Dilbert arbejder hos Microsoft...

Jeg er ved at være grundigt træt af de polariserede flamewars vi lider af her på Version2, jeg har aldrig været til FCK/Brøndby fodboldmentaliteten.

Den vigtigste ting i videnskab, er at kunne se forskel på hvad man ved og hvad man tror, det kniber det gevaligt med i Microsoft/OSS debatterne her.

Senest havde vi en lang debat om Microsofts fremtidsudsigter, foranlediget af at en tidligere medarbejder på kronikplads i NYT påpegede at Microsoft var et stort firma med masser af PHB beslutninger.

Lad os lige tage den som eksempel:

Hvor mange personer her, tror seriøst at der i et firma med over 1.000 medarbejdere ikke er mindst to vizirer der vil være den samme kallif ?

Right. Lad os ikke hænge os i om det udvikler sig exponentielt eller lineært, men vi er enige om at der er endnu flere af den slags interne stridigheder i et firma med 10.000 eller 100.000 medarbejdere (inklusive løsarbejderne) ?

Open Source verdenen er derimod kendetegnet ved små enheder.

Canonical, firmaet bag Ubuntu, fylder vist nok blot en enkelt etage i et lille højhus i London, mens RedHas 2500 medarbejdere worldwide opfattes som "alt for corporate" af mange OSS folk.

Det virker forholdsvist indlysende at Dilbert arbejder hos Microsoft, eller muligvis Oracle, IBM, General Electric, TDC eller Mærsk, men sandsynligvis ikke RedHat, og helt sikkert ikke Canonical.

Han drømmer måske om at skifte, men på den anden side, han virker til at have det godt med at være en blandt mængden og ikke blive mødt med for store krav.

Microsoft har tusinde Dilbert'er, der kan opfinde en anti-gravitations brystholder, hvis de får lov, men som har svært ved at finde en hullemaskine, hvis de har brug for en.

Det har intet at gøre med om Microsoft er "god" eller "ond", det handler kun om at Microsoft er et stort firma. Been there, done that, got the 3-ring binder to prove it. (Læs Parkinssons Lov!)

Hvis vi så vender øjnene imod fan-gruppen, så er det præcist samme billede som forskerne har tegnet af det engelske fodbold-miljø: De værste partisaner er de mest mest sårbare, der søger association med de stærkeste fodboldhold for ikke at komme på taberens side.

Og præcis som på bodegaen, bliver de faktiske spillere tillagt de mest utrolige egenskaber, gode og dårlige, af de højtråbende fans der absolut ingen inflydelse har på spillets udkomme og sjældent opfatter eller fornemmer spillets virkelige kvaliteter, fra deres faste pladser på rafterne på den billige langside.

For en fan handler det nemlig ikke om fakta, men om tro, håb og udgifter: fodboldklubber lever faktisk af at malke deres fans, jo mere trofaste, jo bedre.

Apple er klart bedre til at udnytte dette end Microsoft men de respektive fangrupper er stort set lige latterligt uinformerede at høre på.

Og som debatterne her på V2 viser, har disse superliga-fans egentlig ikke ret meget at snakke med klubmedlemmerne fra Ørslev-Bjerge fodboldklub om, for det er der vi finder fodbold-parallelen til OSS folket.

OSS folkene spiller ikke 1-0 imod ærkerivalerne, foran 100.000 tilskuere og 1 mio på SuperLigaBlowOut pa fjernsyn. De har heller ikke egen fysioterapeut, ingen private jetfly eller dele-fotomodeller.

De træner sammen onsdag aften, det har de gjort siden 3 klasse, og hvis det går rigtig godt, vinder de 5-4 over Ydre Udby på lørdag, det er det hold der har ham den hurtige blikkenslager som forward.

Bagefter nyder man en pils sammen med modstanderne, hvis det er vejr til det, inden man smutter hjem til konen og børnene.

Men kun en, for på søndag skal knægten og hans hold køres til kamp i Vordingborg, en Berlingo bærer straffen i sig selv.

Superliga-fan'en, fatter ikke at de andre gider, når Lauersen er så meget bedre til det.

Amatørspilleren spillede engang en kamp imod ham der trænede Lauersen som lilleput.

Derudover har de ikke noget at sige til hinanden, for deres verdener er helt forskellige...

phk

Kommentarer (50)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Poul-Henning Kamp Blogger

Desuden kan det nævnes, at de værste hooligans i f.eks. England ikke findes blandt de store klubber, men snarere de lidt mindre "landsbyklubber".

Den revisionistiske påstand vil jeg meget gerne se dokumenteret...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#6 Poul-Henning Kamp Blogger

er jo rent faktisk at det virker, på trods (eller måske endda på grund) af alle phb'erne

Mntjae, men siger det ikke mere om den tilpasningsevne som vores intelligens har givet os, som art, end det siger om firmaerne ? (Som min oldemor yndede at påpege om vinteren: Man kan vænne sig til meget, også lange underbukser...)

Det jeg lærte i min tid i et stort firma, er at der er ingen opgave der er så enkel, at den ikke kan misforstås totalt af et stort firmas byzantine mangel på evne til at tænke klart...

Jeg er f.eks stadig af den overbevisning, at jeg kunne have løst samme problem som rejsekortet er designet til, på en eftermiddag, helt uden at skulle installere computerterminaler i busser der skal skrottes inden systemet nogensinde kommer i drift...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#7 Jesper Vingborg Andersen

Jeg ved ikke rigtigt, om de virker. Ofte yder de langt under deres teknisk/faglige potentiale, netop fordi der er en enorm politisk/organisatorisk friktion. Microsoft, fx, burde jo egentlig, målt i forbrugte ressourcer (og kvaliteten deraf) gennem årene, forlængst have skabt universets bedste operativsystem, overhovedet. Det synes ikke at være tilfældet.

Min personlige oplevelse er iøvrigt, at denne friktion allerede begynder at gøre sig gældende, når antallet af medarbejdere overstiger cirka 30 personer. Måske har det noget at gøre med, at direktøren ikke længere kan følge med i samtlige ansattes dagligdag?

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Jeg synes det er lidt overdrevet at påstå at Microsoft ikke har haft proces forbedringer de sidste 6 år, baseret på en enkelt artikel fra NYT.

Alle firmaer har proces forbedringer, og netop de sidste 5 år har der været meget fokus på agil udvikling, som netop tillader innovation mere. Sidste års JAOO konference in Århus var også hovedsageligt omkring agil udvikling.

Det er jo åbenlyst at de store stygge amerikanske firmaer som IBM, Oracle og Microsoft op gennem 90erne har haft et meget innovations dræbende miljø, netop på grund af størrelsen og den typiske amerikanske arbejdskultur.

Men mon ikke det er ved at ændre sig i dag.

Bare kig på deres .NET udviklingsteam. De virker ihvertfald ikke synderlig begrænset i deres udfoldelser på Twitter og IRC.

Jeg er f.eks stadig af den overbevisning, at jeg kunne have løst samme problem som rejsekortet er designet til, på en eftermiddag, helt uden at skulle installere computerterminaler i busser der skal skrottes inden systemet nogensinde kommer i drift...

At du kunne design en teknisk fornuftig løsning er jeg ikke i tvivl om.

Men det teknisk aspekt i projekter som rejsekortet, EPJ systemer eller lign. er det mindst relevante.

Det er "alt det andet" som koster tid og penge, og hvis projektlederne og teknikerne ikke har ordenlig proces forståelse, så ender det med ren kaos.

Og det er jo netop der de store firmaer vinder. De har personalet der kan snakke "business", hvor små firmaer ikke kan være med. Og så er det sådan set ligegyldig om man kunne have sparet 200 millioner og 2 års ventetid ved at vælge det lille firma.

 • 0
 • 0
#10 Jesper Udby

Hov hov, hvad er der nu galt med Ydre Udby?!

Spøg til side; jeg kan så udmærket genkende de store virksomheder og har selv oplevet Det Store Rockwool-lag: det lag af chefer og procedurer og forretningsgange som kvæler enhver innovation. Been there…

Men jeg er ikke sikker på at OSS verdenen er uden deres Kaliffer. Selv de mindste OSS projekter har en Project Lead eller bare en uformel ejer, som i sidste ende bestemmer. Og han ser ikke nødvendigvis ud over sin egen næsetip.

Jeg har et eksempel, det er godt nok fra RedHat, men alligevel: http://blog.udby.com/archives/3

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Ethvert firma der har brug for at tænke på "process forbedringer" er allerede for stort, er det ikke ?

Måske, måske ikke.

CMMI er jo et godt bud på en model der er designet til proces forbedringer hos store firmaer, men også kan bruges ved de små.

Jeg synes f.eks. ikke at Systematic og Terma er for store firmaer, og de har samtidig meget fokus på procesforbring.

Men Google's model med 10% betalt "free innovation time", er nok den bedste løsning for et større firma/koncern.

 • 0
 • 0
#12 Thomas Alexander Frederiksen

Hvis så den wikipedia-artikel havde indeholdt dokumentation for din påstand havde det været rart. Det gør den ikke, så jeg melder mig gerne blandt de der vil have (eksisterende) dokumentation for at de små landsbyklubber har værre hooligans end de store fra Premier League.

 • 0
 • 0
#14 Martin Juhl Jørgensen

Jeg er f.eks stadig af den overbevisning, at jeg kunne have løst samme problem som rejsekortet er designet til, på en eftermiddag, helt uden at skulle installere computerterminaler i busser der skal skrottes inden systemet nogensinde kommer i drift...

Men så ville du vel også gerne have (Movia-)politisk frihed til at gøre det? og ikke blot en teknisk løsning?

 • 0
 • 0
#15 Deleted User

Det var da en ualmindelig dårlig analogi. I mine øjne stiller det kun OSS tilhængerne i et dårligere lys. Superligaspillere er normalt bedre fodboldspillere end klubmedlemmerne fra Ørslev-Bjerge fodboldklub.

OSS folkene spiller ikke 1-0 imod ærkerivalerne, foran 100.000 tilskuere og 1 mio på SuperLigaBlowOut pa fjernsyn. De har heller ikke egen fysioterapeut, ingen private jetfly eller dele-fotomodeller.

Nej, men alligevel kan OSS folkene godt råbe op om at superligaspillerne ikke kan spille fodbold?

Ovenstående skal ikke læses som en kritik af OSS. Jeg er selv tilhænger af OSS og åbne standarder, men det er sgu pinligt når visse andre OSS tilhængere opfører sig som hooligans.

 • 0
 • 0
#16 Poul-Henning Kamp Blogger

Superligaspillere er normalt bedre fodboldspillere end klubmedlemmerne fra Ørslev-Bjerge fodboldklub.

Nu skal guderne vide at jeg ikke er nogen stor fodboldfan, blandt andet fordi jeg henslæbte ret mange gymnastiktimer som højre bak, fordi jeg gik i klasse med stort set hele ØB's hold.

Det afhænger naturligvis af hvad du mener med "bedre" her, men på dette punkt giver jeg mine USAnske venner ret: Når to tophold bruger 2x45 minutter på et 1-0 resultat, er publikum blevet snydt.

Jeg hører faktisk ret mange sige at amatørfodbold er bedre spillet end professionelt, fordi reglerne passer til spillernes fysik.

Reglerne blev lavet af for til folk der spillede fodbold for sjov et par gange om ugen, de havde ikke fysik til at okse frem og tilbage konstant i 90 minutter og derfor blev taktik og finter klassiske dyder i fodbold.

Fodboldreglerne passer derimod ikke til toptunede atleter der aldrig laver andet end at spille fodbold, det giver dem en fysik der gør dem istand til stort set at forhindre at der opstår spændende situationer.

Så nej, jeg synes egentlig ikke topfodbold er noget at råbe hurra for...

Overtal dem til at der kun skal være to mand mindre per hold i professionel fodboldt, så kan vi måske tale om det...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#17 Lars Kr. Lundin

der er jo ingen uinformerede folk i OS-verdenen

Man bevæger sig typisk ind i Open Source verdenen i en langsom og gradvis proces.

Man kan f.eks. starte med at finde bugs i et projekt der interesserer een, senere sender man patches med dem, og efterhånden som projektets folk ser nytten af ens bidrag får man mere og mere indflydelse på projektet.

Hvis man ens bidrag er "uinformerede" så vil det blive gennemskuet og man rykker tilbage ud mod projektets periferi.

Så uinformerede folk i OS-verdenen spiller højst en perifær rolle i udvikling.

Det udelukker naturligvis ikke at en open source programmør diskuterer emner uden for sit kompetenceområde.

 • 0
 • 0
#19 Lasse Reinholt

Når version2 skriver en artikel hvor Linux eller en UNIX version har lavet noget nyt eller banebrydende, så kommer der næsten aldrig kritiske indlæg fra Microsoft tilhængere (ok, bortset fra to trolls).

Det gælder stort set kun den omvendte vej. Det synes jeg er tankevækkende.

 • 0
 • 0
#20 Deleted User

"Gør det selv"-spillere har vel mere at have kritikken i, end måbende fans og hooligans der bare vil slå på tæven?

Ja, naturligvis, men det er jo ikke alle OSS tilhængerne og debattører som aktivt bidrager med noget.

Det er vel heller ikke kun bidragsydere der må komme med kritik? På et eller andet niveau må de almindelige brugeres synspunkter også have noget vægt - altså man behøver vel ikke at være fodboldspiller for at vurdere om et hold spiller godt?

Jeg er også træt af de polariserede flamewars, men jeg opfatter desværre P-HK's indlæg som at det kun er MS og Apple tilhængere som er uinformerede og religiøse.

 • 0
 • 0
#21 Deleted User

Så nej, jeg synes egentlig ikke topfodbold er noget at råbe hurra for...

He he, jeg er helt enig. Jeg vil gerne selv sparke til en bold, men jeg gider altså ikke spilde 90+ minutter på at se superligafodbold.

Det afhænger naturligvis af hvad du mener med "bedre" her...

Jeg tror, at der er flere som opfatter "bedre" på samme måde som jeg gjorde - dvs. superligaspillerne er bedre end amatørerne. Vi bedømmer jo heller ikke kode ud fra underholdningsværdi eller programmørens mentale træningstilstand.

 • 0
 • 0
#22 Martin Bøgelund

Jeg er også træt af de polariserede flamewars, men jeg opfatter desværre P-HK's indlæg som at det kun er MS og Apple tilhængere som er uinformerede og religiøse.

Det gjorde jeg også.

Men...

Ikke for at tale hen over hovedet på PHK, men når open source kritiseres har han solid basis for at vurdere om kritikken er uinformeret.

Og hvilken basis har han eller vi andre for at kalde kritik af Microsoft uinformeret?

Med Halloween-dokumenterne kan vi dokumentere at bekæmpelse af open source har været et omdrejningspunkt i den øverste ledelse hos MS.

Med virus-angreb og lignende kan vi dokumentere at Microsofts sikkerhedsmodel er... "problematisk".

Med monopol-domme, -bøder og -retssager kan vi dokumentere uacceptabel adfærd på markedet.

Med diverse virksomheders og institutioners skifte til open source kan vi dokumentere at open source ikke er så problematisk som MS påstår.

Med tiltag som Zune kan vi dokumentere at MS ikke klarer sig specielt godt på markedet, når de ikke kan bruge monopol-muskler til at pushe deres produkter.

... Du kan garanteret selv komme med mange andre fakta-punkter.

Og alligevel er man en uinformeret, religiøs open source hooligan når man tillader sig at stille op med kritik af MS, og stille spørgsmålstegn ved deres motiver, ageren på markedet og (manglende) kvalitet?

Jeg går ind for at behandle folk éns. Men jeg synes vi er nået til et punkt, hvor der ikke længere kan skrabes tvivl sammen til at komme den anklagede til gode.

Hvis du kan samle et tilsvarende synderegister sammen for open source og dets tilhængere, vil jeg gerne tage diskussionen om at "vi er vist lige gode om det". Ellers ikke.

 • 0
 • 0
#24 Eskild Nielsen

Spøg til side; jeg kan så udmærket genkende de store virksomheder og har selv oplevet Det Store Rockwool-lag: det lag af chefer og procedurer og forretningsgange som kvæler enhver innovation. Been there…

Rockwool-laget er ikke det værste man kan opleve.

På et tidpunkt oplevede jeg en organissation der fungerede som om at hvert andet lag i pyramiden var tomt. (Husk på at i en pyramideorganisation kan et lag kun kommunikere med laget over eller laget under.)

 • 0
 • 0
#26 Poul-Henning Kamp Blogger

Hvis jeg ikke husker helt forkert, så skrev netop phk en blog omkring "Godmode" for ikke så længe siden, hvor han var ret forkert på den.

Jeg tror stadigvæk ikke du har forstået hvad jeg skrev i det indlæg, sandsynligvis fordi jeg fokuserede på den tankegang og arkitektoniske vinkel der giver Microsoft alle de sikkerhedsproblemer de har, mere end om det specifikke eksempel på denne tilgang til OS-design.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#28 Poul-Henning Kamp Blogger

Omvendt har mange linux-brugere en del erfaring med Windows. Og netop derfor burde disse brugere forsøge at holde en sober tone i debatten.

Her tror jeg du har fat i essensen: Selv temmelig stabile og afbalanderede mennesker kan have svært ved at holde den sobre tone, når de opdager hvordan de er blevet behandlet af Microsoft. Ikke mindst hvis man bliver udsat for hjernetom bodegavisdom fra en af fanboyzne.

Microsoft er meget polariserende på den vis, enten elsker man dem, eller også føler man sig taget røven på.

Når Microsoft stadig laver ting som denne:

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1591757/windows-activation-upda...

..kan jeg godt forstå at folk føler sådan.

På den anden fløj kunne det sikkert interessere nogen at sortere fanboyz i stockholm hhv. battered-wife syndrom, men det er en forkert indgang til tingene.

Problemet er at de tilhører den tabte generation: de kan ikke gøre for det.

Microsoft har sat IT-revolutionen 25 år tilbage med deres skodsoftware og "bare det gavner vores bundlinie" monopolmisbrug.

Dot-Com "revolutionen" førte en masse overløbne sporvognsførere og script-kiddies ind i IT branchen og "jeg kan hurtigt kaste noget perl sammen" blev et kvalitetstegn, stik imod alle lærte erfaringer fra tidligere.

Det er egentlig ikke blevet meget bedre af at Linux tilgang til tingene er af samme kortsigtede skuffe som MicroSoft, mange af de ting Linux slås med idag, kunne vi allerede pege på for ti-femten år siden, men en og anden syntes det lød "for indviklet" eller "unødvendigt.".

Den klogeste mand der har arbejdet med EDB nogen sinde, er sandsynligvis Dijkstra, som sagde "Jeg har kun en lille hjerne og må leve med den".

Når vi bruger så uhyrlige summer på IT som vi gør, når projekter der involverer IT ikke kører efter planen, hvad enten det er tog eller tinglysninger, så er det, i sidste ende, fordi "PC-revolutionen" og skodsoftware, har blændet folk for Dijkstras observation:

Bare fordi du kan få en større og hurtigere computer, får du ikke en større og hurtigere hjerne.

Microsoft lever af at folk ikke forstår dette og det faktum at rigtig mange af deres reklamer siger det stik modsatte er tankevækkende.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#30 Martin Bøgelund

Så kan du jo passende læse Eskes indlæg, der kommer lige efter ;-)

Igen? Nej, det synes jeg du skal gøre.

Der er intet hold i din påstand. Hverken med eller uden din læsning af Eskes indlæg.

 • 0
 • 0
#31 \n \r

Bare fordi du kan få en større og hurtigere computer, får du ikke en større og hurtigere hjerne. Microsoft lever af at folk ikke forstår dette og det faktum at rigtig mange af deres reklamer siger det stik modsatte er tankevækkende.

Men det lever hele axis of evil jo af PHK, det er ikke blot Microsoft der udnytter denne måske mangel på bedre vidende, mangel på god skalerbar software.

Intel har også en forretningsmæssig interesse i at Windows7 bliver en success, så kan de pushe nye generationer af quadcores på markedet, en nye generation i7 til de "krævende". Samme gælder andre hardware producenter, Intel/AMD kan skubbe DirectD11 hardware på markedet og booste deres revenue.

Jeg må indrømme jeg ikke helt kan se hvorfor du kan blive ved med hår nakket at skyde så målrettet efter Microsoft og Microsoft alene. Når der er så mange andre og mere rådne æbler, og Apple, Sony...

Ser man på server segmentet er reklamerne faktisk ikke meget bedre, jeg er godt klarover IBM er blevet born again i opensource øjne, men der bestemt ligeså monopolistiske som Microsoft. ... så igen hvorfor det indætte had imod alt der kommer fra Redmond? Det nærmer sig lidt hooliganisme...

 • 0
 • 0
#32 Poul-Henning Kamp Blogger

Ja, vi kommer tydeligvis ikke videre her, for du er mere optaget af at forsvare din allerede valgte position, end I faktisk at forstå hvad det er jeg skriver.

Jeg har f.eks ikke kaldt nogen navngiven person for fanboyz, kun noteret mig at de existerer og at vi lider af dem her i debatten.

Jeg har heller ikke sagt at de kun findes på den ene side af debatten.

Men jeg ser ikke de store muligheder for at komme videre her, for Intelligent debat bliver det kun hvis man forsøger at forstå hvad modparten siger, kun da bliver man selv klogere.

Men lad mig give dig et sidste indspark at tænke over:

Du nævner Navision som Microsoft software.

Navision har intet med Microsofts softwareudvikling at gøre.

Microsoft købte Navision (for sent, forhastet og for dyrt) da de opdagede at SAP var ved at blive store.

Indtil da havde Microsoft aldrig interesseret sig for markedet for økonomisystemer, hverken i Europa eller USA.

Men det ligger i Microsofts "gener" at hvis nogen tjener penge med computere, så skal Microsoft have en bid af kagen, så når SAP pludselig blev store, måtte Microsoft ind på banen.

Præcis den samme tankegang som med mobiltelefoner, musik, video, søgemaskiner osv. osv. osv.

Der kom i forbindelse med salget af Navision en masse floskler og vindkasteller, om at nu skulle det hele integreres med Office og meget andet uigennemtænkt og utroværdigt bavl.

En eller anden skrivebordsstrateg øjnede tydeligvis muligheden for at "fjerne ilten" fra SAP, ved at gøre Navision til standardsoftware på alle business PC'er.

Den slags overvejelser og den slags strategier, har absolut intet med sund software-engineering at gøre.

Så vidt jeg kan forstå er der indtil nu heller intet konkret kommet ud af disse luftkasteller.

Jeg håber personligt, at det er fordi nogle kompetente danske EDB folk finder den slags er under deres professionelle værdighed og derfor saboterer sådant klamphuggeri.

Men det kan selvfølgelig også bare være at de ikke har kunnet finde ud af de byzantine API'er der skal integrere Navision med Office...

Hvorom alt er, dit valg af eksempel tyder på alle måder på at du ikke aner hvad du taler om, for Navision er næsten det perfekte eksempel på Microsofts _forretnings_strategi og siger absolut intet om deres evner til at udvikle software.

Og ja, jeg mener præcist at den tankegang har sat EDB 25 år tilbage.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#34 Poul-Henning Kamp Blogger

... så igen hvorfor det indætte had imod alt der kommer fra Redmond? Det nærmer sig lidt hooliganisme...

Jeg lider, i modsætning til hvad de fleste antager ikke af et indædt had til Microsoft: Jeg er ikke vred, jeg er skuffet.

Mit eneste krav imod Microsoft er, at de skal forhindres i at misbruge deres monopol og økonomiske magt.

Hvis det sker, skal Adam Smiths fornemmelse for handel snart få dem placeret på en kommerciel placering der svarer til deres kompetancer.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#40 Michael Rasmussen

Og jo, Navision siger en hel del om deres evner. Mig bekendt blev Navision opkøbt i 2002 eller 2003. Men nej, der er vel ikke blevet udviklet på det overhovedet siden da... og ligeledes bliver det jo nærmest ikke brugt herhjemme.. :)

Det glæder mig da, at du har den holdning, for så er dig og Poul Henning jo rørende enige:-)

Hvad jeg hører fra folk, der rent faktisk udvikler på Navision, har kravet om integration af Navision med den øvrige Office familie, været årsag til at de seneste to versioner er blevet et kludetæppe af spagettikode. Operationen har heller ikke just øget stabilitet og oppetid.

 • 0
 • 0
#41 Palle Raabjerg

Du er klar over, at Microsoft er et firma, der skal tjene så mange penge de kan hjem til deres aktionærer ikke?

Jeg får altid lidt ondt i maven når jeg hører den sætning. Specielt når den bruges som en slags undskyldning for dårlig opførsel. Det understreger et af de grundlæggende problemer i at være et børsnoteret aktieselskab, vil jeg mene. Firmaet skal absolut udvide, og indtægterne skal absolut forhøjes på alskens måder, så aktionærerne kan få lidt mere ud af deres investering. Det er specielt problematisk når man har et monopol, da en større indtægt på det punkt ikke længere nødvendigvis er betinget af kundernes tilfredshed.

Det er, vil jeg hævde, ikke en grundlæggende sund tankegang hos et firma. Et firma kan sagtens eksistere, lave fantastiske produkter, tjene penge til lønninger, produktion og videre udvikling, etc. uden at behøve at vokse og forhøje indtægt i al evighed. Jeg vil endda vove at påstå at det kan være en bedre strategi hvis man som firma ønsker at være aktiv og nyskabende inden for et område.

Der er jo heller ikke plads på noget marked til at et firma kan vokse og forøge deres indtægter i uendelighed. Og så skal man absolut til at brede sig ud på andre markeder man ikke nødvendigvis har forstand på, i stedet for at koncentrere sig om det man fik success på, og leve af det. Bevares, det kan være sundt at kigge i andre retninger, men i de største firmaer er det virkelig gået over gevind.

Men jeg er ikke økonom, så jeg tager måske fejl. Og mange firmaer har jo rigtignok brug for investeringer af en art for at komme rigtig i gang. Og hvad skulle man så ellers gøre end at få sig børsnoteret?

 • 0
 • 0
#43 Lasse Reinholt

Et firma kan sagtens eksistere, lave fantastiske produkter, tjene penge til lønninger, produktion og videre udvikling, etc. uden at behøve at vokse og forhøje indtægt i al evighed.

Det, du lige skrev, afspejler perfekt den danske og europæriske mentalitet. Og hvor meget indflydelse er det lige, den har givet os på software og teknologimarkedet? Vi kan ikke præge noget på den måde.

 • 0
 • 0
#44 Palle Raabjerg

Det, du lige skrev, afspejler perfekt den danske og europæriske mentalitet. Og hvor meget indflydelse er det lige, den har givet os på software og teknologimarkedet? Vi kan ikke præge noget på den måde.

Sådan kunne man se på det, ja. Men man kunne også dreje synsvinklen lidt og spørge: Hvor meget har vi egentlig lyst til at enkeltstående firmaer (det være sig Europæiske eller Amerikanske) får tag i et marked og præger det i deres billede? Jeg må give PHK ret i at skoleeksemplet Microsoft ikke ligefrem har været symbolet på fremgang i IT-verdenen, på trods af (eller netop på grund af) deres enorme indflydelse og afhængighed af vokseværk. Så foretrækker jeg godt nok at se et marked hvor firmaer ikke kan kaste rundt med indflydelse, men er tvunget til at samarbejde og udvikle gode produkter for at blive på markedet.

 • 0
 • 0
#45 Michael Rasmussen

Det, du lige skrev, afspejler perfekt den danske og europæriske mentalitet. Og hvor meget indflydelse er det lige, den har givet os på software og teknologimarkedet? Vi kan ikke præge noget på den måde

Og hvad er så grunden til den nuværende globale økonomiske krise?

Ifølge alle økonomer skyldes det uhæmmet ultra liberalisme kombineret med ekstrem grådighed, og så den fejlagtige antagelse om altings uendelighed - Hilberts hotel som pudsigt nok rimer på Dilbert.

I økonomisk teori betegnes denne samfundsudvikling for sæbeboble effekten, og blev sidste gang praktiseret under dot-com bølgen - when will they ever learn!

 • 0
 • 0
#46 Carsten Sonne

Jeg er ved at være grundigt træt af de polariserede flamewars vi lider af her på Version2...

Det er der rigtig mange der er, inklusiv mig selv.

Den vigtigste ting i videnskab, er at kunne se forskel på hvad man ved og hvad man tror...

Ja, OG være så neutral og lidt påvirket af sine irrationelle følelser som muligt. I modsatte fald bliver det disse der sætter dagsorden, og ikke det faktiske videnskabelige problem.

Det er her det kniber i debatten. Der er ikke nogen der kan se klart. Skuffelse, væmmelse, afmagt og frustration tager fuldstændig over og den rationelle tankegang må vie.

Spørgsmålet er, om der er nogen, der egentlig har lyst til at lave om på det, eller om det er blevet en så fundamental del af ens identitet, at man ikke kan slippe det uden samtidig at miste sin integritet?

 • 0
 • 0
#47 \n \r

Nu omhandler version2 ret ofte enten noget der hedder Microsoft Security Update, Open Office eller andet dokument standard fnider fnader.... det er jo det som toppen af dansk udvikler ungdom drømmer om at arbejde med... Samt måske en kåring af NNE som årest innovative IT arbejdsplads, eller årest homebrew app. en toilet finder... er det virkelig hvad toppen af dansk IT udvikling?

Når man har så bruger tætte artikler så får man også bruger reaktioner og brugerne er enten google-boys, æble-drenge, unix-lookalikes eller Microsoft fanboys.

 • 0
 • 0
#48 Martin Bøgelund

Kort sagt, så er det ikke storklubber som Chelsea, Manchester United osv. der har flest hooligans. Det er tværtimod de mindre klubber som Leeds, West Ham, Millwall og den slags klubber.

:-) OK jeg troede du ikke havde læst debatindlæggende og artiklerne der blev henvist til. Jeg ser nu det er PHK BLOG-indlæg du ikke har læst.

Disse "mindre" klubber du nævner er gigantiske med enorme omsætninger, hvis du sammenligner med småklubberne som PHK's analogi omhandler.

Men det er nu ret off-topic, og lad os lukke diskussionen her.

Jeg ved heller ikke hvorfor du forsøgte at afspore snakken ved at fnidre i analogien.

Humlen er jo de "hujende tilskuere" vs. gør-det-selv'erne. Jeg håber du holder dig til essensen i den sammenligning fra nu af.

 • 0
 • 0
#49 Anton Lauridsen

Jeg ville også kalde folk for uinformerede, hvis de kritiserede <indsæt politisk parti>, uanset om de så lavede et fantastisk stykke arbejde, bare fordi de har haft problemer i deres historie.

Med fare for at komme i karambolage med Godwins's law, vil jeg lade den stå alene.

Men mon ikke de mangestedsnærværende fænomen der kaldes "den politiske forbruger" også findes indenfor software markedet.

 • 0
 • 0
#50 Carsten Sonne

Men mon ikke de mangestedsnærværende fænomen der kaldes "den politiske forbruger" også findes indenfor software markedet.

Jo, i virkligheden er det nok nærmere en værdikamp der udfolder sig.

 • 0
 • 0
#52 Søren S. Nielsen

Måske det bedst formulerede indspark i debatten i meget, meget lang tid.

Hvilken licens er det udgivet under? Må jeg f.eks. få det trykt med hvid tekst på sort baggrund i A3, indramme det og hænge det op på kontoret?

Mon PHK ville signere det hvis jeg gjorde?

 • 0
 • 0
#56 Jens Christensen

Helt enig! Jeg arbejdede en gang i en direktørejet virksomhed, og hver gang en enhed nåede op omkring 30 ansatte, blev den delt op. Tallet 30 havde vist sig en størrelse, hvor overblik, smidighed og sammenhængskraft stadig er til stede.

Nu arbejder jeg i en koncern med 175.000 ansatte, og når en idiotisk regel bliver indført, sker det åbenbart af en uspecificeret guddom, som man ikke kan vende problematikken med. organisatorisk smidighed og overblik er for længst forsvundet, og sammenhængskraften ligger nu mere i følelsen af at være ofre for det samme uhyre end at arbejde for det samme mål.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere