige at når du nævner tilgængelighed og en server i Irland vil jeg bare påpege at oddsene for at en professionel udbyder som amazon kan levere en bedre tilgængelighed end et firma kan med sin egen server i kælderen er overvældende meget større. Der er også nogle som i dag sværger til at have sin egen mainframe fra IBM stående i kælderen. Jeg vil bare mene at det er relativt få. Jeg vil mene det er omtrent lige så mange, som om 5-10 år stadig vil være påpasselige med ERP i skyen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere