Apati efter et år med Snowden?

Det er i disse dage godt et år siden, at Edward Snowden stødte i fløjten og startede en koordineret strøm af afsløringer af NSA's masseovervågninger. Det skete i tæt samarbejde med flere medier - navnlig the Guardian.
I løbet af sommermånederne fik de danske, brede medier også øje på historierne, som var ganske overvældende. PRISM og andre opsigtsvækkende overvågninger som NSA har udført i samarbejde med organisationens britiske pendant har været særdeles afslørende. Jeg er personligt ikke i tvivl om, at afsløringerne har givet rigtig mange mennesker stof til eftertanke og anledning til at revurdere hvor de personlige grænser for privatlivets fred egentlig går.

Men er der egentlig nogle ting i samfundet, som er blevet ændret på grund af Snowdens whistlebloweri? Globalt ser det ikke sådan ud. Det er i hvert fald det indtryk jeg får, når jeg læser en helt frisk publiceret rapport fra den britiske borgerrettighedsforkæmper Simon Davies. Han har nemlig indsamlet oplysninger om, hvad der er sket sket det sidste år i forhold til konkrete lovændringer og andre udspil fra offentlige myndigheder i 29 lande.

Informationerne står at læse i rapporten A Crisis of Accountability. Jeg er selv en af rapportens rapportører, og jeg må sige, at der tegner sig et noget dystert billede af tingenes tilstand. Det er for eksempel også idag, at et lovforslag om FE's Center for Cybersikkerhed bliver behandlet i Folketinget og ser ud til at skabe lovgrundlag for vidtgående overvågningsbeføjelser for digital kommunikation - ikke blot logningsdata, men selve kommunikationens indhold vil så kunne lovligt tilgås og tilmed deles ureguleret med udenlandske efterretningspartnere. Det er en legitimering af tingenes tilstand, så det batter.

Man kan vælge at dykke ned i en apatisk tilstand. Danmark vil ikke lægge sig ud med sin store alliancepartner. EU-systemet dukker nakken og fokuserer på kommende handelsaftaler med USA, som er for vigtige til at Snowden-afsløringer og kansler-aflytninger kan stå i vejen.

Jeg vælger at hæfte mig ved, at Edward Snowdens oplysninger bevidsthedsmæssigt har medført, at vi lever i en verden, der er forandret og dermed ikke fastlåst på en prædestineret, orwellsk kurs.

Læs Simon Davies overvågningsrapport A Crisis of Accountability

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kirk

Flere selskaber inklusiv staten er jo gået igang med at flytte Virtuelle miljøer og data-storage væk fra USA og over på Europæiske servere.

og Datacentre rundt omkring er begyndt at kryptere i alle led, inklusiv trafik imellem servere - af det hensyn at MIM ikke kan læse transaktionen.

Dernæst er der kommet er skærpet fokus på hvem/hvad der har adgang til folks data på nettet - typisk artikler om Facebook, men også om tjenester som Dropbox osv..

Hr og Fru rødkål ved ikke hvad der foregår, men det gør alle der læser IT-nyheder !!

 • 1
 • 9
#2 Mogens Hansen

Synes også, det er en mærkeligt apatisk tilgang KWN lægger for dagen. Foruden de ting Martin beskriver, kan også nævnes de voldsomme hug i omsætningen på USAnske serverprodukter, der nu stort set ikke kan afsættes øst for det gamle jerntæppe.

Alene det faktum af den amerikanske regering i voldsom grad har nedtonet deres personhetz af Snowden efter de første par dages "afsløringer", siger noget om hvor skeptisk også befolkningen derovre forholder sig til, hvad der foregår.

At Google i dén grad er ved at få klask over fingrene i Europa efter lang tids stilstand siger også noget om, hvor meget tingene har rykket sig politisk - ganske voldsomt vil jeg mene, i betragtning af hvor mange år man ellers kan bruge på at diskutere alle mulige andre politiske emner.

Men bortset fra det, så er det da interessant at høre om, hvad er sker i Folketinge i dag - håber at V2 følger op på det!

 • 1
 • 0
#3 Rune Larsen

Flere selskaber inklusiv staten er jo gået igang med at flytte Virtuelle miljøer og data-storage væk fra USA og over på Europæiske servere.

Kan du dokumentere, at den danske regering har gjort andet end benægtet problemet? Kan du dokumentere, at staten har igangsat flytning af data storage med begrundelsen, at undgå amerikansk overvågning?

Indtil jeg ser dette, vil jeg give bloggeren ret i, at vores regering er umodtagelig for fornuft og er fløjtende ligeglade med borgernes privatliv.

 • 15
 • 0
#4 Keld Simonsen

Der er sket en del pga. Snowden. Amerikanske Internet-selskaber har mistet mange milliarder i omsætning, så erhvervslivet har reageret. Også dansk erhvervsliv, hvor man fx i Dansk Industri har en kamp mellem medlemmerne af DI og DI's ledelse, som samarbejder med regeringen.

At regeringen ikke har lavet om på lovgivningen siger jo nærmest sig delv. De er vel bundet af internationale hemmelige aftaler "de ni øjne". Regeringen lovgiver ikke frivilligt mod deres egne politikker.

Men jeg er skuffet over den manglende indsats fra journalisterne. Det er jo meget deres arbejdsforhold det går ud over. Kildebeskyttelse, en journalistisk grundsten, er vel nu en saga blott. Måske er emnet for svært for journalisterne? Eller for farligt? Eller måske lever journalisterne af overvågningen, ala Se og Hør? Eller måske er der også bare apati hos journalisterne?

 • 7
 • 0
#5 Kurt Westh Nielsen Blogger

@Martin Kirk - nu er scopet for rapporten jo den lovgivningsmæssige udvikling snarere end hvordan datacentre angiveligt har forbedret sikkerheden med endtoend-kryptering.

Og generelt tak for kommentarerne, det ville være skønt, som Rune Larsen foreslår, hvis nogle af jer kunne kaste et link eller to for at konkretisere nogle af de meget generelle påstande, som eksempelvis den om at journalister har udvist manglende indsats. Jeg kender ganske mange journalister, som ikke passer på Kelds beskrivelse. Anders fra "Aflyttet" f.eks: http://www.radio24syv.dk/programmer/aflyttet/ - prøv lige og se, hvormeget han har lavet om afsløringerne.

 • 3
 • 0
#6 Dan Mygind

Jeg tror desværre, at Kurt har ret.

Hvis vi ser historisk på overvågningsdebatten, er afsløringer af masseovervågning blevet refereret i nogle medier, nogle politikere har taget afstand fra overvågningen (mens andre har forsøgt at skyde budbringeren - næsten bogstaveligt) og nogle borgere har skrevet op til flere oprørte læsebreve, blogs og net-kommentarer. Der er endda blevet foranstaltet et par offentlige høringer - og så er udbygningen af overvågningssystemerne fortsat.

Se eksempelvis hvordan det gik med afsløringerne om DARPA's Total Information Awareness (Ræson-artikel fra 2006 i pdf-format). Mange af TIA-programmerne blev videreført i NSA-regi som nogle af de systemer vi kender i dag, takket være Snowden's afsløringer.

Forhåbentligt har Kurt ret, når han skriver: "Jeg vælger at hæfte mig ved, at Edward Snowdens oplysninger bevidsthedsmæssigt har medført, at vi lever i en verden, der er forandret og dermed ikke fastlåst på en prædestineret, orwellsk kurs."

Jeg er dog ikke sikker. Personerne i Orwells 1984 var fuldt klar over den altomfattende overvågning. Niu er vi også bevidste om det, men forandrer det noget?

Når jeg taler med almindelige mennesker herovre i Storbritannien er det stadig ofte "Hvis du ikke gør noget galt, har du intet at skjule"-argumentet, som tilsyneladende ubekymrede sjæle tyr til, når overvågning diskuteres.

Forhåbentligt er journalister og redaktører blevet betydeligt mindre autoritetstro, end de var før Snowden, men jeg tvivler.

 • 4
 • 0
#10 Steen Larsen

Måske har nogle teknikere gjort noget for at beskytte diverse datacentre, netværk, protokoller, etc. bedre. Men det er kun lappeløsninger.

Der hvor vi helt mangler noget "action" er på det politiske og folkelige plan:

1) Hvor er debatten omkring det rimelige i den slags overvågning? (findes den overhovedet uden for tekniske forum?) Masseovervågning er simpelthen ikke kompatibelt med demokrati.

2) Politikerne forstår stadigvæk ikke problemet og har intet foretaget sig. Tværtimod! De burde lovgive mod at der spioneres bredt mod alle borgere og sikre sig at vores kritiske infrastruktur er under kontrol indenfor vores eget "suverænitetsfelt".

3) Folkelige protester? Glem, det - TV viser noget spændende lige nu!

4) Arbejde i partierne - det er vel her at politikerne kan påvirkes.

Mvh Steen

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere