Drop offermentaliteten!

Jeg læste lige i dag i Børsen at ungdomsledigheden er den højeste i 17 år med aldersgruppen 25-29-årige hårdest ramt og det er især nyuddannede. Der bliver råbt vagt i gevær og tabt generation, og det lyder jo voldsomt. Det er i øjeblikket muligt at få nok erfaren arbejdskraft, hvilket gør det sværere at få job uden noget på CV'et.

Alt for mange nyuddannede tror at den eneste måde at få noget profitabelt at lave er at tage job i en traditionel it-virksomhed baseret på et job-opslag og at a-kasse-trummerummen med at skrive jobansøgninger baseret på denne uges jobopslag er nok til at lande drømmejobbet. Sådan er det bare ikke i krisetider. Når man ikke har noget på CV'et, må man arbejde dobbelt så hårdt for overhovedet at blive husket i jobsøgningsjunglen! Frem med kreativiteten og glem alt om den krævementalitet, som er blevet alt for fremherskende i lille DK - du har ikke ret til et godt job, men hvis du arbejder hårdt for det, så kan du måske komme et skridt nærmere. At være arbejdsløs er ikke et spørgsmål om at ligge på sofaen hele dagen, det er lange arbejdsdage i et dårligt fuldtidsjob, som du ikke er uddannet til, nemlig selvpromovering.

Hvis dit CV er tomt, må første punkt på dagsordenen være at få noget på det; brug dit netværk og start noget fagligt gavnligt ved siden af de traditionelle a-kasse-aktiviteter (hvis du er involveret i sådanne*). Som nyuddannet arbejdsløs kender man formentlig andre nyuddannede arbejdsløse (eller bare andre arbejdsløse) og det er oplagt at hjælpe hinanden med at komme videre. Det kunne være et projekt med ambition om at blive et profitabelt startup-firma, et simpelt kode-projekt, en studiegruppe, en brugergruppe, koordinerede virksomhedsbesøg, kontorfællesskab eller codecamps. Gruppen kan også give noget at stå op til, et mål og en følelse af fællesskab, som kan holde arbejdsløshedsmelankolien væk. Frivilligt arbejde og bidragen til open source-projekter er også punkter som kan hjælpe et slunkent CV.

Brugergrupper, konferencer, åbne gå-hjem-møder og virksomhedsbesøg kan også bruges til at få et netværk med den del af it-branchen, som allerede er i arbejde. Det kan være grobund for tips om jobs og vejledning fra dem der allerede er på arbejdspladserne. Selv om det ikke nødvendigvis fører til et job i morgen, kunne det måske hjælpe, så man var den første der blev tænkt på, når der engang kommer flere jobs. Vær fræk og hør om du må bruge noget af et firmas tid og forsøg så at finde ud af hvilke udfordringer de kæmper med - det kan være de kan bruge et par friske øjne og er villige til at betale et par timer på freelancebasis og så har du jo foden indenfor.

Sociale medier er et andet værktøj, som man kan bruge i jobsøgningen - selv om det bestemt ikke er for alle. Ved dine facebookvenner at du søger' Ved de hvad du kan' Kan de hjælpe dig med at finde det rigtige job' Kan du bruge en twitterkonto eller en blog til at vise hvad du kan, og hvad du interesserer dig for og derved skille dig ud fra mængden af ansøgere' Har du overvejet at lave en videoansøgning' Har du et godt online visitkort' Hvad fortæller Google om dig, når man googler dit navn?

Tag en aktiv tilgang til din jobsøgningsproces. Lad være med at ende som den tabte generation - vær den kreative generation!

 • Husk at det også er muligt at klare sig uden en a-kasse. Det kræver måske at man skal leve på en sten og lave noget potentielt kedeligt freelance-arbejde, men jeg ville til enhver tid foretrække det frem for den klient-gørelse, som a-kassen lægger op til med regler som ikke er fremmende for en kreativ tilgang til jobsøgning.
Kommentarer (27)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Hvis dit CV er tomt, må første punkt på dagsordenen være at få noget på det; brug dit netværk og start noget fagligt gavnligt

Jeg er helt enig, det er vigtigt at få noget på sit CV. Jeg vil foreslå at i giver et foredrag i DKUUG - Dansk Unix-system Bruger Gruppe, samt deltager i open source udvikling.

I DKUUG afholder vi foredrag der omhandler forskellige IT systemer. Vi har foredrag om brug af programmer, netværk, programmering og systemadministration, så der er noget for alle. Vi afholder både for begyndere og øvede. Vores arrangementer i 2011 kan ses her http://www.dkuug.dk/content/category/7/129/140/

Hvis du har lyst til at give et foredrag, eller bare høre mere, så skriv til os på arr@dkuug.dk så sørger vi for lokaler, projektor, annoncering osv.

Vi har også en version2 gruppe.

 • 0
 • 0
#2 Deleted User

Og til de arbejdsløse unge, som aldrig har hørt om Unix, fordi at man nu engang lærer om Java og .NET (på Windows) inden for IT i dagens Danmark, kan der ligeledes anbefales Copenhagen .NET User Group (CNUG), og Aarhus .NET User Group (ANUG).

At være frivilig på konferencer som GOTO (tidl. JAOO, og nu også i København) er også superb, med henblik på at skabe netværk til potentiel jobsøgning.

Specielt på ANUG/CNUG grupperne kommer der tit jobopslag før/samtidig med at de bliver publiseret på jobnet, og ofte med bedre (direkte) kontaktmuligheder.

Ingen IT-studerende med respekt for sig selv har et tomt CV som nyuddannet. Hvis man har, så er det mindste man kan gøre at brænde sine ECTS points af på et halvt års studieophold i udlandet!

 • 0
 • 0
#3 Martin Andersen

Så du anbefaler ikke at de unge finder sig et job inden for et andet erhvervsområde?

Spørgsmålet er måske formuleret lidt "ondt", men man ser jo også unge som faktisk siger: Okay, så tager jeg sku et job inden for et andet erhvervsområde. De har jo desværre ikke mulighed for at gøre det du forslår i samme udstrækning. Men hvad er så bedst?

Håber du forstår hvor jeg vil hen.

/Martin

 • 0
 • 0
#4 Peter Makholm Blogger

Efter min mening bør man gøre sig selv den tjeneste at gøre en ordentlig indsats for at få foden indenfor i den branche der er ens første prioritet.

Men der er selvfølgelig en grænse hvor man nok bør indse at man skal holde op, eller i det mindste justerere sine forventninger og indsats.

Så kan man måske fortsætte med at følge nogle af Thereses råd på hobby-basis. Men pointen er at det måske er bedre at gøre noget og fejle end at fejle fordi man ikke gør noget.

Så hvis man ikke har overvejet Thereses forslag eller gjort sig tilsvarende tanker, så vil man enten ikke eller også har man fejlet fordi man ikke gjorde noget.

Ny lyder 'at fejle' nok meget negativt i manges øre. Men efter min mening er det kun en negativ ting hvis man ikke forsøger at lære noget af det.

 • 0
 • 0
#6 Therese Hansen

Jeg vil anbefale, at man gør, hvad der skal til for at holde sig kørende uden at glemme drømmen. Netop fordi mit eget valg står som modstander af offentlig forsørgelse og a-kasser, så ved jeg, at man kan blive nød til at blive kreativ omkring indtjening og måske udforske andre områder end ens førstevalg - men det betyder dog ikke at man skal droppe førstevalget. Tværtimod skal man kæmpe lidt hårdere for at kunne holde sig opdateret på branchen i den fritid man har ved siden af "brød-på-bordet"-jobbet.

Selv har jeg blandt andet tjent lidt ekstra ved at undervise og være konsulent indenfor sociale medier, og det betød at jeg kunne betale min studiegæld ud 14 dage efter jeg afsluttede studiet.

Personligt har jeg fået rigtig meget ud af at se på hvordan jeg kan få mine udgifter ned på et minimum og dermed minimere hvor meget jeg skal arbejde for at tjene til dagen og vejen - så bliver der tid til egne projekter og ting, som man interesserer sig mere for.

 • 0
 • 0
#7 Deleted User

Og til de arbejdsløse unge, som aldrig har hørt om Unix, fordi at man nu engang lærer om Java og .NET (på Windows) inden for IT i dagens Danmark,

Det er ikke mit indtryk at man lærer .NET på DIKU. Java gør man sikkert.

De unge har hørt om unix, det hedder bare Linux nu om dage. Android er fx. en Linux, og derfor er vores foredrag stadig relevante. Det kan man også se på at der kom 120+ mennesker til vores Android foredrag.

Desuden så bygger mac osx oven på unix. Jeg har også hørt at hele Apples tool chain bygger på GCC, GDB og (object) C. Både GCC og GDB er velkendte i Open Source og unix verdenen.

At være frivilig på konferencer som GOTO (tidl. JAOO, og nu også i København) er også superb, med henblik på at skabe netværk til potentiel jobsøgning.

Det ved jeg ikke hvor meget giver, men det er da værd at prøve, omend ikke andet så fordi man kan netværke med de andre deltagere. Jeg vil naturligvis gerne lige nævne at årets danske Open Source event - Open Source Days 2011 afholdes lørdag den 5. marts på CBS, og vi har da også brug for frivillige hjælpere. http://www.opensourcedays.org/

 • 0
 • 0
#8 Peter Makholm Blogger

Martin, jeg håber ikke at du opfattede mig affejende. For jeg er enig i at det er en spændende diskussion. I sidste ende er det dog en diskussion man må tage med sig selv, hvilke omkostninger er jeg klar til at betale. Hvilken indsats vil jeg se tilbage på som værende ordentlig.

Men det hjælper selvfølgelig altid at får mange indspark på bordet. Så skyde endelig løs.

Med hensyn til at være frivillig på konferencer, så tror jeg at enhver aktiv konferencedeltagelse hjælper med at styrke ens netværk. Men igen må man ikke læne sig tilbage og sige 'nu er jeg frivillig, så får jeg nok et netværk' - For at kunne det skal man mindst være taler.

Af forskellige grunde har jeg nok afskrevet at være hjælper til OpenSourceDays under selve eventet. Men det bliver nok ikke rigtigt OpenSoruceDays hvis jeg ikke lige får lov til at kikke forbi under opsætningen og pakke en pose eller to.

 • 0
 • 0
#11 Thomas Ammitzbøll-Bach

Jeg kender mere end et par håndfulde, som er jobsøgende og har været det i gennem noget tid. Mine råd til dem har været og er:

 1. Kom ud af dagpengesystemet så hurtigt som praktisk muligt! Vores dagpengesystem er så ydmygende, begrænsende og uigennemskueligt, at man tager varigt skade. Man kan gøre alt det, der er forbudt at gøre på dagpenge, hvis man kan leve af at dele aviser ud, gøre rent eller vende hamburgere. Der er ikke så vildt mange af den slags jobs mere, men de er der.

 2. Lav en karriereplan. Eller lav flere, plan A, plan B og et par stykker til. Som nyuddannet tænker man alt for meget på, hvilken teknologi eller branche, man vil være i. Men et meget mere vigtigt spørgsmål er, hvad vil jeg gerne have af funktioner i mit job? Det knytter meget mere an til den, man er som menneske. Hvornår er jeg i mit es? Hvad er livskvalitet for mig? Stiller man disse spørgsmål rigtigt og svarer ærligt, så åbner der sig en hel del flere muligheder for et karriereforløb.

 3. Kontakt de steder, du allerhelst vil arbejde! Lad dem vide, hvad du gerne vil bidrage med i deres organisation. Selv om de ikke har et konkret tilbud om job, så bliver de fleste virksomheder smigret over, at der er folk, som har deres arbejdsplads som favorit. Har man mulighed for at netværke med nogen fra virksomheden og blive "ven af huset" på en naturlig måde, så er det måske døren til et job der.

 4. Lav noget, der smager af fugl! Hvis man følger mit første råd, kommer man let væk fra det, man egentlig gerne vil beskæftige sig med. Men meningen med at komme ud af dagpengesystemet skulle jo netop være, at man kan tage småjobs, deltage i foreningsarbejde, skrive software eller bøger, uddanne sig eller hvad, der nu giver mening. Hold fast i den faglige tilknytning med næb og klør!

 5. Find en mentor/coach/sparringspartner/..., som kan gennemlæse CV, ansøgninger og karriereplaner og give feedback. Man tænker ikke godt alene, og endnu dårligere sammen folk, som er præget af negativitet. Tænk på en i din omgangskreds, du har respekt for, og spørg pænt, om han eller hun vil hjælpe.

Det er mine råd. De er ikke revolutionerende og de indeholder ikke nogen form for genvej. Men det er der vel heller ingen, der forventer.

Thomas

 • 0
 • 0
#12 Maxx Frøstrup

Supre gode forslag og dejlig artikel, det lyser op i medierne. Jeg vil ligefrem vove den påstand det det ikke kun handler om IT folk, men faktisk indenfor alle brancher. Jeg hørte et sted for nogle år siden at folk valgte en uddannelse efter deres drømmejob og gik i sort når de ikke blev optaget.

Vi er vel stadig handlekraftige nok i danmark til at fokusere på en funktion også ellers jagte stedet hvor denne funktion kan udfyldes? Nogle gange endda på "hobby basis" og derved "ulønnet". Og mine gåseøjn skyldes jo at ulønnet arbejde ikke findes, som minimum får man noget praktisk hands on erfaring.

 • 0
 • 0
#13 Therese Hansen

@Esben Jeg har ikke kunnet finde arbejdsløshedsstatistikker fordelt på it-uddannelser. Prosa har lavet statistikker på køn og alder (sidste tal jeg kunne finde var fra maj 2010): https://www.prosa.dk/aktuelt/tal-statistik/ledighedsstatistik/ledighed-f...

En del akademikere vil nok være at finde i Magistrenes A-kasse (http://www.ma-kasse.dk/), så det er ikke sikkert de er fuldt med i disse tal.

Og så er der dem der vælger ikke at være en del af statistikkerne, og som klarer sig selv eller dem der er i aktivering eller jobtræning, som heller ikke tæller i statistikkerne.

 • 0
 • 0
#14 Therese Hansen

Gode råd Thomas - meget i den stil, som jeg også giver videre. Under punkt 1. nævner du at man kan gøre rent og vende hamburgere og at der jo netop ikke er så mange af den slags job tilbage. Jeg vil bare nævne at der også er en del job som "it-superbruger" især i mindre firmaer, hvor man kan sætte powerpoint-temaer op, virusjagte, undervise, supportere og lave lignende småopgaver, som den almindelige befolkning ikke kan overskue. Det er vel trods alt også mere attraktivt end at vende hamburgere.

 • 0
 • 0
#15 Thomas Ammitzbøll-Bach

Jeg vil bare nævne at der også er en del job som "it-superbruger" især i mindre firmaer, hvor man kan sætte powerpoint-temaer op, virusjagte, undervise, supportere og lave lignende småopgaver, som den almindelige befolkning ikke kan overskue. Det er vel trods alt også mere attraktivt end at vende hamburgere.

Man skal helst finde noget, der er tættest på det, man gerne vil lave. Men det godt at begynde et sted.

Jeg var på et tidspunkt kommet ind sådan en dagpengefælde, hvor jeg følte mig frustreret, ydmyget og låst. Min vej ud var, at jeg tog et job som nattevagt. Da jeg var ude af dagpengesystemet, søgte jeg ind på datalogi på KU. Jeg er uddannet svagstrømsingeniør, men der måtte altså ske noget. Relativt kort tid efter fik jeg arbejde som telefonsupporter og it-altmuligmand. Efter et år fik jeg et job, som jeg var i over 10 år. Det havde jeg ikke fået, hvis jeg var blevet på dagpenge.

Alle menneskers historier er forskellige, men der er dog et mønster: Det er bedre at bevæge sig i den forkerte retning end at stå stille.

Thomas

 • 0
 • 0
#16 Carsten Sonne

Alle menneskers historier er forskellige, men der er dog et mønster: Det er bedre at bevæge sig i den forkerte retning end at stå stille.

Præcis. Hvis bare du bevæger dig, skal det nok lykkedes at finde noget du bliver glad for. Lidt i samme stil som uddannelse lære dig at lære.

 • 0
 • 0
#17 Anders Poulsen

"Ingen IT-studerende med respekt for sig selv har et tomt CV som nyuddannet. " Et tomt CV er da i min verden nærmest definitionen på nyuddannet. Er vi nu ude I at man faktisk ikke bare er bagud på point, men faktisk selv ude om det, fordi man er doven og dum, hvis man har koncentreret sig om studierne og dermed ikke kan leve op til klichéen om "nyuddannet med 10 års erfaring"? Der er ærligt talt ikke noget at sige til at studerende får stress allerede inden de forlader universitetet, hvis de får tudet ørene fulde af den type budskaber.

 • 0
 • 0
#18 Kim Schulz

De fleste uddannelser underviser desværre ikke i almindelige ting som arbejdsprocesser, kommunikation, kundekontakt osv. Disse er ting som de studerende selv må skaffe på anden vis - og det kan de jo passende gøre ved siden af studiet. I langt de fleste tilfælde begynder den studerende jo først virkeligt at lære noget når han/hun kommer på arbejdsmarkedet - indtil da har de blot lært at lære.

 • 0
 • 0
#19 Carsten Sonne

Er vi nu ude I at man faktisk ikke bare er bagud på point, men faktisk selv ude om det, fordi man er doven og dum, hvis man har koncentreret sig om studierne og dermed ikke kan leve op til klichéen om "nyuddannet med 10 års erfaring"?

Arh, det tror jeg nu ikke. Budskabet er nok nærmere at man skal gøre det man kan - Tage ansvar for sin videre færten i stedet for at synke ned i en offerrolle.

Hvis der er plads på studie til et studiejob, så benyt lejligheden - Hvis ikke så lad være. Hvis du kan finde mod til et udlandsophold, så gør det - Hvis ikke så lad være. Man får sjældent noget ud af at presse sig selv ud over sine egne grænser. Den udfordring kommer som regel af sig selv på et tidspunkt - Ingen grund til selv at søge den.

For mit eget vedkommende, blev jeg lidt ramt af sort-syn i starten. Når man har sendt 50 ansøgninger, kan det være svært at holde gejsten oppe. Til det er der bare at sige: Klø på - Det skal nok lykkedes på et tidspunkt. I mellemtiden gør hvad du kan for at opkvalificere dig selv. Vis du har viljen, så skal du nok bliv belønnet :-)

 • 0
 • 0
#20 Carsten Sonne

Er råd mere ...

Som barn og ung lever de fleste af os en rimelig beskyttet tilværelse. Når studie er færdig og vi runder de 18-20 år og skal til at klare os selv, rammer "virkelighed". Der er nogle som siger, her bliver fårene skilt fra bukkene. På den anden siden af studiet venter hård arbejde.

I starten er det rigtig hårdt. I det pulserende erhvervsliv er ikke den samme forståelse for "individuelle behov". Her må man indordne sig og arbejde hårdt - Ikke at man skal gå på kompromis med sin integritet, men en vis ydmyghed når man langt med.

Inden længe vil man kunne begynde at høste frugterne af det hårde arbejde udført i sit ansigts fodsved. Det vigtigste er bare ikke at give op.

 • 0
 • 0
#21 Peter Mortensen

Aktive Ingeniører (København, http://www.aktiveing.dk/) startede med det og er et konkret sted (møde hver fredag) med konkrete aktiviteter at gå hen for at udvide sit netværk, søge job, tage kurser i telecanvassing, m.m.

På trods af navnet er det for alle med en teknisk uddannelse (datamatikere, cand. scient, m.m.).

Jeg har selv været med til at starte noget lignende på Fyn (Aktive Ingeniører på Fyn, møde hver torsdag, https://sites.google.com/site/fynprofessionals/) og Ålborg startede kort efter (Aktive Ingeniører i Nordjylland, http://www.linkedin.com/groups?gid=3661561&mostPopular=).

 • 0
 • 0
#22 Deleted User

Jeg må ærligt indrømme at jeg sagtens kan sympatisere med de nyuddannede, der har slidt og slæbt for at leve op til samfundets forventninger, bare for at finde ud af samfundet har snydt dem: Deres uddannelse er vat værd uden ervhervserfaring. Hvis man ikke har lov til at være bare en smule knotten, og føle sig en lille smule ude i kulden, i den situation, så ved jeg ikke hvornår man har.

 • 0
 • 0
#23 Preben Charles Nielsen

Kære Therese Hansen.

Du skal bare tænke på,at du IKKE er den eneste. Du skal huske,at samfundet IKKE har uddannet dig til ingenting. Vi har investeret i dig og andre, i det lønlige håb at du, vil tilbagebetale via skatter m.m.

Jeg skriver dette som 73 årig. Efter et bevæget liv der sluttede som EDB chef. UDEN uddannelse, men med STÆRK tro på mig selv. PCN

 • 0
 • 0
#24 Therese Hansen

Tak Preben.

Heldigvis er jeg kommet videre med både job og sidenhen eget firma, men jeg ser stadig en del intelligente, fantastiske mennesker ramt af denne ungdomsledighed og jeg ved hvor hårdt det kan være at have tålmodighed til man når ud på den anden side. Der er dog intet at gøre ud over at sparke sig selv i r**** og gøre noget aktivt for at komme videre. Godt budskab med den stærke tro på dig selv!

 • 0
 • 0
#26 Therese Hansen

Selvfølgelig kan man sympatisere Per - pointen med indlægget er jo på ingen måde at sparke til folk der ligger ned, men snarere at understrege at selvynk ikke hjælper noget, og det bedste man kan gøre er at tænke konstruktivt. Jeg tror på at mange tekniske mennesker er disponeret for at tænke i problemløsning og det hjælper på en svær situation, hvis man kan komme forbi de negative følelser og se på hvad der praktisk kan gøres.

 • 0
 • 0
#27 Søren Dybro

Meget enig i de fleste indlæg, der er utrolig mange måder at opkvalificere sig både under uddannelse og hvis man er i den uheldige situation ikke at kunne få sit drømme job lige efter uddannelsen.

Der findes utrolig mange frivillige foreninger der vil være mere end glade for at få hjælp til det der IT som de ikke kan finde ud af.

Det er en win-win-win situation. 1. Du får lidt erfaring med mange forskellige ting, f.eks. undervisning, probemløsning, mennesker, IT i praksis osv. 2. Den frivillige forening får hjælp til ting de ellers ikke vil have mulighed for at kunne lave. 3. Du kan vise på dit CV at du holder dig igang og at du formår at gøre andet end hytte dit eget skin.

Men lige en advarsel, det kan være vanedannende at hjælpe andre.

http://www.frivilligjob.dk

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere