Død over netradio :-(

Døden ser ud til at være på vej til mange af de Internet radiostationer, der er blomstret op de sidste par år. Netradiostationerne hviler ofte på et spinkelt økonomisk grundlag, som nu hives væk under dem.

I USA har "Copyright Royalty Board" nu pålagt at kommercielle netradiostationer skal betale

 • 2006 - $0.0008 per nummer udsendt
 • 2007 - $0.0011 per nummer udsendt
 • 2008 - $0.0014 per nummer udsendt
 • 2009 - $0.0018 per nummer udsendt
 • 2010 - $0.0019 per nummer udsendt

Der er, efter hvad jeg har læst, flere problemer i det. Lovgivningen går bagud i tid, og der er en markant forøgelse i udgifterne i vente (flere detaljer i dette link).
Et ekstra problem er at der ikke længere vil være en kobling mellem indtjening og afgift.

Det lugter meget af at de små udbydere får problemer. Der er muligvis en åbning fra SoundExhange, men det afvises fra Internetradio-stationerne. Om der er reel vilje til at give netradioerne i reel fremtid i USA må tiden vise. Vi kan allerede nu se at Pandora.com reelt har lukket os danskere ude. Øv.

Er der nogen af jer som arbejder indenfor radio som kan vurdere disse afgifter i forhold til danske stationer? Bemærk at de nye afgifter angår USA.

Det er i USA stor uro pt. over den nye afgift og fokus for modstanden mod de nye afgifter er centreret om http://www.savenetradio.org/. Læs mere om emnet der.

Skal vi igen se en opblomstrende Internet-dille få slagside, så kun de store overlever og de små må opgive? Øv øv øv... Vores copyright-håndtering går i den forkerte retning.

/pto

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Makholm Blogger

Hvordan svare disse afgifter til de afgifter tilsvarende normale radiostationer betaler i USA?

Det er selvfølgelig hårdt for et nichemarked at blive opdaget og dermed skal følge de samme regler som resten af samfundet. Men på længere sigt er det ikke nødvendigt at afgiftsreglerne på de forskellige (musik)-markeder svare til hinanden?

Det er klart at man skal passe lidt på med ikke at skulle betale afgift for potentielle lyttere i begge tilfælde. I hvert tilfælde må der opsættes en passende approximation af antallet af lyttere - og den kan være relevant at diskuterer. Ikke om internetradioerne skal betale eller ej. Selvfølgelig skal de (i det lange løb) det, hvis andre distributionsformer skal.

(En dansk lokaradio der sender til dækningsområde med ~75.000 indbyggere skal betale 1,31 kr. per beskyttet musikminut. Det er jo næsten $0,50 per nummer udsendt.)

 • 0
 • 0
Peter Makholm Blogger

Mjnahhh, jeg tror at det er de færeste lokalradioer der har 100% lyttertilslutning. Jeg har ingen ide om hvor stor en andel af danskerne der lytter til de ikke-kommercielle lokalradioer. 3,33%?

Men jeg ved ikke om det er interessant at sammenligne betalingsmodellen for en dansk lokalradio og en amerikans internetradio. Det interessante er jo ikke at sammenligne priserne over atlanten, men om der er tale om en prisudligning eller om internetradio bliver stillet uhensigtmæssigt slemt?

Hos Koda er netradio ikke en hyldevare, de har i hvert fald ikke en offentlig prisliste. Streaming on demand koster 0.2591 kr. per streamet musikværk (eller 12% af indtægterne).

 • 0
 • 0
Helge Svendsen

"Hos Koda er netradio ikke en hyldevare, de har i hvert fald ikke en offentlig prisliste. Streaming on demand koster 0.2591 kr. per streamet musikværk (eller 12% af indtægterne)."

Det kan man jo så også se på eks. shoutcast.com eller icecast.org.

Der er stort set ingen danske kanaler at tilgå.

Men at den Amerikanske Copyright Royalty Board tror at det hjælper noget at pålægge de komercielle kanaler nogen beskatning forstår jeg ikke.

Hvad i alverden skulle dog afholde net radio'erne i at streame fra et andet land? Så ualmindelig er serverhosting vel heller ikke - selv uden for USA.

Men det er da altid noget, at de går efter de komercielle netradio stationer - i første omgang.

 • 0
 • 0
Bjarke Sørensen

Selvom om jeg med glæde betale løbene for at høre reklamefri DI.fm, så synes jeg det er sørgeligt at høre. De ser også frem til at måtte lukke helt for deres reklamefinancierede streams. Det er da en skam - for havde det ikke været for dem, var jeg temligt sikkert aldrig begyndt at høre det.

snøft

Mon rusisk baserede kanaler blomstrer op nu?

 • 0
 • 0
Kristian Larsen

Som jeg forstår det, er savenetradio's ønske at sænke de foreslåede hævede afgifter så de svarer til de samme som for satelit radio, hvilket vel er rimeligt nok?
Satelitradio betaler allerede mere end for de alm. radio kanaler.

 • 0
 • 0
Jørgen Elgaard Larsen

Det er naturligvis kedeligt nyt for amerikanske netradioer. Mon ikke det vil betyde, at vi kommer til at se flere radioer fra andre lande?

Som bemærket ovenfor, er der ikke mange netradioer i Danmark. Det hænger sammen med de groteske priser. Jeg undersøgte dem for et par år siden:

For at sende netradio i Danmark, skal du have en aftale med både KODA (komponister) og Gramex (musikere). For en standard-aftale kræver de hver 12.000 kr/måned. Hvis man spiller non-stop musik, og hvert nummer varer 3 minutter, koster det altså ialt 1,67 kr ($0,30) pr. nummer.

Denne aftale dækker kun op til 500 samtidige lyttere. Derefter bliver det dyrt.

For almindelig radio (FM) er priserne også ret høje i Danmark, men ikke helt så slemt. Det største problem er, at KODA/Gramex går ud fra potentielle lyttere frem for reelle lyttere. Det betyder, at en lille lokalradio med få lyttere betaler samme pris pr. minut som en stor, kommeciel radio i samme område.

Ved at regne med potentielle lyttere, går KODA/Gramex endvidere ud fra, at alle mennesker lytter til alle kanaler på én gang, hele tiden.

Generelt er priserne for musikanvendelse langt højere i Danmark end i resten af Europa. Heldigvis har Kulturministeriet raslet med sablen og bedt KODA/Gramex finde nogle mere realistiske priser - også for netradio. Nu må vi ser, hvad der kommer ud af det...

Hvad netradio angår, vil vi nok opleve, at mange flytter til lande med lave priser.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere