Erlang roterer

Dengang jeg startede i skolen var "Erlang" der hvor man fandt sin(x) værdier, senere lærte jeg, at Agner Krarup Erlang var verdensberømt for sit arbejde indenfor statistisk modelering af kø-baserede systemer, som telefoncentraler og kasseapparater.

Taget i betragtning, at vi så vidt jeg ved kun har to danskere der har lagt navn til internationalt anerkendte måleenheder, Ørsted og Erlang, så er det pinligt så lidt af Erlangs nemt tilgængelige formler danskerne fatter.

Regeringsrokade -> Folketingets hjemmside går ned.

Skoleprøver -> "Det er bare for latterligt!" som en elev udtrykte det.

Årsopgørelser -> Skat.dk går ned.

Man kan gøre tre ting ved spidsbelastninger:

 1. Dimensionere så man kan klare dem.

 2. Dimensionere så man næsten kan klare dem, og leve med en på forhånd vedtaget afvisningsrate.

 3. Forsøge at undgå dem, ved at manipulere belastningens opståen.

Det sidste er klart det billigste: F.eks kunne skat med et slag have halveret deres belastning, hvis de i lige år forsinkede mændenes årsopgørelse med en dag og i ulige år forsinkede kvindernes en dag.

Hvad COWI har gang I skal jeg ikke gøre mig klog på, når COWI ikke engang ved det selv, men jeg vil vædde en banan på at ingen gjorde sig den umage at regne Erlangs glimrende formler igennem.

Folketingets hjemmeside har jeg tidligere gjort mig lystig over:

Citat:

For mig lyder folketinget.dk præcis som den slags webside, der vil at blive rendt over ende, hvergang nogen siger noget {idotisk,dumt,smart} (overstreg selv de ikke forventede).

QED: Kompetance: Det bruger vi ikke her i landet.

phk

Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Nielsen

Din analyse rammer lige på prikken angående kø-problemet og jeg tror at alle der beskæftiger sig med IT-systemer der har mere end 10 samtidige brugere skal huske deres Statistik 101 specielt afsnittet om kø-teori. Desværre er jeg bange for at rootcause til disse symptomer ikke er mangel på kompetencer men mangel på sund fornuft. Det burde være klart for alle at et centraliseret system med begrænsede ressourcer falder flat til jorden ved et højt load, men der er åbenbart ingen som har integritet nok til at sige fra.

 • 0
 • 0
#3 Benn Christensen

F.eks kunne skat med et slag have halveret deres belastning, hvis de i lige år forsinkede mændenes årsopgørelse med en dag og i ulige år forsinkede kvindernes en dag.

Mon ikke der ville være et brokkehoved, som ville mene at dette var kønsdiskriminerende og en folketingspolitikker eller to, der ville tage det synspunkt op.

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Det letteste Skat kunne gøre er at sende opgørelserne ud til "kundernes" E-boks, eller til deres mail, som Skat i mange tilfælde allerede har fået af "kunden"

Som Piet Hein engang skrev.

Med tænkevene er mennesket skabt og dog kan det synes til tider at evnen til at tænke er gået tabt eller også at folk ikke gider.

Mvh

Johny

 • 0
 • 0
#5 Poul-Henning Kamp Blogger

Mon ikke der ville være et brokkehoved, som ville mene at dette var kønsdiskriminerende og en folketingspolitikker eller to, der ville tage det synspunkt op.

Og mon så ikke en kapacitetsplanlægger hos Skat kunne pege på det relevante afsnit i outsourcingkontrakten og sige "Vi sparer 3mio kroner til unødvendig ekstrakapacitet" ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#8 Martin Bøgelund

Og mon så ikke en [b]kapacitetsplanlægger[/b] hos Skat kunne pege på det relevante afsnit i outsourcingkontrakten og sige "Vi sparer 3mio kroner til unødvendig ekstrakapacitet" ?

Sjovt nok så antyder dine hidtidige udtalelser at du netop [i]ikke[/i] mener at Skats kapacitet er genstand for planlægning...

 • 0
 • 0
#11 Kasper Birch Olsen

Send alle danskere et link til deres årsopgørelse i løbet af en uges tid. Fjern direkte adgang i løbet af den uge, så det kræver linket i mailen at komme ind. Så kan de balancere load og skrue op og ned hvis systemerne tillader det.

Det er en "næsten" gratis løsning, og det er ingen sag at at ændre det til to uger hvis det er nødvendigt, eller to dage hvis det er muligt.

Millioner til ekstra kapacitet er spild af penge.

 • 0
 • 0
#12 Slet Mig nu

SKAT lider af mange problemer inden for IT. Diverse mainframe baserede systemer styret af CSC (Amanda, Tinglysning, ...). De normale tunge leverandører som skal erstatte de gamle systemer (CSC, IBM, KMD) som har diverse større skandaler bag sig. Unge leverandører som skal levere quick-and-dirty-løsninger-og-så-løb (typiske unge Sharepoint konsulenthuse). En organisation som ikke er effektiv og moden i forhold til at styre leverandører. Samme organisation som lider under større pre-kvalifikations runder der binder organisationen på hænder og føder. Politisk styring som skal sende historier jævnligt til medierne og løsninger ud til borgerne, koste hvad det vil for borgerne (f.eks. Tinglysning).

Hvordan skal man kunne lave smidige løsninger i en sådan organisation som kan skaleres op og ned i forhold til behov? Hvordan skal man kunne lave pre-analyser på tværs af systemer som styres af diverse leverandører? Når alle arbejder med deres egne agendaer? Større leverandører går efter supporten af systemerne og skal blot være med i udviklingen på trods af de er hammer inkompetente til at løse opgaven, små leverandører går efter at lave noget billigt og så videre til næste opgave, organisationen er delt i lejre der ikke er optimeret efter slutmålet - at levere en løsning som smidigt kan understøtte kundernes behov og som er billig at supportere. De nævnte eksempler er blot resultater af hvad jeg har nævnt her.

 • 0
 • 0
#13 Benjamin Krogh

Kan nogle anbefale en god bog om statistik? Har længe villet læse op på det, men har aldrig fundet en god bog om det.

Statistik er sløjfet for Software Ingeniører ved AAU. Om det er godt eller skidt må I bedømme.

 • 0
 • 0
#14 Carsten Sonne

Kompetance: Det bruger vi ikke her i landet.

Jeg har en fornemmelse af, at mange gange bliver beslutninger taget på et alt for dårligt grundlag (læs: manglende kompetence).

Måske bliver beslutningen taget af et menneske, der ikke har indsigten men alligevel mener at vide hvad han laver. Alternativt er beslutningen taget og bliver bliver senere påtalt som uhensigtsmæssig.

Desværre { vil / kan } mange ikke erkende deres begrænsninger { og / eller } de er for fokuseret på at udvise handlekraft og lederegenskaber.

(vil + og, er den værste type)

 • 0
 • 0
#15 Claus Pedersen

På Institut for Elektroniske Systemer anvendes: "Introduction to Probability and Statistics for Engineers and Scientists" af Sheldon M. Ross og senere også "Probability, Statistics, and Random Processes for Electrical Engineering" af Alberto Leon-Garcia.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere