Er der en mediawiki specialist tilstede ?

Jeg ved godt at det lyder lidt ironisk, men vi er ved at implementere en IT-strategi ude i datamuseum.dk

I mangel af et stort flot byggeprojekt, eller for nu at være ærlige: I mangel på den kvarte milliard kroner et sådant projekt koster, satser vi på at få gjort noget ved vores lidt antikke web-presence og på at få åbnet vores samling for verden den vej.

Groft sagt er der følgende ben i strategien:

 1. En ny hjemmeside (et eller andet CMS)
 2. Åbne vores mediawiki for verden omkring os (det er den vi skal snakke om)
 3. Et dokumentarkiv (til at holde rede på scannede kopier og versioner af mapper, ringbind, manualer osv.) (fintænkes)
 4. Et (data)mediearkiv (fintænkes, meget spændende)
 5. Et foto/video/audio arkiv (der må simpelthen findes noget på markedet)
 6. Et musealt registreringssystem (in the works)

Som sagt drejer det sig om punkt 2 lige her og nu.

Ideen med wikien er at have et sted hvor aktivisterne i foreningen kan dumpe information så andre kan finde det, uden at der skal være tale om en egentlig publiceringsaktivitet som det vil være for hjemmesiden.

Lad mig forklare den forskel lidt bedre:

Jeg har lige skruet låget på vores CBM900 maskine og hvis vi havde været lidt længere fremme i skoene, havde jeg skrevet en artikel om den til hjemmesiden, hvor maskinens historie og arkitektur blev sat i historisk kontekst osv. osv. osv.

Men mens jeg har rodet med maskinen er der også dukket viden op, som er værd at gemme for eftertiden, f.eks at stikkene til de to floppydrev sidder over kryds, at man skal taste "19" for at komme to boot-rom-menuen og at floppydrevet er 96TPI, men et helt unikt
Commodore 512byte/sektor GCR format.

Den slags information vil vi bruge wikien til ikke at glemme og ved at åbne den for omverdenen håber vi at hjælp andre IT-historie-freaks som i fortvivlelse googler hvad de nu har på operationsbordet lige nu.

Vi startede rent experimentelt en mediawiki for 3 år siden, men holdt den lukket, så kun foreningens medlemmer kan se indholdet, indtil vi lige fik tænkt lidt mere over tingene.

Det har vi gjort, vores wiki skal åbnes mod omverdenen, jeg trak det korteste strå og blandt anden literatur på programmet i påskeferien står dokumentationen på mediawiki.

Mediawiki kan utroligt meget, se f.eks hvad IEEE har fået ud af den og det er lidt derfor valget er faldet på netop den: Vi vil gerne kunne integrere nogenlunde fornuftigt imellem de seks ben i vores strategi.

Helt så ambitiøst som IEEE tror jeg dog ikke vi har planer om at være, det kræver formodentlig en udvidet ledvogterexamen til dobbelt bom og vi satser lidt på ikke at gøre det for indviklet for medlemmer og aktivister.

Men det er mit indtryk er at der er en del "mesterlære" involveret hvis man skal lave noget der rækker ud over standardkonfigurationen i mediawiki og derfor ville jeg gerne i kontakt med andre der har prøvet at ride dressur på den, for at lære af deres fejltagelser inden jeg begår dem selv.

Er der nogen mediawiki specialister tilstede i publikum, så har lyst til at hjælpe med at få lidt IT-historie ud over rampen ?

phk

Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 David Rechnagel Udsen

Jeg har haft en del erfaringer med MediaWiki, så meget at de sågar har givet mig commit-access til deres filer.

http://www.mediawiki.org/wiki/Developers

Men min hovedsaglige erfaring med MediaWiki ligger i vedligeholdes og skræddersyning af særlige behov for en bestemt wiki.

Jeg har sågar prøvet at sætte Varnish op til at behandle en billedtung wiki.

Og da jeg selv har ret stor interesse i datahistorie, så kunne jeg godt tænke mig at hjælpe.

 • 9
 • 0
#3 Poul-Henning Kamp Blogger

Vi skal primært lige have læst igennem hvad der ligger og checke med forfatterne om det er OK at vi viser det for offentligheden.

Men jeg formoder at der også er et aspekt af passende sikkerhed mod spam og lignende jeg også skal have styr på.

@David: Det lyder dejligt, du må meget gerne sende mig en email

 • 0
 • 0
#4 Anders Wegge Keller

Spam er notorisk svær at bekæmpe, hvis den skal være fuldstændig åben. Jeg har rimelig god performance ud af at kræve en brugeroprettelse for at tillade redigering. Brugeroprettelsen er beskyttet med en simpel captcha, men den er nok til at holde den typiske wikispambot fra døren.

@David hvem er du egentlig på developerlisten?

 • 0
 • 0
#5 Poul-Henning Kamp Blogger

Planen er at kun foreningens medlemmer skal kunne skrive i wikien, så jeg regner med at det meste af spam-problemet løses den vej.

(Og nej, det er ikke en diskussion vi behøver at spilde tid på, lidt VIP behandling skal vores medlemmer jo have for deres 200 kr/år kontingent, ikke ? :-)

 • 2
 • 0
#7 Finn Aarup Nielsen

En 'extension' til MediaWiki er Semantic MediaWiki (SMW). Bruger du 'skabelon'/'template'-faciliteten i MediaWiki og sætter SMW med 'Semantic Forms' til får du ekstra mulighed for at lave form-baseret input, Semantisk Web-agtige database-forespørgsler og simple plot. Det kunne være relevant til det mere strukturede information, såsom det "museale registreringssystem", hvis I vil sætte det på wiki.

Hovedudvikleren af SMW Markus Krötzsch har en hjemmeside http://www.korrekt.org/ der viser et fint eksempel i både SMW-functionalitet og udseende.

Jeg er i øjeblikket med til at opbygge en SMW for systematisk review af Wikipedia-forskning, som så også viser et eksempel på form-baseret SMW editering.

F.eks. forspørgslen alle publikationer udgivet i 2005: http://wikilit.referata.com/wiki/2005

Og det oprindelige data med form-baseret redigering: http://wikilit.referata.com/wiki/A_comparison_of_World_Wide_Web_resource...

I det her tilfælde kører systemet på referata.com som er en freemium SMW-service.

 • 0
 • 0
#8 David Rechnagel Udsen

Jeg tror SMW er lidt overdrevet. Det er relativt en stor omvæltning af den måde som MW virker på, og det er også blevet sådan lidt en 'hadeting' hos MW-udviklerne, fordi den indeholder en lang række fundamentalle ændringer, og så hjælper det ikke når folk kommer og spørg Core-udviklerne om hjælp, da de ikke har nogen interesse i at blive klogere på SMW.

Så hvis man spørg om SMW i #mediawiki på Freenode, kan du godt regne med at få dette billed vist: http://img393.imageshack.us/img393/576/hesaidsemanticga2.jpg

Det virker dog ikke for mig som om at PHK har brug for en semantisk opdeling af data. I langt de fleste tilfælde kan almindelige skabeloner og infokasser sagtens klare ærterne. Se bare på Wikipedia.

@Anders: http://www.mediawiki.org/wiki/User:Svippong (det er dog den mindst interessante brugerside nogensinde!)

 • 2
 • 0
#11 Jan Christensen

Jeg lever af at lave storage platforme til mediciske billedarkiver som for eksempel MRI og Röntgen undersögelser samt langtidsarkivering som i offentligearkiver og den slags. Det er store media filer i rå mängder som skal holdes ved lige i laaaang tid. Jeg tror måske jeg har en storage platform som kunne väre interessant for projektet. Platformen bliver også brugt til foto og video optagelser og den slags (tänk billedbureauer f.eks.) der skal tilgåes via Internet og har et HTTP REST interface samt et veludviklet SDK.

Giv lyd fra dig hvis det er interessant.

/Jan

 • 1
 • 0
#12 Søren Løvborg

Her er et par løse ideer, baseret på egen erfaring med MW-drift:

I stedet for at benytte tarballs, så prøv et SVN checkout (eller endnu bedre, et Git+SVN checkout). Det gør det meget nemmere at holde softwaren opdateret (et simpelt svn up / Git ditto, efterfulgt af "php update.php"), hvilket er et must af hensyn til sikkerhedsopdateringer. Er man den forsigtige type, kan man checke en release branch ud; selv kører jeg på trunk, og har efter 4 år endnu ikke haft nogen problemer.

Benytter man Git+SVN (eller et andet ordentlig VCS) kan ens egne smårettelser i MW-koden (og der kommer altid nogen) ofte merges automatisk ved opdateringer; benytter man SVN alene er det lidt mere drilsk.

Her er et par gode extensions: - http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:Replace_Text - http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:SyntaxHighlight_GeSHi - http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:Cite/Cite.php - http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:ParserFunctions - http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:Renameuser - http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:User_Merge_and_Delete

Man kan få meget semantik ud af MediaWiki uden at gå hele vejen og benytte SMW; selv startede jeg med standard templates + DynamicPageList (http://surl.dk/ags/), og skiftede senere til et hjemmebrygget system, hvor dataene ender i en rigtig database med mulighed for SQL-udtræk (der står lidt om den ene halvdel af dét setup her: http://surl.dk/agt/).

Endeligt skal man ikke være bleg for selv at skrive ad-hoc extensions til at løse specifikke problemer; man kan få rigtig meget funktionalitet ud af ganske få linjers PHP. Alternativt har MW en avanceret JavaScript API, hvis man hellere vil scripte client-side.

 • 0
 • 0
#13 Lars Tørnes Hansen

Tiki har masser af funktionalitet som er integreret i samme softwarepakke Jeg synes den ser ud til at kunne opfylde en stor del/alle jeres ønsker. Nogle af funktionaliterne er:

 • Wikis (like Wikipedia)
 • Forums (like phpBB)
 • Blogs (like WordPress)
 • Articles (like Yahoo News)
 • Image Gallery (like Flickr)
 • Map Server (like Google Maps) - kan ruges til at linke historiske data til steder
 • Link Directory (like DMOZ)
 • Multilingual (like Babel Fish)
 • Bug Tracker (like Bugzilla) - kan bruges til f.eks. fejl i historiske data på websitet
 • RSS Feeds (like Digg)

og så er det Free Open Source software (LGPL).

Se mere på: http://info.tiki.org/Tiki+Feature+Checklist http://doc.tiki.org/Features

 • 0
 • 0
#15 Lars Bjerregaard

Tiki har altid set interessant ud. Hvis man har mange strukturerede data, og ikke gider fedte med databaser, er FosWiki også et interessant bud - http://foswiki.org/ - det er en fork af Twiki, som er meget udbredt. Det har også den fordel at det er kodet i Perl, som PHK måske vil finde det nemmere at hakke rundt i, hvis det bliver nødvendigt.

 • 0
 • 0
#17 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Jeg tænkte jeg lige ville slå et slag for eksisterende software eksempelvis DSpace, der er jo ingen grund til at designe et cykelskur selv - hvis det kan fås som samlesæt.

Jeg har selv brugt Dspace tidligere, men der er også andre alternativer http://www.dspace.org/

DSpace open source software is a turnkey institutional repository application. DSpace is the software of choice for academic, non-profit, and commercial organizations building open digital repositories. It is free and easy to install "out of the box" and completely customizable to fit the needs of any organization.

Fordele - som ihvertfald i mange CMS og wikisoftware ignoreres totalt er;

faste links - cool links database design autorisationsmodel, brugere, grupper, admins på flere niveauer osv.

Jeg siger ikke en wiki ikker duer, men wikier har som styrke at de er meget frie og ustrukturerede, hvad der også er en stor svaghed :-)

Specielt for Dspace er der gode eksmpler på hvad det kan bruges til eksempelvis museer under: http://www.dspace.org/use-cases/international-survey-of-institutional-di...

 • 0
 • 0
#18 Erik Hougaard

Følgende to linjer i localsettings.php forhindre anonym editering og mulighed for at oprette brugere. Det anvender jeg på en "lukket" wiki, så sysop opretter brugere og de har alle muligheder for at redigere siderne.

$wgGroupPermissions['*']['edit'] = false; 
$wgGroupPermissions['*']['createaccount'] = false;
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere