Torben Mogensen header

Er der for få kvinder, der studerer datalogi?

Det er en udbredt "sandhed", at kønsfordelingen på datalogistudiet er håbløst skævvredet, hvor nogle i spøg taler om "pigen" (i ental) på studiet.

Det skal ikke være en hemmelighed, at der er langt endnu til ligelig fordeling mellem kønnene, men datalogistudiet har faktisk kun den syvendemest skæve kønsfordeling på Københavns Universitet.

Ifølge Universitetsavisen er seks uddannelser på KU mere kønsskæve end Datalogi. Værst står det til på Audiologopædi- og Tanndplejeruddannelserne, hvor det er mere end 11 gange flere af det dominerende køn end det andet. På Datalogi er det dominerende køn "kun" i overtal med en faktor 7, men alligevel er det netop på Datalogi, at det i offentligheden opfattes som et problem -- tænk blot på Tine Bramsens forestilling om datalogistuderende: "Her sidder Danmarks fremtid bag skærmen iført tennissokker og gør dermed alt, hvad der overhovedet kan gøres, for at undgå kvindekontakt", som hun skrev i en gæsteblog på V2. En opfattelse, der tydeliggør, at Tine Bramsen aldrig har besøgt Datalogisk Institut.

Så hvorfor opfattes det som et større "problem" på Datalogi end på andre fag? Der er nok flere forklaringer. En er, at den skæve fordeling på Datalogi har fået mere omtale end de endnu mere skæve fordelinger på andre fag, men en anden medvirkende årsag er, at de mere skæve uddannelser alle er domineret af kvinder, og kvindedominans betrages tilsyneladende som mindre problematisk end mandedominans, selv om det er på fag, der historisk set har været mandsdominerede -- såsom Medicin, hvor der er optaget knap tre gange så mange kvinder som mænd.

Grundlæggende set ser jeg ikke en skæv kønsfordeling som et stort problem. Den største fare er, at et ry for, at datalogistuderende er mænd med tennissokker i sandalerne, kan være med til at skræmme ellers interesserede (og kvalificerede) piger væk fra studiet, hvilket ville være en skam. Men ellers ser jeg ikke det store problem. Der er piger nok (21 optaget i år) til, at ingen pige på studiet behøver at føle sig alene, og der er ikke i miljøet noget, der gør det vanskeligere for piger at passe sig ind. Man kan også argumentere for, at den skæve fordeling kan ses som et uudnyttet rekrutteringspotentiale: Hvis lige så mange piger som drenge søgte ind, kunne vi optage 40% flere kvalificerede studerende. Men i en tid, hvor piger dominerer uddannelsessystemet fra gymnasiet op opefter, er det måske ikke så slemt, at der rent faktisk er uddannelser, der tiltrækker de ellers lidt oversete drenge?

Men uanset fordeling, så vil jeg slutte med at sige velkommen til de omkring 170 nye datalogistuderende. De vil få masser af udfordninger, men kønsfordelingen er efter min mening ikke en af dem.

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Jeg havde den store fornøjelse i en periode at studere datalogi på dit institut, DIKU—med SML, diskret matematik og så fremdeles... Og jeg må sige, at der altså var visse fordomme, som rent faktisk blev bekræftet.

Selv er jeg ragende ligeglad med om folk har dårlig ånde eller bærer sportssok. Men selvom der er mange forskellige slags studerende på datalogi, er der altså også en vis overvægt af dem, som Trine Bramsen, hvor ignorant hun end fremstod, pointérede.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere