Er Europæerne rigere end amerikanere?

Jeg har stået lidt på sidelinien og kigget lidt på Windows Vista. I forhold til tidligere opgraderinger er jeg meget mere i tvivl, end jeg har været før. Jeg har været glad for Windows XP, specielt at en Windows har holdt så lang tid og stadigvæk ikke virker 'gammel'.

Så kom Windows Vista, markedsført på en 'WOW' faktor, som jeg ikke tror holder særligt længe. Specielt ikke fordi man skal betale 'kassen', for at få versioner med Aero interfacet. Hvis jeg kigger på retail pakkerne, så koster Vista fra ca. 2000 kr. til 4000 kr. De billigste PC'er kan købes/bygges for 3-4000 kr.

Så kan man jo købe en OEM version til mellem 700 ' 1500 kr., men så er der jo ikke support til hr. og fru. Danmark. Men hvis du skal have det 'markedsførte? Aero interface, skal du købe eller opgradere til de dyre versioner.

Man får så yderligere salt i såret, når man finder ud af at amerikanerne får den til ca. ½ pris. Noget skyldes jo det europæiske og specielt danske moms system. Dette er jo selvfølgelig på grund af dollar kursen ifølge Microsoft, men dollaren har været nede i 5-6 kr. så længe jeg kan huske det (3-4 år). Så jeg mener ikke at man kan bruge dollar kursen, som undskyldning længere. Som europæer og dansker, føler jeg mig altså 'taget lidt i bagdelen'. Her er en sammenligning på Vista Home Premium i engelsk version:

Amazon.com: 219,99 * 558,21 (dagens USD kurs) = 1.228 kr.
Shg.dk pris i dag er 2.325 kr.

Fratrukket dansk moms er det en pris på 1.860 kr. Dette betyder at jeg som europæer skal betale mindst 600 kr. mere for det samme produkt. Dette er sammenlignet på to web butikker, jeg kunne forestille mig det var værre i forretningerne.

Her er en sammenligning på Vista Home Ultimate i engelsk version:

Amazon.com: 369,99 * 558,21 (dagens USD kurs) = 2.065 kr.
Shg.dk pris i dag er 3.899 kr. 

Fratrukket dansk moms er det en pris på 3.119 kr. Dette betyder at jeg som europæer skal betale næsten 1.100 kr. mere for det samme produkt. Herudover betyder merprisen jo også at momsen bliver meget højere. 

Amazon priser med dansk moms ville være således:

Vista Home Premium: 1228 + 25% = 1535 kr.
Vista Home Ultimate: 2065 + 25% = 2581,25 kr.

Jeg synes de de 'fordanskede' Amazon priser er mere rimelige. Ca. 2500 kr. for en Ultimate er langt mere rimeligt end næsten 4000.

Nu er jeg ikke Linux bruger eller FreeBSD fan, jeg er en ganske almindelig professionel og privat bruger af Microsoft's OS. Jeg er og har været begejstret for Windows XP. Men Microsoft er ved at tabe min respekt omkring Windows Vista, når de markedsfører produkter på 'WOW? faktoren, og derudover mener jeg som europæer skal betale langt mere end amerikaneren for det samme.

I England, Australien osv. har der været meget fokus på det her, hvorfor ikke i DK?

Se også http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Windows_Vista

Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Rytter

Jeg antager at din begejstring for Windows XP er opstået, med udgangspunkt i et sammenligningsgrundlag bestående af "konkurrende" (og mere eller mindre udfasede) Microsoft produkter. Givet dette grundlag er din begejstring om ikke forståelig, så i det mindste menneskelig.

Mennesker har altid spejlet sig selv i den kendte virkelighed. Således har primitive stammer i tusinde år levet i lykke - indtil den dag den hvide mand introducerede dem for nye værktøjer, våben, medicin, kønssygdomme og massemedier. Da ændredes deres sammenligningsgrundlag sig så markant, at mange var dømt til at leve i ulykke.

Din situation er alvorlig! Dit kendskab til konkurrende produkter vidner om, at du allerede er ved at blive indhentet af civilisationen!

Du må træffe et svært valg! Tror du på at livet i isolation er realtisk, er dette den sikre vej til lykke. Føler du dig overbevist om at virkeligheden vil indhendte dig før eller siden, er det klogere at lade sig integrere.

Jeg kan anbefale dig at drage nytte af de erfaringer historien har efterladt os.

/mrj

-- http://martin.ryt.dk

 • 0
 • 0
#2 Kenn Schjødt

Men det må vel være muligt at diskutere prisen på Vista, uden at der skål gå "vælg Linux eller FreeBSD" i stedet.

Jeg har respekt for mange og meget indenfor Linux og FreeBSD verdenen, med undtagelse af frelste bemærkninger om os "windows brugere".

Please hold dig til emnet "pris på vista...hint" og lad være med at gøre dette indlæg til en "mit OS gør dig mere lykkeligt" debat.

/kenn

 • 0
 • 0
#3 Michael Rasmussen

Har du hørt/læst nogen steder, hvad argumentet er for denne høje prisforskel? Er det kun et dansk fænomen, eller er det relateret til hele EU?

Var det kun dansk, kunne de (MS) hævde, at det var på grund af oversættelse, men den holder så ikke, når der ikke er nævneværdig forskel på prisen på en dansk og en engelsk version.

Kunne det tænkes, at det er resultatet af importtold, der pålægges amerikanske vare, der eksporteres til EU?

 • 0
 • 0
#4 Kenn Schjødt

Prisen jeg har sammenlignet er engelske retail versioner af Vista, så jeg sammenlignede identiske produkter. De danske versioner koster det samme på shg's website.

Problemet er også beskrevet i England og Australien. Fra den australske artikel citerer jeg følgende:

"A few back-of-napkin calculations showed that while XP was 1.66 times more expensive in Australia than in the US, Vista is up to a whopping 1.91 times more expensive, depending on the version."

kilde: http://www.apcmag.com/5079/vistas_rip_off_australian_pricing

Min egen fornemmelse fra talrige ture i USA er følgende. Hardware har sjældent de store besparelser i USA, typisk er forskellen kun momsen og hvis man regner "sales tax" med i USA er den endnu mindre. I USA kommer momsen jo først på ved kassen.

Men på software, DVD og musik, er prisniveauet i USA typisk ca. halv pris i forhold til europa, i hvert fald de sidste 4-5 år jeg har rejst meget. Underligt nok indenfor de områder hvor nogle få (Microsoft, filmselskaber eller musik selskaber), på en eller anden måde kontrollerer markedet. Indenfor hardware er konkurencen åbentbart stor nok, til vi også får glæde af den i DK.

 • 0
 • 0
#5 Jens Fallesen

It-produkter pålægges ikke told ved import til EU, og der er, så vidt jeg er orienteret, ikke en generel straftold rettet mod amerikanske varer i øjeblikket.

Jeg tror ikke, at det er muligt at pege på andre end Microsoft i denne sag …

 • 0
 • 0
#6 Martin Rytter

Som ansat i en virksomhed baseret på Microsofts produkter, er det en stor fornøjelse, at blive placeret i gruppen af folk med "frelste bemærkninger" om Windows brugere.

Efter min mening er det svært at påstå, at der ikke er en sammenhæng mellem valg og prissætning af et produkt. Det gælder altså også for Microsofts produkter!

Du er velkommen til at mene, at mit indlæg rammer forbi emnet. Det er dog næppe så langt forbi, at der ligefrem er grund til at "please" mig.

/mrj

-- http://martin.ryt.dk

 • 0
 • 0
#7 Kenn Schjødt

Undskyld...det kan være jeg bare ikke fatter hvad du skriver, men du starter med at nedgøre, min begejstring for Windows XP. En begejstring du ikke kan forstå, men mener er menneskelig. Med en sådan nedgørende indledning, fremstår du som en af de "frelste" brugere af et OS.

Resten af dit oprindelige indlæg, er nogle efter min mening "far out" bemærkninger om civilisationer, isolation og at lære af historien.

Dette er en konkret diskussion, om hvorfor Vista er meget dyrere i visse lande, end den er i USA. Du kan kalde den en konkret "forbruger" blog og efterfølgende diskussion om hvorfor.

Dine bemærkninger virker som et forsøg på at blande en DR "Rabatten" tv-udsendelse(forbruger program), med et dybt DR2 historisk program. Sikkert meget skægt eksperiment, men næppe seværdigt ;-)

 • 0
 • 0
#8 Jens F Dalsgaard Nielsen

er vel den de kan få folk til at betale :-)

Om det er for dyrt eller billigt er vel en ret subjektiv vurdering...

Men hvis det er de samme papkasser de sælger med engelsk version i både USA og Europa/Australien/... så er der vel ikke så andre argumenter end at man tager den pris man kan få for sit produkt - og altså ikke nogle tekniske argumenter om at man har oversat til dansk manual osv. Så de burde måske tage en højere pris for en fordansket udgave end en standard amerikansk udgave...

Subjektivt personligt synes jeg det er at stramme den noget at tage så forskellige priser for det samme produkt forskellige steder i verden. Der er nok ikke 1000 kr i fragt på 1 kg vista papkasse ;-)

Så det burde være "en ommer" capizzzz ?! ;-)

mvh

Jens

 • 0
 • 0
#9 Martin Rytter

Kenn. Det er et morsomt indlæg. Det er ikke nedgørende. Hvorfor i alverden skulle jeg nedgøre dig? Det må du altså ikke tro.

Men du må da indrømme at det er en ret speciel situation du er i. Du sammenligner pris på to stort set ens produkter fra samme leverandør, som oven i købet har stort set hele markedet.

De fleste mennesker ved ikke at der findes alternativer. Det gør du. Og det er jo netop det der gør mit indlæg morsomt (IMO). Du ved at der findes alternativer, men du udelukker at tage dem i betragtning. At alternativerne er billigere og at de af mange anses for også at være bedre, gør det blot endnu mere morsomt.

Det er altså lidt som at klage over prisen på øl på et værtshus, mens der ligger en Netto på den anden side af vejen.

Jeg forstår udemærket at du foretrækker værtshuset. Det er jo der alle de andre er.

Lad nu være med at påstå, at det er bare en lille smule morsomt :)

 • 0
 • 0
#11 Kenn Schjødt

Hvis I som jeg, forholdsvis tit er i USA, vil I lægge mærke til, at det ikke kun er Vista vi europæere betaler overpris for.

DVD'ere og CD'ere er også langt billigere i USA (selv med momsen fjernet), end de er i Europa. Martin og Christian, I må vel købe en DVD eller CD til tider?

Jeg forstår godt at OpenSource folk kan grine lidt i skægget af det her, men jeg synes det er et seriøst problem.

På en af mine rejser til US kan jeg jo købe en billig Vista (eller få en kollega til det). Men der sidder massevis af folk i DK, som ikke har den mulighed.

Det andet er hvorfor bruger folk et OS. Jeg sidder ikke og leger specielt meget med mit OS. Jeg bruger det til applikationer. Det kan være en database server, office program eller et spil (WoW og snart LOTRO).

De applikationer jeg bruger proffesionelt og privat, kører altså kun på Windows platformen.

Det må vel være i orden at gøre opmærksom på et problem, uden at få at vide at man "bare" kan vælge noget andet. I ved lige så godt som jeg, at indenfor bestemte applikationer (profesionelt eller spil), er der intet valg omkring OS.

Så jeg synes at skadefryd eller morsomheder er "out of line". Til gengæld vil jeg nikke i enighed, hvis I bruger prisskruen fra eksempelvis MS, til at promovere OpenSource.

/Kenn

 • 0
 • 0
#12 Michael Rasmussen

Hej Kenn,

Der er flere grunde til prisforskellen: 1) Told- og afgiftsniveauet er højere i EU end i USA 2) Skatter. EU har højere skat på arbejde samt formueskat. Sidst jeg sammenlignede var forskellen på den gennemsnitlige skatteprocent i EU og USA på knap 15% point. Medregn hertil at USA ikke har formueskat. Dette er forudsætningen for 3) 3) Den absolutte købekraft er højere grundet højere lønninger 4) Der er mange borgere i USA, der ikke har meget at rutte med - 15% af befolkningen opfylder FN's kriterie for at kunne kaldes absolut fattige, hvorfor, relativt set, købekraften er større i EU end USA

/Michael

 • 0
 • 0
#13 Kenn Schjødt

Er situationen i USA blevet værre de sidste år i USA? Tag et kig på følgende link:

http://www.apcmag.com/5079/vistas_rip_off_australian_pricing

Prisen på en Vista i Australien er op til 1,91 gange dyrere end i USA. Hvor XP kun var 1,66 gange dyrere. Der er altså en indikation om, at MS har skruet op for prisen på Vista, til Aussies og Europæere.

Der er et tidligere et svar på denne blog, at der intet told var på IT udstyr. Mine regnestykker viste også, at selv amerikanske priser med dansk moms, var meget billigere end danske priser.

Gates blev fanget i et TV interview, som det kan læses her, om de højere priser i UK:

http://www.computeractive.co.uk/personal-computer-world/news/2173859/gat...

/Kenn

 • 0
 • 0
#15 Michael Rasmussen

Først vil jeg lige nævne, at jeg ikke anvender MS Windows, hvorfor jeg ikke skal forsvare deres prissætning, men blot tilgår det ud fra en økonomisk tilgangsvinkel.

Skal vi lave en reel prissammenligning, bør udgangspunktet være, hvor stor en del af en gennemsnits EU-borger henholdsvis USA-borger rådighedsbeløb et køb af Vista kræver.

 • 0
 • 0
#16 Kenn Schjødt

For mig er dette alene en viderebringelse af min utilfredshed med Vista priser, efter jeg har læst de citerede hjemmesider.

Man kunne godt gå ind i en længere statistisk sammenligning, men umiddelbart betragtet koster ting jo næsten det samme i den vestlige verden, med undtagelse af moms satser og afgifter.

Det underlige her, er at når moms osv. bliver fjernet, er der stadig en langt højere prissætning i Europa og Australien. Endda højere end XP prissætning.

USA er et samfund med højere grad af forskellighed, men jeg betragter ikke USA som et fattigt land generelt. Jeg betragter heller ikke Australien eller England som rigere lande end USA.

Personligt tror jeg at grunden er at MS, bedre kan "kontrollere" markedet i Europa og Australien, end de kan i USA. Hvilket så må betyde at vores konkurence myndigheder, ikke gør deres arbejde?

/Kenn

 • 0
 • 0
#17 Lars Ravn-Larsen

Hi Kenn Du køber et produkt der er prissat af et firma der som alle andre skal tjene flest mulige penge til deres aktionerer. Ja de skal have dækket deres udgifter ved lokalisering af deres produkter, men de kan sælge kopi af det samme produkt over hele verden - hvad tror du selv den reelle stk pris for produktet er? Hvad er du villig til at betale for det? Eller afhænger det af hvad det koster et andet sted? Spørg hvad kød koster i Norge? Eller hvad vands værdi er i Sahara? Hvis du er interesseret i at købe deres produkt billigst muligt, så gør som du skriver lave parallel import. Måske du skulle checke prisen i f.eks. Peru - (Hvis du er smart for du OS folket world wide til at checke priser for dig). Det er jo fordelen ved at leve i en globaliseret verden.

Ville det ikke være skønt hvis vi kunne finde en metode hvor vi kun skulle betale for udviklingen at et stykke software, ikke for reklame og salg, ingen lobbyister og advokater, ikke bruge tid og energi på at holde styr på om vi har husket at betale tiende til MS, Oracle osv. En måde hvor udviklenere kunne tjene alt det de hade brug for og vi alle kunne yde det vi kunne/ville og rigtig mange kunne drage nytte af det. Hvor vil det være nemt at lave godt software folk kunne få glæde af over hele verden og til en lokal overkomlig pris. Men det er nok bare en drøm :-)

 • 0
 • 0
#19 Kenn Schjødt

Jeg kan se det også gælder Adobe's produkter, jævnført en Version2 artikel fra forleden dag.

Jep, det er de problemer man har når man vælger en enkelt leverandør. Samtidig tror jeg at hvis nok bliver opmærksom på det, kan vi påvirke tingenes tilstand.

/Kenn

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere