Er der kun teater i São Paulo?

Jeg har en ven der er ansat ved et østrisk firma i Brasilien, og han ynder at sende mails med sine oplevelser hjem. Jeg har pastet et uddrag fra den sidste mail. Jeg tog mig til hovedet da jeg læste det ? desværre er det på ingen måde en unik eller overraskende historie.

For nogle uger siden skulle jeg køre fra terminalen til lufthavnens
approach control centre. Først skal man ledsages af en soldat til
lufthavnens nordlige udgang, hvor taske m.m. køres igennem en scanner
og man skal igennem en metaldetektor. Lidt ligesom for almindelige
rejsende.
Gerhard foran mig gik først igennem detektoren. BEEP sagde den.
Herefter gik jeg igennem. Ingen BEEP. Igen kropsvisitering for nogle
af os. Ingen problemer :) 30 sekunder senere var vi udenfor ved flyene
hvor soldaten spurge os, om han var tvunget til at blive for at holde
øje med os. Nej nej. Den er fin. Okay, hej hej. Så daffede han tilbage
*til HQ og efterlod os 100 meter fra et regeringsfly :) *

Vi snakkede om det... Nåh, det er Brasilien. Sidste gang havde Gerhard
en stor kasse med fyldt med hardware og en toolbox med skruetrækkere,
knive og andet godt. Den store kasse kunne ikke komme gennem
scanneren, så de trak den udenom. Uden at kigge i den. Knivene gik
gennem scanneren... vagterne snakkede... Gerhard lavede nogle
armbevægelser og sagde "I need this". Okay, ingen problemer :) men han
skulle alligevel igennem metaldetektoren. Uh? BEEP sagde den.
Herefter fik han lov til at gå videre gennem security uden problemer.
Hmm...

Oplevelsen er ikke unik. Jeg har selv oplevet noget lignende for et par år siden da jeg var i Ægypten og der var et terrorangreb i Cairo da jeg havde været der et par gange. Jeg var selv i Sharm El Sheik som dybest set ligger i den anden ende af landet.
Da vi kom derned, bemærkede vi hurtigt at der ved indgangen til alle hoteller var en metaldetektor. Ved siden af denne stod en ægypter og pillede næse hver gang man gik igennem den og den sagde BEEP. Meget underligt. Det mest underlige var næsten at da bomberne sprang i Cairo gik de helt amok og pludseligt skulle de se alle turisternes tasker igennem hver gang man ankom til hotellet.. Ihvertfald et par dage ? så gik det over. Meget lidt konsekvent og utroligt ineffektivt.

Bruce Schneier ynder at skrive om emnet og kalder det 'Security Theater'. Security Theater er alle de 'sikkerheds' tiltag der gøres, bl.a. indenfor flytrafikken som er besværlige, koster mange penge, tager tid, er irriterende ? og som ingen dokumenteret effekt har på sikkerheden om bord på flyet.

Hans tese er at mange tiltag kun er til for at give folk en form for tryghedsfornemmelse. Som i mange tilfælde så ender op med at være falsk.

Som hacker er man disponeret i at kunne se huller i den slags systemer, og jeg bliver altid svagt oprørt når jeg skal ud og flyve og jeg konfronteres med den dybest set tåbelige regel om at man kun må have sammenlagt 100 ml væske med i håndbagagen ? og den skal være pakket ind i dertil indrettede specielle, genlukkelige poser.

Hvad er pointen' Terrorister er desværre ikke dumme, og de skal nok finde på en måde at få våben og sprængstoffer med om bord på et fly hvis de virkelig, virkelig vil. Om ikke andet kan de iklæde sig en burka eller gå på restaurant i lufthavnen og så tage bestikket med om bord. Eller noget helt andet. Mulighederne er utallige, og indtil man ændrer strategi på hele 'terror bekæmpelses området' er det i vis udstrækning de forkerte der bliver berørt.

Jeg får altid lyst til at lave lidt sjov med sikkerhedsfolkene i lufthavnen. Jeg tror dog ikke at de vil more sig så meget som jeg ' og jeg tror egentligt heller ikke jeg vil syntes det er sjovt når de overreagerer helt vildt, afspærrer lufthavnen, afblæser alle fly til og fra lufthavnen resten af dagen ' og sender regningen til mig...

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Sidsel Jensen Blogger

Oh ja - man bliver så træt og undres såre over HVEM der har udtænkt de nuværende sikkerhedsforanstaltninger i lufthavnen for de er vitterligt til grin. Når man tænker på antallet af konfiskerede neglefile - uha farligt våben - eller tandpastatuber, der ikke er blevet pakket forsvarligt ned i den nødvendige plastik pose....

Når man så samtidig ved hvormange der medbringer laptops i flyet og dertil hørernde batterier, der kan skabe en nærmest uslukkelig kemisk brand - ja så bliver det hele lige et nummer for latterligt.

Sikkerhedsteater er et godt ord :)

Jeg tror det var Frank Hvam der til julens talegaver for børn underholdt med, om man ikke kunne indføre et par "Do you feel lucky" flyafgange hvor man slap for sikkerhedscirkuset og kunne vade lige op i flyveren - med sin neglefil i behold.

 • 0
 • 0
#2 Jan Keller Catalan

Scenarie fra sidste sommer i Aalborg lufthavn:

Den forfærdelige nøglering!

Nøgleringen ligner rigtig nok en patron - sammensvejset med patronhylsteret og gennemhullet af en nøglering. "Den må du naturligvis ikke tage med" lød det fra de ellers venlige lufthavnsvagter, som tydeligvis var bange for, at jeg skulle finde eller få smuglet følgende igennem

1) En sav til at save patronhylsteret over 2) Et eller andet at udfylde "patron"-delen med til at give masse 3) Et svejseapparat så jeg kan tage nøgleringen ud og lukke hullerne efter det i patronhylsteret 4) Krudt eller en anden eksplosiv måde at få patronen affyret 5) En pistol

Hvor sandsynligt er DET lige?

Burde lufthavnsansatte ikke som minimum have et kursus i grundlæggende farer og hvordan de virker? F.eks. ved bare at læse artikler som denne: http://science.howstuffworks.com/machine-gun.htm/printable

ryster på hovedet

 • 0
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

I amerikanske lufthavne er de meget emsige med "sikkerhedskontrollen". Der er ingen grænser for hvad, man skal tage af, pakke ud og tænde for.

Men jeg enig med Klaus og Bruce Schneier i, at det er mest for syns skyld. Hvis jeg vil lave ravage, kan jeg gøre det ligeså effektivt i lufthavnens ankomsthal -- inden jeg skal igennem sikkerhedskontrollen. En kuffertstor bombe i den midterste checkinkø skal nok slå flere mennesker ihjel end hvad, der er plads til i et gennemsnitligt passagerfly, og med lidt held kan du endda nå at løbe lang nok væk til ikek at blive ramt, inden security kører din ubevogtede kuffert væk. Om ikke andet, kan man altid lige bede et ældre ægtepar om at holde øje med sin kuffert, mens man går på toilettet.

I de sidste mange år har succesfulde terroristaktioner været mod tog, busser, hoteller og lignende. Og hvis de sikres med samme emsighed som flyafgange (til stor gene for brugerne), så finder terroristerne bare andre mål.

Så vi kan vælge mellem et samfund gennemsyret af irriterende sikkerhedskontroller, som alligevel ikke hindrer terroristaktioner, eller et åbent samfund, hvor der næppe sker flere aktioner end det gennemsikrede.

Der bør være et minimum af kontrol, men den behøver ikke at være så invasiv som nu. Send mig bare gennem en metaldetektor og gennemlys min bagage, men lad mig beholde sko og bælte på, og lad mig beholde min flaske med vand og solcremen i min håndbagage.

 • 0
 • 0
#4 Klaus Agnoletti

@Torben

Du har ret - amerikanere er meget emsige. Da jeg var i El Salvador med min far forrige år (september '06) var der lige opdaget nogle terrorister et eller andet sted, dagen før. Det betød at de var gået helt amok. Jeg havde desværre valgt at flyve over USA - dum idé hvis man ikke SKAL til USA.

Derfor var der sikkerhedscheck FØR check-in. De spurgte 'har du selv pakket din bagage?. Har du noget med der ikke er dit?' og kom med en historie om at bomben fra lockerbie var noget én havde med for en anden (hvilket er løgn). Ved gaten var gudhjælpemig sikkerhedscheck igen. Af med bælte og sko, og så konfiskerede de min fars lille bøtte med vaseline.. meget sært..

Meget apropos - http://www.schneier.com/blog/archives/2006/08/dropped_ipod_le.html

Og tak for de andre indlæg. Der er masser af historier om hvor tåbelig lufthavnssikkerhed er. Desværre ser det ikke ud til at rykke ved noget.

 • 0
 • 0
#5 Jesper Stein Sandal

Personligt hader jeg skobomberen mest af alle. Nu skal vi alle spilde tiden på at tage vores sko af, når vi skal flyve i USA. Jeg mener, du skal dæleme have nogle ordentlige hæle på, for at kunne skjule en bombe.

Men det værste er nok det, med at skulle pille den bærbare ud af tasken. Jeg får altid statisk stød, når jeg skal samle den op igen efter turen gennem røntgenmaskinen.

Og jeg er helt enig med Bruce i, at den låste cockpitdør nok i virkeligheden er det eneste rigtigt effektive tiltag. Måske også røntgeninspektionen af samtlige indtjekkede kufferter, men gøglet med, at jeg nu ikke kan tage en vandflaske eller sodavand med gennem sikkerhedskontrollen er at gå over gevind. Specielt i forhold til, at der ingen sikkerhedskontrol er på færgen, i toget eller i stormagasinet.

Til gengæld skal man i gennem samme cirkus, når man skal ind på visse museer...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere