henrik knopper bloghoved

Effektivt arbejde - arbejde effektivt

Hver gang der er en deadline der nærmer sig starter panikken.

Det er lige meget om det er en overenskomstforhandling, en milepæl i et projekt, et udbud der skal afleveres eller en hvilken som helst anden deadline.

Reaktionen er forudsigelig: Mere kaffe, kortere pauser og længere arbejdsdage, indtil man tager det sidste lange seje træk indtil aflevering hvor man arbejder igennem, uden pauser, uden rigtig mad men med masser af cola, kaffe og chokolade.

Forudsigeligt, macho - og tåbeligt.

En ting er hvad koffein - og andre stimuli - gør ved koncentrationsevnen som disse forsøg fra 60'erne viser:

![Eksternt billede](http://www.version2.dk/modules/xphoto/cache/84/6584_900_375_0_0_0_0.jpg" alt=")

Noget andet er hvor længe det giver mening at arbejde uden at holde pauser.

På sidste JAOO havde Linda Rising et indlæg der (bl.a.) talte om mere effektive arbejdsmetoder. Det konkrete forslag hun kom med kaldes Pomodoro-teknikken.

I korthed går den ud på at arbejde 25 min. uden afbrydelser og derefter tage 5 minutters pause. Gentag 3-4 gange og hold så en ordentlig pause.

Hemmeligheden i det er at

 • de 5 minutters pause skal være en pause - ikke noget med liiiiige at checke mail, ordne et opkald eller svare på et par messenger-beskedder. Til gengæld er det rigtig godt at komme op at stå og måske hente et glas vand. Eller hen til den nærmeste yderdør og få lidt rigtig frisk luft - rygepause for ikke-rygere.
 • for at kunne arbejde 25 min uden pause skal telefonen være på lydløs og ligge så man ikke kan se skærmen, mail skal være uden lyd og pop-up, messenger skal stå på "vil ikke forstyrres", døren skal være lukket.

Når man så har haft sit 1,5 - 2 timers møde med sig selv og virkelig fået udrettet noget kan man ringe tilbage, besvare mails, tale med kolleger og den slags.

Det lyder måske som et lille offer, men det er utroligt svært. Jeg tror jeg blev forstyrret 3-4 gange mens jeg skrev ovenstående (som så tog én Pomodori = 25 min). De fleste gange var det min egen hjerne der forstyrrede med associationer der lige burde følges, ting der skulle skrives ned så jeg kunne huske dem til bagefter og den slags.

Til gengæld er det effektivt og hårdt. Hvis det lykkes mig at få 8 Pomodori i løbet af en dag er jeg brugt færdig.

Det er lige som løbetræning. Hvis man skal forbedre sin tid eller sin distance er det faktisk bedst at træne meget korte internvaller med max intensitet i stedet for at løbe hele strækninge og se om man forbedrer sin tid fra gang til gang.

Og lige som med interval træning kan jeg ikke holde til at gøre det hver dag. Men når jeg virkelig skal være effektiv så er forskellen mærkbar.

Prøv det og bliv overrasket.

P.S. Therese har lige skrevet lidt om det og hun har også et cheat-sheet.

P.P.S: Pomodoro betyder tomat og teknikken er opkaldt efter det tomat-minut-ur der blev brugt til at udvikle teknikken.

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Nu er jeg også SCRUM fan, og jeg har faktisk lige stået og manglet en sådan teknik i vores projektarbejde på min skole. Under projektet prøvede jeg faktisk noget lignende men bare over længere tid, uden aktivitetslisten og uret. Jeg vil ihvertfald prøve denne teknik i en senere fremtid!!

 • 0
 • 0
#3 Lars Bjerregaard

Min daglige arbejdsrytme er nogenlunde således: Jeg arbejder så uforstyrret som muligt i 1 time. Så tager jeg en rygepause på ca. 10 minutter, hvor jeg går hele tiden (en tur rundt om bygningen). På den tur er det tilladt at tænke på hvad som helst, men tit får jeg mine bedste arbejds-ideer eller inspirationer på de 10 minutter. Så vender jeg tilbage og tager en time mere, friskt opladet. Virker for mig, hver gang.

Ikke at tage pauser er virkeligt usundt. Der er vist diverse studier som viser, at efter 45-60 minutter falder ens koncentrations- og absorbsionsevne voldsomt.

 • 0
 • 0
#4 Mark Ruvald Pedersen

Jeg kan arbejde intenst i længere tid såfremt intet forstyrrer. Hvis er er tale i baggrunden, kan jeg ikke koncentrere mig :(

Løsning: Brun støj, som minder lidt om den mufflede støj i fly/biler. Det gør al baggrundstale uigenkendeligt.

eisbaw@leno:~$ cat brun.sh xterm -e "play -n synth 0 brownnoise band 3000 5000 remix 0 1" & xterm -e "play -n synth 0 brownnoise band 3000 5000 remix 1 0" &

 • 0
 • 0
#5 Therese Hansen

Jeg brugte Pomodoro-teknikken til at skrive mit speciale færdigt. Jeg havde et seriøst problem med overspringshandlinger, som bundede i at jeg ikke helt vidste hvordan jeg skulle starte "med at spise elefanten". Da jeg først fik sat dagens opgaver ind i en overskuelig ramme via Pomodoro-teknikken gik det hele meget nemmere.

Nu bruger jeg ikke teknikken i min hverdag længere, men jeg overvejer for tiden om jeg skulle tage den op igen for at mindske stress...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere