DLNA ... er det den vej jeg skal med mit fladskærms-TV?

Hvor mine forrige to blog-indlæg handlede om at demonstrere noget cool Linux SW til den aktive programmør, så er dette blog-indlæg helt i en anden boldgade - og jeg er på udebane....

Jeg skal have købt et ekstra TV, hvor jeg gerne vil kunne se en selvvalgt film fra tid til anden. Jeg er lidt muggen over at et fladskærms-TV hurtigt bliver tykt hvis der skal være en DVD-afspiller i. Er der nogen af jer som kender fladskærms-TV med DVD, som er tyndt? Jeg har fundet Amitech 26LF200D, som er nede på 10 cm, men ville gerne længere ned.

Jeg er begyndt at læse op på DLNA-standarden og lurer på at lege med at streame film fra min Linux-server til TV'et. Er der nogen af jer kloge læsere som har rodet med dette og kan dele erfaringer, så er jeg (og sikkert mange andre) interesserede.

Jeg er sikker på at der er stor interesse i at høre hvordan konkrete TV-modeller virker sammen med de DLNA/UPnP-servere, man kan læse om bl.a her.

Kan man egentlig sætte en DVD ind i en Linux-server og streame dette til et DLNA-TV' .... Det koster sikkert en rekodning (on-the-fly').

/pto

Kommentarer (24)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Christian Rasmussen

Hej Peter

Jeg skal ikke gøre mig særligt klog på hvorledes de forskellige producenter har formået at implementere DLNA men jeg kan fortælle lidt om, hvorledes jeg har gjort det.

Jeg ejer et Sony fjernsyn som vist nok hedder KDL-5000W - eller noget i den dur. For et års tid siden eksperimenterede jeg også med mulighederne for at streame videomateriale direkte til skærmen. Jeg var omkring en håndfuld produkter til min kære Gentoo server. Jeg kan faktisk ikke rigtigt huske alle navnene på de applikationer jeg prøvede af men én af dem jeg bøvlede mest med hed vist MediaTomb. Dette var jeg blevet varmt anbefalet men kæmpede med at få et ordenligt billede ud.

I kraft af, at jeg også ejer en Playstation 3 kom jeg endelig omkring PS3MediaServer (http://ps3mediaserver.org/forum) der, som navnet antyder, er lavet til at streame indhold til en PS3. Gennem tiden, er denne dog vistnok blevet ganske kompatibel med mange andre enheder. F.eks. kan jeg ganske fint proppe et ethernetstik direkte i mit fjernsyn og browse min servers indhold og afspille det, uden at gøre det via min playstation.

For det meste, gør jeg det dog via min Playstation af en række simple grunde. Netværksinterfacet på mit fjernsyn er ikke hurtig nok til den måde PS3MediaServer fungerer på. Fjernsynet kan, så vidt jeg husker, kun afspille MPEG-2 materiale, så det serveren gør er at transcode materialet inden det bliver sendt. Alt materiale på 720p og derover fylder simpelthen for meget i MPEG-2 format til at det kan komme helskindet igennem til fjernsynet. Via min Playstation går det hele ganske fejlfrit - det ville ellers have været rart at kunne skippe det led men det må vente til fladskærmen skal skiftes ud med en nyere generation.

Mine erfaringer med PS3MediaServer er rigtig gode. Det virker mere eller mindre ud af boksen - især hvis du er indehaver af udstyr der i forvejen eksisterer konfigurationer til.

Hvis der skal hives noget svagt brugbart ud af ovenstående fristil, så må det være at undersøge hvilket netværksinterface der er på det fjernsyn du har med at gøre og være sikker på at det fungerer med den måde du har tænkt dig at gøre brug af DLNA på, hjemme hos dig.

-- Christian

 • 0
 • 0
#3 Carsten Sonne

DLNA er stadig en ny standard og bære derfor præg af børnesygdomme i software. Der er dog ingen tvivl om det er et kig ind i fremtiden.

Jeg har snart testet samtlige DLNA servere til Linux tror jeg. Nogle virke halvt og nogle virker slet ikke. Jeg ende med at bruge Media Tomb måske mest fordi jeg fandt en løsning på konfiguration af protokol til mit Samsung TV. Media Tomb er et af de mest konfigurerbare DLNA servere jeg er støt på.

Der er understøttelse af både ekterne drev og 3 parts software (ffmpeg tror jeg) til transcoding. En DVD har jeg dog ikke prøvet med enddnu.

Den eneste markante fordel der er tilbage ved mediecenteret efter jeg har fået DLNA er optagefunktionen. Ellers er resten integreret ind i TV'et.

 • 0
 • 0
#4 Jesper Lund

Der findes efterhånden et stort antal hardware media players som kan afspille video indhold fra en filserver (typisk NFS eller SMB). For eksempel Popcorn Hour, Tvix, Dune HD, WDTV, Fantec, Xtreamer, AC Ryan, SageTV, etc etc.

De fleste er bygget over et Sigma Designs SoC (som også bruges i mange Blu-ray afspillere). De mindste (som SageTV HD300) har cirka samme BxD størrelse som et CD cover. Andre media players har mulighed for at indbygge en harddisk og/eller BD drev, og de er selvfølgelig større.

Sammenlignet med de fleste (alle?) TV med "media player" funktionalitet er der understøttelse af langt flere formater. Jeg har endnu til gode at se det TV som understøtter [1] MKV med H264+AC3/DTS/HDaudio, AVI med XviD/AC3+MP3, MP4/MOV med H264+AAC/AC3, TS med MPEG2/H264+MP2/AC3/HE-AAC, DVD ISO og VIDEO_TS folders, BD ISO (BDMV folders) eventuelt BD Lite [2], og eventuelt "gode gamle" Windows Media Video. Men det kan de fleste hardware media players i dag.

Og hvis man har et varieret indhold i sin videosamling, kan mindre faktisk ikke gøre det :-)

Enkelte media players kan endda klare DVB subtitles i en TS og det lidt obskure HE-AAC audio codec, dvs. de kan afspille ting som man har optaget fra DVB-T/C/S med Dreambox, MythTV, VDR, eller whatever man benytter (bare ikke proprietære DVB PVR'er hvor man ikke kan flytte optagelserne).

[1] Angivet som container med video/audio formater [2] BD Lite er en uofficiel betegnelse for afspilning af video+audio+subtitles fra en BDMV filstruktur (aka BD ISO), men uden menuer og anden fancy Blu-ray interaktion.

 • 0
 • 0
#5 Carsten Sonne

Hvor SMB baseret network media players kan sige at være teknologi på bagkant er DLNA players (DMR) det modsatte: på forkant. Perspektiverne i DLNA er mange. Designet rummer plads til understøttelse af lyd, billede og video. Tanken bag standarden er at deling skal kunne ske nemt fra enheder som smartphones, laptops, mediaservers mm. til enheder som TV, Stereoanlæg og andre afsplillere af lyd, billede og video.

Standarden er relativ ny, v1.5 er fra 2006. Udrulninger er ikke gået så hurtig og understøttelsen er stadig begrænset. Man skal dog ikke tage fejl af hvem der står bag DLNA.

Organisation har pt. 250+ medlemmer deri bland toneangivende virksomheder inden for konsumelektronik: Access, AT&T Labs, Inc., Awox, Broadcom, Cisco Systems, Comcast, DIRECTV, Dolby Laboratories, Ericsson, Hewlett-Packard, Huawei, Intel, LG Electronics, Microsoft, Motorola, Nokia, Panasonic, Pioneer Corporation, Qualcomm, Rovi Corporation, Samsung Electronics, Sharp Corporation, Sony Electronics, Technicolor, Toshiba, and Verizon [*]

DLNA er kommet for at blive. Bliver det ikke med dette TV du får en DLNA player (Digital Media Renderer), så bliver det nok med dit næste.

Sammenlignet med de fleste (alle?) TV med "media player" funktionalitet er der understøttelse af langt flere formater.

Problemet løses med transcoding på DLNA serveren.

[*] http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Living_Network_Alliance

 • 0
 • 0
#6 Carsten Sonne

DLNA har allerede en konkurrent: HDMI BaseT. Nogenlunde samme princip som DLNA men med et dedikeret netværk baseret på Ethernet over Twisted Pair kabler, f.eks. Cat-5e. Cat-6 el. Cat-7 kabler.

Tilgangen er lidt anderledes. Netværket er dedikeret, dvs. ikke IP baseret. Streaming sker i nogle faste formater for at komme uden om transcoding problematikken.

HDMI BaseT er stadig sprit ny og endnu ikke implementeret i nogen konsumelektronik.

 • 0
 • 0
#9 Martin Jakobsen

Enig DLNA er en stinker. Har af bitter erfaring fundet ud af at all-in-one kasse aldrig virker og man finder altid et eller andet irriterende problem, når ens mål og ønsker rykker sig. Og du kan bare ikke gøre meget når du ikke kan pille ved softwaren i TVet.

Derfor køb et TV der blot fungerer som monitor og så kan du sætte det udstyr til der opfylder dine behov.

Har selv fortrudt at jeg brugte penge på Samsungs top model med DLNA. Kan kun afspille 40% af de ting jeg har brug for. Kræver timers pillen ved opsætning af DLNA serveren på min NAS og det virkede stadig ikke ordenligt. efter et år ser der ikke ud til der kommer flere firmware opdateringer til det.

Næh, køb en WDTV, det er de bedste penge jeg har brugt. Den seneste opdatering understøtter endda (video)podcasts via mediafly(har lige lagt alle DRs ind for et par uger siden), så man sidde og se TV på den måde.(er dog ikke lige så smart som AppleTV/itunes podcast browsing IMHO).

 • 0
 • 0
#10 Jens Pedersen

Som Windowsserver foretrækker jeg Tversity, og som Linuxserver fortrækker jeg MiniDLNA. http://sourceforge.net/projects/minidlna/

Jeg streamer via en PS3, da mit 2 år gamle TV ikke har netværk. PS3 virker udmærket til formålet, dog med to ulemper. Dels kan den ikke forstå .mkv-filer, dels får jeg så meget ventilatorstøj at jeg nok burde tømme den for lommeuld.

mvh Jens

 • 0
 • 0
#11 Michael Coene

Har en D-link media player og en LaCie harddisk med indbygget media server gemt under trappen. Virker uden problemer på mit gamle billedrør (100 mBit ethernet). Findes der DVB-T modtagere som kan streame signalet? Jeg har ethernet i hele huset men ikke antenne. Tv'en står i stuen, men med en modtager på 1e sal vil jeg nok få bedre modtagelse...

 • 0
 • 0
#12 Nicolai Mønster Larsen

Jeg sidder i øjeblikket og søger information på forskellige muligheder indenfor køb af TV, og dertil hørende film afspiller med mere. Jeg har kun søgt informationer rundt omkring og har derfor ikke nogen praktisk erfaring med DLNA endnu. DLNA lyder interessant, men langt de fleste forummer fortæller om de børnesygdomme som folk herinde også har været inde på. Jeg har derfor undersøgt muligheden for istedet at lave en mediecenter løsning, f.eks. med en asus eeebox med dvd drev og xmbc som software løsning. Indtil videre kræver det et HDMI kabel imellem fjernsyn og den lille pc, så helt internt er det jo ikke. Eneste problem der er med media center som jeg ser det er manglende funktionalitet med blu-ray.

Pt. kører jeg med et Mirai fjernsyn uden særlige mange andre specs end at kunne vise fjernsyn og med HDMI input. Til fjernsynet har jeg tilkoblet min Xbox360 som fungere som windows media center extender (WMC). Jeg har rippet de fleste af mine DVD'ere til at ligge på min pc, så benytter typisk streaming til at se mine film.

 • 0
 • 0
#16 Carsten Sonne

Understøttelse af DVB-T modtagere med CI modul er nærmest ikke eksisterende på Linux. Af nød har jeg kørt Windows Vista på mit mediecenter. Desværre understøtter WMC i Vista ikke det DVB-T tuner jeg her købt fuld ud. Jeg kan ikke få CI modulet til at virke. Fra andre i samme situation ved jeg Windows 7 har været løsningen. Det bliver derfor Win7 der nu kommer på maskinen.

..en mediecenter løsning, f.eks. med en asus eeebox med dvd drev og xmbc som software løsning.

Det afgørende er dit behov for DVB-T og i særdeleshed behov for CI understøttelse (Boxer). Med omhu i indkøbsfasen kan du få DVB-T (free-to-air) til at virke. Bl.a. Linuxshoppen sælger den USB baseret DVB-T tuner Anysee Combo [1]. Efter sigende er understøttelse til CI slottet på vej. Drivere er med i Linux kernen [2].

DVB-C og DVB-S(2) har jeg ikke fået undersøgt i dybten endnu.

[1] http://www.linuxshoppen.dk/products.php?showvariant_id=7237 [2] http://linuxtv.org/wiki/index.php/Anysee_E30

 • 0
 • 0
#17 Jesper Lund

Problemet løses med transcoding på DLNA serveren.

Det forslag bryder jeg mig ikke om.

For det første forringer enhver re-encodning billedkvaliteten. For det andet kræver transcodning en kraftig CPU ala Intel Corei5 da der skal encodes on-the-fly i det videoformat som mit TV tilfældigvis gider behandle (input kunne være 25 Mbps H264 i en MKV container, og bare decodning af det trækker tænder ud på en CPU medmindre man kan bruge GPU'en, men den del er typisk nedprioriteret i en headless server).

Min nuværende home server er en lille dual-core Atom N450 med lavt strømforbrug, og i forhold til blot at flytte filer med et par MB per sekund over SMB eller NFS, er Atom totalt overkill (AMD Geode LX med endnu lavere strømforbrug er rigeligt, men der kører andet på serveren). Hvis min home server også skal være DNLA server ender jeg med en løsning som er dyrere at anskaffe og som æder mere strøm (langt mere strøm).

Selv hvis jeg har købt et TV med DNLA, er det altså både billigere og bedre for mig at smide 1500 kr efter en hardware media player.

 • 0
 • 0
#18 Carsten Sonne

Jesper,

Transcoding er på ingen måde nogen ideel løsning. Det er nærmere at betragte som en nødløsning.

Energiforbruget ved transcoding er lidt tricky at fastsætte, som du selv er inde på. Dels kommer det an på hastigheden i bitstreamen og dels kommer det an på hardwareunderstøttelse af encoding/decoding. Præcis hvor krævende de enkelte algoritmer er, er jeg lidt usikker på.

Tabet i billedkvalitet er begrænset selv om det selvfølgelig er til stede. Som oftest er kvaliteten i forvejen så lav at tabet ved re-encodning er forholdsvis ubetydeligt. Specielt da re-encodningen jo ikke er med henblik på lagring.

 • 0
 • 0
#19 Morten Grouleff

Jeg kan anbefale "HdHomerun" som tuner til DVB-T og -C. Se http://www.silicondust.com/products/hdhomerun/dvbt/

Den har to tunere og fungerer i praksis som "medieconverter" fra dvb-t til UDP-over-ethernet.

Den fungerer glimrende med mythtv, både på DVB-T og DVB-C, men kun på ikke-kodede kanaler. Den kan f.eks. tage flere kanaler fra et mux ad gangen, så man kan se tv på flere kanaler samtidigt gennem samme tuner...

 • 0
 • 0
#20 Kim Schulz

Mit Samsung TV som er nogle år gammelt efterhånden kan fint afspille et hav af film, musik og billede formater direkte fra min nas (en Synology DS207+ som kører en lille linux). Ud over ganske få FullHD film, så kan tv'et klare det meste (dog er der selvfølgelig ikke support for surround ud af tv'ets stereo højtalere). Sidenhen har jeg fået en Samsung Blueray afspiller (nåja faktisk er det sådan en forstærker/blueray/radio fætter til home-cinema). Denne kan endnu flere formater og klarer f.eks. FullHD mkv film med 7.1 surround osv. uden problemer fra min nas. Den finder selv de dlna devices som er på nettet (inkl. win7 computere da disse som standard deler billeder/film via dlna og min android mobil når den er logget på hjemmenettet). Jeg synes det kører enormt godt og der er ingen opsætning eller lignende man skal rode med.

Bemærk at langt de fleste linux media server løsninger benytter uPnP og ikke DLNA. De er dog så meget i familie at dlna playere typisk kan forstå uPNP. udemærket oversigt her: http://elinux.org/DLNA_Open_Source_Projects

 • 0
 • 0
#21 Jens Pedersen

Jeg løser PS3's .mkv-problem ved at tabsfrit transmuxe til .mpg en gang for alle, og smide .mkv'en væk. Enkleste program til det er nok mkv2vob, som kører under Windows. Hvis kildematerialet indeholder DTS-lyd, plejer jeg dog at transkode til AC3, hvilket ikke er tabsfrit, men ellers er output generelt ikke kompatibelt med VLC. Hvis kildematerialet har et underligt sprog, plejer jeg at hårdkode underteksterne ind i billedet, hvilket tager lang tid og giver et lille tab af billedkvalitet. Mere komplicerede situationer end disse kan kræve mere komplicerede programmer end mkv2vob. Det bør måske understreges at alt dette ikke bunder i begrænsninger ved DLNA, men i begrænsninger på PS3. Synd, da .mkv muligvis ellers er den bedste container.

mvh Jens

 • 0
 • 0
#22 Klavs Klavsen

Jeg må indrømme, at hvis muligt, så venter jeg fjernsynene kommer med en arm ~1ghz cpu eller mere og et accelleret grafikkort - og mulighed for eget OS.

Indtil da, har jeg mythtv på en dedikeret mini-pc (med ion2 chipsæt - desværre det eneste der dur lige pt) - som kan skrues op bag tv'et).

 • 0
 • 0
#23 Jens Kjellerup

Jeg bruger Mythtv (mythbuntu 10.10 med mythtv 0.24) til både streaming af live tv og til optagelser.

Frontends består af en lille Acer aspire revo 3600 med HDMI udgang til fjernsynet. Andre frontends er eee901 samt diverse andre bærbare alle med Ubuntu og mythtv 0.24. Alle frontends kan klare alle medietyper som ligger på mythserveren.

Serveren har 2 Anysee tunere som kan klare fire samtidige kanaler. Alle filer lægges på mit qnap nas så serveren har alene en lille ssd bootdisk.

Jeg har på det seneste forsøgt at se optagelser på hhv Samsung Galaxy Tab og på min HTC Desire. Det fungerer fint med UpnPlay så længe jeg holder mig til de formater Android 2.2 understøtter. Videoer står knivskarpt på disse små enheder. Den eneste begrænsning ved Android er manglen på understøttelse af mpeg2.

Det ville være dejligt om der en dag kom en egentlig mythtv frontend til android.

Med Galaxy Tab'en og UpnPlay bliver frontenden nok ikke meget tyndere og lettere.

 • 0
 • 0
#24 Carsten Sonne

Bemærk at langt de fleste linux media server løsninger benytter uPnP og ikke DLNA. De er dog så meget i familie at dlna playere typisk kan forstå uPNP.

DLNA er en delmængde af UPnP plus nogle såkaldte profiler. Kan UPnP Serveren konfigureres med den rigtige profil til modtageren, kan den virke som DLNA server. Det lykkedes som sagt for mig med UPnP serveren Media Tomb.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere