Effekter af IT-implementeringer

I forbindelse med min egen kommunes produktion af en IT-strategi for den nye Roskilde Kommune dukker emnet 'effektmåling' uvægerligt op. Rambølls "IT i Praksis 2006" kredser også meget om dette emne i afsnittene om digital forvaltning. Det er - og har virkelig været - et reelt problem at måle reelle effekter af IT. Effektmålinger kan antage mastodontiske dimensioner, og det er måske en af grundene til, at mange springer det over. Og gør som staten: Antager, at der er en effekt ved indførelse af f.eks. ESDH i de danske kommuner - og så klipper en luns af kommunernes budgetter i de følgende år !! Kan den metode ikke også bruges internt i den enkelte kommune ?

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Morten Korsaa

Hvis en investering i IT direkte påvirker firmaets primære produktion, og giver en merproduktion som man kan henvise til investeringen, så er det jo nemt nok. Men ofte er det mere tåget, og så kan man måle og fortolke sig derhen hvor man gerne vil. Kan det så være ligemeget? Nej, for processen med at måle giver altid en indsigt, som er det hele værd. Den indsigt der manglede da man var i tvivl til at starte med. Derefter kan man så med bedre samvittighed stole på sine fornemmelser.

  • 0
  • 0
Maren Granlien

Du har ret det er svært at måle reelle effekter af IT. Og hvad er IT, det er vel egentlig effekterne af IT implementeringsprocessen og tilhørende forandringsproces man skal måle effekterne af. Hvilket absolut ikke gør det nemmere. Men vi er flere der forsker i det med effektmålingerne.
Jeg mener det er for snvert blot at se på bundlinien, for det første hvornår skal det store regnskab gøre op? Og er økonomisk gevinst den eneste reelle effekt? Nej vil jeg mene, det kan goså være øget kvalitet, bedre behandling effekter der i sig selv er svære at måle hvis der ikke blot er tale om en subjektiv fornemmelse, men de kan måske defineres på flere niveauer og derved gøres mere målbare.
Men som MK siger er evalueringen også et mål i sig selv. Effektmål behøver ikke kun være før og efter, det kan også være målinger undervejs der fortæller os om vi er på rette vej...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize