Martin Ernst bloghoved

Effekten af frie data – ja, den kan måles!

Jeg er konstant på jagt efter de gode eksempler. Nogle gange kan det bruges i Danmarks bedste business case. Eller i den kommende bog – denne gang med fokus på kommercielle projekter. Her er det utroligt svært at finde gode eksempler på, at indsatsen har været en god investering. Nu fandt jeg en – som jeg gerne vil (og må) dele med jer …

Business casen ved at give noget gratis …

Jeg har fornyeligt skrevet en blog om business casen ved at dele noget ud gratis.
En af mine gode Linkedin-kontakter hos Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (i daglige tale og for nemheds skyld blot udtalt SDFE) kontorchef Brian Arreborg Hansen, havde på sin LinkedIn profil skrevet

SPØRG IKKE HVAD DU KAN GØRE FOR STATEN! SPØRG HVAD STATENS DATA KAN GØRE FOR DIG!

Og vedlagt følgende figur:

Illustration: Grunddata

Fluks tager jeg kontakt til Brian for at høre mere. Det måtte være et godt eksempel. Og det er der kommet denne blog ud af.

Hvad er frie data?

Det offentlige Danmark har tilbage i 2012 frikøbt en del data, bl.a. kort, som nu tilbydes gratis til hvem der nu gerne vil bruge det.

”Frikøbet og adgangen til data betyder, at vi ikke længere er afhængig af en bestilling fra en kunde, før vi kan udvikle services og produkter. Nu kan vi selv udvikle services og produkter baseret på de frikøbte grunddata, og vi har ikke mindst friheden til at udvikle forretningsmodeller, der passer til markedet.” Siger Bo Overgaard fra Septima. Septima er en af de mange firmaer, som bruger de frie data til at skabe betalbare ydelser.

Hvad var det nu business casen var for give noget gratis?

Det, som er den offentlige sektors præmis er at give noget til fællesskabet gratis – og håbe på, at det giver værdi for fællesskabet, herunder også skaber værdi.
Som tidligere nævnt har jeg skrevet en blog om dette.

Her kommer jeg bl.a. ind på emner som økonomiske gevinster, det at være attraktiv, gøre andre effektive, vores sundhed og miljø. Fælles for dem alle er, at det offentlige ikke har noget indflydelse på, om gevinstrealiseringen sker – den er ud af deres hænder, så det eneste det offentlige kan gøre er at håbe opfordre os til at benytte de ´gratis´ ydelser.

Brians råb på linkedin er et godt skridt i den retning.

Alt kan måles …

Det har altid været et udsagn fra mig, at ”Alt kan måles, det er kun spørgsmål om midler til at kunne gøre det”. Det med midler har afholdt en række organisationer i blot at forsøge. Og nogle gange er oplysningerne så bekostelige at skaffe, at det bliver valgt fra. En anden faldgrube er, at der ikke blev gennemført en nulpunktsmåling (også kaldet en baseline), for at have et referencepunkt, hvorfra man kan vurdere, om der er sket eventuelle forbedringer. Og som løbende giver mulighed for at gennemføre en tilsvarende analyse, så man evt. kan identificere en trend.

I begge tilfælde har Brian og SDFE gjort det rigtige. Der er vilje og baseline er etableret – em baseline, som efterfølgende er sammenholdt med tilsvarende analyser.

De i alt tre analyser, som de har lavet her, har været omkostningstunge – og naturligvis ikke noget, der kan ske hvert år. SDFE forsøger nu med en ny metode, fordi SDFE fortsat finder det interessant at undersøge den værdi, de skaber.
Deres metode er dog bedst til at måle værdiskabelse i den private sektor – men til gengæld er det muligt at opdatere den hvert eneste år.

Sammenhæng mellem brug af de frie data og en væsentlig vækst i BNP

Hele pointen i Brians opslag, så har SDFE i en ekstern konsulentrapport fået eftervist, at der er en sammenhæng mellem brug af de frie data og en væsentlig vækst i BNP. Det er interessant, da det jo er fedt at det offentlige kan tilbyde gratis ydelser, som øger virksomhedernes omsætning.

Øget omsætning vil alt andet lige give flere skatter og afgifter - What´s not to like?

Hvad vil kritikerne sige?

De vil helt sikkert finde hullerne i osten. Og de vil lede til den fandt en! Og så ville de støje med et budskab om dette.
Måske vil nogen sige, at det er skidt at bruge eksterne konsulenter til dette arbejde. Måske? Men SDFE har netop oprettet en lille Business Analytics-enhed for at kunne måle den værdi, de skaber, og Brian håber næste år, at de kan lave den uden konsulentbistand. Det passer meget godt med regeringens mål om en reduktion af konsulenter (som jeg også har skrevet om i denne blog).

Jeg er den holdning, at vi skal hylde dem, som tør dele deres business case med os andre. Hylde succeserne sammen med dem. Lære fra deres måde at bevise den forskel, de gjorde. Det er også ånden i arrangementet ”Danmarks bedste business case”. At vi skal hylde dem, som tør.

Bevares, der er muligheder for at skyde analyserapportens resultater ned. Den type sammenhæng, som man forsøger at skabe, har bare det vilkår, at man ikke kan skabe en klar sammenhæng – mellem en virksomheds brug af gratis data og deres omsætningsforøgelse. Måske er de virksomheder, som bruger frie data, også bare gode til være innovative – og er det så det, som er årsagen til deres vækst?

Det er lidt det samme som at sige, at dem som drikker ét glas vin om dagen er sunde. Men er det vinen, som gør os sunde? Eller fordi vi blot drikker et glas eller andre forhold, som gør vi er sunde?

Tilbage til min pointe! Det er prisværdigt, at SDFE deler dette med os. God start. Vi kan se sammenhænge. Vi er blevet klogere. Måske skal vi bevise det næste gang med en ændret tilgang?
Men SDFE gjorde det – og de er i den eksklusive klub af dem, der gjorde det - fik et resultat og delte det med os.

Tak for dette gode eksempel. Keep up!

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Tommy Calstrup

Kortdata er fint at dele, da de ikke længere er militære hemmeligheder, og så er det jo godt, at nogen kan bruge det til noget fornuftigt. Vi kan så undre os over, at andre ikke vil yde den lille ekstra betaling det er, lige at sige tak for data, her er hvad vi giver tilbage, til samfundet, for den gratis gave.

Men, når det gælder person data, så er jeg desvære ikke sikker på, at returgevinsten vil være særligt stor, da de fleste kreativer forbrugere, af den slags, ikke betaler skat i DK, eller på anden måde bidrager til udvikling af infrastruktur, og øget BNP.

Så skal vi ikke vedtage, at ikke alle data, er lige smarte at dele ud, og nogle data bør blive i landet, ligesom visse data har det bedst i låste skabe, som kun få udvalgte har adgang til? BNP er ikke det vigtigeste i verden for ret mange mennesker.

  • 0
  • 0
#3 Martin J. Ernst Blogger

Enig i at det er fedt de deler den slags.. jeg savner bare et VCS repo - med "det de bruger til at lave tallene".. så kunne andre - se forudsætningerne, og iøvrigt forsøge at eftergøre resultaterne mv..

Altid godt med gode indspark i debatten.

Nu er den kode, som skaber værdien, jo en kode, som commercielle virksomheder bruger til at tjene penge med (eller ville de ikke bidrage til BNP). Jeg tvivler på, at de er indstillet på at dele denne kode.

Dog er det altid en god idé at have et VCS repo til kodeeksempler. Det kunne være specielt en god ide at dele mellem de offentlige instanser, som f.eks. skal bruge Datafordeleren.

  • 1
  • 1
#4 Martin J. Ernst Blogger

Så skal vi ikke vedtage, at ikke alle data, er lige smarte at dele ud, og nogle data bør blive i landet, ligesom visse data har det bedst i låste skabe, som kun få udvalgte har adgang til? BNP er ikke det vigtigeste i verden for ret mange mennesker.

Du er helt ret i at vi skal holde på følsomme data. Det er således heller ikke muligt at trække på følsomme data uden videre. Det kræver en autorisation.

Det eneste jeg skriver om er at data stilles gratis til rådighed ...

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere