Er Microsoft et etisk firma?

På Microsofts hjemmeside udtaler Bill Gates følgende under overskriften Corporate Governance:

At Microsoft, success comes from our passion for creating value?value for customers, shareholders, and partners; value for our employees and the communities around the world where we do business. Underlying our success is an approach to corporate governance that extends beyond simple compliance with legal requirements. I believe that corporate governance must provide a framework for establishing a culture of business integrity, accountability, and responsible business practices.

Lad mig lige fremhæve den sidste del:

? a culture of business integrity, accountability, and responsible business practices.


Dictionary.com siger bl.a. følgende om Corporate Governance:

Ethical companies are said to have excellent corporate governance.
**
Hvordan stemmer Gates' udtalelse om forretningsintegritet og ansvarlig forretningspraksis overens med den adfærd, som vi har set i forbindelse med denne uges OOXML-afstemninger'

Jeg tænker på følgende citater:

Microsoft pressede mig i OOXML-sag

»Hvis ikke jeg havde sendt en positiv kommentar ind, så ville det få konsekvenser i vores samarbejdsrelation med Microsoft«, siger [en anonym kilde].
...
 Jeg kan kun undskylde og sige, at det er en misforståelse,« siger [Microsofts strategichef Jasper Bojsen].

Nyt OOXML nederlag til Microsoft i Sverige

*Ifølge OS/2** ****World er der mistanke om, at det er Microsoft, der har stemt to gange.*
**
Microsoft lovede kontant støtte for ja til OOXML

»(Partnerne, red) behøver ikke diskutere det tekniske indhold af specifikationen, men være klar til at give nogle argumenter for, hvorfor de skal stemme ja - disse vil I få fra Microsoft,« skriver Microsoft i partnermailen ifølge Idg.se.
...
? til gengæld kunne Microsoft love markedsføringsbidrag og "ekstra støtte i form af Microsoftressourcer" til virksomheder, som ville deltage i udvalgets møde og deltage i afstemningen.

Er det etisk adfærd' Stemmer det overens med Microsofts' formands retningslinjer?

Vi har set meget skidt fra Microsofts side gennem tiden, men det virker ikke som om, de har lært meget af fortiden.

Rigtig mange virksomheder har samme typer af værdisætninger. Fx også Novo Nordisk, der skriver følgende i et internt dokument, som medarbejderne i øvrigt skal skrive under på:

*In Novo Nordisk we will conduct our business in compliance with the letter and spirit of all laws and regulations governing the activities of the **company.*

I sig selv betyder denne slags sætninger ikke meget, men prøv at se den uddybende forklaring, som følger efter:

Medarbejderne skal

*preserve and protect free and open competition and avoid abusive behaviour which may distort competition, especially where we hold a **dominant position in the market*

Noget kunne tyde på, at Microsofts medarbejdere kunne trænge til en lige så klar instruks.

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Mikkel Høgh

...at det eneste der tæller hos Microsoft er bundlinjen. Løgn, tainted research, monopolmisbrug og bestikkelse er bare nogen af redskaberne til at opnå en højere profit.

Grunden til at Microsoft er så desparate i OOXML-sagen er at Office er deres deres suverænt største indtjener. Sidst jeg læste om Office divisionens regnskab havde de et overskud på ca. 75% af den samlede omsætning. Og når den omsætning måles i milliarder, så er det den slags ting som sætter Microsoft i stand til at sætte milliarder af dollars til på at forsøge at erobre spilkonsol- og mp3-afspiller-markedet med hhv. XBox og Zune.

  • 0
  • 0
#2 Anonym

Mikkel Høgh, det er Hørt.

OpenOffice burde være mere kendt for den almindelige bruger, ham/hende på f.eks. smedie- eller tømmer-værkstedets kontorer, osv. Så ville de ALDRIG betale en 5-øre til MS.

Og hvor mange penge bruger MS ikke på advokater til helt latterlige beskyldninger om patent-krænkelser, altså patenter på noget de aldrig har opfundet?

Heldigvis virker deres løgn-kampagner ikke udenfor USA.

Hvem har ikke fået nok af MS?

  • 0
  • 0
#3 Poul-Henning Kamp Blogger

Problemet i firmaer der har oplevet en kanonvækst har en tendens til at tiltrække guldjægere og andet skidtfolk og der opstår let en kultur hvor "vi ejer verden (og til helvede med resten)".

Når antitrust hammeren så falder og firmaet bliver tvunget til etisk opførsel er det et stort problem at få alle småmafiosi til at rette ind (eller finde andet job).

Det siger sig selv, at et firma der bliver taget med fingrene i kagekassen og derefter undskylder sig med at "det var en medarbejder der handlede imod reglerne" endnu ikke er nået ret langt med den process.

Det rigtige svar skulle have været: "Vi offentliggør al korrespondance i sagen, medarbejdere der er involveret bliver fyret og det vil ikke ske igen."

Ingen af de tre ting har Microsoft sagt.

Nej, Microsoft er ikke et etisk firma.

Poul-Henning

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere