Digitalt udsyn? Nej tak, ikke i Danmark

Mens det politiske røre i vores hjemlige andedam handler om lukkede regeringsforhandlinger, en hånlig opposition og latterlige referater af argumenter for hvem der skal eller ikke skal være folketingsformand, sker der ting og sager ude i verden, som tilsyneladende hverken interesserer politikere eller andre.
Island har for eksempel crowdsourced sin forfatning:

Og seneste upåagtede begivenhed må være da 46 lande den 20. september tilsluttede sig dette projekt, www.opengovpartnership.org, som handler om at skabe transparens og borgerinddragelse i det digitale domæne. Initiativtageren til projektet er ingen andre end skaberen af www, Tim Berners-Lee.

Illustration: Privatfoto

Se video fra launch af initiativet på opengovpartnership.org/launch.
Her er Danmark i modsætning til de andre skandinaviske lande fraværende. I Europa er flere lande som UK ved at åbne de offentlige data.
Den franske regering og bystyret i Berlin gør det samme.
Spørgsmålet er, om de danske politikere påtager sig en rolle i alt dette og får nogle ting til at ske. Eller blot lader sig nøje med en evindelig digital halten bagefter?

/kurt

Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Søren Johannessen

Udover Berlin, så skal London (http://data.london.gov.uk/) og San Francisco (http://datasf.org/)da også nævnes som gode eksempler på byer der spreder deres data.

Faktisk kræver det ikke så meget for at komme i gang - lad mig vise det med et eksempel

Københavns Kommune har Københavnerkortet http://kbhkort.kk.dk/ - her er der 22 forskellige emner (Handicap P, parkeringsautomater osv) man kan få vist på kortet. MEN hvis man vil eksportere disse geografiske data - så kan man kun få det som et billedeudsnit - og billeder er intet værd, da de ikke er maskinlæsbare.

Men hvis nu Københavns GIS afdeling åbner for eksport i formater som fx KML, Esri Shapefile, MapInfo o.lign eller bare i et godt gammel csv format, så er disse geodata blevet delt og nogen kan evt. bruge det i andre sammenhænge.

Disse 22 emner/temaer skulle ikke tage mere end 2 arbejdsdage at få konverteret til noget maskinlæsbart GIS format, der kan smides ud til download på en webside. Derved er København blevet skudt godt i gang, uden at det skal koste en bondegård. Senere kan mange flere emner/temaer lægges ud efterhånden, eller såfremt borgere/firmaer har ønsker om nogle bestemte datasæt. (som ikke er personrelateret data)

Tim Berners Lee sagde også noget meget vigtigt og klogt under åbning af Data Gov UK for 2 år siden, nemlig at offentlige myndigheder skal ikke konkurrere på fancy mashups/layout/websider etc.

Og hvorfor det? TBL svar var nogenlunde "Fordi der er altid nogen ude på nettet der er mere smart end dig" Så moralen var fra TBL "bare ud med data i et maskinlæsbart format, og der er sikkert nogen der vil fange dem og lave noget mere smart end myndigheden selv nogensinde selv ville kunne finde på."

 • 6
 • 0
Søren Johannessen

Et andet argument for hvorfor det offentlige med fordel kan dele data er, at disse data kan blive vurderet samt opdages om der er fejl i disse.

Her skal jeg henvise til et eksempel med vejnavne fra Officielle Standardadresser og Koordinater - OSAK - Som rummer en hel del stavefejl jf. retskrivningen. Her har OpenStreetMap (kort der opbygges på samme frivillig måde som Wikipedia gør det med viden, men bare med kort i stedet for) Danmark community i juli 2011 søsat et projekt med indrapportering af forkert stavede navne.

I skrivende stund er over 1300 forkert stavet vejnavne fundet ud af Danmarks ca. 110.000 vejnavne. Det er kommunerne, der har ansvaret for korrekt stavning. To kommuner har så på baggrund af hvad de frivillig i OpenStreetMap har fundet af fejl, rettede en henvendelse til OpenStreetmap og gerne vil se hvad der var fundet af fejl i netop deres kommune. Fordi disse kommuner gerne vil have rettet fejl i vejnavne og bragt disse i overenstemmelse med retskrivningen. Så moralen på denne lile historie er, myndigheders data kan forbedres ved at de er åbne og frie.

Baggrundshistorie vedr. vejnavne projektet i OpenStreetMap regi kan læses her. http://www.microformats.dk/2011/08/09/geografisk-arvesynd/

 • 3
 • 0
Palle Due Larsen

Det vil ikke tage to arbejdsdage at konvertere temaerne til et GIS-format, det er jo allerede GIS, der ligger bag (CBKort fra Grontmij). Det burde være rimeligt nemt at lægge noget GML eller SHP til download, hvis jeg kender CBKort ret.

 • 1
 • 0
Søren Johannessen

Tænker nu vedr. disse to dage at man også skal fx skrive en kort beskrivelse til hvert tema (downloadfil siden)lave websider - skrive en PR meddelelse osv. Selve konverteringen er ikke det store arbejde som du selv nævner.

Så for at være fair tidsmæssigt - kan evt. GIS medarbejdere i kommunerne sige "Hey giv mig/os to dage og jeg/vi sætter et XX kommune Open Data side op som en begyndelse"

 • 1
 • 0
Niels Hansen

Som bekendt, så handler det ikke nødvendigvis om ejerskab eller ej, men om hvorvidt det er 'konkurrence-forvridende'.

Men det er rigtigt at der for lokalplaner og lignende nok ikke eksisterer et privat kommercielt marked man kommer i clash med. Men f.eks. cykelstier kunne jeg godt forestille mig at nogen i fremtiden kunne brokke sig over.

Min godt skjulte pointe var at man som kommune skal være sikker i sin sag før man gør noget tilgængeligt til download (eller modig, som i Stevns tilfælde). Og så er det nemmere at lade være.

Jeg er overbevist om at PlansystemDK (dot DK) har en WFS, lige i planers tilfælde.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere