Eee PC: Den basale tilretning

I mandags skrev jeg om mit første indtryk af Eee PC. Sidenhen har jeg foretaget en del smårettelser af opsætningen så den passer med min smag. Istedet for at installere noget helt nyt fra bunden af, har jeg grundlæggende valgt at beholde det eksisterende system, her har wikien wiki.eeeuser.com været en god støtte.

Lad os begynde med Firefox, der som standard ikke har det godt med den lille skærm. Jeg syner at man kommer langt ved at sætte den i fullscreen mode med et tryk på F11. Desvære har jeg ikke fundet en mulighed for at gøre dette som standard. De extensions jeg har fundet der tilbyder fullscreen eller kiosk-modes laver alle andre ting jeg ikke lige har brudt mig om. To andre extensions giver lidt mere plads: No Go Buttons fjerner Go-knapper i adressefeltet og søgefeltet og Stack Style Tabs kan under advancerede indstillinger fjerne linjen med tabs og vise dem i en popup mens man skifter rundt i stedet. Herudover har jeg selvfølgelig installeret min sædvanlige række extensions.

I forhold til den generelle brugergrænseflade, så har jeg slået Asus' pæne menusystem fra ved simpelthen udkommentere linjen der starter AsusLauncher fra opstartsscriptet /usr/bin/startsimple.sh. Konfigurationen af icewm har jeg kopieret fra /etc/X11/icewm ned i ~/.icewm, her har jeg slået TaskBarAutoHide til i preferences-filen og tilføjet nogle genvejskombinationer i keys-filen. Blandt andet har jeg fået Alt-Ctrl-t til at starte en xterm i en passende størelse (80x34 tegn) og Alt-Ctrl-a starter menustystemet, hvis jeg nu skulle få brug for det.

Og så begyndte jeg at savne et par småprogrammer. Wikien på eeeuser.com anbefaler at man bruger xandros' apt-repository. Det er der en pæn vejledning til. Herefter kunne jeg installere ting som screen og unison.

Jeg bruger ssh til en del ting og efterhånden har jeg lært at holde af ssh-agent. Det slår man let til ved at fjerne en udkommentering fra /etc/X11/Xsession.options. Jeg tilføjer altid mine nøgler så jeg skal godkende det hver gang de skal bruges, derfor har jeg installeret ssh-askpass-fullscreen fra xandros' repository.

For visse ting er fil-kryptering absolut nødvendigt. Jeg har vaklet en smule mellem forskellige metoder, men valget er faldet på EncFS der kryptere filer enkeltvis gennem Fuse. Det er forholdsvis let at vælge hvad man ønsker skal være krypteret uden at bekymre sig om hvor meget plads der skal sættes af. Krypterede ting (og data generelt) har jeg valgt at have på en usb-stick. Så har jeg lave et lille script der mounter de krypterede data samt loader min ssh-nøgle til ssh-agenten.

Med et UK-tastatur, hvad så med at skrive dansk' Jo, jeg har i lang tid vænnet mig til at Alt-tasten sætter high-bit'en på bogstaver. Det vil sige at Alt-f bliver til æ, Alt-x bliver til ø , Alt-e bliver til å og så videre. Det virker i alt undtagen Firefox. Jeg har prøvet at sætte ui.key.menuAccessKey til noget andet end Alt, men det hjælper ikke. Nogen der har en bud på en løsning'

Nåja, endelig har jeg slået UTF-8 fra. Det er endnu ikke sket at jeg har diskuteret klingon-sproget med en græker og en japaner samtidigt. Jeg har helt simpelt sat LC_ALL til noget mere fornuftigt i begyndelsen af startsimple.sh.

I løbet af næste uge vil jeg nok fælde dommen: Eee PC, hot eller not?

Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Makholm Blogger

Ja, jeg har prøver FullerScreen. Med mindre jeg har overset noget, så ændrer den på hvordan fullscreen mode virker, men jeg skal stadigvæk eksplicit trykke F11 for at skifte.

Den fjerner også navigationslinjen, hvilket jeg ikke er helt så meget for, men muligvis vil jeg kunne leve med det.

 • 0
 • 0
#4 Peter Makholm Blogger

Nej, lige netop navigationslinjen bliver som standard ikke fjernet med fullscreen-mode. I hvert fald ikke på de installationer jeg har set. Jeg er såmænd også tilfreds med standard fullscreen-moden kombineret med 'Stack Style Tabs'. Jeg vil bare have at den starter op i fullscreen automatisk.

Jeg bruger normalt LittleFox-temaet, men fik det ikke lige installeret i aftes.

 • 0
 • 0
#6 Søren Lund

Jeg vil dog ikke generelt anbefale AutoHide, jeg havde lidt bøvl med at skjulte elementer ikke dukkede op, når jeg skiftede væk fra full-screen. Men det er selvfølgelig ikke så vigtigt i dette tilfælde.

Jeg kan heller ikke huske om jeg har set det virke under Linux, officielt er AH kun testet på WinXP.

Men du kan jo prøve (det koster ikke noget):

http://www.krickelkrackel.de/autohide/

Efter installation, så sætter du fluebenet ud for Full-Screen i popup-menuen (højre-muse-klik), derefter starter FF i full-screen.

 • 0
 • 0
#7 Niels Elgaard Larsen

Jeg omdefinerer,taster der alligevel ikke bruges til Æøå med xmodmap. På eeePC har jeg valgt CapsLock, skuffetasten ved siden af høre alt og F12:

remove Lock = Caps_Lock keycode 66 = 230 198 keycode 117 = 248 216 keycode 96 = 229 197

Stort å virker dog ikke.

 • 0
 • 0
#10 Peter Makholm Blogger

Flemming, jeg ved ikke om det er min løsning du kalder fusk. Jeg synes den virker glimrende. Jeg kan skrive stort set hele iso-8859-1 og de tegn jeg ikke lige kan huske ligger på et meget veldokumenteret sted.

Med hensyn til taster jeg ikke bruger, så virker det lidt rodet og i øvrigt bruger jeg Caps Lock når jeg skriver med en hånd.

 • 0
 • 0
#11 Peter Makholm Blogger

Flemming, du stiller efter min mening det forkerte spørgsmål. Hvad er min fordel ved at have det slået til?

Kort sagt ingen, da jeg kun skriver dansk og engelsk og derfor klarer mig ganske godt med ISO-8859-1 eller -15.

ISO-8859 opfylder mit behov og der er mange af de ting jeg laver der kan laves uden at tænke sig om hvor man under UTF-8 skal tænke sig grundigt om for at håndtere alle mulige ting. Og hvorfor ikke springe over hvor gærderet er lavest?

Når jeg arbejder remote er det også min erfaring at alt virker mest optimalt hvis de forskellige maskiner er enige om typen af tegnsæt. Igen, den simple løsning der tiul fulde opfylder behovet vinder.

 • 0
 • 0
#14 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Det kan ordnes ved en lille ændring i xorg.conf. Nu bruger jeg jo det kyrilliske tastatur til at skrive russisk tekst, så jeg har under CoreKeyboard:

Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "dk,ru(winkeys)" Option "XkbOptions" "grp:shift_toggle,grp_led:scroll"

 • hvor jeg så skifter med de to shift-knapper.

Det kan også være: grp:ctrl_shift_toggle - ctrl+shift grp:alt_shift_toggle - alt+shift grp:ctrl_alt_toggle - ctrl+alt

 • 0
 • 0
#15 Flemming Sørensen

Din løsning virker også lidt fusker-agtigt, som jeg ser det, men det var mest Niels's løsning jeg henviste til. Jeg har selv lavet en bunke tegntabeller (Dansk, Færøsk, Islandsk, Tamil, plus det løse), og selvom jeg aldrig har lavet tegntabeller til Linux, så kan jeg ikke forestille mig at det skulle være overvældende vanskeligt, da det jo ikke er meget der skal ændres.

Med hensyn til UTF-8, bliver det da klart lættere at udveksle information, når alle bruger det samme. Jeg har endnu ikke set et system der ikke kan håndtere UTF-8 (DOS og V2OS undtaget), men jeg ser ofte hvad der sker når man ikke bruger det samme (det er ofte et problem med emails), så for mig handler det om let udveksling af informationer. Personligt kan jeg godt lide, at kunne skrive noget på én maskine/platform, og bagefter kunne læse det på en anden, uden problemer.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere