bloghoved anders rom

ERP-cheferne troede at eget serverrum var lykken - men så kom cloud-ERP forbi

Selvom cloud ERP fortsat er et forholdsvist nyt fænomen, er det allerede gået hen og blevet det nye sort – men hvad er egentlig op og ned, og hvilke risici indebærer det?

I modsætning til outsourcing af ERP-systemer, hvor man betaler en forholdsvis stor engangslicens eventuelt med tilhørende årligt vedligeholdelsesabonnement, er cloud ERP en ganske anden størrelse. Her lejer man sit ERP-system hos en leverandør. Ligesom du kan leje en bil, kan du leje en SAP-løsning. Du betaler en periodevis leje for at få adgang til at kunne bruge ERP-systemet. Og det smarte er, at du ofte kun betaler, hvad du bruger – både mht. datamængde, moduler og antal brugere. ERP-systemet er gået fra at være en stor investering til at blive en driftsomkostning.

SAP, Microsoft, Infor m.fl. har lanceret deres ERP-systemer i cloud-udgaver. Det er noget forholdsvis nyt. Derimod er de fleste af os måske mere bekendte med CRM-systemet Salesforce.com, som altid har været et cloud-system. Eller økonomisystemet til de små virksomheder, e-conomic.dk, som også er født som et cloud-system. Og selv på hjemmefronten er flere og flere applikationer gået cloud-vejen: Forleden spurgte min 13-årige datter, om ikke hun kunne få Photoshop på sin computer, og i den forbindelse fandt jeg ud af, at også Photoshop noget, man køber som en cloud-løsning.

Er cloud ERP noget for mig?

Jeg og mit team af uvildige ERP-rådgivere her i PA bruger for tiden en del ressourcer på at tale med vores kunder og med ERP-leverandørerne om, hvad cloud ERP er for en størrelse. Et spørgsmål, der ofte dukker op, er, om cloud ERP ”er noget for mig?”. For at finde svaret bør du – og din virksomhed – gøre jer en række overvejelser:

 • Er din virksomhed global?
 • Er din virksomhed i løbende udvikling med tilhørende løbende ændringer og har den derfor behov for funktionalitet, antal brugere og serverkapacitet?
 • Står du over for at skulle foretage større omlægninger af dit ERP-system såsom konsolidering eller en større opgradering?
 • Vil dine processer kunne fungere i den nyeste version af et ERP-system uden større modifikationer?

Hvis du kan svare ja på et eller flere af disse spørgsmål, så kunne cloud ERP godt være noget for dig.

Én af vores kunder, der er kendetegnet ved at være en forholdsvis ung virksomhed i kraftig vækst har valgt at gå cloud ERP-vejen. Hvorimod en anden af vores kunder, der er en veletableret, stabil virksomhed med lange tidshorisonter, er ikke på den korte bane en oplagt cloud ERP-kunde. Det er således forskelligt fra virksomhed til virksomhed, om cloud ERP er vejen frem.

Men er det ikke farligt at lægge sit ERP-system i skyen?
Nej, du er sandsynligvis ikke udsat for større risiko for datatyveri og lignende ved at lægge dit ERP-system i skyen sammenlignet med at have det liggende på egne eller outsourcede servere. I langt de fleste tilfælde vil f.eks. Microsoft eller Amazon have et væsentligt bedre sikkerhedsskjold, end din virksomhed har, også selvom de er udsat for flere og mere aggressive angreb end din virksomhed. Og relativt set har Microsoft og lignende virksomheder mere på spil ift. datasikkerhed: Hvis ikke Microsoft og Amazon har styr på datasikkerheden, er de out of business in no time, da datasikkerhed er en helt central komponent af deres ydelser. De er derfor stærkt motiverede for ikke at komme ud for ulykker.

Derimod er datasikkerhed sandsynligvis ikke din virksomheds kerneprodukt/-ydelse, selvom det naturligvis er en vigtig sag, og derfor bruger din virksomhed sandsynligvis relativt færre ressourcer på at værne om datasikkerheden sammenlignet med Microsoft og lignende virksomheder.

Er det nu eller om tre år, at jeg skal gå cloud ERP-vejen?
Selvom det efterhånden er et par år siden, at ERP-leverandørerne lancerede deres cloud ERP-løsninger, så er det min vurdering, at vi fortsat er i de tidligere stadier af cloud ERP. Det kan være lidt forskelligt fra ERP-leverandør til ERP-leverandør, men jeg tror, at vi er ovre de værste børnesygdomme. Men vi er ikke derhenne, hvor det er en velafprøvet teknologi. Vi er midt imellem. Hvis man vil gå cloud ERP-vejen, skal man lave et grundigt forarbejde og gøre sig mange overvejelser om, hvorvidt man som virksomhed er klar.

Og ikke mindst skal man være meget påpasselig, når der vælges cloud ERP-leverandør: Har de erfaringen, referencerne og evnerne?

Der er stadigt mange ubekendte og mange overvejelser at gøre sig. Jeg ser frem til en spændende debat om emnet – hvad er jeres erfaringer?

Relateret indhold

Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Brian Hansen

"I langt de fleste tilfælde vil f.eks. Microsoft eller Amazon have et væsentligt bedre sikkerhedsskjold, end din virksomhed har, også selvom de er udsat for flere og mere aggressive angreb end din virksomhed." Så det du siger er, en online internet hosted ting, typisk med adgang gennem en browser, har samme eller bedre sikkerhed end en server der ingen direkte adgang har til internettet?

 • 7
 • 0
#2 David Nielsen

Så det du siger er, en online internet hosted ting, typisk med adgang gennem en browser, har samme eller bedre sikkerhed end en server der ingen direkte adgang har til internettet?

Tror du skal sammenligne to ens produkter - og med ERP/Økonomi-system skal man i dagens danmark have net/remote adgang til i dag (bla. integrationer/automation, det at arbejde hjemmefra, osv.).

Og deraf - at hoste det selv på nettet, eller via en saas tjeneste - der er saas tjeneste ofte et mere sikkert valg. Dels kender de softwaren bedre, kan formentlig investere i drifts-personale 24/7, og har tid til updates, sikkerheds-updates, osv.

 • 0
 • 0
#3 Benny Tordrup

Du undgår nydeligt at forholde dig til scenarierne med Patriot Act samt PRISM og NSA samarbejdet, hvis man vælger amerikanske udbydere.

Det kan så godt være, at der ifølge udbyderne er forskel på hvor fysisk, data bliver opbevaret, men det forhindrer ikke amerikanske domstole i at kræve data udleveret alligevel. Kan ikke huske, om der er afsagt dom i Microsoft sagen omkring emails fra en mailserver fysisk placeret i Irland.

Så kan det godt være, at udbyderne bryster sig af gode sikkerhedsskjold, hvis de kan pålægges at udlevere data -eller som i PRISM-eksemplet direkte samarbejder med NSA om udlevering og datatapning.

 • 6
 • 0
#4 Deleted User

Anders,

Tilgiv mig, men din blog omhandler almindeligheder og bringer ikke noget nyt til spørgsmålet "SaaS eller ej?", et emne som ellers har været diskuteret til hektisk for nogle år siden. Jeg tror din blog ville bibringe mere glæde i et juridisk/økonomisk forum.

Hvis ikke Microsoft og Amazon har styr på datasikkerheden, er de out of business in no time, da datasikkerhed er en helt central komponent af deres ydelser.

Og jeg er bestemt ikke glad for dit "too big to fail" argument, det er noget som har været, og stadig er, årsag til mange skandaler, ikke bare i it.

 • 11
 • 0
#5 Peter Christiansen

Jeg tror lige man skal skille de to ting ad, her er der tale om følgende

1) Cloud udbyder så som Amazon og Microsoft 2) ERP System fra een eller anden leverandør.

ERP systemet bliver hosted hos clouding udbyderen, som har svine god sikkerhed (antageligvis), men det har intet med ERP systemet at gøre. Hvis der er fejl i ERP systemet er det totalt ligegyldigt om eens cloud udbyder ellers har sikkerheden i orden.

Det svageste led er ERP Systemet selv.

Cloud hosting er godt til at mitigere DDOS angreb, da de har mere båndbredde end de fleste og oppetiden på eens ERP vil sikkert også blive væsentligt forbedret i det lange løb, men der stopper festen altså også. ERP systemet bliver i sig selv ikke mere sikkert og i angrebs øjemed er det ERP systemet man vil går efter, og ikke direkte efter de bagved liggende servere, da man godt kan regne med at de er opdaterede.

 • 0
 • 0
#7 Deleted User

Hej Peter

God pointe! ERP-systemet og miljøet, det er installeret på, er to elementer, der hver især kan have sikkerhedsmæssige styrker og svagheder. Og selve ERP-systemet bliver ikke mere sikkert af at ligge det ene eller det andet sted. Men ved cloud ERP kan man glæde sig over den gode sikkerhed, som cloud-udbyderen har omkring miljøet.

mvh Anders

 • 0
 • 0
#8 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det ville være en god idé at frame hvad ERP er i din blogpost. Er det SAP og Dynamics AX? Ser du Dynamics NAV, Dynamics Solomon, Dynamics Great Plains som ERP, eller de blot "økonomi systemer"?

Det med at leje sig ind hos en leverandør for at afvikle et standardsystem, er retmæssigt Saas, og kan da godt beskrives cloud, men det er altså for buzzword-agtigt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere