Eee PC: Første indtryk

I fredags, efter en lang rejse ud til GLS's depot i Tåstrup, stod den endelig på mit bord: Asus' Eee PC. For dem der ikke har hørt om den før, så er det en lille 7" bærbar med en præinstalleret Linux. Endnu har jeg ikke fået hacket den til at være helt som jeg vil have den, så dette er bare det første indtryk.

Og hold op hvor er den sød. Klappet sammen er den på størrelse med 4 blokke A5 papir lagt oven på hinanden og vejer under et kilo. Den er lige til at slæbe med overalt, noget jeg aldrig har gidet gøre med min 12" iBook. Og det er nok en af de største fordele for Eee PC'en, for den er helt klart fysisk for lille til normal brug. Men med lidt øvelse skal jeg nok vænne mig til dens lille tastatur, specielt irriterende er det dog at der mangler en knap til venstre for et-tallet og at enter-tasten er så lille.

Illustration: Privatfoto

Skærmopløsningen er på 800x480 og hvis jeg sætter et terminalvindue op i fuld størelse har jeg 132x32 tegn til rådighed. Da jeg mest arbejder i terminalvinduer er det til at leve med, men i Firefox kan Version2.dk ikke være der i breden. 32 linjers tekst er ikke meget, men det er nok. Straks mere besværligt når man skal ud på interwebbet, så skal man bruge alle de tricks man har til rådighed for at spare på pladsen. Men fullscreen-mode og "Stack Style Tabs" burde kunne gøre det.

Ellers er maskinen bestykket med en 900 MHz Celeron M, der dog er underclocket til 630 MHz, og 512 MB RAM, der efter sigende skulle være opgraderbar. Der er et 4 GB SSD-kort i som "harddisk", interessant nok mountet som unionfs mellem et readonly system image og en read/write user-image. Standardbrugergrænsefladen er baseret på icewm, hvilket gør det rimelig let at komme i gang med at lege med Linux (Ctrl-Alt-t for en terminal, Ctrl-Alt- for workspaces).

Prisen er omkring 2500-2700 kr, og mange kommenterer at det kan de få meget mere bærbar for. Og ja det kan de, helt op til 15", men så er den ikke så ultra mobil. Der har kun været meget få alternativer i samme størelsesorden og så har prisen ligget omkring 20.000 kr, men det ser ud til at der er ved at komme alternativer, for eksempel Everex Cloudbook.

Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kofoed

Kunne forestille mig, at en Safari med samme egenskaber som den på iPhone kunne være et hit. Det fungerer i hvert fald fint på den mobile platform, så hvorfor ikke på Eee?

Der blev også vist en Eee rundt på arbejde, og de fleste var begejstrede for størrelsen. Specielt projektledertyper m.v. så anvendelsesmuligheder til mødebrug (notater, præsentationer osv.).

 • 0
 • 0
#2 Flemming Sørensen

Jeg oevervejer at få fat i en, men jeg har ikke noget at bruge Linux til, så jeg har lige nogle få spørgsmål, som jeg håber du kan svare på...

Kan den boote på et USB DVD drev? Som jeg tolker alt hvad jeg har læst om den, indtil nu, så er der ikke CD/DVD drev i den...

Hvad med BIOS, er det noget Linux-BIOS så man er mere eller mindre bundet til Linux (den omtales jo altid som en Linux maskine)?

Normalt kan man jo sætte opløsningen til hvad man vil, er det også muligt her, eller nægter den køre med højre opløsning? Jeg ved godt at det ikke vil komme til at se specielt godt ud, men det kan jo være nødvendigt.

Er der mulighed for net med kabel, eller er man tvunget ud i noget wireless?

Kan du fortælle lidt om hvilket lyd, net, og gfx der sidder i den?

 • 0
 • 0
#3 Christian Nobel

Jeg undrer mig egentlig over at man ikke kan lave en billigere bærbar med 7" skærm.

En "DVD-man" kan fås til omkring 7-800kr, og den er som regel også med et 7" display.

Den har så godt nok ikke noget tastatur, til gengæld er der DVD drev i.

Og i sagens natur må den også indeholde en processor med en vis slagkraft for at kunne vise DVD film.

Til Flemming - det hævdes at man ret let kan installere XP på den, hvor man booter fra en USB CD, så du burde også kunne få den til at virke med Syllable.

/Christian

 • 0
 • 0
#4 Peter Makholm Blogger

Den kan boote fra USB og den bruger en forholdsvis standard-BIOS. Den officielle manual beskriver hvordan man installerer Windows XP på den (men jeg har ikke noget at bruge Windows til).

Jeg har ikke umidelbart planer om at lege med opløsningen, men se http://www.eeeuser.com/2008/01/11/your-eee-pc-in-800x600-1024x768-1280x1...

Den har båre trådløst og trådet netværk.

Du kan se lidt om hvad der er i af hardware påhttp://wiki.eeeuser.com/eee_pc_701

 • 0
 • 0
#5 Dennis Krøger

"Normalt kan man jo sætte opløsningen til hvad man vil, er det også muligt her, eller nægter den køre med højre opløsning? Jeg ved godt at det ikke vil komme til at se specielt godt ud, men det kan jo være nødvendigt."

Man kunne også bare sætte den virtuelle opløsning højere, det er en hel del bedre at scrolle end at miste pixels. Jeg aner dog ikke aner om det er muligt på systemer der ikke bruger en X server.

 • 0
 • 0
#11 Martin Kofoed

Det er ganske rigtigt "dobbelt-tab-zoom"-funktionen, jeg tænker på. Utrolig så hurtigt man vænner sig til den på iPhone. Det er nemt og intuitivt. Og så er det endeligt farvel til en mobil udgave af nettet, tror jeg. Som udvikler behøver man ikke at bekymre sig om den slags, når browseren gør arbejdet for en.

Hvis man kunne få den slags på Eee, ville det være et hit. Jeg har ikke undersøgt mulighederne i Firefox 3, men måske det er lidt af det samme som Mobile Safari?

 • 0
 • 0
#18 Peter Makholm Blogger

Jeg har købt den gennem laptopsdirect.co.uk. Ikke den absolut bedste oplevelse, der var nogle problemer med betalingen jeg aldrig rigtig fandt ud af hvad var, og der gik alt for lang tid fra de gennemførte betalingen til de sendte varen.

Men måske har jeg bare været uheldig.

 • 0
 • 0
#19 Peter Makholm Blogger

Jo, der er rygter om en 10" Eee PC, men indtil Asus giver en dato og et sæt specificationer, så kan jeg ikke forholde mig til dem.

Et A5-ark er 10,11" i diagonalen. Det giver ikke meget plads uden at forstørre kassen. I sig selv er det ikke noget problem, men jeg tror at det er vigtigt for brandingen at holde sig i klar afstand fra almindelig bærbar-størelse.

Spørgsmålet er ikke så meget om det kan lade sig gøre eller ej, men om hvorvidt det er en fornuftig og nødvendig vej at gå. Men man kunne lettere inddrage pladsen der bruges til høj(t)talerne, det giver os en bredere skærm og 8,6" i markedtingspeak.

Men til min (og mine kollegers) brug så jeg hellere noget som indbygget bluetooth. Så ville den være genial at bruge til at tage med i byen når man er i en vagtordning.

 • 0
 • 0
#20 Niels Elgaard Larsen

==

Kan den boote på et USB DVD drev? Som jeg tolker alt hvad jeg har læst om den, indtil nu, så er der ikke CD/DVD drev i den...

Jeg har ikke prøvet. Men den skulle kunne boote fra t SD-kort. Det skal jeg helt sikkert prøve.

==

Hvad med BIOS, er det noget Linux-BIOS så man er mere eller mindre bundet til Linux (den omtales jo altid som en Linux maskine)?

Den kan køre Windows. Men det har jeg ikke prøvet.

==

Normalt kan man jo sætte opløsningen til hvad man vil, er det også muligt her, eller nægter den køre med højre opløsning? Jeg ved godt at det ikke vil komme til at se specielt godt ud, men det kan jo være nødvendigt.

Ja, der en side med nogle og en video på yuotube, der har fået Windows til at køre 1024x768 på LCD-skærmen, som har mindre opløsning. Jeg synes at det er latterligt at køre andet end skærmens opløsning, men jeg kører jo heller ikke Windows.

==

Er der mulighed for net med kabel, eller er man tvunget ud i noget wireless?

Ja, der er også et RJ45 stik (100Mbit)

==

Kan du fortælle lidt om hvilket lyd,

Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 04)

==

net, og gfx der sidder i den?

Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)

Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5007EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter (rev 01)

Ethernet controller: Atheros Technology Corp. L2 100 Mbit Ethernet Adapter (rev a0)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere