Er statens data altid "vores" data?

Da jeg for nyligt - med fornuftig cykelhat og loven på min side - fik bulet min cykel af en billist, der enten ikke så en brik eller ikke havde forstået konceptet ubetinget vigepligt, sad der en ældre herre bag rattet. I dette tilfælde fik jeg vished for sagen, men det er ikke helt sjældent, at man befinder sig i sammenhænge, hvor man kommer til at diskutere om en håbløst kørende medbillist måtte være mand, kvinde, pensionist eller Brian på 18.

I sidste uge gjorde min kollega mig så opmærksom på, at man via Trafikstyrelsens hjemmeside kan indtaste en bils registreringsnummer og derved få dens stelnummer, som man dernæst kan taste ind hos Bilbogen og få oplyst navn og fødselsdato på de personer, som har optaget lån med pant i bilen.

Nå, men derfra var der jo ikke langt til at vi om det med at køns- og aldersbestemme den forankørende kunne sige: "There's an app for that" - nemlig en, vi selv kunne lave i et snuptag. Så vi lavede en lille webapplikation, der via ovennævnte hjemmesider slog bilejerens navn og fødselsdato på, regnede alderen ud og slog fornavnet op på kirkeministeriets side for at afgøre, om vedkommende er mand eller kvinde (eller et af de irriterende tilfælde, såsom "Kim", hvor man ikke helt sikkert kan afgøre det).

De foreløbige tests afslører, at den virker ganske godt - hvis ellers ikke folk har betalt den kontant (i hvilket tilfælde vi bare returnerer "rig stodder"), og manden ikke har lånt konebilen den dag...

Vi overvejer nu, om man skal udvide app'en med at forsøge at finde fotos af folk på Google, Facebook eller LinkedIn, og slå telefonnumre op på De Gule Sider. Begge dele kræver dog, at folk har nogle nogenlunde specielle navne og ikke hedder "Jens Hansen" eller lignende. Så kan man vel vurdere, om vedkommende ser for stor og karseklippet ud til at man vil råbe "idiot" ud af vinduet, eller om man hellere skal sende en sms med invitation til en kop kaffe.

Og nej, vi har jo reelt ikke noget at bruge app'en til, og vi har heller ikke gjort den offenligt tilgængelig. Men det er sundt en gang imellem at bygge den slags apps, fordi det hjælper en til at forstå hvor ubehageligt meget vi kan få at vide om hinanden kun ved at bruge offentligt tilgængelige data. Det er måske meget godt at tænke over, når rusen over det statslige databonanza en dag er drevet over.

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Brian Jakobsen

Hvis det er en gammel bil kan det også give følgene svar, spm er det samme svar som der bliver givet til en bil der er betalt kontant.

Der findes ingen hæftelser på bilen Køretøjet kan være pantsat som tilbehør efter de før 1. juni 1993 gældende regler

 • 0
 • 0
Poul Pedersen

Det kunne faktisk være meget rart at vide om en "modstander" har forsikringen i orden, inden man med vilje ofrer en forskærm på at uddele en lærestreg. :-)

Men ja, det er lidt skræmmende så mange data man kan samle om folk hvis man gider. Og i system bliver det endnu værre. I Schweiz har de haft det offentlige register over bilejere i mange år, netop for at bilister ikke kunne køre anonym-råddent, men kun alle-kender-alle-råddent.

 • 2
 • 0
Peter Lind

Det er fsv en meget interessant ide - men medmindre jeg har misforstået noget, så er der en ret stor fejl-procent på disse data. Har just testet de første tre random-biler på den nærliggende parkeringsplads, og jeg kan ingen personlige data få oplyst.

Det ændrer så ikke på den grundlæggende problemstilling - at nogle private data måske bør være private og ikke bare offentligt tilgængelige. Eller som minimum skal anonymiseres hvis de offentliggøres.

That aside, så skal alle statens data tilhøre borgerne, og der bør være adgang til alle statens data - gratis. Der kan så i tilfælde være grund til at begrænse adgang eller anonymisere data - men udgangspunktet bør være at statens data tilhører borgerne.

 • 0
 • 0
Kenneth Lylloff

I min optik er det afgørende om data er personhenførbare. I det tilfælde kan der være en endog meget god grund til at disse data ikke er offentligt tilgængelige. Men ikke nødvendigvis. Anonymiserede data, samt data 'om ting' indsamlet af staten, er som princip ejet af staten og 'staten er mig'. Så slip dem fri!

 • 3
 • 0
Morten Jensen

...og det er der en grund til! Jeg blev "tilbudt" at betale 17.000 i årlig præmie som 19 årig, for at ansvarsforsikre en smadderkasse fra 1986 som jeg havde købt for 2500 kr (i øvrigt med 15.000 krs selvrisiko). Det var mit billigste tilbud. Som 26 årig var den faldet til 7-8k årligt gennem IDA. Med mindre man køber ny minibil og får en "begynder-pakke", så er det håbløst dyrt at forsikre egen bil som ung i Danmark.

Hvis man i stedet kunne forsikre sin bil for rimelige penge, men med en tilsvarende højere selvrisiko, så ville man blive straffet for at køre dårligt, i stedet for at blive straffet for at være ung.

 • 4
 • 0
Johnnie Hougaard Nielsen

Set i forhold til ansvarsforsikrings præmie, kan det tænkes at en "urutineret" fører ville være mindre øm over en gammel smadderkasse, men den smadrer modparten ligeså meget selv om den kun med nød og næppe klarede sidste syn.

Men den generelle pointe med eksemplet var mest at illustrere ikke umiddelbart indlysende fejlkilder ved en "fristende" luns tilgængelige data.

 • 0
 • 0
Flemming Nielsen

Sjov lille projekt - men rent jura teknisk har du vist lavet en lille app, der indebærer en registersammenkøring på personhenførbare data, og så skal skidtet vist registeranmeldes (inkl. angivelse af formålet med registersammenkøringen) iflg. Persondataloven, just FYI ;-)

 • 0
 • 0
Gert Madsen

At nogle data af forskellige årsager befinder sig i et statsligt register, gør det vel ikke til statens data.

Så det rigtige sted at begynde er vel mere om "vores data" også er "statens data". Der er forskel på de tidligere eksempler om geografiske data, og så her, hvor det er oplysninger om den enkelte borger.

Og egentligt rager det jo ikke nogen, hvorvidt jeg har betalt min bil eller ej. Det er først relevant hvis jeg vil belåne eller sælge den. Resten er jo ren nyfigenhed, som det hverken kan eller skal være statens opgave at understøtte.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere