Duk jer, Microsoft kommer (2)

I starten af juli, mumlede jeg lidt her om at Microsoft var over apogæum og på vej nedaf. Det kom der en god debat ud af, hvor kun nogle få fanboyz ikke kunne lugte lunten.

Midt i juli har en eller anden "Steve Ballmer" tilsynladende indrømmet overfor "partners", dvs. firmaer der som lodsfisk lever af at følge efter den store haj, at Microsoft "havde tabt en generation", vist nok med særlig sigte på mobiltelefoner, hvor Microsoft ikke engang er en "also ran".

Den slags er en farlig ting at indrømme som CEO. Folk der lever af at handle med aktier kunne finde på at checke om det er rigtigt og hvis det er, om det er vigtigt.

Dem der kiggede efter, fandt at det ikke kun handlede om mobiltelefoner, det handler også om Windows.

I teorien burde newtons love ikke gælde for sådanne ting som "kompetance" eller "businessmanship" men det gør de.

Der er et klart moment af inerti, der gør det uendeligt svæt at ændre et firma så stort som Microsoft og en form for tyngdekraft der gør det meget nemmere at lave en success om til en fiasko, end omvendt.

Hvis de fyrer Steve Ballmer nu, kan den ny chef med nogle få intelligente tiltag (Hint: vi taler ikke om at skifte logo og slogan) stoppe Microsofts nedadgående spiral og få et kedeligt, men solidt, firma ud af det, lidt i GE stil.

Men så længe Steve Ballmer bliver ved med at følge Einsteins definition på sindsyge, vil det bare gå hurtigere og hurtigere ned af bakke, for hver dårlig nyhed der kommer, indtil den dag hvor IBM eller Google køber resterne for en slik.

phk

Kommentarer (110)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Mørch

Men så længe Steve Ballmer bliver ved med at følge Einsteins definition på sindsyge, vil det bare gå hurtigere og hurtigere ned af bakke, for hver dårlig nyhed der kommer, indtil den dag hvor IBM eller Google køber resterne for en slik.

Hvis IBM køber dem, tror du så vi endelig ser OS/2 andre steder end i banken? ;o)

 • 0
 • 0
#4 Poul-Henning Kamp Blogger

@Thomas:

Du drager en masse konklusioner ud fra en enkelt sætning som Ballmer har sagt

Nej, men jeg prøver at koge sagen helt ned til kernen her på bloggen, der er masser af nuancer nedenunder som det ville tage side op og ned at forklare.

Her handler det om differential og integralregning af markedsandele.

Grunden til at IT firmaer altid har givet gode rabatter til universiteter, fra IBM over DEC til MSFT, er at kandidaterne fortsætter med det de kender når de blive færdige.

Den fødekæde er i alvorlig fare for at blive bidt over for Microsoft, hvis den ikke allerede har knækket rygraden for længst.

Apple har måske kun 7% af den samlede markedsandel men det tal er ikke mere interessant end vægten af samtlige danskere.

Hvis Apple har 50% (muligvis lavt sat!) markedsandel i universiteterne nu, går der fem år og så har de pludselig 25% i nye tiltag i erhvervslivet.

Hvis ikke Windows er "default operativsystemet" falder hele Microsofts forretningsmodel fra hinanden og der skal ikke ret megen erosion til at det sker.

De få intelligente tiltag ?

 1. Start med at forklare aktionærene at de 40% årlig vækst definitivt er datid, tag hugget i aktiekursen og få det overstået.

 2. Split firmaet i tre: Windows, Office og diverse. Giv de to store datterselskaber til opgave at levere det bedste og mest konkurrencedygte produkt indenfor deres resort, i stedet for at forkrøble dem "af hensyn til integrationen".

 3. I det tredje datterselskab vejes og måles alle Steve Ballmers og Bill Gates vildskud. Nogle kan spinnes ud til selvstændige datterselkaber (Navision ?), andre er rene huller i jorden der bare skal lægges brædder over og glemmes (mobiltelefoner ?) andre igen kan sælges.

Ved du hvad det første konkrete resultat ville blive ?

Office for Linux.

... og det ville være et killer-produkt.

I dag er det utænkeligt, primært på grund af Steve Ballmers høje tanker om egne evner.

Og ja: CA er nok et bedre bud, det rejser ikke så mange monopolbekymringer. CSC er også en mulighed.

Poul-Henning

 • 1
 • 0
#5 Deleted User

Jeg synes måske nok også at du konkluderer lidt rigeligt PHK, Windows står stadigvæk stærkt, det er et holdepunkt som det ikke ser ud til at Microsoft vil miste foreløbig. Jeg tvivler dog på at de vil få noget særligt ud af Windows Phone 7, Android vinder om ikke andet på prisen, Microsoft mangler en feature til at retfærdiggøre forskellen.

 • 0
 • 0
#6 Martin Bøgelund

PHK:

 1. Start med at forklare aktionærene at de 40% årlig vækst definitivt er datid, tag hugget i aktiekursen og få det overstået.

Det tror jeg de store aktieinvestorer er klar over - og at de desuden betragter MS som et lidt kedeligt firma i GE-kategorien.

 1. Split firmaet i tre: Windows, Office og diverse. Giv de to store datterselskaber til opgave at levere det bedste og mest konkurrencedygte produkt indenfor deres resort, i stedet for at forkrøble dem "af hensyn til integrationen".

Et split af MS i flere mindre firmaer var på tale ifm monopoldommen i USA. Jeg frygtede faktisk det ville ske, for så ville de enkelte dele af det tidligere MS være så konkurrencemæssigt styrkede, at "Microsoft'erne" ville dominere i endnu 50 år. Hvis MS derimod blev bevaret som en kolos på lerfødder, ville de snart blive overhalet.

Ved du hvad det første konkrete resultat ville blive ?

Office for Linux.

... og det ville være et killer-produkt.

I dag er det utænkeligt, primært på grund af Steve Ballmers høje tanker om egne evner.

Det tror jeg så til gengæld ikke holder.

MS Office er langt hen ad vejen gift med MS Windows på kode-niveau: http://www.joelonsoftware.com/items/2008/02/19.html

If you wanted to write a from-scratch binary importer [for MS Office binary formats], you’d have to support things like the Windows Metafile Format (for drawing things) and OLE Compound Storage. If you’re running on Windows, there’s library support for these that makes it trivial... using these features was a shortcut for the Microsoft team. But if you’re writing everything on your own from scratch, you have to do all that work yourself.

 • 0
 • 0
#7 René Løhde

Kære PHK,

Jeg skriver fordi jeg er aktionær i Microsoft og som sådan er en anelse bekymret over dine forudsigelser.

Jeg forstår ikke det der med at have "tabt en generation" det lyder som om også du tror at Microsoft kommer for sent til smartphone markedet. Tror du at det nuværende antal brugere af smartphones udgør det endelige marked?

Så vidt jeg husker så kom Microsoft ikke bare en eller to generationer for sent til spilkonsolmarket...de var ikke-eksisterende. Men nu har de tilsyneladende den bedst sælgende konsol? http://blog.seattlepi.com/microsoft/archives/214753.asp

Hvis man skal drage andre paralleller mellem spilkonsolmarkedet og smartphones markedet lige nu, så kunne det f.eks være at kigge på hvordan man håndterer kunderelationer og hardwarefejl.

Microsoft har i min aktionær tid ladet FedEx hente konsoller med fabrikshardwarefejl, repareret dem og returneret konsollerne på købernes privatadresser. Som aktionær kan det selvfølgelig godt bekymre lidt, at man viser en sådan rettidig, men bekostelig, omhu overfor sine kunder. Specielt når vi nu ved, at den slags kan ordnes ved at udsende en stor ladning gummiovertræk.

Den store forskel i virksomhedernes kundesyn må da betyde noget, uanset Apples nuværende markedsandel på universiteterne (...og hvor kom det i øvrigt fra?...som aktionær har det altid bekymret mig at MSFT aldrig har haft rigtigt fat på universiteterne!?)

Hvis IBM og Google virkelig er på vej til at købe resterne af Microsoft skal jeg så sælge nu eller vente til IBM/Google er klar til at overtage.

Jeg kan forstå på dig at jeg max skal investere 10.000 kr i Goog ("for sjov skyld"). Jeg ved ikke hvorfor du har så lidt tiltro til Google, men måske har du de samme tanker som jeg? En popularitets søgemaskine på internettet bliver snart commodity og de nye Google tiltag...hmmm... jeg forstår ikke Buzz og kom aldrig med på Wave.

Er det så et signal om at jeg skal sætte min lid til IBM?

Jeg er lidt nervøs mht IBM, det er bare fordi at Microsoft har overlevet de seneste 30 års trends fra client/server til internettet og hele tiden hevet deres økosystem af partnere med (du ved, dem der sælger deres software). Nu fortæller Gartner mig at Microsoft har den absolut mest ambitiøse cloud computing strategi og deres evne til eksekvering langt overstiger de andre spillers. Det lyder som om de er klar til et 3. paradigme skifte?...og jeg kan slet ikke finde noget om IBM evne til at eksekvere på dette område.

Hvis Windows klienten virkelig er så vigtig som du skriver, hvorfor insisterer Balmer så på at tale om cloud? Ja, faktisk siger han at det er virksomhedens fremtid (http://www.readwriteweb.com/cloud/2010/03/steve-ballmer-microsofts-futur...)

Han siger at det bliver til næste år! Måske er han er på vej til at sætte inertien ud af kraft.

Skal jeg sælge min aktier nu eller vente?

Med venlig hilsen "Den bekymrede aktionær"

 • 0
 • 0
#8 Martin Bøgelund

Jeg synes måske nok også at du konkluderer lidt rigeligt PHK, Windows står stadigvæk stærkt, det er et holdepunkt som det ikke ser ud til at Microsoft vil miste foreløbig.

At miste dominansen via Windows er ikke som at tabe et glas vand, men en proces der strækker sig over lang tid, og består af små gevinster her, overtrumfet af lidt større tab dér.

Som PHK siger det, så er Windows-forretningmodellen bygget op om at Windows er det eneherskende oprativsystem. Vi skal ikke særligt højt op i markedsandel for et konkurrerende OS, før spil- og applikations-firmaer kan lave en positiv business-case på også at udgive til dette OS, ved siden af Windows-versioner.

Og allerede når man skal understøtte to platforme, vil man som udvikler finde "write once, run anywhere" som en interessant løsning. Og så er ballet pludseligt åbent for en lang række platforme. Og hvor mange brugere nævner ikke spil og specifikke applikationer som årsag til at hænge fast i Windows? "You do the math"...

Men som sagt, det er en proces der strækker sig over lang tid - evolution istedet for revolution. Og netop dette tidsrum kan MS udnytte til at reorganisere sig og slå de spirende konkurrenter ud.

Som jeg ser PHK's indlæg, er det den proces vi ser netop nu: Dominansen er knækket, processen er i gang. Hvis Microsoft/Ballmer ikke agerer på den nye virkelighed, så taber de mere end nødvendigt - måske endda det hele.

 • 0
 • 0
#9 Martin Bøgelund

Skal jeg sælge min aktier nu eller vente?

Kære René!

Jeg er ikke PHK, men tillader mig at svare, fordi jeg tror jeg ved en smule om investering.

Så vidt jeg ved har du følelsesmæssig tilknytning til Microsoft.

Dit spørgsmål kan derfor ikke besvares uden at du angiver hvad du vil med din investering i MS; vil du have et økonomisk afkast, eller vil du bare vise at du elsker dem?

Hvis du har MS-aktier fordi du elsker MS, så behold dem blot. De har affektionsværdi, og det kan ikke gøres op i penge. Der er jo en vis risiko for at du mister nogle eller alle dine penge, men jeg har hørt at nogle mennesker er villige til at dø for dem de elsker - så et par håndører er vel ligegyldige i den sammenhæng?

Hvis du derimod har et iskoldt økonomisk forhold til aktieinvestering, og gerne vil vide om MS er et godt papir, er det helt forkert at spørge PHK. Det du skal gøre er at analysere din samlede investeringsportefølje, vurdere den op mod den tidshorisont du anlægger for investeringen, og se på hvilke resultater du forventer af MS indenfor den tidsorisont. Historik er i og for sig uvæsentlig - hvordan forventer [i]du[/i] at MS performer i fremtiden, og forventer du at de performer bedre end de øvrige investorer forventer? For hvis de øvrige investorer forventer at MS klarer sig bedre end dine forventninger, vil de selvsagt drive prisen på MS-aktier i vejret, og gøre dem uinteressante for dig som investeringsobjekt.

Google har iøvrigt lavet en god applikation til at sammenligne aktiekurser - tag et kig på MS, og se kursudviklingen over de sidste 10 år. Sammenlign med IBM og Google, som jeg kan forstå du også overvejer som investeringsobjekter: http://www.google.com/finance?q=msft

Held og lykke med investeringen! Og husk at hvis du vil have lødige investeringsråd, bør du konsultere en professionel investeringsrådgiver, og ikke bare spørge PHK (eller mig) i et online debatforum.

Mvh Martin

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Jeg forstår ikke det der med at have "tabt en generation" det lyder som om også du tror at Microsoft kommer for sent til smartphone markedet. Tror du at det nuværende antal brugere af smartphones udgør det endelige marked?

De skal ikke bare have et produkt på hylderne når folk køber, der skal også være en applikationsbase, og det giver lidt et hønen og ægget problem, for der bliver ikke skrevet mange applikationer til et operativsystem uden brugere.

Så vidt jeg husker så kom Microsoft ikke bare en eller to generationer for sent til spilkonsolmarket...de var ikke-eksisterende. Men nu har de tilsyneladende den bedst sælgende konsol?

Hvis der bliver udgivet et 'Halo' sammen med Windows Phone 7, og Android udviklerne i øvrigt vælger at sidde på hænderne 6 år i træk så skal Microsoft nok komme ind på markedet, ellers er det op ad bakke.

 • 0
 • 0
#13 Niels Didriksen

Langt hen af vejen enig med PHK. Alle dem der siger "Jamen om lidt kommer (et eller andet produkt fra MS som vil redde verdenen)" er simpelthen wishful thinkers. De kan måske have ret, men historien viser, at MS har minimal succes i områder der ikke er understøttet af deres nær-monopol. Eller kan købes/subsideres i et omfang kun MS kan, men som MS IKKE kan blive ved med. De har mindst 4 initiativer i skraldespanden, der baserede sig på at betale folk kolde kontanter hver gang de brugte MS' søgemaskine/services istedet for konkurrenterne. Ikke engang ved at forære penge væk kan de få løbet tingene igang.

Om lidt kommer WP7... Ja vorherre bevares. Om lidt kommer Web-tv. Om lidt kommer objekt-filsystemet, om lidt kommer stemmestyring, om lidt kommer.... Det er muligt WP7 bliver en success, men MS kan ikke blive ved med at spilde halve og hele årtier og milliarder af kr. pr produkt-type de gerne vil være medspiller med. Men under alle omstændigheder opfordrer jeg kraftigt til, at vi (specielt i MS tilfælde) afventer successen før vi hylder den.

"Jamen MS har 6500% af markedet...." Jaja.. Inden for ultrafede klienter på intel-hardware, anvendt som skrive-/spillemaskine. Rimeligt snævert marked, egentligt. IT-verdenen

"Jamen det lykkedes for dem med xboxen". Ja, vistnok. De er ihvertfald meget synlige i dette ret snævre marked. At de har solgt mere end Wii igår er lidt ligegyldigt, da salget af de enkelte konsoller flukturerer i takt med nye modeller, spiludgivelser osv. Det er mere interessant at se på hvad de har spenderet på at nå deres position, og her er billedet for mig at se, noget mere broget. Om de så kom i Rollsroyce og skifter din XBOX, fordi de havde solgt noget der ikke virker er for mig at se ikke specielt. De var simpelthen tvunget til at gøre hvad de gjorde, hvis ikke de i forvejen mange milliarder dollars, som havde brugt, skulle sejle ud med badevandet.

Jeg ser et firma, som godt nok tjener von-and mange penge, men det er på bagkanten af fordums succes. De kaster samme mængder penge ud den anden retning og skaber den ene dyre fiasko efter den anden, mens en enkelt succes får forvildet sig med i slipstrømmen engang i mellem. Godt båret af subsidier og opkøb af allerede succesfulde koncepter.

Kan de købe sig til mobilmarkedet? Måske. Men så tror jeg også det er det absolut sidste marked, deres pengetank og investores tålmodighed rækker til. Og så er der tablet-computere, plug-computere, vehicle-computere, medie-computere og talløse andre markeder. Det er kun folk hvis verden består af en startknap, et word-dokument og et blåt E, der tror at MS er it-branchen. Og synes at en FDIM undersøgelse der viser, at 75% af reklamerne der bliver vist i Danmark bliver vist til en IE-bruger, skulle være interessant i denne sammenhæng.

Som PHK og andre indikerer; Dominansen er knækket. Bevares, de kan stadig slå sig på brystet så det gungrer, men iom. MS produkter i flere og flere situationer hvor de traditionelt dominerer, ikke længere er default, begynder det at gå hurtigere. Og som vi ser flere steder, så har markedslederne inden for de områder, der kun er et sultent glimt i MS øje, ikke tænkt sig at stoppe op og holde ind til siden for at æde sig mætte i franske hotdogs mens MS får tøffet sig op til feltet.

"Jamen de har X og Y og Z teknologier og produkter på trappen". Ja. Lad os se hvor gode de er til at kapitalisere på dem. De har jo som nævnt ikke meget at "show for the money" på de steder, hvor de ikke har kunne give sig selv en nærmonopol-baseret hestesko.

Mit råd til Microsoft må være; Behold Ballmer, sælg lortet og gør som GE og lav en MS-Moneybank og lån kontanter ud til folk for ågerrenter. Det harmonerer vel bedre med firmaånden, og vil formodentligt kunne gøre dem til et dampende lokomotiv igen, men i en ny branche.

 • 0
 • 0
#15 Niels Didriksen

Skal vi nu ikke lige vente og lade WP7 få en chance, inden vi begraver det?

Skal vi nu ikke lige lade dem få en chance for at kvaje sig, inden vi hylder dem, kunne man vel lige så godt spørge.. Ikke at jeg selv interesserer mig for udfaldet af netop dette produkt, men de sidste 5-7 år op til og med Kin er jo ikke en imponerende trendlinie.

at konkludere, at MS er ved at dø, fordi i siger det.. er det ikke en kende arrogant?

Jeg konkluderer ikke at de er ved at dø. Jeg konkluderer at deres dominans og deres rolle som vi har kendt den er fortagende i en accellererende hastighed. Og det er for mig at se, en kærkommen process, der sikkert kun begrædes af investorer og lodsfisk. Om det så resulterer i en knap så arrogant-solkonge-agtig Microsoft der kan nøjes med en 9.plads i telefoner eller biler, eller om de går igang med at lave MoneyBank eller industrikøkkener er for mig ligegyldigt. Jeg skal bare se det før jeg tror det, hvis nogen påstår at de kan genvinde deres klassiske dominans og relevans.

 • 0
 • 0
#17 Anonym

Igen - hvor er beviserne? Ham Chowdry skrev det godt nok, men enhver kan jo påstå, at "70% af alle nyoptagne elever har en mac". Jeg er ikke i tvivl om, at flere og flere vælger at købe macs, men at påstå at der kan gå fem år, og så har Apple for alvor foden indenfor i erhvervslivet er lidt... halvhjertet og useriøst uden at bakke det op med beviser af en art. Jeg har læst lidt på macobserver og appleinsider, men de kan sagtens være biased.

Dengang Sun Microsystems eksisterede var der noget der hed Sun Campus Ambassadors. Det var deres opgave at fortælle undervisere, studrende og alle der gerne ville lytte om hvad Sun kunne levere af hardware og software for at Sun hardware og software ville blive valgt efter studierne, så jo det er noget virksomhederne regner med!

 • 0
 • 0
#18 Jens Dalsgaard Nielsen

Gennem mange år har vi der omkring hvor jeg bor på uni ofte set rabatter op imod 90% på eksempelvis HW (ikke kun SW!). Tilsvarende rabetter på SW hvor der er konkurrence. Det gælder fra firmaer som SUN, IBM, MS - ju name it.

Det kan man så tænke over hvorfor... :-)

Om fordeling imellem OS'er bliver al vores PC HW købt med MS licens og på en stor del af dem ryger der så linux på, men der er også en del der fortsætter "naitive". Jeg mindes ikke at have set hvad der kom ud af PHs retssag om returnering af MS licenser, men det er ikke noget vores IT afdeling har tid til.

mvh

JEns

 • 0
 • 0
#21 Jesper Mørch

Så når der eks kører et programmeringskursus skal man understøtte MS, linux og MAC,... en udfordring i sig selv

De tider er ved at være forbi, hvor man kunne IT-uddannes bagudrettet uden at skele til fremtiden. Uddannelse er jo en investering i fremtiden, ikke en hyldest til fortiden.

 • 0
 • 0
#22 Jesper Mørch

Min pointe var, at blot fordi Apple måske/måske ikke har en stor brugerandel på colleges i USA, så betyder det ikke pr. automatik, at Apple får foden indenfor i erhvervslivet.

Når fremtidens ledere benytter et system eller et koncept, vil de fortsætte med det hele vejen gennem deres karriere. Dermed vil Mac-brugere med meget stor sandsynlighed også slæbe deres æbler med når de begynder at betræde direktionsgangene. Hvis ikke det var tilfældet, ville der ikke være nogen grund til at Microsoft f.eks. sælger Office-licenser til de danske uddannelses-institutioner for et par kr/licens.

 • 0
 • 0
#24 Niels Didriksen

Arhh... Xbox, Windows 7, Server 2008 og flere andre produkter har da klaret sig glimrende.

Windows/server er jo en del af deres klassiske produkter. Jeg snakker om initiativer, der ikke har nærmonopol at støtte sig op ad.

Jeg tror ikke MS satsede helhjertet på Kin - men jo, Kin floppede.

Nu er tro jo ikke velanset her på bloggen, men ok. Hvor tit tror du investorer vil finde sig i at MS leger halvhjertet med projekter i den størrelse?

Men findes der andre eksempler?

Vista? 3-4 web-tv iterationer? Smartphones? 4-5 iterationer af søgemaskiner? Som jeg sagde. Alle de områder de ikke har nærmonopol at bakke op med. Eller områder hvor de ikke smider $5-10 mia efter subsidering/opkøb af velkørende initiativer.

 • 0
 • 0
#25 Jørgen Jensen

Lanceringen af Windows 7 har givet mange organisationer et godt incitament, til endeligt at udskifte deres nuværende – og sikkert godt brugte – Windows XP installationer. Flere organisationer står også overfor at implementere deres systemer i mere serviceorienterede løsninger, og retter i stigende grad blikket mod .NET miljøer, på bekostning af bl.a. Java. Efter at Google Chrome havde gjort sit indtog i det globale browser-koloseum, er Internet Explorer igen begyndt at stige lidt i graderne – på trods af både mangler og hakkende motor – nok delvist afledt af opdateringer til Windows 7. Et spændende issue ved Linux/open source folket, er at de reelt ikke har nogen konkurrenter. De har aldrig haft noget at tabe og den eneste måde de kan triumfere, er ved at pege fingre af andre – mere kommercielle ryttere i løbet. Det er utroligt spændende med en varieret debat fra PHK, der belyser sine synspunkter fra mange vinkler, og kan se positive og negative sider ved IT-verdenens aktører samtidig med han undgår at vandre rundt i sine små fodformede sko.

 • 0
 • 0
#26 Jesper Mørch

Jeg tror du overvurderer det lidt. Som det bliver advokeret her på siden igen, igen og igen, så kan man snildt skifte til et alternativ uden problemer, selvom man har brugt noget andet i mange år.

Jeg tror nu stadigvæk de fleste folk vælger at holde fast i de programmer de kender og er vokset op med, for argumentet om at Windows og MS Office er bedst (til prisen) køber jeg ganske enkelt ikke. Til gengæld har der i mange år været sat lighedstegn mellem PC og Windows, og i næsten lige så mange år været et tilsvarende lighedstegn mellem kontor-software og MS Word (og som regel resten af Office). Internettet betragtes af mange ukyndige som ikonet med det blå E, og email betragtes som Outlook.

At du og jeg er klar over at det rigtige værktøj til opgaven ofte er et andet end Windows 7 med MS Office og Internet Explorer ændrer ikke på hvad andre er vokset op med og dermed tager med sig ud i livet.

For et års tid siden fik min far en ældre computer forærende men manglede alle drivere til den. Han endte efter mange opfordringer modvilligt med at installere Ubuntu på den. Hvis han ikke kunne finde ud af det, røg maskinen ud... Han var 7 år om at prøve at tage et alternativ til sig, og han er ikke vokset op med IT, men er alligevel relativt velbevandret i almindelig kontor-software. Hans konservatisme omkring Windows og MS Office har været baseret på uvidenhed og andre uvidende personers udtalelser i stedet for fakta.

Tror du andre mennesker er spor anderledes?

 • 0
 • 0
#28 Niels Didriksen

Kan du nævne andre?

Et eller andet sted tror jeg du staller, og udemærket godt ved hvordan verdenen ser ud. Udover dem jeg allerede har nævnt, kunne f.eks. nævnes tabletpc (bills udgave), zune og Spot som hw/sw comboer.

Web-tv kender jeg ikke til - hvad går det ud på?

Et 5-10 årigt projekt til en lille milliard, der heller ikke rigtigt blev til noget. Let me wikipedia that for you:http://en.wikipedia.org/wiki/MSN_TV

Smartphone-scenen var vel rimelig succesfuld inden for erhvervslivet.

"VAR" er vel det vigtigste i den sætning.

Bing er på vej frem.. langsomt, men sikkert.

Haha. Du tager gas på mig? Hvor langt tror du den var kommet, hvis ikke de kunne læne sig op af nye Windows installs, og hvis de ikke betalte folk for at bruge den? Bing er iøvrigt bare deres mangeårige we-will-kill-google-projekt i seneste balkjole. Giver du øl for hver gang Bill eller Steve har forudsagt at det projekt ville overhale google indenfor et år eller 2?

Min pointe er, at den isflage de sidder på er kæmpe stor, men der er ingen nyt land for dem i sigte. Kun de samme gamle travere, og nye måde at malke kunderne på.

Må jeg vende den om og spørge, hvilket betydeligt NYT marked eller produktklasse, der ikke hænger sammen med Windows/server/office triaden, som de har opnået overbevisende relevans indenfor? XBox kan jeg delvist give dig, selvom jeg stadigt har min tvivl om hvorvidt det store regnestykke på den er noget at prale af. Gør sig iøvrigt gældende for PS3 også, men husk at Sony stadigt tjener ret godt på PS2 og psp.

 • 0
 • 0
#29 Martin Kofoed

Skal jeg sælge min aktier nu eller vente?

Du skal beholde dem, hvis du er tilfreds med den årlige udbetaling af udbytte. MS-aktien har flatlinet de sidste 10 år, og jeg tror ikke, vi vil se store spring opad i aktiekursen. Så skulle du have solgt MSFT og købt HTC, da de lancerede deres Android-portefølje ... Eller Apple, da de lancerede iPod. Du ved, den fornemmelse man har i maven, når et firma har fat i noget. Firmaer i offensiven i modsætning til at være på hælene.

Jeg har selv solgt MSFT for en rum tid siden. Det var en portion Navision, som blev byttet til MS. Jeg ville ikke drømme om at købe MS som en investering i stigende kurs. Der skal man vælge noget med vækstpotentiale.

Men som sagt: hvis du er tilfreds med udbyttebetalingen, og kan undvære kontanterne, så er det jo alt fint ... Og så er det jo sikkert medarbejderaktier købt med rabat, du har.

 • 0
 • 0
#32 Niels Didriksen

Jeg har ikke hørt om Web-TV/MSN-tv

Well det understreger vel bare min pointe.

Ja - men de har jo stadig ~12-15% af smart-phone markedet

Ja, de er faldet fra ca 30 til små 15% på ca 2½ år. Men kald du det bare en succes.. Det kunne jo have været meget værre. Hvis du har fantasi til at forestille sig, at de skulle blive en klar #1 i det marked, hører jeg gerne rationalet. De skal nok få den solgt til whitecollar exchange brugere, men det er jo ikke den største kundegruppe.

Bing er ikke ret brugt herhjemme (med god grund), men i USA har de ~13% marketshare. Om de køber sig til det eller ej er vel fløjtende ligegyldigt.

Det er vi så ikke enige i. Vi har til gode at se om den markedsandel, der primært er båret af default-installs og bestikkelse kan bære sig selv.

xbox (360'eren mest) - den skulle have tjent sig selv ind, ifølge diverse medier

Du må da gerne smide et link. Derudover er break-even vel næppe en success-garant.

Windows mobile? Den der er faldet med 50%+ på et par år?

Mus, keyboards mv? Den får du :-) Men jeg tror ikke man vil kalde dem markedsledende. De er vel en af de 20-30 største producenter på den type enheder.

Bing er omsonst at diskutere yderligere.

Cloud-services? Skal vi ikke lade fremtiden afgøre det? De er jo kun lige begyndt at lukke kunder ind. Derudover er det så vidt jeg kan læse noget der skal opereres dybt ind i office og windows.

Navision. Det siger vel mere om deres evne til at opkøbe. Jeg kan iøvrigt sagtens komme med eksempler på opkøb, der ligger døde hen, fordi de IKKE kunne finde ud af at kapitalisere på dem. Det gælder naturligvis mange store spillere.

Zune HD? Haha.. Jeg kan ikke finde en eneste graf, hvor den overhovedet er repræsenteret i markedet. Hifipriser har 600+ resultater på ipod. 3 på zune. Og det er en holder :D Edbpriser har 1, og det er en højttaler. Lad nu bare dér døde hest ligge. Den lugter værre hver gang den bliver hevet frem. ...Og i den forbindelse kunne jeg da lige nævne PlaysForSure.

 • 0
 • 0
#33 Jesper Mørch

bing - kan diskuteres, men 13% marketshare i USA (100% stigning siden juni sidste år)

Nu kører jeg ikke selv Windows7 med IE8, men er BING ikke standard-søgemaskinen i IE8? - og bliver BING ikke automatisk sat som søgemaskine hvis man installerer Windows Live tingene?

Man kan selvfølgelig svare nej og vælge noget andet, men hvis alle brugere tænkte før de klikkede på [JA] ville behovet for anti-malware software være langt langt mindre end tilfældet er. De famøse Nigeria-breve ville aldrig have fået lokket blot en enkelt dollar fra nogen som helst modtagere.

At du og jeg (og de fleste andre herinde) er i stand til at kunne se gennem skraldet og konsekvent tænker over om der skal klikkes Ja eller NEJ, er ikke repræsentativt for verdens computer-brugere. Det er kun repræsentativt for den del af de danske IT-interesserede som deltager aktivt i debatten her på sitet.

Microsoft lever som bekendt ikke kun af danske Microsoft Gold Partnere. Har man først en gang vænnet sig til at bruge et bestemt værktøj, udskifter man det kun sjældent med et helt andet. Derfor tvivler jeg stærkt på at de mange Mac-brugere automatisk vil hoppe over på Windows-vognen, når de på et tidspunkt sætter sig i chef-stolene, dukker op i IT-afdelingerne eller udvikler fremtidens software. Nej, de vil have tingene til at fungere med deres foretrukne værktøj - deres Mac - og derfor rammer det især MS hårdt at de har stigende konkurrence blandt den yngre generation, fordi den trend kommer til at fortsætte i mange år fremover.

 • 0
 • 0
#34 Søren S. Nielsen

"Haha - jeg må le :-) Hvorfor skulle Microsoft dog bruge en hulens masse ressourcer på at porte Office til et styresystem, der bliver brugt af 0,1-1% af desktop-brugerne? Størstedelen af disse, der sikkert vil nægte at installere Office, fordi det kommer fra MS."

Har du hørt om de mange kommuner der er ved at skifte styresystemer til Linux? Tænk hvis de kunne købe deres vante officepakke til den platform, så ville 75-95% af deres brugere ikke engang opdage skiftet. Jeg tror der ville være penge i skidtet.

Jeg tror også PHK har ret. MS er forbi deres peak, nu kommer turen nedad. Ikke at de klapper sammen i morgen eller i næste uge, men deres storhedstid er ovre. Jeg har beholdt den Windows 7 der fulgte med min laptop så jeg kan spille torchlight på den i ny og næ, ellers booter jeg aldrig til den. Tænk hvis Runic Games fremover lavede Torchlight til Linux og Mac, når nu Windows ikke længere var den eneste rentable platform?

 • 0
 • 0
#38 Poul-Henning Kamp Blogger

Lasse,

Ja, det har jeg.

Jeg synes bestemt ikke at det er "en skør ting at bruge en spalte i et IT nyhedssite på".

For blot 3-4 år siden var det utroligt svært for jounalister at få IT chefer til at sige andet end lovord for Microsoft, de var smarte nok til at de skulle ikke have klinket noget med deres hovedleverandør, uanset hvor meget de hadede det tvangsmonopol de var offer for.

Mange journalister skulle heller ikke selv have klinket noget, for så risikerede man jo at miste "smørelsen" fra MSFT's PR afdeling, de gratis ture, gratis testexemplarer osv.

Selv da Steve Ballmer opførte sig som et projekt for distriktspsykiatrien, blev det af medier og kunder rationaliseret til at han var "en dynamisk og innovativ leder".

Der er med andre ord, almulig grund til at ringe med klokken og råbe "Ding Dong The Witch Is Dead".

Jeg er personlig "on the record" med at mene at Bill Gates og Microsoft har sat IT teknologien 25 år tilbage og nu da der endelig er lysning forude, ikke mindst takket være en stor fælles indsats jeg selv har lagt 15 år af mit liv i, ser jeg absolut ingen grund til at tage med blødere hænder på Microsoft, end de tog på os.

Poul-Henning

 • 1
 • 0
#39 Niels Didriksen

@PHK: Jf. det er farligt for en CEO at indrømme at have tabt en generation overfor Wall-street typerne. Jeg tror du har ret: http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5ivtUFIeS5Z21G0oYizttrO...

"Shares of Microsoft Corp. edged lower Wednesday after Global Equities Research analyst Trip Chowdhry downgraded the software giant"... "Our research is indicating that Microsoft is unable to connect with the new generation of users," Chowdhry wrote"

 • 0
 • 0
#41 Søren S. Nielsen

Hvis Microsoft lavede en linux-version af Office, så ville det være endnu nemmere for kommunerne at skifte væk fra Windows - og det er MS ikke interesserede i.

Hvis dine kunder er på vej ud af butikken vil du så råbe og skrige ad dem, gøre alt hvad du kan for at tvinge dem til at blive i butikken - eller vil du forsøge at blive en del af den nye løsning de gerne vil have? Er det værre at være sikker på et tab på 40% end at risikere et tab på 100%?

 • 0
 • 0
#42 Jesper Poulsen

Som det bliver advokeret her på siden igen, igen og igen, så kan man snildt skifte til et alternativ uden problemer, selvom man har brugt noget andet i mange år.

Forskellen er bare at folk der er skiftet til æble, ikke skifter tilbage eller videre. De bliver ved æblet. Mange køber endda flere æbler og gerne dubletter. Jeg har mange sådanne fanatiske æblebrugere i min bekendtskabskreds. Der er faktisk ingen af de æblebrugere jeg kender der ikke vil købe æble næste gang.

I toget for et par uger siden så jeg en æblebruger med hovedtelefoner fra BeyerDynamic - et særsyn. Æblebrugere bruger æblehardware også selvom der findes bedre alternativer.

 • 0
 • 0
#44 Jesper Poulsen

Han var 7 år om at prøve at tage et alternativ til sig, og han er ikke vokset op med IT, men er alligevel relativt velbevandret i almindelig kontor-software. Hans konservatisme omkring Windows og MS Office har været baseret på uvidenhedHan var 7 år om at prøve at tage et alternativ til sig, og han er ikke vokset op med IT, men er alligevel relativt velbevandret i almindelig kontor-software. Hans konservatisme omkring Windows og MS Office har været baseret på uvidenhed

I foråret havde jeg besøg hjemmefra. Deres bil gik i stykker 250km fra hjemmet og der skulle søges oplysninger og kontaktes folk. Min far bruger ikke software der kræver at han kører Windows, alligevel vil han ikke høre tale om Linux derhjemme. Han sad helt alene en eftermiddag og brugte min maskine med Linux. Én gang spurgte han om hjælp, nemlig til at finde en browser, idét IE jo ikke findes i Gnome.

Han er ikke IT-uddannet.

 • 0
 • 0
#45 Søren S. Nielsen

Søren:

Du skippede mit spørgsmål - var det med vilje eller? Skal gerne svare dig, når du har svaret på mit :-)

Ikke helt - Jeg tænker på de skoler der skifter netop til OpenOffice, nogle af dem på Ubuntu platform, andre på Windows Platform mens de undersøger muligheden for at skifte til Linux. Version2 har en søgefunktion hvis du vil have bestemte skoledistrikter nævnt :)

 • 0
 • 0
#46 Jesper Poulsen

Det er sandt. Apple-brugere er fanatiske - ofte værre end MS-fanboys og Linux-fanboys. Men kunne det ikke skyldes, at det pt. er "hipt" at købe Apple?

Har du oplevet en fanboy eller bare en almindelig bruger fortælle om det æblehardware kan?

De har lækkert hardware. OS'et er fancy. Det ville være et alternativ her på adressen hvis ikke Steve Jobs var så arrogant i sin holdning til sine medmennesker.

 • 0
 • 0
#47 Niels Didriksen

Det er vel næppe overraskende, at de er faldet, når de stort ikke har udviklet på WinMo, siden iPhone og Android kom frem. På den vis er det vel udmærket stadig at have 15% markedsandel

Mon ikke de har haft en gut eller 2 på projektet i de sidste par år? Og ellers er det jo ganske symptomatisk for en dårligdom, der blot endnu engang understreger deres problemer. Den med at blæse på kunder og produkter og sætte udvikling i stå, når de har sat highscore. Men under alle omstændigheder, så er de jo ikke ret relevante længere. Om de bliver det igen for andre end folk der er bundet op på exchange og office, må vi jo se. Og de får travlt. Symbian, Blackberry og et par andre kommer på omtrent samme tidspunkt med nye versioner.

Hehe, bestikkelse, ligefrem? Lidt groft synes jeg nu nok. Desuden kan man vel argumentere for, at Google bruger samme taktik med både Firefox og Chrome - og Safari (mener jeg)?

Har du eksempler på at Google har betalt slutbrugere kontanter for at bruge deres service??? Jeg mener der er nuanceforskel på at sponsorere udvikling af projekter og betale folk kontanter for at bruge et produkt.

Ang. Zune HD, så er den ikke frigivet udenfor USA og Europa, hvilket vel forklarer din oplevelse med edbpriser ret godt ;)

? Det forstår jeg ikke. Vi er vel inde i Europa.

Rygterne siger dog, at den har klaret sig udmærket siden den blev frigivet i efteråret 2009.

Som når FoxNews dokumenterer ting: "Some people say".

 • 0
 • 0
#52 Eskild Nielsen

Jeg tror bestemt, at Microsoft vil kigge på om de skal udvikle Office til Linux, når det bliver en nødvendighed. Det er et meget meget lille tal, der bruger Linux på desktoppen, rent kommercielt, og de private linux-brugere vil næppe købe MS Office ;-)

Der er næppe de store udfordringer ved at porte OSX versionen til Linux. Det er derfor tænkeligt eller endog sandsynligt, at der ligger en forskrift klar til at lave en alpha-udgave, som kan få et liv i den virkelige verden, når linux penetrationen (globalt) kommer over en given tærskel-værdi. hvis det så resulterer i et sallgbart produkt, vil det sandsynligvis øge den generelle accept af linux på desktopppen til skade for salget af windows-erhvervslicenser. Derfor vil tærsklen nok ligge ret højt (10%?), sålænge samme ledelse styrer. Bliver Office divisionen sat fri, så skal de hurtigst muligt finde et mersalg, og da de så ikke længere skal handle i OS divisionens interesse, så vil de gå denne vej - der er ikke andre...

 • 0
 • 0
#53 Niels Didriksen

Helt enig - og de har jo også erkendt, at det var en fejl de begik der. Og mon ikke de skifter kurs med WP7? Det er de ihvf. tvunget til, hvis de vil have en chance for succes.

Om de skifter kurs? Spørgsmålet er om de KAN skifte kurs. Du taler som om successen er noget de vælger at få.

Hm? Det har jeg aldrig påstået. Jeg snakkede om, at de sneg sig ind i default-installs og på den led fik markedsandele.

Synes ikke det er fair at sammeligne default-søgemaskinen der kommer med det OS der kommer default med en pc, og så default-søgemaskinen, der kommer med en alternativ browser man selv skal downloade. Men jeg ved godt, at du har en meget tolerant holdning overfor hvornår et MS tiltag er en success.

Forstår jeg dig ret, når du siger, at MS har betalt slutbrugere for at bruge Bing?

Ja! Og de har betalt for at opgradere IE og for at bruge Live search af flere gange.

Der findes ingen officielle Zune HD salgstal, så jeg må nøjes med at forholde mig til anmeldelser, rygter mv. Men den blev udsolgt ret hurtigt efter release.. hvad det så betyder kan man jo så tænke lidt over :-)

Det har du ret i. Jeg hæfter mig ved (og tænker lidt over) at der netop INGEN officielle salgstal eksisterer. Beklager, men jeg kan ikke forholde mig til rygter. Eller påstande om hurtigt udsolgt, så længe vi ikke ved noget om hvor mange der var til salg. Jeg tiltror hverken MS eller konkurrenter at holde sig for gode til at manipulere med den slags, i den totale mangel af noget som helst konkret.

 • 0
 • 0
#55 Niels Didriksen

De vælger selv om de vil skifte kurs - kursen var jo, at de stoppede udviklingen, da de var tilfredse.

Hvilket betyder "Sælg aktierne omgående" i mine ører.

Du bragte selv default-installs på banen

Du bragte et successkriterie på banen, der i den grad er hængt op på en nær-monopol-attribut. Det synes jeg er vigtigt.

Amazon.com har den som nr. 13 i kategorien Mp3-afspillere. det er vel pænt nok, når den kun har været ude i et halvt år.

Det har Sandisk's Sanza også og den ligger 4-5 pladser over. Og derudover så er 2 pladser på top 25 vel ikke specielt imponerende. Men igen, det er jo nok alt efter brillerne man har på :-) Hvis jeg skulle købe aktier ud fra den liste, ville jeg nok ikke kaste mig i grams over zune.

 • 0
 • 0
#58 Peter Frandsen

Er det en succes?

2005: The Xbox game console is hot, but its division has lost $4 billion in four years and isn't yet in the black. (http://www.forbes.com/2005/09/12/microsoft-management-software_cz_vm_091...)

“Making money, e.g., the creation of long-term shareholder value, has got to be the ultimate driver of Microsoft's gaming (and H&E) strategy, right?” Ehrenberg writes. “Well, after five years and over $21 billion invested all they've got to show for it is $5.4 billion of cumulative operating losses, and Xbox 360 doesn't appear to be the silver bullet to turn things around.” (http://www.next-gen.biz/features/analysis-the-disastrous-xbox-360)

Det kan godt være at de tjener penge på xbox nu, det gør de sikkert, men jeg tvivler på om de har tjent penge totalt set. Og under alle omstændigheder er det vist et dårligt afkast af $21B+ - de skulle nok have invisteret i Apple eller Google aktier ;-)

/Peter

 • 0
 • 0
#59 Torben Frandsen

Jeg er personlig "on the record" med at mene at Bill Gates og Microsoft har sat IT teknologien 25 år tilbage

Ja, det har du vist skrevet mere end en enkelt gang. Men har du nogensinde forklaret hvad det betyder? Kunne vi i 1985 have været hvor vi er i dag, eller kunne vi have været i dag have været hvor vi nu først vil være i 2035? Eller noget tredje?

Husk at kontrafaktiske implikationer ville være verificerbare, hvis min moster var et grantræ.

 • 0
 • 0
#61 Peter Frandsen

Der var en der skrev at bingo havde 13% af søgemarkedet. Hvor kommer det tal fra?

http://marketshare.hitslink.com/search-engine-market-share.aspx?qprid=4

http://www.statowl.com/search_engine_market_share.php

Dokumentation? (og markedsandele i en enkelt fanboy husstand tæller ikke).

Og tænk sig, man skal faktisk gøre noget for at slippe for bing hvis man installerer windows/ie... Så hvor stor en del af de 3-6% mon egentligt er brugere der ikke ved/kan finde ud hvordan man indstiller den søgemaskine man faktisk helst vil have...

/Peter

 • 0
 • 0
#62 Jesper Mørch

Så hvor stor en del af de 3-6% mon egentligt er brugere der ikke ved/kan finde ud hvordan man indstiller den søgemaskine man faktisk helst vil have...

Jeg ser ofte selvudråbte IT-kyndige åbne deres Google-startside og derefter skrive www.google.dk direkte i søgefeltet for at åbne Google. De tror der er sådan man skriver en adresse, selvom der er en adresselinje ovenover (i Firefox eller IE). Jeg tror der er mange som ikke kan finde ud af at skifte søge-maskine. Jeg har også set folk skrive www.msn.com i den tidligere MSN-startsides søgefelt der var i IE 5 & 6, for at kunne åbne MSNs søgefunktion... Ja, jeg ved godt det er dobbeltkonfekt, men folk gør det alligevel.

 • 0
 • 0
#63 Lars Tørnes Hansen

En business angel fra Y-Combinator, Paul Graham har skrevet at han mener at "Microsoft is Dead" i April måned 2007: http://www.paulgraham.com/microsoft.html

Bemærk venligst at han i http://www.paulgraham.com/cliffsnotes.html bemærker at

When I wrote that Microsoft was dead, I didn't mean it literally. I couldn't have. Companies aren't alive, so they can't die.

In fact "Microsoft is Dead" was what we in the trade call a metaphor. I meant something else. ...

og senere skriver i samme indlæg

So maybe I'd better explain exactly what I did mean. What I meant was not that Microsoft is suddenly going to stop making money, but that people at the leading edge of the software business no longer have to think about them.

There are plenty of companies in that category that make decent profits. SAP for example. They make a lot of money. But does anyone developing new technology have to worry about them? I doubt it. When I said that Microsoft was dead, I meant they had, like IBM before them, passed across into this underworld. ...

Y-Combinator, "what we do": http://ycombinator.com/about.html Y-Combinator, folkene bag: http://ycombinator.com/people.html

 • 0
 • 0
#65 Niels Didriksen

Derudover, så læser du mine indlæg som en vis herre læser biblen. Jeg skrev ~13% market-share i USA. Dine links viser globale stats.

Er det ikke en sær selektiv måde du argumenterer på? Er Bing ikke tilgængeligt i Danmark? Hvorfor skal vi nøjes med at kigge på en kageslice der lige præcis har dén vinkel? I vores hjem har Bing 0,0001% anvendelse.

Sorry Thomas. Kunne ikke dy mig selvom jeg havde lovet mig selv at holde weekend ;-)

 • 0
 • 0
#67 Niels Didriksen

De har også optimeret den til visse EU-lande, men Danmark er ikke et af dem.

Så du mener at den går så skidt for Bing i f.eks. Danmark, fordi danskere overskriver den default bing-søgemaskine der følger med deres Win7 fordi den ikke er dansk???

 • 0
 • 0
#68 Peter Frandsen

Jeg ved godt at du er en af Bills diciple og intet kan få dig til at se objektivt på ms, men du behøver ikke at kalde mig fanden bare fordi jeg ikke er enig med dig.

Jeg ved godt at de reference jeg inkluderede var 4-5 år gamle. Det var blot for at illustrere at bare fordi du tjener penge nu, så er det ikke sikkert at det er en god forretning.

Her er et relativt nyt overblik over hvordan det går ms online:

http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-microsoft-online-operati...

Godt for dem at de kan tage penge fra office og windows til at forsøge at komme ind på andre markeder - dog med begrænset success - 3%, 5% eller 25% et eller andet sted - what ever... eller 0,05% mobile search engine share (http://www.webdevelopersnotes.com/articles/mobile-web-browser-usage-stat...)

/Peter

 • 0
 • 0
#70 Dennis Krøger

Jeg gider egentlig ikke ulejlige mig med at svare dig, hvis det er sådan en svada man kan forvente, når man viser, at du tager fejl.

Men han har jo ret. Du er MS udgaven af Jakob Damkjær.

 • 0
 • 0
#72 Andrew Rump

phk

Jeg er personlig "on the record" med at mene at Bill Gates og Microsoft har sat IT teknologien 25 år tilbage

Ja, det har du vist skrevet mere end en enkelt gang. Men har du nogensinde forklaret hvad det betyder? Kunne vi i 1985 have været hvor vi er i dag, eller kunne vi have været i dag have været hvor vi nu først vil være i 2035? Eller noget tredje?

Det er måske lidt firkantet at sige at M$ har sat udviklingen 25 år tilbage, men skaden skete for ca. 25 år siden! (Så som jeg læser det er vi ikke kommet ud af stedet, hvilket jo ikke er rigtigt).

For 25 år siden havde vi CP/M fra Digital Research, som (efter min opfattelse og så vidt jeg ved) var et velstruktureret og modulært system (TSR f.eks., for dem der husker det, var bedre implementeret fra bunden af - CP/M's "Window Manager" var en TSR!). Multitasking kom til og hukommelsesstyring uden alle mulige mærkelige begrænsninger (640KB, ...) var også gennemtænkt fra starten af - så vidt jeg ved - men det var inden IBM hardware kom til. :-(

Når jeg f.eks. ser Ubuntu's (Linux) Window Manager, hvor jeg kan have flere workspaces ("skærme på en skærm") som jeg hurtig kan skifte imellem og derved have flere programmer kørende samtidigt uden at de dækker over hinanden. Jeg kan endda se alle skærme på en gang - endda på en stor terning hvis det skal være øjegejl, hvilket Windows Aero er og intet andet.

Jeg kunne godt tænke mig at vide hvordan verdenen ville have set ud hvis CP/M var blevet verdensdominerende - jeg tror den ville have været blevet meget bedre i stedet for at alt skulle opfindes forfra.

Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition.

Andrew - Linux og Windows bruger

 • 0
 • 0
#73 Kristian Larsen

I historikken omkring XBox er der ingen tvivl om at MS har brugt rigtigt mange penge på udvikling mv. - og de sparede endda penge fordi IBM billigere kunne levere deres cpu til 360'eren pga. det forarbejde de havde lavet med cell.

Nuvel - de skyndte sig at udgive deres maskine ca. 1 år før PS3'en (og med den presse vi efterfølgende har set så udgav de boksen før den var færdig, så det med at vente på SP1 gælder altså også deres entertainment hardware :P) - idag har PS3'en så solgt ca. lige så mange enheder som Xbox 360 (de ligger begge over 30 mil og forsk. er vidst ca. 1½ mil).

Mht. effektiv OS så er MS udgave af et OS jo noget klyt ift. de fleste alternativer (ikke at hverken Linux eller Mac OS X er de mest imponerende eksempler iøvrigt).

 • 0
 • 0
#74 Martin Bøgelund

Dem der kiggede efter, fandt at det ikke kun handlede om mobiltelefoner, det handler også om Windows.

I dag fik jeg en Bilka reklameavis. Jeg fik et chock da jeg så at der var en Macbook som slagvare på forsiden: http://viewer.zmags.com/publication/0ce07ae3#/0ce07ae3/1

Jeg mindes ikke der har været salg af computere med andet OS end Windows i Bilka.

Når Dansk Supermarked sætter noget på hylderne er det fordi de har en stærk idé om at de kan sælge det og tjene penge.

Mac er mainstream. Længere er den ikke.

 • 0
 • 0
#75 Kai Birger Nielsen

Enig i at Mac er mainstream. Og jeg er træt af at se artikler i aviser og lignende om at folk kun kører mac fordi det er flot design og bla bla bla. Alle, jeg kender, der køber mac (inkl. iphone's), gør det fordi "det bare virker". (Og nej, jeg er ikke selv en af dem.) Seneste pc-indkøb her i privaten var en billig acer-stationær med windows 7 og efter at den har været ombyttet og nr 2 er kommer tilbage fra reparation, så virker den fint :-)

Pointen er at Windows ved at have de-facto monopol på i alt fald billig-segmentet af markedet, risikerer at blive knyttet sammen i forbrugernes bevidsthed med skod-hardware. (Prøveversioner af office + begrænsninger i entry-level windows skubber yderligere i den retning.) Egentlig har jeg det fint med at de helt billige notebooks med for små skærme og tastaturer står og flimrer med et windows startbillede i stedet for ubuntu :-)

 • 0
 • 0
#76 Jesper Poulsen

Det er måske lidt firkantet at sige at M$ har sat udviklingen 25 år tilbage, men skaden skete for ca. 25 år siden! (Så som jeg læser det er vi ikke kommet ud af stedet, hvilket jo ikke er rigtigt).

Vi har stadig en flad og uinspirerende brugerflade. Apple satte standarden for 25 år siden. For 20 år siden satte IBM standarden. Den brugerflade vi har i dag er ringere end det IBM smed på bordet for 20 år siden. Den er stadig lige flad og uinspirerende. MS har præsteret at holde det samme lave niveau gennem flere årtier.

Jeg har maskiner med RiscOS, AmigaOS, OS/2, Windows og Compiz-Gnome. Det mest latterlige, uinspirerende og flade GUI er det der ligger i Windows. Det Windows kan i dag, kunne Archimedes for næsten 25 år siden. Bevares, Windows har flottere farver og ikoner, men brugen er omtrent den samme. Da den første Archimedes kom i 1987 havde MS kun Windows 1.04.

 • 0
 • 0
#78 Jesper Poulsen

Måske et dumt spørgsmål - men er Compiz ikke en "ekstra" window-manager til Gnome, man selv skal installere?

Det er distro-afhængigt.

Der er dog stadig store forskelle på Gnome og Windows. Virtuelle desktops hvor man kan trække vinduer fra den ene desktop til den anden. Mulighed for at sende billede til en PC og lyd til en anden. Det har man kunnet på denne platform da Windows 2000 var den mest hotte Windows. Microsoft har stået stille i 10 år. Der er intet at det Microsoft har lavet som har være banebrydende. Alt har været lavet af andre før det er kommet til Microsoft.

Hvis man retter blikket væk fra Microsofts produkter, så vil man se en verden med avancerede løsninger. Det er udenfor Microsoft at det virkelige liv leves.

Som en journalist skrev i "Alt om Data" i sommers - Hvis man vil vide hvad der kommer i Windows i fremtiden, så skal man se på hvad der findes i Linux i dag.

 • 0
 • 0
#80 Jesper Poulsen

Farvet af hvad?

Facts?

Det er et faktum at lagdelingen i Linux' GUI har kunnet sende billede og lyd til andre maskiner i over 10 år. Det er også et faktum at GUI har haft virtuelle desktops i over 10 år. Det er ikke Gnome-specifikt.

Hvor langt er Microsoft nået med deres GUI?

Kan du lave den ultimative mediecenter opstilling i Windows, hvor én maskine genererer et billede og en anden maskine genererer lyden - der hvor det skal bruges? Billede ved projektor og lyd ved forstærkeren...

Kan du arbejde effektivt med en virtuel desktop til søgninger på nettet og en virtuel desktop til skrivearbejde, samtidig med at du sender vinduer fra en virtuel desktop til en anden? Windows samler browservinduer i en menu i taskbar - det havde været mere hensigtsmæssigt om man kunne gruppere dem på andre virtuelle desktops. Du kan ikke holde mange bolde i luften i Windows uden at det går voldsomt ud over din effektivt. Bare det at holde styr på hvilket menupunkt der hører til hvilket vindue tager menneskelige ressourcer som kunne bruges bedre.

Hvis jeg skal tweak'e et spil i Windows, så laver jeg oftest alt forarbejdet fra Linux. Her har jeg al den plads jeg skal bruge. Så kan jeg samle nogle tekststumper og screenshots og smide dem på en USB-stick til brug på Windows-maskinen.

 • 0
 • 0
#82 NA NA

Microsoft har stået stille i 10 år. Der er intet at det Microsoft har lavet som har være banebrydende. Alt har været lavet af andre før det er kommet til Microsoft.

LOL! Og Linux er et orginalt operativ system lavet fra bunden uden at skelne til hvordan andre har gjort det eller hvad ?????

Man skal desuden være godt blind for ikke at have fået øje på store ændringer i windows de sidste 10 år - faktisk kan man argumentere for at der kom for mange store ændringer med i Vista og at det derfor blev lidt af en fiasko.

 • 0
 • 0
#83 Jesper Mørch

Af din holdning såmænd. Det er fint, at du er glad for Linux, og som du beskriver det, så lyder det også til, at du arbejder mest effektivt, når du kan få lov at rode med compiz, conf-filer osv.

De sidste mange år har jeg altså benyttet grafiske wizards til stortset al opsætning.

Jeg går i konsollen af egen fri vilje, ikke fordi der mangler et grafisk værktøj... Det er bare langt lettere at scripte gennem konsollen, foruden at det er langt lettere at lave eventuel fejlsøgning, når du får system-respons direkte i konsollen i stedet for at skulle gennem flere potentielle fejlkilder i et GUI.

I øvrigt har jeg bevidst slået compiz fra, fordi det indbyggede grafikkort i Intel-chipsettet ikke er begejstret for 3d-grafik (tvivler på det overhovedet ville kunne boote med Aero).

Til gengæld nyder jeg som Jesper, at kunne have en virtuel desktop til hver type arbejdsopgaver - og samtidig have et fuldt overblik over f.eks. 8 kørende brugerprogrammer på en gang.

Da jeg første gang så brugerfladen i Windows XP for snart 10 år siden, troede jeg det var en Linux-maskine med Enlightenment Window-manager... Indtil jeg klikkede på det første ikon. Omkring år 2000 eksisterede der allerede vanddråber og reflektioner i væske-krusninger som en integreret del af en Window-manager... som i øvrigt kunne live-streame al lyd til en anden computer med netværks-forbindelse og i det hele taget levere en meget overbevisende bruger-oplevelse. Med Windows XP virker det meget som om Microsoft kiggede på GNU og "lod sig inspirere" af udseendet på Enlightenment.

 • 0
 • 0
#84 Jesper Mørch

Man skal desuden være godt blind for ikke at have fået øje på store ændringer i windows de sidste 10 år - faktisk kan man argumentere for at der kom for mange store ændringer med i Vista og at det derfor blev lidt af en fiasko.

Tænker du her på at man forsøgte at implementere sikkerhedsmodellen fra *NIX, som vist har eksisteret i henved 40 år? At man så i forsøget på at gøre systemet brugbart valgte at kortslutte hele sikkerhedsmodellen igen i stedet for at redesigne arkitekturen er en helt anden sag...

 • 0
 • 0
#85 Poul-Henning Kamp Blogger

Det der skete i Vista var primært at man forsøgte at lave et DRM lockdown, således at Microsoft kunne levere en "trusted platform" til Hollywood, mod at skore en del af kagen.

Steve Jobs stjal den bold med iTunes og Microsoft stod tilbage efter at havde mast et operativsystem med store ulemper ned i halsen på deres kunder, uden at kunne levere nogen håndgribelig fordel til dem.

Alle Microsofts operativsystemer har handlet om at møve sig ind i et eller andet forretningssegment de ikke har haft kompetance til at vinde på ærlig vis.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#86 Jesper Poulsen

Jeg går i konsollen af egen fri vilje, ikke fordi der mangler et grafisk værktøj... Det er bare langt lettere at scripte gennem konsollen, foruden at det er langt lettere at lave eventuel fejlsøgning, når du får system-respons direkte i konsollen i stedet for at skulle gennem flere potentielle fejlkilder i et GUI.

Konceptet er faktisk så godt at MS har implementeret noget lign i Windows Server 2008.

Igen, se hvad der er i Linux og se hvad der kommer i Windows :-)

 • 0
 • 0
#88 NA NA

Tænker du her på at man forsøgte at implementere sikkerhedsmodellen fra *NIX, som vist har eksisteret i henved 40 år?

Har du rent faktisk prøvet at køre med Vista/Windows 7 ? Hvis du havde ville du vide at sikkerhedsmodellen (stadig) er radikalt anderledes end den er i *NIX.

Du har ret i en ting: de fleste ting i *NIX er stadig som de var for 40 år siden og det er en af grunden til at det er nogle ekstremt ringe operativ systemer. Et andet eksempel er den grundlæggende katalog struktur som er så patetisk ringe at man ikke ved om man skal le eller græde over at den har overlevet så længe.

Windows har også været et ekstremt ringe operativt system men er faktisk gået hen og blevet meget godt i de sidste par versioner.

 • 0
 • 0
#89 Jesper Mørch

Du har ret i en ting: de fleste ting i *NIX er stadig som de var for 40 år siden og det er en af grunden til at det er nogle ekstremt ringe operativ systemer. Et andet eksempel er den grundlæggende katalog struktur som er så patetisk ringe at man ikke ved om man skal le eller græde over at den har overlevet så længe.

Jeg gætter på det er derfor Microsoft forsøger at implementere så mange af koncepterne som muligt, uden at ændre radikalt på deres operativsystem. Jeg gætter også på at det er derfor næsten alle systemer der stiller krav til stabilitet og sikkerhed fremfor GUI er Windows... Nåh nej...

Og før du kommer med påstanden om at *NIX ikke rammes af malware, fordi der ikke er ret mange der bruger det, vil jeg lige pointere at en stor del af de servere m.m. du kommer forbi på internettet faktisk kører *NIX... Jeg ved ikke med dig, men hvis jeg skulle ramme 1 mia mennesker, ville jeg personligt gå efter serverne fremfor klientmaskinerne, hvis sikkerheden på klient-maskiner og servere var sammenlignelig

 • 0
 • 0
#90 Jesper Poulsen

Det var bare dine kommentarer om, at det er "udenfor Microsoft, det virkelige liv leves" og "Microsoft har stået stille i 10 år", der var unødvendige

Det er jo sandt!

Jeg anvender både Windows og Linux. Windows er blevet henvist til en plads som gamer-OS her. Livet er simpelthen for kort til at bruge det primitive klamp til noget seriøst.

 • 0
 • 0
#91 Jesper Poulsen

Har du rent faktisk prøvet at køre med Vista/Windows 7 ? Hvis du havde ville du vide at sikkerhedsmodellen (stadig) er radikalt anderledes end den er i *NIX.

Ja, administratoradgang kan skaffes vil at klikke OK tilstrækkeligt mange gange - som standard. Bedre sikkerhed end dette kræver at det bliver sat op.

I *nix er det modsat. Der skal der administratorpassword til at få administratoradgang som standard.

 • 0
 • 0
#92 Niels Didriksen

Et andet eksempel er den grundlæggende katalog struktur som er så patetisk ringe at man ikke ved om man skal le eller græde over at den har overlevet så længe.

Det har faktisk et formål. Bla. at udviklere ved hvor tingene ligger fra version til version, fra år til år gennem 40 år. Se feks. for en beskrivelse: http://www.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.html Og jeg fryder mig jævnligt over, at kunne lokalisere et givent program på et splitsekund, uanset om jeg arbejder med min Ubuntu desktop, min mac laptop, min server, min router eller min android telefon fordi det ligger det samme sted. Men jeg kender mange windowsbrugere/udviklere der græder stille over at filstrukturen i Windows har samme konsistens som en klat voks. Ligger programmet i c:/windows/ eller c:/program files eller c:/programmer eller i c:/users/apps/ eller i.... Ligger skrivebordet på c-drevet, eller ligger c-drevet på skrivebordet? Og så er der hele komikken omkring windows brug af drevbogstaver og genveje.

Men det er da dejligt for dig at du synes det er genialt. Umiddelbart tror jeg dog, det er fordi, der mangler at gå en prås op for dig.

 • 0
 • 0
#93 NA NA

Men det er da dejligt for dig at du synes det er genialt. Umiddelbart tror jeg dog, det er fordi, der mangler at gå en prås op for dig.

Det er muligt - jeg synes du blander to ting sammen. Det ene er om den grundlæggende katalogstruktur ændrer sig meget og det andet er om det man er noget frem til i først omgang er meningsfuldt.

Jeg er fuldt ud enig i at det er irriterende hvis katalog strukturen uden grund skifter hele tiden fra version til version men ikke hvis det sker en gang imellem og den nye struktur er meget bedre end den gamle.

Nu er det sådan at udgangspunktet i *NIX verdenen er at ens programmer splittets op i atomer og drysses ud over en række kataloger - operativ systemet filer spredes også bare ud over det hele - det er bare et så gennemført ringe udgangspunkt at det er svært at forstille sig at man kan nå frem til noget værre (så skal man i hvert fald anstrenge sig kraftigt).

Lad mig give et eksempel sidste gang jeg installerede Linux skulle jeg efter sætte to skærme op og der fulgte et program (fra NVIDIA) med til at gøre det med. Efter at have forsøgt at bruge programmet et par gange uden det havde synderlig effekt gættede jeg mig til at det nok var fordi programmet havde brug for administrative rettigheder (i windows ville der automatisk være dukket en dialog boks op som jeg kunne klikke på) for at overskrive en konfigurationsfil. Nå men jeg starter så en shell for at starte programmet fra kommando linien da jeg ikke kunne finde nogen måde at starte programmet som administrator fra UI'en. Desuden var der ikke i UI'en nogen angivelse af sti til progammet - hvad gør man så ? ja så måtte jeg sidde og manuelt kigge de 8-9 forskellige binære kataloger igennem og prøve og gætte mig til hvilken fil der mon starter programmet op. Det er simpelthen bare for latterligt spild af tid.

Hvis der var tale om et program jeg havde kørt før så burde jeg muligvis have kunne husket hvilket katalog det lå i og det virker muligvis fint så længe man ikke for brug for at køre nye programmer :).

 • 0
 • 0
#94 Jesper Poulsen

Men jeg kender mange windowsbrugere/udviklere der græder stille over at filstrukturen i Windows har samme konsistens som en klat voks.

For ikke at snakke om registry. Hvis den er fubar er hele Windows fubar. Der ligger meget godt i registry som ville være rart at have adgang til når den og Windows går fubar.

Mange programmer smider hele deres opsætning i registry - OE/Windows Mail gør. Alt ligger der. Mailfiltre, adressebog, alt. Når Windows dør er alle disse data ikke til at komme til. Dårligt design, intet mindre.

Windows detekterer alt hardware én gang. Derefter er drivere låst i registry. Ændrer man hardware undervejs i installationens levetid låser Windows under opstart og kommer måske slet ikke ud af den tilstand igen. Uintelligent. Og så ovenikøbet af dem der "opfandt" autodetektering af hardware (Amiga kunne gøre dette allerede i begyndelsen af 1980'erne).

I Linux bliver alt detekteret når maskinen startes op. Jeg kan skifte bundkort og maskinen vil starte op. Jeg får GUI. Jeg har gjort det 3 gange og der er blevet skiftet chipset alle 3 gange. Min installation startede med VIA, så fik den nVidia og nu har den AMD. Uden at den har brokket sig over noget. Og uden at jeg har gjort noget for at få det til at virke. Jeg har tidligere skiftet fra GF6600GT til GF7600GT - uden at reinstallere nogetsomhelst. Kan Windows Vista dette? Windows 7?

 • 0
 • 0
#98 Niels Didriksen

Lad mig give et eksempel

Jeg er ikke meget for anekdoter i denne sammenhæng. Jeg kan også bidrage med eksempler på proprietære programmer, der ikke opfører sig ordentligt på en linuxmaskine. (Hertil kommer, at dit eksempel lyder umiskendeligt som mine egne oplevelser med Windows.)

Jeg taler ud fra konceptet bag systemet/strukturen. Og her mener jeg helt klart at det 40+ årige gennemprøvede koncept fungerer fantastisk ifht. diverse alternativers genopfinden af sig selv hver version.

Den gamle klassiker "Those who don't understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly." er naturligvis blot en morsom saying, men jeg synes at se, at Microsoft i mange sammenhænge (filsystemstruktur/funktionalitet, commandshell, networking ect), over tiden cirkler rundt om disse klassiske unix-paradigmer, stadigt tættere i takt med at de opdager dumheden ved at gøre det anderledes.

 • 0
 • 0
#99 Jesper Poulsen

Jeg er sgu træt af jer linux-nørder efterhånden. Hver gang man drister sig til at rose Windows og/eller kritisere Linux, så bliver man nærmest overfaldet.

OSX er mere inspirerende end Windows. Hvis det ikke var, hvorfor skifter så mange så til Mac?

Hvorfor forguder så mange brugerfladen på deres Mac, hvis Windows i virkeligheden er det bedste?

Hvis du bevægede dig væk fra din Windows og ud i verden ville du opleve meget nyt. En Mac-notebook med touchpad og nul knapper til at bruge den med. Det virker ikke i Windows. Det kan hackes til at virke i Linux (det skyldes lighederne i OS'erne, ikke Linux i sig selv).

Hvor i verden bor du? Hvis du bor i nærheden af mig, så skal jeg vise dig de produktive sider af en verden der ikke står Microsoft på. Så kan du vurdere om du forestrækker Windows-fængslet eller de friere rammer udenfor.

 • 0
 • 0
#101 Jesper Mørch

Og nej tak, jeg har ingen interesse i at få fremvist Gnome, Compiz eller hvad du har i tankerne. Baseret på dine indlæg, så vil det næppe være en objektiv fremvisning jeg vil få, og så er det ikke meget værd alligevel.

Nu tror jeg så heller ikke at Jesper ville vise dig endnu en ligegyldig grafisk brugerflade... Grafisk lir er vaskeægte imponator-effekt, akkurat som at visse useriøse hifi-producenter i 80'erne og 90'erne troede at hifi betød lysshow i displayet... Jeg lytter ikke med øjnene, akkurat ligesom grafiske gimmicks heller ikke forbedrer min produktivitet.

Hvis de rent hypotetisk skulle være skrevet perfekt og helt uden kodefejl, og de derudover slet ikke tog systemressourcer fra operativsystemet og de kørende applikationer, ville jeg til nøds kunne nøjes med at forsøge at abstrahere fra det... Men hvad skal man bruge 3d-lir i HD til når man skal fejlrette sin SQL, redigere et dokument eller penetrationsteste serveren?

Det er og bliver legetøj ud fra devicen: »one size fits all«. Det tidligere DDR var et glimrende eksempel på at den slags ikke er tilfældet.

 • 0
 • 0
#102 Jesper Poulsen

Og nej tak, jeg har ingen interesse i at få fremvist Gnome, Compiz eller hvad du har i tankerne. Baseret på dine indlæg, så vil det næppe være en objektiv fremvisning jeg vil få, og så er det ikke meget værd alligevel.

Skulle jeg sidde og vise dig det?

Det ville du ikke opleve noget ved - så kunne du lige så godt se en Woody Allen film.

Nej, jeg ville oprette dig som bruger på min USB-stick-Ubuntu og stikke dig den i hånden. Så kunne du starte den op på din egen maskine eller låne en af mig. Den booter til GUI.

Det jeg ikke forstår er hvordan folk kan leve med at have en skærm. Okay, man kan godt tilslutte flere skærme til en Windows-maskine og dermed få mere plads. Det kræver også mere plads på skrivebordet og man skal dreje hovedet for at bruge løsningen. Og grupperingerne er stadig lige rodet. Jeg kan ikke leve i en lille papkasse. Jeg skal have albuerum. Jeg skal have mulighed for at flytte et vindue hen et sted hvor der er plads uden at skulle bladre igennem lange lister for at finde det. Jeg har brug for at flytte opdateringen af noget software over på en anden virtuel desktop, så jeg hurtigt kan komme over til det, hvis det skulle være nødvendigt, uden af det fylder på den desktop hvor jeg arbejder.

Ved siden at standard Windows Vista/7 Ultimate virker standard Ubuntu sikkert noget primitivt, da Windows har Aero. Men i forhold til feks Sabayon der har Compiz som standard ser alt fra Microsoft primitivt ud. Især hvis man vælger KDE.

 • 0
 • 0
#103 Jesper Poulsen

Nu tror jeg så heller ikke at Jesper ville vise dig endnu en ligegyldig grafisk brugerflade..

Jeg har faktisk ikke noget imponerende at vise frem på den konto i øjeblikket. Her på maskinen er nVidia-driveren fubar, så der er nul Compiz og på min USB-stick er der med vilje ikke installeret noget smart, da den skal virke på alle maskiner uanset GFX. Og det gør den. Jeg har senest brugt den på min sommerferie hvor jeg har ladet maskiner starte op på den i stedet.

Men jeg kunne nemt sætte Thomas på en opgave hvor han ville få brug for en eller to virtuelle desktops og derved sætte pris på deres eksistens.

 • 0
 • 0
#104 Jesper Mørch

Men jeg kunne nemt sætte Thomas på en opgave hvor han ville få brug for en eller to virtuelle desktops og derved sætte pris på deres eksistens.

Man kan jo altid sidde og bladre gennem 30 åbne vinduer for at nå frem til det aktuelle vindue... Man kan også have alle 30 vinduer aktive på skærmen samtidig (hvis man har en 40" skærm eller kan læse 3pt skriftstørrelse og se billeddetaljer i 5% zoom).

Personligt vil jeg så stadig foretrække virtual desktops, ligesom jeg savner X-mouse og X-tastatur hver gang jeg sidder ved en Windows-computer, og ofte frustreres over at skulle bladre igennem så mange vinduer for at kunne udføre mit arbejde tilfredsstillende... Og så har jeg ikke engang nævnt genstarter og "kontrolpanel"...

 • 0
 • 0
#105 Henrik Mikael Kristensen

Nu er det sådan at udgangspunktet i *NIX verdenen er at ens programmer splittets op i atomer og drysses ud over en række kataloger - operativ systemet filer spredes også bare ud over det hele - det er bare et så gennemført ringe udgangspunkt at det er svært at forstille sig at man kan nå frem til noget værre (så skal man i hvert fald anstrenge sig kraftigt).

Så længe man betragter filstrukturen uden at tænke over logikken bag, ja. Det dybere problem er at lære OS'erne korrekt fra starten, men bare rolig: De fleste får UNIX galt i halsen. Det gør jeg selv.

I Windowsland opfordres man ensidigt til at benytte enkelte programmer i et OS, der dybest set er bygget til at blive tørret snotten og justeret cykelhjelmen på regelmæssigt, og er sovset så meget ind i selvplejesoftware og sanity checks, at det er svært at sige andet end "nå", når man oplever en fejl og så ellers må geninstallere. For systemet kan ikke gennemskues.

I UNIX land opfordres man til at lære Gnome eller dagens-populære-desktop og de fleste når aldrig at se på bash prompten som andet end en bagdør til at fixe systemet, når et eller andet fejler. Og så bliver det hele ligepludselig svært og trælst, og man kan intet gennemskue.

I UNIX land bør man opfordres til at lære UNIX filosofien fra bunden. Når man har det, kan UNIX gennemskues. Men ingen har hørt om den.

 • 0
 • 0
#111 Jesper Mørch

Du tænker på den ene genstart der kommer en gang i måneden når det er opdatering tid?

Ja, foruden når (ikke hvis) software laver underlige ting, hænger e.lign. Det er langt hurtigere at genstarte din windows-maskine end at fejlsøge, for fejlen er ofte væk efter en genstart. Jeg mindes ikke at have oplevet den slags i Linux endnu, men det er en ganske normal måde at afhjælpe fejl på i Windows. Indrømmet, når Linux får opdateret selve kernen eller glibc, er det en fordel at genstarte, da det forhindrer at systemet senere kan blive ustabilt, men det har kun været nødvendigt med genstart et par gange i løbet af det sidste års tid.

Havde arkitekturen været mere gennemtænkt i Windows, kunne man have undværet at genstarte maskinen ved hver opdatering af f.eks. WGA eller .Net (som burde være et framework uden nogen relation til NT-kernen). - I øvrigt giver WGA slet ingen mening... frivilligt at implementere software som kun har til formål at ødelægge det eksisterende operativsystem... Det virker lidt som f.eks. at distribuere Slammer-ormen via Windows Update (bortset fra at WGA ikke spreder sig til andre installationer).

Det giver heller ikke mening at computeren skal genstartes blot fordi man har berørt netværks-indstillingerne.

Det er den slags genstarter som i bund og grund skyldes et fejldesign af selve arkitekturen.

 • 0
 • 0
#112 Jesper Mørch

Hvornår har du sidst genstartet en *nix efter at have installeret software?

Det er sommetider en fordel når kernen en sjælden gang har fået ændret funktionaliteten for visse moduler e.lign. Det kan også være en fordel når glibc en sjælden gang får ændret funktionalitet... - Indrømmet, jeg tror det med kernen især har at gøre med at jeg er for doven til at kompilere min egen, og derfor lader mig spise af med de opdaterede binære kerner i stedet for at bygge min egen specialiserede kerne. Men det er stadig de færreste kerne-opdateringer som kræver en genstart.

 • 0
 • 0
#114 Marc Munk

Havde arkitekturen været mere gennemtænkt i Windows, kunne man have undværet at genstarte maskinen ved hver opdatering af f.eks. WGA eller .Net (som burde være et framework uden nogen relation til NT-kernen). - I øvrigt giver WGA slet ingen mening... frivilligt at implementere software som kun har til formål at ødelægge det eksisterende operativsystem... Det virker lidt som f.eks. at distribuere Slammer-ormen via Windows Update (bortset fra at WGA ikke spreder sig til andre installationer).

Lige hvad de tænkte på at de rullede WGA ud skal jeg ikke kunne sige, men det var ikke synderligt gennemtænkt. Det værste var jo sådan set at det som jeg husker det kom som en kritisk opdatering.

Det giver heller ikke mening at computeren skal genstartes blot fordi man har berørt netværks-indstillingerne.

Du har ikke rørt en windows kasse siden win98?

Det er den slags genstarter som i bund og grund skyldes et fejldesign af selve arkitekturen.

Enig. Men hvis din reference er win98 er der altså sket meget siden. :)

 • 0
 • 0
#116 Jørgen Jensen

Nu er Microsoft typisk sat i bad-standing herinde på Version2, men jeg tillader mig lige at stille et åbent spørgsmål: Efter Netscape havde taget verden med storm, følte Bill & Co sig truet og distibuerede Internet Explorer som en del af en samlet Windows-pakke. Folk fik "foræret" adgang til internettet, uden at skulle download/købe ekstra software. Hvor meget har MS haft indflydelse på Hr og Fru Jensens tilgang og interesse for internettet? Det kan være at MS har smidt en lind strøm af mere eller mindre færdige produkter i hovedet. Men takket være markedsføring og missioner/visioner, har man sikkert overbevist mange om at, det ikke kun er på kontoret eller hos ingenøren at man kan have en computer stående.

 • 0
 • 0
#117 Jesper Mørch

Jesper Mørch skrev, at man skal genstarte, fordi man "berører netværks-indstillingerne". Det er ikke helt korrekt, det er kun når man melder sig ind/ud af et domæne, det er nødvendigt. Resten kan man, mig bekendt, foretage sig uden at genstarte.

Det er netop den problematik jeg taler om... Arbejdsgruppe eller domæne, eller endnu værre et skift imellem dem. - Og, jeg er godt klar over at det er blevet meget bedre, men rent arkitektonisk har *NIX med sockets etc. software i baggrunden, netværket tættere på kernen end Windows. Og alligevel er det Windows der skal genstartes når man ændrer mindre ting i netværket.

 • 0
 • 0
#118 Poul-Henning Kamp Blogger

Det kan være at MS har smidt en lind strøm af mere eller mindre færdige produkter i hovedet. Men takket være markedsføring og missioner/visioner, har man sikkert overbevist mange om at, det ikke kun er på kontoret eller hos ingenøren at man kan have en computer stående.

Ja, og ?

Du mangler stadig at løfte bevisbyrden på at det er en god ting.

Havde det f.eks ikke været bedre at udrulningen af Internettet var blevet et par år forsinket, hvis det til gengæld havde sket med en platform der ikke var pivåben for alle former for malware og kriminalitet ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#119 Jesper Mørch

Hvor meget har MS haft indflydelse på Hr og Fru Jensens tilgang og interesse for internettet? Det kan være at MS har smidt en lind strøm af mere eller mindre færdige produkter i hovedet. Men takket være markedsføring og missioner/visioner, har man sikkert overbevist mange om at, det ikke kun er på kontoret eller hos ingenøren at man kan have en computer stående.

Det er svært at svare på. Tiden var moden til at gå på nettet, og Microsoft fejlede med MSN mindst en gang, ligesom deres ledelse slog internet hen som en døgnflue i flere år. Senere overvejede de at malke folk for penge, hvis de gik på nettet, men valgte klogeligt at lade være med det. Efterfølgende aflivede de al konkurrence og fik ret hurtigt nærmest monopol på webbrowsere.

Du kan spørge dig selv hvornår et arrogant monopol uden andre fremtidsvisioner end større indtjening, sidst har gavnet udviklingen.

Personligt tror jeg at internettet ville have været langt mere transparent hvis ikke MS havde vist os at man kunne blande HTML og halve Word-dokumenter, og blot ved at give dem endelsen .htm kunne se siderne i browseren. Jeg opfordrede jævnligt webdesignere til at distribuere deres websider som Word-dokumenter på nettet, når de alligevel skrev direkte til MSIE med både ActiveX og VB-script. Word havde jo langt flere muligheder og kunne formattere layoutet langt bedre, og deres målgruppe (IE4/5-brugerne) havde alligevel alle sammen installeret Word. Så kunne de da i det mindste følge en dokument-standard i stedet for at lave ubrugelige websider.

Nej, jeg er ikke sikker på Microsoft har gavnet menigmands tilgang til internettet. Udviklingen var måske kommet et halvt års tid senere uden MS' indblanding, men ville til gengæld have været nået noget længere end hvor vi er i dag - til dels fordi monopolet ikke havde forsøgt at forhale og ødelægge al udvikling som ikke gik i monopolets retning.

 • 0
 • 0
#120 Jørgen Jensen

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal bevise. Havde MS ikke missioneret "en PC på hvert skrivebord", havde man nok ikke haft begreber som Wikipedia, Wikileaks, facebook, twitter, youtube, dating.dk .. osv.

Havde man ventet med at lovligøre spiritus indtil man havde undersøgt ricisiene, havde man heller ikke haft problemet med spritbilister.

 • 0
 • 0
#121 Jesper Poulsen

Hvorfor det ikke var med i RTM af XP, Vista og 7 kan man undre sig over, men måske det er et ønske om KiSS?

KISS i Windows?

Windows er så non-KISS som det overhovedet er muligt.

Hvorfor er Mark Russinovich' geniale værktøjer ikke med i standard-Windows? Den medfølgende defragger er nærmest crapware og når Mark Russinovich' contig er at finde hos Microsoft... Lav et MS-GUI til contig og så er man virkeligt kørende...

"berører netværks-indstillingerne". Det er ikke helt korrekt, det er kun når man melder sig ind/ud af et domæne, det er nødvendigt.

Det er også rigeligt. I gode gamle OS/2 skulle man genstarte når man skiftede netkort i maskinen, ellers ikke :-)

De seneste versioner af OS/2 kunne være på mere end ét domæne af gangen.

 • 0
 • 0
#122 Jesper Poulsen

Folk fik "foræret" adgang til internettet, uden at skulle download/købe ekstra software. Hvor meget har MS haft indflydelse på Hr og Fru Jensens tilgang og interesse for internettet?

Meget lidt. ISP'erne medleverede bedre software end det Windows kom med. Faktisk har Microsoft skabt det bøvl vi har i dag med inkompatible websites som direkte følge af det crap-software der fulgte med Windows 9x.

 • 0
 • 0
#123 Jesper Poulsen

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal bevise. Havde MS ikke missioneret "en PC på hvert skrivebord", havde man nok ikke haft begreber som Wikipedia, Wikileaks, facebook, twitter, youtube, dating.dk .. osv.

Jo. Det var bare foregået på Mac, Amiga, Atari, Archimedes og alle de andre personlige computere der var kørende med GUI og multitasking tilbage i 1980'erne. Nu er der reelt kun Mac tilbage og havde det ikke været for Microsofts massive monopolmisbrug i 1990'erne, så havde Microsoft ikke haft behov for at give Apple en kapitalindsprøjtning i 1997.

Du tillægger Microsoft nogle værdier som de reelt har hugget fra alle andre. Det er ikke Microsoft der har skabt udviklingen. Microsoft har hugget den med arme og ben.

 • 0
 • 0
#125 Jesper Mørch

Jeg kan ærlig talt ikke se problemet i at genstarte, når man har tilmeldt sig et domæne. Det er ikke noget, der sker ret tit, uanset.

Jeg kan høre du bruger det meste af din computer-tid ved det samme skrivebord. Det er der heller intet galt i, men underbygger bare endnu engang påstanden om at Microsoft har lang vej endnu, før de når op på siden af alternativerne.

Desværre er der flere beslutningstagere der ligesom dig sidder ved det samme skrivebord, end der er beslutningstagere som skifter netværksopsætningen hyppigt. Derfor er det stadig almindelig udbredt at forsøge at fastfryse monopolet og udviklingen, i stedet for at udnytte den eksisterende teknologi til fornyelse og fremtidssikring... Men den tankegang ser med den sidste bølge af finansiel modgang (finanskrise) ud til blive taget op til revurdering igen, da den form for indtjening virker som at tisse i bukserne i frostvejr. Det varmer på kort sigt, men gør ondt værre på den lange bane.

Hurtige afkast har aldrig gavnet andre, end de aktionærer som sælger aktier på netop det tidspunkt. Til gengæld koster de hurtige afkast ofte konkurrence-evne på lidt længere sigt.

edit

Derfor risikerer Microsoft nu at blive overhalet indenom, hvis de fortsætter deres monopolistiske kurs i et marked som gradvist bliver mere nuanceret og får flere relevante spillere (reelle konkurrenter) på markedet.

 • 0
 • 0
#127 Jørgen Jensen

@Jesper Spørgsmålet vedr. internettet uden Microsoft, var mest ment som et slags åbent spørgsmål; og kan hovedsagligt tilslutte mig dit svar mht. til mulige alternativer der blev sendt med posten når man tegnede abonnement hos en ISP. Jeg tror dog det var de færreste private brugere, der skyndte sig at udskifte deres IE4 med den medfølgende Navigator. Jeg er absolut heller ikke den første der stiller mig op i flokken der klapper i takt og synger "haleluja" når Microsoft bruger ordet "Revolutionerende nyhed", og har set programmerne "Browser Wars" med John Heilemann (der findes en del klip rundt omkring http://www.youtube.com/watch?v=BAthDJA9eaw) der belyser Microsofts kneb.

 • 0
 • 0
#128 Jesper Poulsen

Jeg tror dog det var de færreste private brugere, der skyndte sig at udskifte deres IE4 med den medfølgende Navigator.

Hvis ikke Microsoft havde medsendt deres crap-software i Windows 9x, så havde folk fundet vej til internettet alligevel - de fik det de skulle bruge fra deres ISP. Og internettet havde været et bedre sted i dag, fordi det ikke var baseret på at virke med Microsofts crap-software.

Microsoft har ikke været et positivt indspark til internettet, tværtimod. De har også formået at sætte udviklingen af internettet i stå.

 • 0
 • 0
#129 Jesper Mørch

Microsoft har ikke været et positivt indspark til internettet, tværtimod. De har også formået at sætte udviklingen af internettet i stå.

Det er et spørgsmål om underholdnings-industrien stadig havde haft hovedet deroppe hvor solen aldrig skinner, hvis ikke Microsoft havde sat udviklingen så meget i stå som tilfældet er. Alt for mange pengestærke virksomheder tror stadigvæk ikke på at kopisikring af digitale signaler er et fatamorgana. Alt for mange af den slags virksomheder - også IT-virksomheder - tror stadigvæk i ramme alvor på, at man kan sikre sig imod at digitale signaler kan kopieres. Den fejlopfattelse er ca. lige så tankeløs som det ville have været at vedtage lovgivning i hele den industrialiserede verden, som forbød motoriseret drivkraft, på et tidspunkt hvor man netop havde standardiseret en metode til at producere biler.

Et tankeeksperiment kunne være at forestille sig hvad der var sket, hvis man ved lov havde forbudt motoriserede køretøjer på vejene tilbage i 1905-1910 og stædigt havde fastholdt den lovgivning til i dag. Kunne man forestille sig at vi i dag havde haft personlige køretøjer baseret på dampdrevne sporvogne...

Ingen debat uden en bilanalogi, selvom den minder om en utæt skruetrækker ®PHK ;o)

 • 0
 • 0
#130 Jesper Louis Andersen

Det er min opfattelse at der er meget meget langt mellem Windowsmaskinerne på studiet. De fleste kører en linuxvariant, OSX eller en BSD-variant. Windowssupporten i forbindelse med fag er temmeligt begrænset.

Nuvel, ligegyldigt hvad man kan mene om DIKUstuderende, så er det en trend som rammer Microsoft meget hårdt på sigt. Netop som PHK skriver: Hvis man differentierer kurven et par gange, så finder man ud af hvad det egentlige problem er.

Microsoft er klart bagefter på Mobilmarkedet - hvilket gør ondt. Google lancerer snart et gratis alternativ til Windows. Det sammen med at laptops bliver løbende billigere og billigere kommer til at presse prisen på Microsoft Windows (Laptops er snart en commodity, hvilket er årsagen til at Apple satser hele butikken på iPhone og iPad). Samtidig er det interessant at det er blevet svært at finde et reelt produkt til slutbrugeren fra 2005 og frem, der ikke kører gennem en webbrowser. Med andre ord er desktoppen død - og det giver negative resultater for Office.

Dertil forekommer det mig at Parkinson har lige lidt for vel fat i Microsoft som helhed. Det gør av når man gerne vil til at løbe hurtigt - for der skal ske noget radikalt hvis ikke Apple og Google skal løbe med kunderne på sigt.

 • 0
 • 0
#131 Andrew Rump

En del af problemet er at Microsoft ikke levere et færdigudviklet system, men en skal som man skal bygge videre på - det er den forklaring jeg nogle gange har fået af M$ folk, når jeg brokker mig over problemer med Windows - desværre bruger de fleste mennesker Windows som det er - for det virker jo! :-(

Et eksempel (hvor jeg fik ovenstående kommentar fra M$) er/var deres PostScript driver.

Jeg udviklede en såkaldt OPI server (der bl.a. kan udskifte lavopløselige billedfiler med (mega) højopløselige ditto - så går det hurtigt med at arbejde med billedmaterialet på computeren).

I starten testede jeg med en Mac computer og det gik lige ud af landevejen. Printerdriveren leverede præcis de informationer som den skulle ifølge PostScript manualen: The Red Book.

Jeg troede det var en "nem" opgave indtil jeg testede med en Windows computer og mit OPI system flere gange måtte give op, da den manglede informationer som den skulle bruge til at arbejde videre på de data som kom efterfølgende.

Jeg blev nødt til at implementere en buffer som samlede data op indtil programmet havde alle de oplysninger det skulle bruge for at arbejde videre!

M$ fralagde sig det fulde ansvar. De havde bare leveret en PostScript driver skal. De mente at det var Adobe's opgave at lave en rigtig driver!

 • 0
 • 0
#134 Martin Bøgelund

Thorbjørn Andersen:

Det er lykkedes Microsoft at lave Office til Mac, så umuligt er det ikke... SKulle det endelig være så svært, kan de løfte Wine op så det er godt nok til Office.

Det var du længe om :-)

Du skal huske kontekst: PHK påstod at noget af det første der ville ske, hvis MS blev splittet i et operativsystem-selskab og et applikations-selskab (med bl.a. MS Office), var udgivelsen af MS Office til Linux.

Som nævnt i linket til JoelOnSoftware, er integrationen mellem Windows og MS Office tæt - MS Office benytter rigtig mange funktioner indlejret i Windows. Da Microsoft stadig er ét selskab med MS Office og Windows i porteføljen, er der ingen problemer i at snuppe kode fra Windows og indlejre det i MS Office til Mac.

Men på den anden side at en opslitning af Microsoft, vil - lade os kalde det "MS Applications" - skulle bede det andet firma - "MS Operating Systems" om tilladelse til at benytte den selvsamme kode fra Windows.

Hvis "MS OS" er bare nogenlunde opsatte på at tjene penge i fremtiden, vil de selvfølgelig sige nej til MS Apps' forespørgsel - et af de meget brugte argumenter for at blive på Windows istedet for at skifte til Linux, er nemlig rækken af de Windows-only applikationer, som folk har vænnet sig til at bruge. MS Office er én af dem.

Og hvis "MS Apps" selv begynder at implementere de manglende dele i MS Office til Linux, risikerer de patent-trusler fra "MS OS".

Så ja - rent teknisk er det sikkert forholdsvist nemt at lave MS Office til Linux.

Men i lyset af et tænkt, rent brud mellem "MS OS" og "MS Apps", vil der være økonomiske og jurisdiske forhold der kan stoppe eller bremse det.

 • 0
 • 0
#135 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Martin,

Så ja - rent teknisk er det sikkert forholdsvist nemt at lave MS Office til Linux.

Jeg spurgte for nyligt én af drengene fra Office-divisionen hos Microsoft, hvorfor de ikke lavede Office til Linux. Svaret var, at de faktisk havde forsøgt at lave et overslag over, hvad det ville koste, og at vriste Office fri af Windows ville blive så dyrt, at det var deres vurdering, at det aldrig ville betale sig.

Faktisk sagde vedkommende også, at hvis man i dag ikke havde haft Office til Mac, så ville man heller ikke lave den.

[i](jeg synes at erindre, at udvikling af Office for Mac var en del af aftalen imellem Apple og Microsoft, da Microsoft købte aktier i frugtfirmaet. Det var dermed sandsynligvis heller ikke dengang en beslutning, der var drevet af en forventning om, at investeringen ville komme igen)[/i]

 • 0
 • 0
#136 Eskild Nielsen

Som nævnt i linket til JoelOnSoftware, er integrationen mellem Windows og MS Office tæt - MS Office benytter rigtig mange funktioner indlejret i Windows. Da Microsoft stadig er ét selskab med MS Office og Windows i porteføljen, er der ingen problemer i at snuppe kode fra Windows og indlejre det i MS Office til Mac.

MS Apps har jo allerede koden - ellers kunne de hverken lave Office for windows eller Office for mac.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere