EP-PE's kreative destruktion

Som jeg havde forventet stemte parlamentet de meget omdebaterede ændringer vedr. Copyright og internettet igennem.

Det er jeg egentlig glad for.

Ikke fordi jeg synes det er specielt smarte regler, eller fordi jeg tror de kan bringes til at virke fornuftigt, tværtimod faktisk, jeg hepper faktisk på at resultatet bliver så kaotisk at de relevante brancher endelig sætter sig sammen og bliver enige om et kompromis der virker bedre.

Bern-konventionen er skrevet på et tidspunkt hvor "exemplarfremstilling" betød at en eller anden arbejdsmand fik beskidte hænder og løn, sådan er det ikke altid mere og derfor må og skal Bern-konventionens kompromis genoptages og opdateres i forhold til digital exemplarfremstilling.

En side-effekt af denne fundamentale antagelse om de beskyttede værkers masse og inerti er den ligeledes underliggende antagelse om at landegrænser med deres toldkontrol betyder at man kan nøjes med at regulere Copyright ved national lovgivning.

Internettet har også flyttet gulvtæppet under "Fair Use", der i Bern konventionens verden er noget der kun sker i avisanmeldelser, forskningsartikler og undervisningsmaterialer, allesammen lavet af fagfolk med godt kendskab til ophavsrettens regler.

Heller ikke ideen om værkshøjde er på tørt land efter digitale værkers opdukken, specielt ikke i forhold til værkshøjde på afledte værker.

Mange, ikke mindst Disney, har glemt at Bern-konventionen er et kompromis.

Men det var faktisk et ret godt kompromis for det har holdt sammen på stumperne i 132 år selvom opfindelserne væltede frem: Linotype, Heidelbergs Fluesmækker og GTO, Kodak, Firfarvetryk, Telefax, Radioen, Fjernsynet, Båndoptageren, LP'en, Kassettebåndet, Videobåndet, CD'en.

Men digitale, masseløse værker med omkostningsfri (og sporløs!) kopiering var der ingen der havde fantasi til at forestille sig dengang i 1880'erne og derfor virker Bern-konventionen objektivt set ikke længere som den skal.

Det parlamentet har gjort idag er at sætte etableret lov, Bern-konventionen, over 20 års løse aftaler og "vi plejer" på Internettet og det kommer næsten med garanti ikke til at virke for nogen af parterne.

Men med lidt held betyder det kommende kaos at vi får en ny Copyright konvention om nogle år, en konvention der indeholder et nyt klogt kompromis for digitale værker.

phk

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Povl Hansen

“jeg hepper faktisk på at resultatet bliver så kaotisk at de relevante brancher endelig sætter sig sammen og bliver enige om et kompromis der virker bedre.”

Det hjælper ikke noget af branchen kommer op med en genial ide, den her lovgivning vil stadig være der

  • 2
  • 0
#2 Finn Aarup Nielsen

EU's cookie-direktiv har været i gang siden 2009. For mig at se har det været stort set virkningsløs ifm. privatliv. Det eneste vi har set er de mange popup-vinduer der forstyret europæerens browsning. EU har ikke været i stand til at fjerne cookie-direktivet, så hvorfor skulle de ændrer når/hvis det viser sig at elementer i Alex Voss-forslaget er til skade for Europa. Har EU en tradition for at ændre dårlige it-direktiver?

  • 4
  • 1
#5 Frithiof Andreas Jensen

Hej PHK, er det ikke lige en kende for optimistik, især når man tænker på den hastighed, som de arbejder med i EU.....

EU har - uanset om man kan lide det eller ej - et yderst kompetent og effektivt bureaukrati. Det er mere regelen end undtagelsen at det er nationalstaterne som hänger i bremsen (det er også nationalstaternes regeringer som rutinemässigt placerer skylden for alle selvforskyldte forträdeligheder på EU).

Hvis EU får lov, kan bureaukratiet rimeligt hurtigt producere noget ordentligt.

  • 5
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere