Er linus profet ?

Linus har udtalt at GPLv3 og DRM bare er varm luft der ikke får nogen blivende betydning, for god teknologi vil altid vinde.

Sådan læser jeg det ihvertfald, men check selv.

Linus er en mand der er utrolig svær at bringe ud af fatning, der er vitterligt ikke mange ting der bringer hans pis i kog og dem der gør det, berører sjældent mere end en håndfuld andre mennesker.

Derfor ligger hans "chill out" forudsigelse om DRM og GPLv3 i forlængelse af en tilsvarende række af udtalelser, der alle tager Meget Alvorlige Emner meget lidt seriøst.

Det vi ikke ved, er om han har siddet og grublet i saunaen hele natten over sin holdning, eller om han "bare lissom ik' ka' ta' det alvorligt" og derfor disser spørgsmålet.

Jeg tænker alt for meget over tingene, men jeg når samme konklusion som Linus:

GPLv3 er så ekstrem at alle vi ikke fanatiske open source folk, uanset vores nuværende licens bliver nødt til at distancere os fra den, om nødvendigt ved at fork'e gcc, libc osv. for at holde vores kopi under GPLv2.

DRM er dels en teoretisk umulig sejr og dels kan man kun hive en ko så meget i yveret før den sparker. Begge dele har Hollywood til gode at opdage.

Det skal dog ikke forstås derhen, at man kan ignorere disse to fænomener, min forudsigelse er netop baseret på at folk tager dem seriøst og bliver sure.

Prediction: recursion

Indenfor forudsigelser er den selvopfyldende en klasse for sig selv.

Hvis en nationalbankdirektør offentligt udtaler at han ikke stoler på landets valuta og har omsat sine personlige værdier til nedgravet guld, så tager det kun sekunder før gulddrengenes lemmingekavalkade på alverdens børser har opfyldt hans profeti.

Hvad enten Linus har tænkt så det knagede eller bare slynget noget ud, så er der utroligt mange ukritiske mennesker der tager profetens ord for lov i denne verden. Men gør det hans profeti selvopfyldende ?

Hvis flokdyrene fra slash-dot og groklaw tager Linus ord for lov og ignorerer kampen imod rettighedsovergrebet fra Richard Stallman og Hollywood, vil det måske kunne lykkes for dem at komme igennem med deres forehavende ?

Burde Linus istedet have lavet origami med panderynkerne og med dyb alvorlig stemme sagt "det er en meeeegeeet grim ting som jeg tager meeeegeeet alvorligt" ?

Jeg håber for Linus at han ikke bruger hele natten til at tænke over den slags ting :-)

Jeg værdsætter under alle omstændigheder at han tør sige sin mening, hvadenten han er ude i hampen når han ikke vil have kernedebuggere og versionskontrol, eller når ham rammer rigtigt med hensyn til GPLv3 og DRM.

phk

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Martin Schlander

Nu er GPLv3 jo som bekendt ikke færdig. Men kan du uddybe lidt hvilke ting i udkastene du synes er så vidtgående ifht. v2?

Det er i øvrigt pudsigt at du både advarer mod DRM og GPLv3 - da en nyhederne i GPLv3 netop er at FSF, GNU og Stallman vil forsøge at beskytte dig bedre mod DRM, når du bruger fri software.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize