benjamin christensen bloghoved

Et frisk pust

Nu går vi endelig sommeren i møde. Forhåbentligt betyder det solskin og +20 grader, men her i Kongeriget ved man aldrig. Nu skal man jo også passe på, hvad man ønsker sig. Hvor fedt er det egentligt at sidde på kontoret, når solen rigtig får magt?

På denne årstid skal man gerne nå at bruge sin frisk luft kvote – for frisk luft har altid været sundt – bare ikke for datacentret. Men der blæser nye vinde på den front.

Når man kigger nærmere på strømforbruget i det typiske datacenter, går 23 % til køling. Det er selvfølgelig afhængigt af, hvor i verden man befinder sig. Men efter i årevis at have fokuseret på strømforbrug på it-udstyret, er tiden kommet til at se bredere på energiforbruget.

Ifølge flere af de organer, der har med standarder og regulativer at gøre, som eksempelvis den Europæiske Kommissions Joint Research Center (JRS), anbefales det, at fremtidens datacenter økonomiserer strømforbruget.

Men hvordan gør man lige det? Der er to muligheder. Den første er køling med frisk luft i stedet for store aircondition-anlæg. Åbn vinduet. Det kan reducere udgiften til køling betragteligt. Heldigvis er middeltemperaturen på vores breddegrader til at arbejde med, som det fremgår af DMI’s oversigt over middeltemperatur i 2011. Den anden mulighed er at skrue op for de tilladte varmegrader i datacenteret. Anbefalingen fra JRS er en drifttemperatur på op til 35 grader og en peak-temperatur på 45 grader.

Er det så simpelt? Både ja og nej - for et datacenter kan få et performancedyk eller ligefrem blive ramt af fejl, hvis der bliver for varmt. Hos Dell har vi i fire år stresstestet, hvilke dele af datacentret der med tiden får problemer ved en højere temperatur. De sårbare dele er så forbedret eller udskiftet. På den måde kan man opnå et datacenter, der er certificeret til at køre drift op til 35 grader samt en peaktemperatur op til 45 grader.

Så tiden med et dejligt svalt eller koldt datacenter er ovre, men tænk på de gode sider. It-afdelingen kan bære shorts og sandaler hele året. Der bliver måske endda råd til innovation og nytænkning i it-afdelingen, når strømbesparelserne påvises overfor ledelsen.

Se præsentationsartiklen om Benjamin Christensen her

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Cristian Ambæk

Det er ikke kun datacentre der burde tænke over deres strømforbrug. Flere firmaer med medarbejdere der har adgang til computere, burde overveje hvor de kan spare strøm. Lukkes computeren / skærm når den ikke bruges? Samt har firmaet eget server rum, sættes servere så til dvale i perioder de ikke bruges? Samt i weekend / ferie / helligdage? Og lukkes døren til server rummet når man går ind? --.-- Selvom det bare er hurtigt ind & ud. O.s.v.

  • 0
  • 0
#3 Lars Christensen

I din præsentation var der selvfølgelig en hel del om Dell - men trods alt var der nye vinde med din indfaldsvinkel til kombinationen af IT proffer og Innovation. Hvor er lige sammenhængen mellem dit indlæg "et frisk pust" og innovation?

NB. Egentligt ville jeg helst have skrevet dig direkte, men et klik på dit navn giver ikke adgang til en emailadresse.

Mvh Lars plbrake.dk

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere