Efterlysning: Den gode historie

I mandags tog jeg den lange tur fra Århus til Danmarks Tekniske Universitet i Kgs. Lyngby for at deltage i en workshop omkring kvinder i it.

Vi diskuterede blandt andet hvordan vi tiltrækker flere til it-fagene og en af vores konklusioner var, at de fleste kvinder (og nogle mænd) ikke gider teknologien for teknologiens skyld, men gerne vil fokusere på formålet.

Vi skal altså være bedre til at fortælle de gode historier om teknologi og hvad det kan bruges til, og der er jo heldigvis mange.

Jeg kan umiddelbart nævne disse eksempler:
Man bruger avanceret automatisk billedanalyse på MR-billeder til at opdage kræft tidligt og måske redde menneskeliv og man bruger simuleringer af avancerede hjerteoperationer til at træne kirurger og gøre dem bedre, så de kan redde menneskeliv.

Hvis man tager nogle af de gode historier, som påvirker hverdagen, så er nem elektronisk kontakt med det offentlige og elektronisk selvbetjening et godt eksempel, som sparer meget tid, når man ikke er nødt til at møde op på det offentlige kontor i åbningstiden kl. 10-14.

Jeg har også læst om ElderTech-projektet, som hjælper ældre med at føle sig sikre i eget hjem længere og forhåbentlig forbedrer deres livskvalitet. Og i den anden ende af aldersskalaen kan man finde projekter som KMD's e-bag, der er fremtidens skoletaske.

Og det var bare nogle af de historier, som jeg har fået kontakt med i min hverdag, men der er vel mange andre' Min kontaktflade er universitetet og forskningsprojekter, men jeg vil gerne høre om den gode historie fra din hverdag. Hvordan gør du livet bedre for andre mennesker' Hvordan bruger du teknologi til at gøre en forskel' Hvordan har teknologi gjort noget for dig'

Kom med din gode historie, og så kan du måske være med til at motivere flere til at arbejde med it.

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jørgen Henningsen

Det du berøre her er jo meget knyttet til behov og behovsanalyse. Det er sikkert ikke noget som indgår ret meget i datalogistudiet da det nok er mere forskningsrettet. Når det kommer til egentlig udvikling er det essentielt at forstå det behov som igangsætter projektet for dermed at få det fulde overblik over løsningsrummet. Det er netop een af de metoder som kan sikre at man undgår teknologi for teknologiens skyld. For eksempel med ElderTech-projektet, som du fremhæver, kan man stille spørgsmålstegn ved behovet for teknologi. Jeg kender ikke projektet nærmere, men det lyder mere som om det er ældreplejen, som har behov for at spare nogle resourcer.

  • 0
  • 0
#2 Therese Hansen

Tjaa - teknologi er jo ofte om at spare på ressourcer, men det er vel også for at give nogle ressourcer, som der ikke ellers ville være. Det kan man da godt kalde et behov for teknologi.

Det er jo et politisk spørgsmål om man ville sørge for at omprioritere ressourcerne, hvis der var teknologi til at dække et område eller om man ville fjerne dem - og hvis man sparer et sted, så bliver der vel råd til noget andet et andet sted.

  • 0
  • 0
#3 Therese Hansen

Hvis de gode historier, som jeg kom med ikke inspirerede, så overvej hvordan du ville gøre dit barn interesseret i it.

Ville du fortælle om at man kan lære legorobotter at spille fodbold? Eller om at du kan kryptere dine sms-beskeder? Eller om brætspil med en virtuel dimension (augmented reality)? http://www.we-make-money-not-art.com/archives/005493.php Ville du vise dem hvordan de kan skabe deres egen virtuelle verden med deres egne regler med f.eks. programmeringsværktøjet Alice (i samarbejde med computerspillet the sims)? <alice.org> Ville du vise dem mulighederne i et interaktivt gulv (og hvordan det kan bruges i skoler og biblioteker)?http://www.icsid.org/feature/galleria/galleria16.htm

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere