Dør scanneren ikke snart?

Scanneren er et "interface" mellem den analoge og den digitale verden. Når alle dokumenter er digitale, vil der ikke længere være behov for scan, og derfor må scanning betragtes som en overgangsteknologi.

Desværre ser det ud til, at overgangsfasen bliver rimelig langstrakt. Den papirløse og dermed scan-frie organisation kan af gode grunde ikke realiseres ved, at organisationen selv beslutter sig for at være papirløs. Samarbejdspartnere, kunder og andre, som der er relationer til, skal med på vognen. Med eDag1 (2003) og eDag2 (2005) blev der gjort nogle tiltag, som skulle føre den offentlige sektor i retning af en papirløs dagligdag, men den synes stadig at ligge et godt stykke ude i fremtiden.

I mellemtiden scanner vi så dokumenter ind i vores systemer, som andre har printet ud af deres systemer.

Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Morten Krogh Andersen

Da det fx. stadig er enklere lave en håndtegning og scanne den, end at skulle rode med (wacom) tablets drivere, og så videre. Og en blok papir er let at have med sig.

Mht. scanning af dokumenter, som andre har printet er vi til genæld enige. Hvis man nu, i stedet or at begynde at opfinde store komplekse og "smarte" systemer, benyttede sig af en (gratis) pdf printer, så kan alle dokumenttyper sendes som pdf, og så sparer bde afsender og modtager meget tid, samtidig med at miljøet vinder ved det. Efterfølgende kan man så begynde at opfinde/benytte systemer til overførsel af OIO faktura-formater (jeg har ikke sat mig ind i den verden).

Men en mail med en PDF kan selv den lokale smed håndtere.. (og ikke et ondt ord om smede i den forbindelse..)

Og du sikkert glæde dig over alle de printerdrivere og tonere der ikke længere skal vedligeholdes og skiftes.

 • 0
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Jeg ser ikke scannere som et problem i sig selv: De koster ikke alverden hverken i anskaffelse og drift og giver ikke anledning til papirspild (som en kopimaskine).

Jeg kan ikke forestille mig, at alle dokumenter i nær fremtid er digitale, og selv hvis alle nye dokumenter bliver digitale, vil der være behov for at scanne ældre dokumenter -- netop for at gøre dem digitale.

Jeg ser hellere kopimaskinen hen hvor peberet gror. Den er årsag til mere papirspild end nogen anden kontormaskine (dog er den ved at blive tæt fulgt af printeren).

Men jeg kan ikke se, at vi kan undvære papirdokumenter før vi kan få billigt elektronisk A4 "papir", der ikke fylder mere end en A4 blok, kan tåle at blive bøjet eller sågar foldet ned til A5 størrelse, og som tillader, at man skriver noter oven i den "trykte" tekst (og gerne i flere farver) og som har en opløsning på min. 300 dpi.

Det skal nok komme, men ikke de første fem år.

 • 0
 • 0
#5 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det var dog et mystisk blogindlæg - for det er imo fuldstændigt løsrevet fra virkeligheden.

Scannere dør ikke før den fysiske verden ophører med at eksisterer, for der vil altid være behov for at kunne overføre noget med en visuel repræsentation til en elektronisk udgave.

Det er muligt, at der er masser af steder, hvor scannere er på vej ud, men i modsætning til faxen, så tror jeg ikke, at scanneren vil uddø - for hvad med alle de dimser, der ikke har et ethernet-interface?

Jeg var på hospitalet den anden dag og fik et fint papirbillede med hjem fra en stor maskine. Alternativet var jo, at der i dimsen var et USB-interface (og ønsker vi det?) eller at der i systemet, der kommunikerede med dimsen var mulighed for afsendelse af email.

Hvad med børnetegningerne fra børnehaven, som bedsteforældre gerne vil kigge på - men bor i den anden ende af landet? Skulle vi i stedet udstyre poderne med tegnedimser, så resultatet automatisk kunne udsendes?

Hvordan skulle jeg kunne få mit klassebillede fra 1. klasse på Facebook - uden en scanner?

Hvordan skulle man ellers lave et billede af sin bare røv til julefrokosten i kopirummet?

Idéen med en scanner er jo, at den leverer kompatibilitet imellem den digitale verden og den analoge verden. Og så længe vi ikke helt afskriver den analoge verden, vil der være behov for scannere.

 • 0
 • 0
#6 Thomas Johansen

Jeg tror en del af papir problemet ligger i at det at undreskrive et digitalt dokument er for besværligt, krævende og kompliceret. Hvilket ikke fremmer udviklingen.

Det burde være lettere:

Tænk at hvis man skulle lave et nyt brev eller åbne og underskrive et brev, at man så bare højreklikkede hvor man ønskede at underskrive og valgte "underskriv brev". hvor der så kom et vindue hvor i man skulle skrive sin id og kode og vupti så stod ens undreskrift der med et symbol ud for så andre kunne se at den pågældende person har underskrevet den.

På denne måde har man undgået en masse hullumhej med udskrivning og indskanning for at sende noget retur og lign.

"underskrift" løsningen skal være en statslig løsning, og den skal være visuel, let genkendelig og fungere som sad man selv med kuglepennen for at underskrive, for at gøre det simpelt, så alle kan finde ud af det.

Den skal kunne understøtte en del gængse formater, dvs. skriveprogrammer, regneark, pdf, email og mange flere. Den skal kunne fungere både offline og online, evt. ved at man skal kunne underskrive noget offline og modtager så skal kunne verificere online.

Det skal være let at få en digital signatur og ikke som i dag hvor det er møg besværligt, teknisk udfordrende, mangel på kompatibilitet. Dvs. man burde kunne gå ned på skattekontoret eller lign. instans og få en digital signatur udleveret på et eller andet egnet medie.

Den må også gerne kunne fungere online så man ikke er bundet af sin pc.

Kan være dette blev lidt af et sidespor, men i virksomheds øjemed, er en del af papir spildet fordi der ikke let kan skrives under digitalt.

Resten af problemet er teknologi som ikke er godt nok/billigt endnu.

teknologiens løsning:

Man havde en meget tynd trykfølsom trådløs fladskærm, liggende på bordet, som hang sammen med pc'en som sådan erstattede papirsblokken.

Dvs hvis man skulle notere noget, skrive noget så skrev man bare på den skærm, hvis man lige skulle læse noget, så kunne man lige "trække" det ned på skærmen lige som konceptet med to skærme vi har idag. Men denne løsning er ikke rigtig tilstede endnu.

 • 0
 • 0
#8 Ole Bech

Klart man skal kunne digitalisere håndtegninger, gamle fotos og balderne fra julefrokosten. Det er ikke det, der er min pointe, men derimod den lidt molboagtige tilstand, hvor landets virksomheder og institutioner bruger den analoge verden som "mellemstation" mellem egne digitale verdner.

 • 0
 • 0
#10 Bent Okholm

Når jeg læser disse indlæg får jeg en fornemmelse af, at der er et behov for at kigge ud over Valby Bakke. I lighed med drømmene om "det papirløse kontor", der vist blev lanceret af Thomas Schousen for 25-30 år siden, så hører udsagnet om scanneren og faxen til i en mindre og lukket kreds. I en globaliseret verden (og for øvrigt også indenfor Danmarks grænser) er det ønsketænkning, at alle skal arbejde på samme måde og med de samme værktøjer. Man skulle hellere koncentrere sig om og bruge sine kallorier på at sikre grænsefladerne mellem systemer og lade folk selv bestemme hvilket værktøjer de foretrækker.

Med hensyn til faksen, så er den én blandt flere måder at kommunikere på. Fax'en er sikker og nødvendig når f.eks. persondata, kreditkortnumre, kontrakter og andre følsomme data skal sendes. Samtidig er den praktisk f.eks. når slagteren skal bestille varer. Han er ikke til tastatur osv.

Når man sender en fax, så er det modtageren som har bevisbyrden. Når man sender en e-mail er det afsenderen der har bevisbyrden. Nu er der flere måder at sende en fax på. Det er rigtigt, at der er smartere (læs billigere) måder at sende "grafisk kommunikation" end ved at have mange faxmaskiner. Her kan man med fordel anvende multifunktionsmaskiner, sende direkte fra sin mail postkasse. Faxen er stadig en væsentlig kommunikationsform, hvis man "kigger ud af vinduet".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere