En UNIX cameo

Alle har naturligvis læst Bell Systems Technical Journal vol57 issue6, fra Juli-August 1978 hvor halvdelen af artiklerne er en exposition af UNIX.

Ellers kan man jo gøre det nu, det er stadig god læsning.

Disse artikler er citeret vidt og bredt og har indtil nu været opfattet som den første offentlige omtale af UNIX.

Det er det dog ikke, har jeg opdaget.

UNIX har en lillebitte "cameo" rolle i BSTJ allerede to år tidligere, i en artikel om datakomprimering for telefax.

phk

Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Keld Simonsen

Altså, Poul-Henning, UNIX var vidt og bredt omtalt i mange faglige tidsskrifter i 1978 og før, så meget at selv jeg kendte til det og var meget betaget af det, i 1978. Jeg tog mig endda sammen og skrev til AT&T 2. november 1978 for at få UNIX hjem til DIKU på magnetbånd, til at køre på DIKUs PDP-11/45-systemer. Men det var jo før din tid, du er jo en forholdsvis ung mand.

 • 12
 • 1
#3 Palle Simonsen

Her: http://www.bell-labs.com/history/unix/pdp7.html

Men det viser ikke umiddelbart, hvad den første offentlige omtale var, men fortæller at Unix blev spredt via word-of-mouth i academia i midten/slutningen af 70'erne. I andre kilder (the dragon book) kan man læse, at det var typisk at købe en VAX computer, men uden at man ville have de medfølgende VMS bånd, da man istedet installederede Unix (senere BSD varianten).

På Aalborg Uni have man først Unix som VAX/BSD og senere SUN/SunOS.

 • 1
 • 0
#4 Björn Sveinbjörnsson

Salus har skrevet en hel del om UNIX historie. Jeg har bogen "The Daemon, the Gnu, and the Penguin". Han skriver at USENIX grupperne startede i New York tidligt i 1974. Han skriver også at i oktobet 1973 kørde Ritchie og Thompson til IBM Research Center i Yorktown for at aflevere noget Unix tekst i et symposium der hed "Symposium on Operating System Principles (SOSP)". Dette var første gang som Unix blev omtalt udenfor Bell Labs.

Eller som det står i bogen.

"It was a beautiful fall day," Dennis remarked. Ken, who delivered the paper told me: "The audience was several hundred. I was pretty nervous...."

Det er en meget underholdende bog hvis man tænker på at det handler om bl. a. operativsystemer.

Mvh, /björn

 • 1
 • 0
#5 Keld Simonsen

På DIKUs bibliotek havde vi bl.a. tidsskriftet ACM operating system review (OSR), som i 1978 og tidligere var fyldt med artikler om UNIX. Jeg tror alle datalogiske institutter i Danmark og over hele verdenen havde OSR stående. Der var jo ikke meget internet dengang, og viden om UNIX blev formidlet via tidsskrifter som OSR og Bell System Technical Journal.

 • 0
 • 0
#8 Keld Simonsen

En berømt tidligere artikel om UNIX er artiklen "The UNIX Time-Sharing System" fra Communications of the ACM, juli 1974, skrevet af Dennis Ritchie og Ken Thompson. Jeg tror altså det var den artikel, der startede UNIX på universiteterne. Den er altså 4 år ældre end BSTJ-artiklerne. BSTJ juli-august 1978 kan ses som en opsamling fra Bell Labs side over alt det arbejde der var foregået siden artiklen i 1974. BSTJ indeholder endog et revideret genoptryk af CACM-artiklen fra 1974. Så BSTJ-artiklerne var altså langtfra den første offentlige reference til UNIX. CACM var AFAIK et langt mere udbredt tidsskrift dengang end BSTJ.

 • 4
 • 0
#10 Palle Simonsen

The PDP-11/45 on which our UNIX installation is implemented is a 16-bit word (8-bit byte) computer with 144K bytes of core memory; UNIX occupies 42K bytes

Der er gået lidt bloat i den siden da. Det er meget imponerende og sjældent set, at de grundlæggende principper er så stærke, at de har holdt sig stort set uændret siden starten.

Spøjst iøvrigt, at 1974 også er det år, der sigtes efter med den nye afdeling af den Gamle By i Århus. Så mens en snottet teeanager købte 'Old New Borrowed and Blue' med Slade, sad Dennis & Ken og skrev dette papir til CACM :)

 • 1
 • 0
#12 Lars Juul

Suk...

Når man skriver blogindlæg for it-folk, ingeniører og andre nøjeregnende borderline-ASD godtfolk, må man påregne en hård medfart for enhver faktuel fejl (eller forglemmelse).

(Ligesåvel som man på radikale landsmøder kan have lange diskussioner om kommateringen i en tekst --I kid you not)

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere