Er konferencer spild af tid?

Ligesom de sidste mange år skal jeg igen i år deltage i JAOO (aka GOTO-konferencen) i Aarhus, og det skal nok blive interessant. Som selvstændig er det et meget bevidst valg at bruge tiden på konference i stedet for at arbejde på andre projekter, og derfor har jeg været igennem en del overvejelser om hvad jeg får ud af at tage på JAOO (ja, ja - GOTO), nu hvor jeg ikke længere er en del af teamet bag.

GOTO er en lidt abstrakt konference, hvor man i mindre grad får præsenteret bestemte værktøjer/produkter og i højere grad får en præsentation af bestemte trends med flere sider af den samme historie - jeg forventer ikke at tage hjem fra konferencen onsdag aften og have taget beslutninger om at ændre de værktøjer vi bruger eller for den sags skyld at få løst bestemte praktiske problemer som jeg i øjeblikket døjer med. Jeg forventer til gengæld at blive godt underholdt, mens jeg får et generelt billede af hvordan it-branchen ser ud i øjeblikket med præsentation af generelle trends og inspiration til hvor jeg skal grave et spadestik dybere i fremtiden, når jeg skal vælge teknologier.

Dette er viden som har hjulpet mig rigtig godt i de foregående år og til dels også ligger til grund for hvordan min teknologiske hverdag ser ud i dag - både i forhold til hvad jeg selv har kunnet bestemme, men også i forhold til at give mig gode kort på hånden til at argumentere for mit teknologiske synspunkt, når det har været en fællesbeslutning.

GOTO er ikke kun en teknologifikseret konference og gennem årene er jeg også i høj grad blevet påvirket til et kritisk forhold til hvilke processer vi bruger - først fik jeg en generel viden om agile og derefter præsenteret interessante kritikpunkter, hvor især arkitektur har spillet en større rolle, såvel som skalering, fordybelse og "hvad virker for os"-historier. Hele min problemløsningstilgang har ændret sig, og konferencen inspirerer mig hvert år til at justere min tankegang og arbejdsmetode.

Det samme gør de yderst interessante mennesker man møder på konferencen. Det slår mig hvert år hvor anderledes GOTO er end andre internationale konferencer jeg har deltaget i - især fordi talerne ikke gemmer sig i et VIP-område, men blander sig med deltagerne og ofte møder op til hinandens præsentationer og stiller alt for intelligente spørgsmål. Samtalerne på gangen er som regel på et ret højt niveau og det gælder både når man støder ind i en taler og en konferencedeltager - jeg ville gerne sætte en hel konferencedag af til det sociale, hvor man finder de gode kontakter og får debatteret et emne med bidrag fra en masse mennesker med forskellige praktiske erfaringer.

I en tid med kriseretorik kan det være svært at fokusere på så langsigtede fordele som jeg synes GOTO-konferencen giver mig, men det er ikke noget jeg ville undvære både i forhold til min personlige udvikling som it-professionel, og i forhold til de langsigtede planer for mit firma. Ville du?

P.S. For de studerende er der en særlig ordning, hvor man kan komme gratis med, hvis man hjælper til på konferencen - værd at overveje.

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mads Vanggaard

For mig er konferencer input til hvad du skal kikke nærmere på. Mange oplæg falder i kategorien af: dårlig taler, alt ser godt ud i en demo, produktdemo'er o.s.v. men enkelte skaber også grobund for den passion som skal drive din videreudvikling. GOTO har i sin tid været hverken bedre eller værre end andre konferencer.

I mine øjne, hvis et firma skal have success med at sende sine medarbejdere på konference så bør det ses i en større sammenhæng og f.eks. følges op af et antal timer afsat til videre studie, discussion i firma fora eller lignende. Hvor mange firmaer måler på hvor mange forbedringstiltag dannes pga. medarbejdernes deltagelser på konferencer? Blot at sende folk på konference fordi så er "de" glade, er lidt som at tisse i bukserne.

 • 2
 • 1
#2 Therese Hansen

God pointe! Konferencer bør være en del af en mere langsigtet indsats for at dele viden og holde sine medarbejdere opdaterede - og bør ikke stå alene. Så er spørgsmålet om virksomhederne er gode nok til at investere så langsigtet eller om det er de kortsigtede fordele der tæller i disse krisetider?

(Det bør være ren bonus at nogle medarbejdere bliver gladere af at tage på konferencer :-))

 • 0
 • 0
#3 Therese Hansen

Din pointe med at GOTO hverken har været værre eller bedre end andre konferencer kan jeg dog ikke fuldstændig tilslutte mig. Der er en kategori af konferencer, som er så vendor-drevet at det generelle indhold er af meget dårligere kvalitet - der er f.eks. konferencer der sælger keynotes til højestbydende og det ved jeg at GOTO i det mindste ikke gør.

Jeg var på en amerikansk cloud-konference for et par år tilbage og niveauet var skræmmende lavt - det var som at være til 3 dages salgspitch - og da jeg var der af generel interesse og ikke fordi jeg skulle købe, så fik jeg meget lidt ud af det. (Det var iøvrigt en af de konferencer hvor talerne skynder sig væk, når de har talt og ellers kun hænger ud med de andre talere i VIP-rummet).

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

For mig er Konferencer med til at vise mig hvad der sker af nye ting i brancen, og giver mig inspiration til ting jeg gerne vil vide mere om eller lære som fx nye sprog.

Min holdning er generelt den at der sker en rivende udvikling inden for mange aspekter af software verdenen, og man er både som individ og firma tvunget til at have fingren på pulsen hvis man ikke vi hægtes af. Software projekter bliver stadig forsinket og leveret spring fyld med bugs, så der er rigeligt grund til at vi alle skal stræbe efter at blive bedre til at lave software.

Det er med andre ord en driv kraft for mig at blive bedre til at levere software der virker, og at tage på konference så som GOTO har været en vigtig element, men er da enig med Mads i at man skal rykke på den inspiration og det input man får ellers er det spild af tid.

Så Therese at vi nok ikke ses i år til GOTO piner mig meget, må satse på at gøre come-back næste år.

 • 1
 • 0
#5 Mads Vanggaard

Jeg var på 2. JAOO konference, hvor BOF tanken blev forsøgt en del men gik fuldstændig tabt på at danskere har store problemer med at stille spørgsmål ved konferencer. Jeg var et år (3. eller 4.) hvor der blev talt om web services som det helt store, selv om det var noget vi havde snakket om de sidste par år. Der har været år, hvor man kunne se at det var gengangere af talere som drev hvad der skulle tales om, i stedet for at det var emnerne som drev hvem skulle komme. Og jeg kunne blive ved - har været der en del år. Det er helt normalt for konferencer - du har nitter imellem og du har gode. Det gælder også ved udlandske. Jeg har været på meget inspirende og på elendige som du selv refererer.

 • 0
 • 1
#7 Frank Vilhelmsen

Kære Therese, efter min mening er det op til den enkelte deltager. For nogle mennesker er en konferencer lysglimt der holder dem friske i halve år mens andre ser konferencer som nogle dage med frirum hvor de ikke behøver arbejde.

Qua min rolle i vores firma rådgiver jeg ofte vor udviklere til at bruge konferencer som et aktiv i deres personlige og faglige udvikling. De deltager vi sender bliver først primet om hvad de kan forvente og vi stiller naturligvis en del forventninger den anden vej. Det hænder at vi får en negativ oplevelse men det kan næsten altid føres tilbage til os selv og vores forventningsafstemning. Langt de fleste er glade for konferencerne og de input de får.

Men det betyder ikke at alle lære noget på en konference. Langt fra. At deltage på en konference bliver så meget bedre når man deltager aktivt og ikke bare forgiver at være passiv modtager af information. At uddrage essensen af et stykke teknologi eller sammenhængen i en række processer kræver at den enkelte deltager selv kan lægge to og to sammen.

For mig personligt er en konferencen ikke stedet hvor jeg høre om nye ting der lever under radaren. De fleste emner der tales om har allerede opnået en vis modenhedsgrænse kan som følge deraf præsenteres i en større kontekst. En ulempe ved meget nye ting er at de ofte kun rammer et begrænset publikkum.

For 10 år siden da jeg var en del af Javahouse holdt vi vores egen lille amatør en-dags konference kaldet Javatech. Vor eneste motivation var teknologisk nysgerrighed. Dengang havde fx Lars Bak på talen listen, præcis som gotocon i år: http://bit.ly/n2aG7W I den mellemliggende tid har jeg besøgt ca. 50 konferencer, så mit svar er et stort JA til (ville du) og nej til overskriften :-)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere