Ding Dong The Robot is Dead

Nu er vi nået til hvor selv de mest prostituerede af IT medierne åbent skriver om at Microsoft er førdatid og når selv de købte venner kan se det, er der ikke meget at snakke om mere.

Sic transit gloria mundi og alt det der.

Men helt ærligt, hvor meget bedre var det lige for os alle sammen, at få Microsoft erstattet af Apple ?

Og stort set alt hvad Bill Gates forudsage om det "MSNetwork" han ville begave verden med er blevet sandt, blot med Internettet og Google istedet for LANMAN og Microsoft.

Microsoft har altid gjort lige hvad der passede dem, og man må beundre dem for deres principfasthed, når de har gjort det uanset om det var en smart eller dum ide.

Apples holdning til omverdenen ses nok ikke bedre noget sted, end ved at de med et brutalt greb lagde RIAA og musikbranchen i aflåst sideleje så de kunne få fingre i pengepungen i baglommen.

Google har bestemt også svært ved at forstå at når de nu har lovet ikke at være onde, så kan der stadig være lovgivning og den slags de overtræder.

Og hvis ellers open source folket kom mere ud i virkeligheden, kunne man sælge en million "What Would Linus Do ?" bumper-stickers.

Nogle af de allermest populære "WorldBrands" herunder Apple, er den direkte årsag til at FN har ladet sig inspirere af Google og luftet et forslag om at firmaer også skulle overholde menneskerettighederne.

Vi har tidligere set forslag til hvorledes "etiske love" skulle beskytte mennesker imod "artificial sentient organisms".

Ja, jeg tænker på Asimovs Robotlove: De præcist samme bekymringer som han gjorde sig vedr. "Your Plastic Friend Who's Fun To Be With" kan man gøre sig om "Sirius Cybernetics" som organiseret struktur.

Men når det netop er de mest populære "WorldBrands" der er årsagen til denne interesse for klassisk Science Fiction, bør vi måske stille spørgsmålet om hvorvidt vi allerede er blevet assimileret ?

Microsofts penetration i vores IT infrastruktur er ikke noget at spøge med, hverken fra et velfærds- eller et beredskabs-synspunkt.

Derfor kunne man håbe at den tiltagene og for alle nu synlige gravrust i den før så pletfrie Microsoft-BattleBot, fik os til at huske hvor høj en pris der betales i den sidste af Asimovs "Foundation" bøger.

Meget gerne inden vi satser alt på at "artificial sentient organisms" overholder de love vi ikke har magten til at håndhæve, ved at lægge hele statsapparatet i en eller anden ansvarsfri international koncerns "sky".

phk

Kommentarer (35)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Torben Mogensen Blogger

Mens vi er ved klassisk SF, så har den seneste tids udmeldinger om, at det er danskernes for lave forbrug, der er skyld i krisen, mindet mig om ovennævnte novelle af Frederik Pohl, hvis tema er, at det er borgernes pligt at forbruge så meget som muligt.

Men jeg er nu mere bekymret over, at nutidens samfund i den grad er styret af meget kortsigtede (helt ned til millisekunder) kursspekulationer. Det har resulteret i et marked, der går i selvsving, og skaber den ene kunstige krise efter den anden.

 • 0
 • 0
#5 Martin Bøgelund

Torben Mogensen:

Men jeg er nu mere bekymret over, at nutidens samfund i den grad er styret af meget kortsigtede (helt ned til millisekunder) kursspekulationer. Det har resulteret i et marked, der går i selvsving, og skaber den ene kunstige krise efter den anden.

Så behøver du ikke stikke næsen i Sci-fi for at finde den passende folkelige visdom, der skjuler sig i eventyr.

"De tre små grise" forklarer så udmærket problemerne i at bygge huse af strå eller pinde. Det er måske nemmere og hurtigere end at bruge mursten - men knap så holdbart når den store stygge børsspekulant begynder at puste for at få en kortsigtet gevinst.

Mange flere burde læse "De tre små grise". Der er skræmmende mange der tankeløst stiller sig i en alt for sårbar situation (hvem sagde sub-prime?), fordi det ser nemt, hurtigt og billigt ud.

 • 0
 • 0
#6 Morten Jensen

Det er vel bare de foerste virkeligt alvorlige tegn paa at vi helt har mistet fodfaestet. Vores oekonomi er overhovedt ikke paa nogen maalelig maade linket til reel vaerdi..

Den politiske forbruger, som det var saa populaert at referere til for nogle aar siden, er helt kalrt blevet til den delvist blinde forbruger.

-Jeg vil ikke koebe en burhoene, men jeg kan godt acceptere at en virksomhed ejer al den musik jeg koeber...

 • 0
 • 0
#7 Henning Makholm

Men jeg er nu mere bekymret over, at nutidens samfund i den grad er styret af meget kortsigtede (helt ned til millisekunder) kursspekulationer. Det har resulteret i et marked, der går i selvsving,

Hvorfor skal markeder overhovedet arbejde med millisekunder? Mit uvidenskabelige indtryk er at de elektroniske handelssystemer arbejder i kontinuerlig tid udelukkende "fordi man kan". Men hvis maskingenereret selvsving er et reelt problem (siger jeg fordi jeg intet kender til praksis, selvom teorien lyder tilforladelig nok), så burde det da være en smal sag at opfinde et turbaseret handelssystem med synkrone batches hvert hele eller halve minut. Det må være hurtigt nok til at opnå alle de samfundsøkonomiske gevinster af en effektiv prisdannelse, men samtidig langsomt nok til at der kommer lidt menneskelig eftertanke med i styringsløkken så det ikke svinger svinge helt ud af kontrol.

 • 0
 • 0
#8 Maciej Szeliga

Hvorfor skal markeder overhovedet arbejde med millisekunder?

Fordi nogen fandt ud af at de kan score store gevinster hvis de kan flytte rundt med store beløb hurtigere end andre ? Desværre, for dem som udtænkte det, skete det "ovrraskende" at alm. PC'ere blev hurtigere og forbindelserne bedre og så kan alle lige pludseligt være med.

...så burde det da være en smal sag at opfinde et turbaseret handelssystem med synkrone batches hvert hele eller halve minut.

Har du tænkt dig at ødelægge hele grundkonceptet i kapitalismens højborg ? Hele ideen baserer sig på at dem der kan handle i milisek. "snører" alle de andre og scorer profitten. Det er udbud & efterspørgsel og prisen ryger op eller ned lige så hurtigt der bliver handlet.

 • 0
 • 0
#9 Carsten Pedersen

Ja, jeg tænker på Asimovs Robotlove: De præcist samme bekymringer som han gjorde sig vedr. "Your Plastic Friend Who's Fun To Be With" kan man gøre sig om "Sirius Cybernetics" som organiseret struktur.

"Your Plastic Friend Who's Fun To Be With" og Sirius Cybernetics var nu Douglas Adams' kreationer...

 • 0
 • 0
#10 Lars Bjerregaard

"What Would Linus Do ?" bumper-stickers

Sign me up! :-)

Asimovs "Foundation" bøger

Ååhhh ja! "Foundation" og "I Robot" - det blir ikke meget bedre. Hvis du ikke har læst dem... hvad har du gjort med dit liv?

Microsoft er førdatid

Heh. Jeg kan se du har lavet et casual-check af CW: http://www.computerworld.dk/art/116768/microsoft-har-mistet-grebet-falde...

I min åh så ydmyge mening finder man firmaer og orgs. som MS, Apple, RIIA og Oracle i WikiPedia under "Bloodsucking no good vampires". Tænk seriøst at tjene penge på at sagsøge andre, i stedet for at lave noget nyttigt selv. Google har også deres hickups, men jeg vil pt. stadig til enhver tid tage dem, fremfor de andre monolitter.

Der er andre boller på suppen i gang. Læs f.eks. ESR's "The Smartphone wars" - http://www.google.dk/search?q=site%3Aesr.ibiblio.org+%22The+Smartphone+W... - jaja, han er lidt af en nutcase, men det er godt for perspektiv.

 • 0
 • 0
#11 Lars Bjerregaard

Af de få ting man ved om PHK

Jeg vil tilføje: - Bor i Slagelse - Er ikke bange for at sige sin mening - Er hurtig på et keyboard - Genial programmør, som ikke ophører med at inspirere. - Muligt motto: "Debat er bedre end kedsomhed - handling er bedre end brok - kode slår komiteer - hvis det er langsomt er det ikke det værd - If you can't see it don't trust it".

Jep! Jeg er ikke bange for at indrømme det: Jeg er en PHK fanboy. Der er langt værre ting i livet...

 • 0
 • 0
#14 Martin Andersen

Hvorfor har vi et aktiemarked? Så virksomheder kan rejse kapital for at udvikle sig. Køberne af aktierne er så folk der tror på virksomheden, og gerne vil have udbytte af den udvikling.

Hvor henne i dette system passer daytrading eller millisekund-trading henne? Det minder mest om online poker, et system hvor de professionelle rutinemæssigt snører amatørerne. Og til ingen andres fordel end de professionelle.

Man bør indføre en minimumsgrænse af ejerskab af en aktie på et halvt år.

 • 0
 • 0
#16 Jakob Bruun Hansen

Vi ved også, at han efter eget udsagn får solskoldninger af blå lysdioder. Så måske skyldes indlægget at der er kommet rod i hans komponentskuffer?

Har læst båder Hitchhikers Guide og Foundation serien, men kan ikke huske hvordan nogen af dem slutter (slutter Hitchhikers Guide overhovedt?). Mit bidrag til kulturkanonen er Stanislav Lems Solaris. Den virker på en eller anden måde også passende her.

 • 0
 • 0
#17 Finn Christensen

"Har læst båder Hitchhikers Guide og Foundation serien, men kan ikke huske hvordan nogen af dem slutter (slutter Hitchhikers Guide overhovedt?)..."

Tænk at du tør 'tilstå' det i et offentlig rum Jacob.. :)

Har du helt glemt '42' ?

 • 0
 • 0
#18 Helge Frisenette

^ Fordi Apple rent faktisk har gjort sig fortjent til den position de har, ved at lave (mestendels) kvalitets produkter? Nu du er gået igang med Douglas Adams referencerne så lad mig lige citere hvad han havde at sige om microsofts vej til success:

"IBM had failed to realise that any fool could make the boxes, but the hand that owned the software ruled the world. Big Blue had given the kid Gates a free ride into the stratosphere and then, astoundingly, found itself starting to fall away like a discarded booster rocket.

Apple har fair and square kæmpet sig frem til den plads de har i dag. De havde ikke mulighed for at genskabe H. C. Andersens Skyggen med firmaer, som microsoft gjorde.

Netop dét gør også, at jeg aldrig tror vi kommer til at have et monopol på samme måde igen. Markedet er langt om længe blevet vristet ud af det kunstige deadlock det har været i så længe.

 • 0
 • 0
#19 Jack Lee

Netop dét gør også, at jeg aldrig tror vi kommer til at have et monopol på samme måde igen. Markedet er langt om længe blevet vristet ud af det kunstige deadlock det har været i så længe.

Allerede nu beklager en række nyhedsmedier over Apples strenge vilkår for at publicere sine nyheder i deres platform. Mit gæt på at de tør at gøre dette, er, fordi iPad er nok den mest succesfulde tablet-pc af dem alle på markedet. Såfremt deres succes fortsætter, tyder noget på, at vi vil få en nyt monopol i et hidtil lille marked.

 • 0
 • 0
#21 Helge Frisenette

At lytte til kunderne, i fokusgruppe stil, er sjældent en god ting. Det fører blot til middelmådighed og agglutinerede produkter. Kunderne ved ganske ofte ikke hvad der er bedst for dem selv.

Alt tyder på at folk vælger Apples produkter af egen fri vilje, fordi de kan lide deres funktionalitet og design. Ikke fordi de er bange for at blive fyret, eller fordi de er bange for ikke at kunne læse andres filer. Hvis Apple har et monopol på for eksempel tablets, så er det et naturligt monopol, ikke fordi folk er låst fast af FUD, eller af reelle årsager uden for deres egen indflydelse.

Hvis Apple træder forkert og laver et dårligt produkt, så vil de blive straffet, som det skete med Mobile Me.

Hvis de begynder at lukke markedet af i samme grad som microsoft gjorde med udnødvendigt proprietære filformater, så har vi et problem. Det er der dog ikke ret meget der tyder på at de vil gøre, eller vil få mulighed for, for den sags skyld.

 • 0
 • 0
#23 Helge Frisenette

Musik fra Itunes var sidst jeg tjekkede ganske almindelige non DRM 256 Kbs MP3 filer. At software er inkompatibelt platforme imellem, er vel mere reglen end undtagelsen.

At skulle geninvestere i programmer er for mig at se et meget lille problem. Rigtig mange vigtige programmer er efterhånden free eller opensource. Appstore programmer som Pixelmator, Pages og Keynote, koster ganske lidt sammenlignet med hvad lignende programmer før gjorde. Så det ville være et lille tab at efterlade dem, hvis man følte sig nødsaget til at skifte platform.

Den stramme kontrol med både hardware og software er jo en af hovedårsagerne til at Apple kan tilbyde den oplevelse de gør, og det er dét deres kunder vil have.

Så længe ens filer er fri, kan jeg ikke se noget i vejen for at det skulle fortsætte.

Hvad angår Jobs alfaderlighed, så kan man mene hvad man vil, men resultaterne tale næsten for sig selv.

Kreative processer er ikke demokratiske. Man kan ikke male et mesterværk ved at stemme om hvert penselstrøg. Selv en filmoptagelse, som har mange folk ansat har kun een instruktør. Tættere på nærværende emne er den observation, at de mest afholdte, indflydelsesrige og kraftfulde programmeringssprog er skabt af indvider, eller en lille gruppe som arbejdede i et fælles "magnetfelt".

Brugerne er generelt ikke eksperter i hverken UIs, system arkitektur, eller noget andet end deres speciale og har ikke den indsigt og oversigt der skal til for at træffe de rigtige beslutninger. Det er heller ikke altid at producenten har det, men det er dog uomtvisteligt deres job.

 • 0
 • 0
#24 Lars Bjerregaard

Jeg føler et af mine yndlings "The Matrix" citater vælde op:

The Matrix is a system, Neo. That system is our enemy. But when you're inside, you look around, what do you see? Businessmen, teachers, lawyers, carpenters. The very minds of the people we are trying to save. But until we do, these people are still a part of that system and that makes them our enemy. You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inert, so hopelessly dependent on the system that they will fight to protect it.

Apple laver nogen gange gode produkter i_sig_selv. Men de er også blevet et skummelt firma, som hvis de fik deres uhindrede vilje, vil konstruere en verden for os, som, når vi en gang vågner op fra søvnen, vil opdage, absolut ikke er den verden vi har lyst til at leve i.

Hvor ironisk at deres gennembrudsreklame var "kampen mod Big Brother"...

Ja, et firmas moral, holdninger og handlemønstre betyder noget, betyder meget endda. Nogen af os har gjort det til vores livsværk, at spotte misbrug før det er for sent, og prøve at styre en anden kurs, i lille eller stor grad, alt efter evne og tid.

En konstant advarsel til den næste generation, fra folk som har deltaget i krige er, at vi tager vores frihed for givet, i al for stor grad, og at hvis tilstrækkeligt mange falder i søvn, i tilstrækkelig lang tid, så er det en garanti at nogen vil komme og prøve at tage den frihed fra os. Jeg værdsætter min frihed, og vil altid kæmpe for den, så godt jeg nu kan.

"Business is war", you better believe it...

Og her er et hint: Det starter når du står nede i supermarkedet, eller når du køber din næste MP3-afspiller. Du påvirker - MEGET bogstaveligt talt - fremtidens gang med din pengepung. Det er dit og mit ansvar, ikke andres.

 • 0
 • 0
#25 Helge Frisenette

Du bruger to hule ord/floskler i dit indlæg, som vel egentlig skal defineres før nogen kan svare. Det ene er "skummelt". Det lugter af hobby-paranoia og automat reaktion. Apple foretager sig lige nu så vidt jeg kan se intet, som er meget "værre" end hvad hvad f.eks. Google eller Linus gør. Deres stil er bare anderledes.

Det andet ord er "frihed". Frihed fra hvad og til hvad? Det mest frie menneske jeg kan forestille mig svæver ene og forladt i det tomme rum. Alle har brug for en ramme eller struktur at arbejde i.

Dit Matrix citat kunne ligevel bruges om alt hvad mennesket fortager sig. Vi er i bund og grund konservative og forandringssky væsener, der skal have et skub og en god grund for at rykke os.

Matrix er faktisk et meget godt eksempel. Den er blev i sin tid udråbt til at være nytænkende og original, selvom den virkelig låner med arme og ben fra højre og venstre, og er meget derivativ.

Folk vil godt have noget der ligner noget nyt på overfladen, fordi de godt kan lide tanken om det nye og om forandring. Men når det rent faktisk kommer til rigtig forandring, som rykker noget, så stritter de fleste imod, selv dem der burde vide bedre.

 • 0
 • 0
#26 Lars Bjerregaard

hobby-paranoia

Det er ikke paranoia hvis de rent faktisk er efter dig ;-)

Hvis du synes at intet i denne verden er skummelt, og alt er lykke, så fred være med dig.

Og nej, jeg prøver ikke at blive frelst, og jeg har ikke min tinfolie-hat på i dag. Og nu hvor vi har overstået "flosklerne", skal vi så prøve at komme videre?

Apple foretager sig lige nu så vidt jeg kan se intet, som er meget "værre" end hvad hvad f.eks. Google eller Linus gør. Deres stil er bare anderledes.

Fint nok. Det er op til enhver at komme til deres eget synspunkt. Så længe det er deres eget, så har jeg ingen problemer med det.

Det andet ord er "frihed". Frihed fra hvad og til hvad? Det mest frie menneske jeg kan forestille mig svæver ene og forladt i det tomme rum. Alle har brug for en ramme eller struktur at arbejde i.

Dagens definition herfra: Frihed er muligheden for selv at vælge sit eget fængsel. Nøgleordet her er SELV. Med andre ord - friheden til at vælge. Det har intet med at svæve i et vacum at gøre.

Dit Matrix citat kunne ligevel bruges om alt hvad mennesket fortager sig. Vi er i bund og grund konservative og forandringssky væsener, der skal have et skub og en god grund for at rykke os

Absolut. Du har fint forstået pointen med mit indlæg.

Matrix er faktisk et meget godt eksempel. Den er blev i sin tid udråbt til at være nytænkende og original, selvom den virkelig låner med arme og ben fra højre og venstre, og er meget derivativ

Præcis! "To stand on the shoulder of giants...", snarere end "Se den fine nye verden vi har opfundet til dig...". En god pointe bliver aldrig for gammel.

Folk vil godt have noget der ligner noget nyt på overfladen, fordi de godt kan lide tanken om det nye og om forandring. Men når det rent faktisk kommer til rigtig forandring, som rykker noget, så stritter de fleste imod, selv dem der burde vide bedre.

Jeg kan se at du i den grad har forstået mit Matrix citat.

Hvad var din pointe forøvrigt?

 • 0
 • 0
#27 Helge Frisenette

Min pointe, hvis man kan kalde den det, var at du tydeligvis kom med dit citat i opposition eller som advarsel til Apples success.

Du kom ikke med en generel observation om alment menneskelig adfærd.

Apple gør nogle ting anderledes, ikke nødvendigvis af stupide kommercielle grunde, eller af magtliderlighed, men for mig at se, simpelthen fordi de har fundet en stil der fungerer.

 • 0
 • 0
#28 Jakob Bruun Hansen

Tænk at du tør 'tilstå' det i et offentlig rum Jacob.. :)

Har du helt glemt '42' ?

Jeg mindes en fredagsbar for enden af universet, hvor vi solgte Pan Galactic Gargle Blasters til 42,- kr stykket. Vi havde ikke nogen algolianske soltigertænder, så vi måtte substituere med tøris og sætte et SEP felt op. Men ellers nej, doesn't ring a bell. :-)

 • 0
 • 0
#29 Martin Bøgelund

Henning Makholm:

Hvorfor skal markeder overhovedet arbejde med millisekunder? Mit uvidenskabelige indtryk er at de elektroniske handelssystemer arbejder i kontinuerlig tid udelukkende "fordi man kan".

Min personlige teori er, at de elektroniske markeder skal være så tæt en approksimation til de gammeldags, "virkelige" børser som muligt, hvor man løb rundt med små sedler, som man smed efter hinanden, for at købe og sælge.

Det foregik i realtid.

Så lige siden man flyttede børshandleren om bag en computerskærm, har man sigtet efter at kunne handle som om man stadig var på et gammeldags "børsgulv".

 • 0
 • 0
#30 Torben Mogensen Blogger

Man bør indføre en minimumsgrænse af ejerskab af en aktie på et halvt år.

Ideen er god nok, men den bliver svær at administrere: Forretningsfolkene laver blot nogle papirer, hvor folk lover at sælge eller købe nogle aktier til en bestemt dato til en bestemt pris, og så er det de papirer, der handles.

Generelt har der ikke manglet fantasi omkring ting, som finansfolk har kunnet spekulere i: Futures, valutakurser, obligationer osv. Bare det har en varierende salgspris, så spekuleres der. Og hvis der ikke er noget allerede, vælger man noget arbitrært, f.eks. tulipanløg eller muslingeskaller.

 • 0
 • 0
#32 Tom Paamand

"Musik fra Itunes var sidst jeg tjekkede ganske almindelige non DRM 256 Kbs MP3 filer.", skriver Helge Frisenette. Så måtte du også godt have tjekket den pc, hvor jeg ryddede op efter at den stakkels bruger havde forsøgt at skifte fra WMP til Itunes. Itunes havde kopieret alle wma-filer som nye i m4a-formatet, og havde derfor fordoblet mængden af musik. Originalerne lå fortsat også i mapper overalt, så at genskabe en harddisk kun med korrekt placerede og unikke musik-filer var en hård opgave. Det findes muligvis smarte løsninger, men der er ikke meget nogle af disse groft imperialistiske programmer har gjort nemmere. Pest og kolera...

 • 0
 • 0
#33 Hans Dalsgaard Jensen

Fantastik at se, hvordan Apple bringer sind i kog!

Apples holdning til omverdenen ses nok ikke bedre noget sted, end ved at de med et brutalt greb lagde RIAA og musikbranchen i aflåst sideleje så de kunne få fingre i pengepungen i baglommen.

Skønt billede! Var branchens alternativ ikke at se Napster, Kazoo, etc. lægge dem ned, men uden at de fik lov at beholde nogle af pengene selv? Var det anderledes end at holde med din flyttebil og tilbyde din service til en der bakser med en fire-personers sofa og en Fiat 500?

Men de er også blevet et skummelt firma, som hvis de fik deres uhindrede vilje, vil konstruere en verden for os, som, når vi en gang vågner op fra søvnen, vil opdage, absolut ikke er den verden vi har lyst til at leve i.

Her har science fiction fantasien vist fået frit løb. En reference - der ikke selv er fri fantasi? Men selvfølgelig, salget går kun frem med 28 % fordi der uden for hver Apple Store står en goon-squad, der tvinger pengene fra folk... ikke fordi de laver attraktive, brugbare produkter, som folk vender tilbage til.

Folk der har købt musik i Itunes, apps til deres iPhone/iPad vil være mindre tilbøjelige til at skifte væk fra Apple, fordi man skal geninvestere i div. programmer på den nye platform.

Og det gælder ikke fx skiftet fra Windows til Linux?

Musik fra Itunes var sidst jeg tjekkede ganske almindelige non DRM 256 Kbs MP3 filer.

Det er så godt nok AAC filer, men

...stakkels bruger havde forsøgt at skifte fra WMP til Itunes.

Og giver jeg min onkel en hammer, så rammer han helt sikkert en finger. Det er selvfølge surt, hvis programmer giver indtryk af, at de kan tankelæse.

[Om nyhedsmedier] Såfremt deres succes fortsætter, tyder noget på, at vi vil få en nyt monopol i et hidtil lille marked.

Hvis vilkårene er så forfærdelige, er der jo alle muligheder for konkurrence! Har Apple indgået eksklusiv aftaler - sådan som MS gjorde det med OS? Hvis markedet ikke kan producere en tablet der kan konkurrere med en iPad, så står det godt nok sløjt til - og kan næppe være Apples skyld. Virket konceptet ikke, ændres det, jf. Financial Times og vilkår for In-App abonnementer.

Ingen "gør sig fortjent" til at blive så store at de ikke mere behøver at lytte til kunderne.

Den gamle traver: "If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses." — Henry Ford

Apple har til dels produktudviklet på "gut feeling", og det indgående kendskab til deres primære ikke-nørd segment. Derefter lader de markedet tale (nogle gange går det skidt (Lisa, Newton, ...), de seneste år er det gået godt. Tilfredshedsundersøgelser viser også generelt, at Apple rammer relativt godt (fx http://tech.fortune.cnn.com/2011/03/10/ipad-1-earns-95-satisfaction-rating/)

Jeg tror sgu bare, at de er dygtige!

 • 0
 • 0
#34 Martin Bøgelund

PHK:

Det er da nemt at administrere: Bare genindfør papirbeviserne og lovgiv at man ikke kan sælge værdipapirer uden fysisk at have disse papirbeviser i hænderne.

Værdipapirmarkeder er nødt til at køre med nogenlunde samme opdateringshastighed som information, da det er information der er bestemmende for udbud og efterspørgsel af værdipapirer.

 • 0
 • 0
#35 Jakob Damkjær

"Folk der har købt musik i Itunes, apps til deres iPhone/iPad vil være mindre tilbøjelige til at skifte væk fra Apple, fordi man skal geninvestere i div. programmer på den nye platform."

hmm prøv at læse http://www.apple.com/de/hotnews/thoughtsonmusic/

Al musik i iTunes er uden DRM (dog med digitale fingeraftryk på dem så hvis du sender dem ud i filesharing så er det svært at flygte fra).

Så ja du skal downloade dem med iTunes men så er det frit for at kopirer dem og afspille dem med en ACC afspiller af eget valg.

Apple startede med at forsøge webapps vejen på iOS men det har vist sig at native apps so far bare er bedre og nemmere at tjene til dagen, huslejen og mad på bordet med (næsten 13.000.000.000 DKR siger det hvor meget er der tjent til udviklere på webapps ?).

Den brugervenlighed og relativt begrænsede afvisning som Apple har leveret på iOS med App Storen viser at Apples App Store model kan opfylde størstedelen af de behov for software som forbrugerene generelt har.

Ja der er special funktionaliteter men med 425.000 apps er der godt nok meget funktionalitet.

Alle app stores giver et vist lockin selv webapp stores er ikke fuldt kompatible med alle platforme og browsere så selv de er ikke lockin frie.

Så ja der er en migrations træghed men den har ALLE App butikker selv android market. (man kan ikke loade en android app på en WP7 telefon så derfor er der lockin).

Apple har endnu ikke kunne overbevise TV og film branchen om at de ikke behøver DRM på deres produkter - Men Apples holdning til DRM på musik viser at de er enig med at DRM det er en begrænsning for brugervenligheden som bør fjernes.

"Kommentarer som "Kunderne ved ganske ofte ikke hvad der er bedst for dem selv." har jeg det godt nok skidt med. Det er en af grundene til, at Jobs ofte bliver portrætteret som en alfaderlig religiøs figur - Jeg skal nok vise jer, hvad i skal bruge, og hvad i har brug for. Det er for jeres eget bedste."

Det udødelige Ford citat (faster horses) viser at Jobs har fat i noget af det rigtige og så længe at de produkter Apple laver har så bred appel som det har for tiden så er det meget meget svært at sige at Jobs tar fejl.

Dem der derimod tar fejl er dem der tror at ALLE der køber Apple produkter er hjernevaskede æble droner, Apple sælger simpelthen for mange produkter til at det er praktisk muligt. Der findes simpelthen ikke så mange Apple fanatikere ude i verden til at det kan lade sig gøre. Trus me on that one ;) det er mig der administrere medlemslisten for den gruppe. Et af de kedelige administrative jobs man får når man har titlen "Master Sergent" på firstclass forumet Mac/DOS WARZ =D

Det man kan sige om Apple kan opsumeres på 4 ord.

Closed Platform Open Formats

Det virker for ret mange mennesker, at der så er andre der bedre kan li en anden blanding og det er helt fair.

Men samtidigt er de fire ord årsagen til at Apple ikke er Microsoft for Microsoft er

Closed Platform Closed Formats

/Jakob

PS! folk der tror at Microsoft ikke kan rejse sig mener jeg ikke har fulgt med de sidste par år. For selv om fortidens synder ikke er glemt så har de lavet gode ting i et par år nu og de har IMO fået nogen gode ideer som tiden vil vise om de har talentet til at virkeligøre, men det er bare en personlig mening.

 • 0
 • 0
#36 Nicolai Nyberg

Men jeg er nu mere bekymret over, at nutidens samfund i den grad er styret af meget kortsigtede (helt ned til millisekunder) kursspekulationer. Det har resulteret i et marked, der går i selvsving, og skaber den ene kunstige krise efter den anden.

hvad er dit belæg for, at nutidens samfund er styret af kortsigtede kursspekulationer ?

hvad er dit belæg for, at HFT (high frequency trading) resulterer i et marked, der går i selvsving ?

hvad mener du med en kunstig krise ? hvordan adskiller det sig fra en reel krise ?

hvis du ikke har noget imod det, må du gerne eksemplificere de kunstige kriser, du nævner.

som du nok kan regne ud fra mine spørgsmål, er jeg ikke enig i dine betragtninger. HFT er med til at sikre likviditet, og det er der i høj grad brug for, når markederne "går syd"; hvordan man end definerer det. hvorvidt den samme HFT strategi overlever gang på gang, skal jeg ikke gøre mig klog på; tror det personligt ikke.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere