E-bog på dansk stenaldervis

Dyrt, dårligt og primitivt. Det er resultatet af mit første danske digitale bogkøb.

Min Android-tablet, som jeg anskaffede mig tidligere på året, råber på mange måder på at blive anvendt som et nutidigt bud på en e-bogslæser. Godt nok er den noget lysfølsom med sin blege og reflekterende skærm. Men jeg har da fornøjet mig med et par udenlandske so-so magasiner og en enkelt, og god, bog indkøbt på Amazon og læst på en fornuftig Kindle-app.

Derfor tillod jeg mig at mene, at det var på tide at benytte mig af de danske digitale lyksaligheder, når den næste danske fagbog skulle indkøbes. Så jeg besøgte Saxo.com for at forette mit indkøb.

Første overraskelse var, at den elektroniske udgave af bogen var 40 kronere dyrere end den analoge ditto. Jeg forespurgte om årsagen til dette i min digitale ordreafgivelse, hvilket senere skulle vise sig at få irriterende konsekvenser. Efter den lovede ventetid på omkring en time var min digitale bog fortsat ikke tilgængelig for download. Derfor ringede jeg og fik forklaringen:

 • Når man stiller spørgsmål samtidig med at man bestiller en bog får man ikke adgang til download før der er afgivet et svar, lød svaret i den anden ende af telefonrøret. Årsagen til den højere pris på e-bogen var, "at e-bogen indkøber Saxo et andet sted".

Med det budskab i ørerne kunne jeg kort tid efter downloade bogen, som var en DRM-beskyttet pdf-fil. Installationen i en e-bogslæserapp, som understøtter Adobes format, gik temmelig nemt. Og så resterede der blot at åbne bogen - og blive totalt skuffet.

For bogens viste sig at være en pdf-fil i sin allermest basale form. Som dødt elektronisk papir komplet med skæremærker, til den udskrift, som ikke lader sig udføre. Ingen forventelig digital komfort i form af hyperlinks, Hverken som en hyperlinket indholdsfortegnelse eller fodnoter. Men søreme heller ikke i form af klikbarhed for de http-adresser, som er spredt ud over hele bogen.

Sikke noget møg med andre ord. Jeg har betalt overpris for et produkt, der på ingen måder kan matche det gammeldaws papir, og jeg har helt uforståeligt måttet vente før download er "gjort klar". Bogbranchen herhjemme har kunnet øve sig i årtier snart på at udgive digitalt. Men med oplevelsen af Saxos bud på en moderne e-bog er jeg ikke imponeret. Det ser ud til, at fornyelsen må komme andre steder fra.

Har du nogle eksempler på gode løsninger for danske udgivelser?

/kurt

Kommentarer (27)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Bøgelund

E-bøger er for mit vedkommende et ikke-produkt. Du gengiver ganske godt nogle af de ting jeg rendte ind i, da jeg - som forsøg - lånte en e-bogslæser på biblioteket.

Oplevelsen er ringere end med en papirbaseret bog.

Så meget desto mere, når jeg skal installere Adobes DRM-inficerede software, som bare ikke er tilgængeligt til Linux, som jeg bruger.

Jeg tror ikke at branchen er interesseret i e-bøger. De er skræmt fra vid og sans af "DRM-problemet" med digitale formater, og laver derfor løsninger der i ekstrem grad sutter lige meget for alle - selv for os der gerne ville betale for et ordentligt produkt.

Heller ikke bibliotekerne kan se de spændende perspektiver i dette, siden de læner sig op ad Adobes jammerlige produkt.

 • 4
 • 3
#3 Toke Riis Ebbesen

Superskuffende oplevelse.

Jeg vil gerne, som en slags repræsentant for forlagsverdenen, bide til bolle og forsøge at forklare, hvorfor tingene er som de er.

Pt forhandler biblioteker og forlag om en helt ny løsning på biblioteks-ebøger – der snakkes om en "streamet" løsning, der svarer til musik og film på bibzoom.dk. De løsninger, der findes nu (ebib.dk og ebogsbibliotek.dk), er forældede eksperimenter, baseret på håbløs teknologi, som derfor heller ikke videreudvikles eller understøttes specielt af hverken forlag eller biblioteker.

Det format, der er mest fremtid i, hvad angår ebøger til download, nemlig epub med digitalt vandmærke, men uden Adobes DRM, bliver anvendt til de fleste nyere ebøger, i hvert fald inden for skønlitteratur.

Indtil fornylig har epubformatet haft ringe understøttelse af de features, man forventer fra en fagbog – det har været vanskeligt at konvertere de trykte fagbøger. Med det seneste epub3-format er der håb om, at det også bliver muligt med fagbøger, men det kræver desværre også at forlagene investerer i digitale workflows, der gør det lettere – og dermed også billigere – at outputte epub3, for ellers er markedet for fagbøger til tablets formodentlig ret begrænset for et lille sprogområde som Danmark.

Det bedste nuværende alternativ for fagbøger er ibogen fra Systime og Gyldendal, der på forskellig vis leverer fagbøgerne i en webbrowser, enten baseret på html eller flash, på en tidsbegrænset licens, fremfor en fil man kan downloade. Se fx på http://ibog.dk

Mvh Toke Riis Ebbesen, Replikant.dk

 • 8
 • 0
#4 Thor Dekov Buur

For mig at se, har du ramt et af de mest uheldige eksempler på ebøger. Jeg har købt flere ebøger det seneste år (dog ikke hos Saxo) og har fået teknisk gode eksemplarer. Jeg finde kun relativt få drm-ramte ebøger, og jeg tror ikke, de er en del af fremtidens ebogsmarked. Vejen frem er formatet epub, der også passer meget bedre til mindre skærme. Et par gode oplevelser er booksnob.dk og riidr.dk, men der er også andre. Der er ingen drm og let adgang til de bøger man købt via nettet.

@Martin: Bibliotekerne har kun ebøger, fordi forlagene tillader det og derfor sker i høj grad også på deres præmisser. Bibliotekerne har ikke krav på at udlåne ebøger, som det er tilfældet med fysiske bøger. Jeg ved, at der lige nu pågår forhandlinger mellem forlag og biblioteker om at finde en løsning, der er acceptabel for begge parter - og ikke mindst lånerne.

 • 5
 • 0
#5 Kurt Westh Nielsen Blogger

Godt at høre diskussionen af forskellige formater. en af de ting, som jeg fremhævede som en dårlig oplevelse var selve den tilsyneladende negligering af at gøre indholdet egnet til digital publicering. Her manglede jeg noget så baslt som en hyperlinkning. Jeg gætter på at tagging af indhold ville kunne foretages på temmelig kort tid, burde det ikke være et rimeligt krav til en e-bog? /kurt

 • 2
 • 0
#6 Jesper Kleis

Efter at have konverteret Weekendavisen til eBog med Calibre (plus lidt scripting) - er jeg blevet overrasket over hvor let det er.

Og jeg får ganske gode resultater med et minimalt arbejde (http://www.macbay.dk/8179513) - jeg undrer mig over hvorfor det så er så svært for forlagene at gøre det efter.

Selv købte jeg en E-bog, hvor linjeopdelingen var smadret - navigeringen var langsom - og det skønt der blot er tale om tekst. Hvis jeg havde tilgang til den samme tekst kan jeg smide det direkte ind i iBooks og få en MEGET bedre oplevelse.

 • 4
 • 0
#9 Flemming Riis

jeg har ikke købt en fysisk bog i et par år , handler hos amazon dog er der en begrænsing på titler i EU som stinker men det kommer med lidt held.

Jeg kan have alle mine bøger på flere devices så jeg kan skifte rundt på hvad jeg har i nærheden at læse med.

jeg har aldrig låne en papir bog ud i nyere tid så savner ike at kunne gøre det elektronisk men det ville da være smart.

 • 0
 • 0
#11 Torben Mogensen Blogger

Har i andre bud på forlag eller software som er velfungerende eksempler på, hvordan tidssvarende e-bøger kan se ud?

Drive-Thru RPG sælger elektroniske rollespilsbøger og tilbyder print-on-demand bøger for mange af dem. De fleste af deres elektroniske bøger er PDF uden DRM, og hvis man mister sit kopi, kan man downloade det igen ved at gå ind på sin konto.

Selve bøgerne er af svingende kvalitet, da de er lavet af forskellige personer/forlag med forskellig software. Jeg foretrækker selv at bruge LaTeX. Hyperlinks bliver automatisk genereret ud fra LaTeX krydsreferencer inklusive indholdsfortegnelse, figurhenvisninger, bibliografiske henvisninger, URL'er, stikordsgregister osv. Og udseendet er generelt pænt, omend det kan blive lidt kedeligt, hvis man bruger standardopsætningen. Men til læsning på en e-bogslæser er kedeligt layout ikke nødvendigvis en ulempe.

 • 0
 • 0
#12 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Jeg har tidligere købt tidsskriftet Foreign Affairs på min Kindle, og den er i det mindste sat op med hyperlinking og med de enkelte artikler separeret - i øvrigt også med eksterne links i litteraturfortegnelsen. Det tjente formålet meget godt, selv om der jo ikke er noget avanceret i det. PDF til dette formål er noget rod, fordi den ikke har de ombrydningsmuligheder, som ebooks kræver - den har kun et klar-til-print-format, som er meget begrænsende.

 • 0
 • 0
#14 Toke Riis Ebbesen

@Jesper Kleis: lækkert Weekendavis-trick, det vil jeg da prøve næste uge :-)

Problemet med at digitalisere ældre bøger er, at de er layoutet basalt set, som var de lavet på et gammeldags lysbord: De er lavet til at se pæne ud i præcis det format, bogen udkom i. Det gør konverteringsarbejdet kompliceret. Og så er der en grufuld mangel på kvalitetskontrol på mange af de ebøger der bliver konverteret, fordi tjek af konverteringen ikke kan automatiseres, men kræver et rigtigt menneske der tjekker filen igennem = let at spare på.

Fremadrettet er problemet potentielt mindre, for der kan man tage højde for flere medier. Men så er problemet i stedet, at forlagenes kompetencer og workflows i mange tilfælde ikke er på højde med udviklingen.

Hvad prissætning angår, har jeg skrevet lidt om det her: http://digitaludvikling.dk/priser-eboeger

 • 0
 • 0
#15 Toke Riis Ebbesen

I mine øjne er O'Reilly det forlag, der er allerlængst fremme i forhold til ebøger.

Og så lige en lille kæphest i forlængelse af Torbens gode pointe om, at til læsning på en e-bogslæser er kedeligt layout ikke nødvendigvis en ulempe.: Man skal generelt passe på med at gå for meget op i, at bøger skal være "interaktive", dvs. fyldt med alt muligt andet end den tekst/det indhold, man skal læse. En roman bliver fx ikke nødvendigvis bedre af, at den er fyldt med illustrationer og links, for de vigtigste billeder er dem man selv laver i sit indre. Og hvis forfatteren ikke interesserer sig for, eller behersker mulighederne, så bliver resultatet derefter. Det skal i alle tilfælde tjene et formål.

Det er langt mere interessant, hvad den platform, man læser ebøgerne med, kan – dvs. muligheden for at man selv kan bearbejde teksten, zoome ind på billeder, justere på grafer, kopiere tekstpassager ud til andre formål, social læsning, notetagning, låne ud til vennerne, osv. Altsammen noget, som ebogen selvfølgelig skal være forberedt til gennem korrekt formatering, som ligger uden for bogen i sig selv, men relaterer til dens brug.

 • 0
 • 0
#16 Martin Bøgelund

Har i andre bud på forlag eller software som er velfungerende eksempler på, hvordan tidssvarende e-bøger kan se ud? /kurt

Linux Journal (OK, ikke en bog...) udgives i et format der hedder "Texterity". Jeg har ikke selv testet det på en pad eller læser. Det lader til at man ikke har hele dokumentet liggende, men derimod henter sider "on-demand" a la HTML, så man skal nok have netværksforbindelse fra sin e-læser.

Du kan selv teste det her:

http://www.linuxjournaldigital.com/linuxjournal/201109#pg1

 • 0
 • 0
#17 Jesper Kleis

Problemet med at digitalisere ældre bøger er, at de er layoutet basalt set, som var de lavet på et gammeldags lysbord: De er lavet til at se pæne ud i præcis det format, bogen udkom i. Det gør konverteringsarbejdet kompliceret. Og så er der en grufuld mangel på kvalitetskontrol på mange af de ebøger der bliver konverteret, fordi tjek af konverteringen ikke kan automatiseres, men kræver et rigtigt menneske der tjekker filen igennem = let at spare på.

Jeg har kun prøvet en Camilla Läckberg roman, som decideret køb. Her stødte man på fejlen i første linie, samt mærkelige linieombrydninger.

Når det drejer sig om romaner forstår jeg overhovedet ikke problemet. I mit Weeekend Avis script, har jeg lavet en parser der sørger for at samle linier der er sammenhængende. Dvs. linier, der er ombrudt, men hvor der ikke er skilletegn eller store bogstaver der adskiller linierne.

Man kan selvfølgelig blive snydt, men det fungerer i 90 % af tilfældende for Weekend avisen, og det skulle være endnu lettere i skønlitterære bøger (ikke digte).

Derudover, bør man vel ikke sælge et produkt man ikke selv har kigget i. Det er også et af mine store irritationsmomenter med WA - de bruger enormt meget tid på opsætning af papiravisen, men de spilder ingen tid med at gennemse alle de linieombrydninger de slipper igennem på iPad versionen. Derudover er der en masse andre problemer med deres App som jeg ikke vil komme ind på her - men det er typisk, man hører aviser råbe og skrige om hvordan de digitale medier skal redde deres dårlige oplag. Og de gør intet for at leve op til de mindste krav for at få en succesfuldt produkt (børsen undtaget). Og nej, de spørger tilsyneladende heller ikke deres brugere.

 • 1
 • 0
#18 Toke Riis Ebbesen

Jesper, ud fra et principielt standpunkt forstår jeg hvad du skriver, det burde være enkelt. Men nej, ikke i praksis. Desværre er der tilsyneladende ikke grænser for, hvor meget der kan gå galt i eksport- og konverteringsprocessen..

Jeg var også selv målløs over Weekendavisens iPad-version...

 • 0
 • 0
#20 Sune Fibæk

Jeg synes Illustreret Videnskab til iPad fungerer ganske udemærket. Bla. mulighed for at fjerne tekst fra sider med billeder. Mulighed for at bladre gennem indholdsfortegnelsen som thumbs i bunden af siden. Æseløre. Søgning. Bladre. Og del andre lækkerier. Ud over, selvfølgelig, mulighed for at købe tidligere udgaver direkte i app'en.

Den får ret hårde ord med på vejen i iTunes, men de problemer har jeg ikke oplevet.

/Sune

 • 0
 • 0
#21 per mortensen

Diskursen omkring e-bøger er kommerciel og ikke teknisk. Det frie og mest almindelige tekstformat epub, er velegnet til, at digitalisere alle bøger med et stort tekstindhold, og epub giver en god læseoplevelse på en iPad eller på tablets. Billedværker osv. vil derimod nok altid, være henvist til andre de traditionelle produktionsmetoder. Kunstbogen vil overleve.

Ældre bøger er tit stor bogtrykkunst, og da epub (modsat pdf) ikke låser formatet vil den en del af læseoplevelsen gå tabt. Dette kan dog i nogen grad mildnes ved en omhyggelig redaktion af den gl. bog. Til gengæld er har epub-bogen mange fordele for svagtseende, og med tiden vil den sikkert næsten simultant kunne oversættes, og højtlæses, ligesom forskellige download fra fx. youtube kan dramatisere læseoplevelsen.

I dag er det sådan, at kopieringsretten til danske bibliotekers e-bøger er overladt til private aktører, elib.se m.fl. Dog sådan, at de danske biblioteker betaler aktøren ca. 30 kr/pr.udlån/pr.20 dg.

På Bopafilm kan du både bestille epub bøger til gratis download, og se en anden forlags praksis: http://bopafilm.dk/e-boeger.aspx

 • 0
 • 0
#22 Toke Riis Ebbesen

Det er rigtigt, at man med epub ikke reproducerer alle det trykte værks kvaliteter. Til gengæld kan man faktisk ret mange, rigtigt flotte ting, som det trykte værk aldrig vil kunne (fx zoom ind på detaljer, geolokationer, mange flere versioner af det samme motiv, kontekstuelle oversættelser, lyd komponeret til værket, og sikkert mange mange flere ting). Det er altså åbnet mulighed for en ny type kunstbøger, der har en anden karakter end den kendte kunstbog. Se fx dette eksempel på en ret flot epub: http://www.walrus-books.com/2011/06/epubdemo3/

Endelig er det ikke korrekt, at epub ikke giver mulighed for "fast layout" som pdf – der findes adskillige bøger i iBooks, som anvender et mere fast layout, fx Morten Dürrs børnebøger.

 • 0
 • 0
#24 per mortensen

Hej Toke, mange tak for oplysningerne, det er nogle meget flotte eksempler du viser, at man kan lægge ind på en epub-bog. Men så langt er jeg slet ikke kommet. Jeg har travlt med bare at overføre mine gl. bøger til epub, og jeg koncentrerer mig med simple midler (og uden at bøgene fylder for meget til online download), at få et læseværdigt resultat. Jeg regner med at lægge 12 bøger over, og når det er sket, vil jeg teste de forskellige online teknikker til oplæsning (adgangforalle.dk),og til oversættelse især til tysk og engelsk. Lige nu bruger jeg youtube.com til dramatisering af visse tekster.

 • 0
 • 0
#25 Kurt Westh Nielsen Blogger

Tak for alle de mange bidrag her, som har gjort mig klogere på e-bøgernes verden og ikke mindst takket være flotte eksempler har vist, at der er god grund til at nogle leverandører godt kunne tage sig lidt sammen. Jeg skal skynde mig at sige, at jeg synes at Amazon med deres Kindle-løsning håndterer DRM-problematikken rimeligt, idet jeg der kan have en tilgængelig kopi liggende på flere enheder uden problemer. Og så synes jeg, at læseren opfylder de helt basale krav til en e-boglæser.

Tak for tip om eksempelvis Illustreret Videnskab. Jeg sætter pris på løsninger som ikke er bundet til bestemte platforme.

/kurt

 • 0
 • 0
#27 per mortensen

Diskursen omkring e-bøger er kommerciel og ikke teknisk. Det frie og mest almindelige tekstformat epub, bruges jo af de fleste udgivere. Nogle konflikter opstår, fordi mange udgivere er helt neurotisk optaget af, hvad de kalder "pirat kopiering". Denne konflikt er i min optik virtuel, da den megen piratsnak, ofte knytter sig til platforme eller formater, og ikke til forfatternes ophavsret.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere