eFaktura til Ebberød Bank

Jeg har en offentlig kunde som skal have eFaktura.

Hvis jeg printer en faktura og via postmonopolets overtakserede lotteriomdeling sender den til et firma der skanner den ind, koster det mig kun et frimærke. Resultatet er en skannet faktura, lavest tænkelige datakvalitet. Det er ovenikøbet resourcespild, for modtageren printer den med garanti ud til deres arkiv.

Hvis jeg betaler et firma, kan jeg få lov til at taste fakturaens data ind i en webformular, formedelst et oprettelsesgebyr og en transaktionsomkostning. Dermed betaler jeg som afsender *ekstra *for at modtageren får lidt bedre datakvalitet.

Hvis mit fakturasystem producerer OIOXML direkte, skal jeg betale for en "VANS opkobling" (oprettelse + transaktionsomkostning) for at få lov til at sende min faktura med højest mulige datakvalitet. Jeg kan ikke engang finde nogen steder hvor prisen for en "VANS opkopling" er skrevet i klare tal, tydeligvis ikke noget der er billigt.

Er jeg den eneste der synes at guleroden hænger bag vognen ?

Forslag: Ligesom små firmaer gratis kan få scannet en faktura, så lav dog en gratis webformular til dem.

phk

PS: Findes der overhovedet noget fornuftigt open source software til eFaktura ?

Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mikkel Høgh

For mig at se er det offentliges implementering af eFaktura et typisk idealistisk projekt uden hold i virkeligheden.

Den grundlæggende antagelse "Alt ville være nemmere hvis man bare brugte elektroniske faktura i stedet for papir" er jo givetvis rigtig, men sidst jeg tjekkede brugte de offentlige myndigheder det ikke engang selv - når de modtager skidtet elektronisk, printer de det selv ud og bogfører det som et almindeligt papirfaktura.

Der er dog en enkelt fordel for erhvervsvirksomheder - vi sparer lidt i porto, for man må gerne lægge faktura til mange forskellige offentlige instanser i samme kuvert til læs-ind bureauet... ;-)

 • 0
 • 0
#5 Christian Lanng

Hej PHK

Lige først en disclaimer. Jeg arbejder til dagligt for IT & Telestyrelsen og har de sidste 2 år været projektleder og leder af et center der udvikler en lang række open-source løsninger bl.a. også til e-handel. Nedenstående indlæg er dog alene udtryk for min egen holdning.

Jeg er meget enige om dine pointer omkring, at der har været store udfordringer for små og mellemstore virksomheder i at handle elektronisk med det offentlige. Heldigvis tager du fejl i dit indlæg når det angår alternativer, som et google på ”open-source e-faktura” også kunne have afsløret.

Et af de største (men absolut ikke det eneste) open-source projekter i det offentlige er NemHandel, hvor vi i har udviklet en åben, internetbaseret infrastruktur til fortrolig dokumentudveksling. Alt arbejdet bygger på OASIS standarder og er frigivet som referencekomponenter.

Arbejdet er helt nyt og efter vores mening banebrydende i international sammenhæng og udviklet i samarbejde med en række danske og internationale organisationer, bl.a. også Apache Axis projektet.

Indtil videre har vi frigivet en gratis reference klient (kræver en Digital Signatur til kryptering og signering), som kan modtage og sende e-faktura og andre forretningsdokumenter.

Klienten kan hentes her (java version på vej, de utålmodige kan downloade en version til Apache Axis, men det kræver man ikke er bange for konfigurationsfiler)

http://www.softwareborsen.dk/projekter/softwarecenter/serviceorienteret-...

Herudover har vi udviklet en række udviklerorienterede værktøjer og serverløsninger, som kan findes på.:

http://softwareborsen.dk/projekter/softwarecenter/serviceorienteret-infr...

Alt er frigivet enten på BSD eller MPL 1.1 licens og kildekoden er tilgængelig som download (Sourceforge side og SVN repositorie er på vej).

Jeg synes dog din post rører ved nogle dybere problemstillinger. Jeg kender til mange rigtigt gode og spændende open-source projekter i den offentlige sektor, se f.eks. www.softwarebørsen.dk Desværre drukner disse initiativer lidt for ofte i støjen i en meget sort/hvid MS vs. OSS diskussion.

Så pointen er lidt hvor er græsrødderne når det offentlige prøver at gøre det rigtige? Er det lidt for let og hive Amanda frem i stedet for at skulle tage stilling til mere nuancerede problemstillinger end det offentlige er i lommen på MS.

Vh

Christian Lanng

(Som skriver i egenskab af privatperson og læser af PHK’s udmærkede blog)

 • 0
 • 0
#7 Poul-Henning Kamp Blogger

Pragtfuldt at du tager denne sag op igen, men jeg ved ikke om du nåede at bemærke at mit blog-post var fra sidste år ?

Jeg synes det er dejligt at der ved at dukke noget software op, sidste år kunnet jeg ingenting finde da jeg ledte.

Du kommer ikke ind på tarif-strukturen, der egentlig er min primære anke: hvorfor er det mig der skal betale (dyrt ? Jeg kan ikke engang finde priserne!) for at modtageren får bedre datakvalitet ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#8 Christian Lanng

Sådan går det når Google Reader viser ulæste blogindlæg øverst og man er lidt for hurtig på aftrækkeren :)

Vedr. priserne, kan du faktisk sende gratis elektronisk til det offentlige via NemHandel og vi arbejder på højtryk på at tilføje flere kanaler, bl.a. web, som du selv nævner.

Christian

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere