Jesper Lund Stocholm bloghoved

DSIT 2012 (ODF)

Baggrund: I 2007 deltog CIBER første gang i en interoperabilitetstest af ODF og OOXML - dengang foranlediget af det daværende ITST. Vi deltog sammen med en række andre nøglespillere i det nogen dengang kaldte "Dokumentformatkrigen". Disse var IBM, CIBER, Novell, Sun og Magenta. Siden har vi gentaget disse interoperabilitetstests nogle gange - hver med sit fokusområde.

Følgende er en test af interoperabilitet via ODF, hvor LibreOffice er valgt som "App0".

Det overordnede billede er dette:

Illustration: Privatfoto

Der er følgende at bemærke for testen

Office 2007

Indlæsningen af det oprindelige dokument går fint og bortset fra at noget af teksten har rykket sig en smule, så er der intet i vejen med dokumentet. Men ved gemning efter retteprocessen forsvinder al information omkring de rettede dele og ved den sluttelige indlæsning i LibreOffice er dokumentet reelt ubrugeligt pga manglende information og information, der er rodet meget rundt.

Office 2010

Opførslen er stort set identisk med Office 2007 - omend på det overordnede plan. Men hvis de to afsluttende dokumenter sammenlignes, så er de "ødelagt på hver sin måde". Det er altså tydeligt, at der er sket noget med Microsofts implementering af ODF fra Office 2007 til Office 2010 - i dette tilfælde blot ikke på en måde, der kunne redde processen.

Textmaker 2012

TextMaker 2012 gør helt overordnet et godt arbejde med åbning af dokumentet, men den kløjs i nogle af felterne, hvor indholdet i dem beregnes/vises forkert. Efter redigering er dokumentet dog totalt ødelagt, når det genindlæses i TextMaker selv igen. Men - og det er ret pudsigt - når det ødelagte dokument indlæses i LibreOffice igen, så er det faktisk stort set intakt - omend informationer om den slettede række i tabellen på side 2 er forsvundet. TextMaker 2012 ødelægger altså ikke dokumentet som sådan - den formår blot ikke at vise alle detaljer i det korrekt.

Dokumentation

De anvendte dokumenter findes her

Stay tuned ... straks i det nye år kommer de samlede konklusioner.

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Bjerregaard

Tak for testen Jesper, som virker seriøs nok. Jeg skal dog tilstå at de røde konklusioner overrasker mig en smule.

Helt uvidenskabeligt så er min personlige erfaring at når jeg modtager OOXML dokumenter, og bruger dem i Libreoffice, så er der ofte de mindre layout forskydninger, men dokumentet er altid brugbart. Så når du bruger udtryk som "Aaaaalt går galt i denne test. Dokumentet smadres reelt og bliver i det store hele ubrugeligt." og "ved den sluttelige indlæsning i LibreOffice er dokumentet reelt ubrugeligt" så overrasker det mig lidt.

Jeg kan se at roundtripping af track-changes mellem ODF/OOXML altid bliver ødelagt. Det har jeg ikke nogen erfaring med, men det er da lidt underligt, at Libreoffice i deres online dokumentation/FAQ siger, at roundtripping af track-changes mellem Libreoffice og MS-Office fungerer.

Jeg siger ikke at jeg finder din konklusion mistænkelig, bare lidt overraskende udfra min egen overfladiske erfaring.

 • 10
 • 0
#2 Jesper Lund Stocholm Blogger

Tak for testen Jesper, som virker seriøs nok. Jeg skal dog tilstå at de røde konklusioner overrasker mig en smule.

Ja, jeg skal være ærlig og erkende, at jeg desværre overhovedet ikke er overrasket. Testens resultat var i store træk nogenlunde hvad jeg forventede. Jeg var dog positivt overrasket over TextMakers resultater.

Helt uvidenskabeligt så er min personlige erfaring at når jeg modtager OOXML dokumenter, og bruger dem i Libreoffice, så er der ofte de mindre layout forskydninger, men dokumentet er altid brugbart. Så når du bruger udtryk som "Aaaaalt går galt i denne test. Dokumentet smadres reelt og bliver i det store hele ubrugeligt." og "ved den sluttelige indlæsning i LibreOffice er dokumentet reelt ubrugeligt" så overrasker det mig lidt.

Er du overrasket over resultatet eller er du overrasket over min konklusion? Hvis man kigger på dokumentationen af testen, så synes jeg ikke, at min konklusion kan være anderledes end den jeg skrev.

Jeg kan se at roundtripping af track-changes mellem ODF/OOXML altid bliver ødelagt.

Der sker ingen konvertering imellem ODF og OOXML i min test - dokumenterne "fødes og dør" i hhv ODF og OOXML.

Det har jeg ikke nogen erfaring med, men det er da lidt underligt, at Libreoffice i deres online dokumentation/FAQ siger, at roundtripping af track-changes mellem Libreoffice og MS-Office fungerer.

Hvor siger de det henne? Faktum er jo, at der er generel konsensus om, at ændringsmarkering i ODF ikke er god nok og ikke kommer i nærheden af at matche funktionaliteten i ændringsmarkering i OOXML. Derfor er man i ODF TC også i gang med at definere en ny måde at gøre det på i ODF. Det er der sådan set ikke noget nyt i.

Men - jeg kunne godt overveje at lave min test igen - denne gang med .DOC-formaterne som dokumentformat og se, hvordan interop er med .DOC. Jeg vil nemlig forvente, at interop er langt bedre med .DOC end med både OOXML og ODF.

Jeg skriver et konkluderende indlæg i løbet af de kommende dage, der opsummerer mine tests.

 • 0
 • 0
#4 Jesper Lund Stocholm Blogger

Over resultaterne (konklusionen følger bare), især når du konstaterer at dokumenter bliver helt smadret.

Ja, en vurdering er jo altid en subjektiv størrelse, men når man kigger på det dokument, der er grundlaget for min kommentar, så synes jeg ikke, at man kan konkludere andet.

http://www.scribd.com/doc/118718279/OOXML-O2010-LO-RM-Standardbrev-2s-Ob...

http://ask.libreoffice.org/en/question/3961/track-changes/ Ok, de siger ikke roundtripping, men de siger at import af track-changes virker.

Tjoeh, men hvis du kigger stringent på svaret, så svares der jo ikke på spørgsmålet - der konstateres blot, at LibreOffice kan håndtere ændringsmarkering.

Nu er jeg jo godt klar over, at hvis jeg siger at nogen i OOo/AOO/LibreOffice lyver, så får jeg tæsk at ODF-parnasset/tropperne herinde på version2, så jeg vil blot tørt konstatere, at der er et ganske stort overlap imellem ændringsmarkering i ODF og OOXML men at de ikke er "ens". Funktionalitetsområdet i OOXML er ret meget større end i ODF (svjh er de beskrevet på 132 sider i OOXML og 21 sider i ODF [0]), så jeg har svært ved at se sandhedsværdien i udsagnet du henviser til.

Skal jeg være mere konkret? ;o)

[0] Ikke dermed sagt at ændringsmarkering i OOXML kan 6,28571429 x mere end ODF, naturligvis.

 • 0
 • 0
#5 Jakob Dahl

Jeg prøve for sjov at introducere Office 2013 som app0 i ligningen. Jeg lavede mit doc0 ved at åbne doc0 og lave en simpel copy/paste over i et nyt dokument så jeg fik det i OOXML strict. Min app1 er Libre Office 3.5.4.2 og det eneste der virker nogenlunde er faktisk roundtripping af trackchanges. Der dog ikke noget på ændringen i tabellen. /Jakob

 • 0
 • 0
#6 Jesper Lund Stocholm Blogger

eg prøve for sjov at introducere Office 2013 som app0 i ligningen. Jeg lavede mit doc0 ved at åbne doc0 og lave en simpel copy/paste over i et nyt dokument så jeg fik det i OOXML strict.

Var det OOXML-dokumentet du åbnede i Office 2013?

Det burde i øvrigt ikke være nødvendigt at c/p indholdet over i et nyt doument - du burde kunne nøjes med at vælge "Save as OpenXml Strict" (jeg kan ikke huske den præcise tekst i valgmulighederne)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere